ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκε... η «Αστέρω»

«Αρωμα» από τις πρώτες προσπάθειες της ελληνικής κινηματογραφίας να μετατραπεί σε βιομηχανία, την εποχή του μεσοπολέμου, όταν το Χόλιγουντ και όχι μόνο ήταν ήδη γιγαντωμένο, θα «ευωδιάσει» στον «Απόλλωνα» το βράδυ της Δευτέρας 26/4, με τη θρυλική ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη «Αστέρω» (1929) που ήταν χαμένη για δεκαετίες!

Η χαμένη «Αστέρω» βρέθηκε, αποκαταστάθηκε και θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σε μια προβολή που οργάνωσαν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρόκειται για βωβή, ασπρόμαυρη ταινία, που ο Δ. Γαζιάδης σκηνοθέτησε με σενάριο του ποιητή Παύλου Νιρβάνα, διασκευή σεναρίου Ορέστη Λάσκου και Δημήτρη Γαζιάδη, φωτογραφία Μιχάλη Γαζιάδη, καλλιτεχνική διεύθυνση Τάσου Μελετόπουλου και σε παραγωγή της «Dag Film». Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρος.

Η «Dag Film» ξεκίνησε το 1923 σαν εταιρία διανομής των Δημήτρη και Κώστα Γαζιάδη, οι οποίοι συνεργάζονταν με τη «Fox» και άλλες κινηματογραφικές εταιρίες στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, επικαίρων και διαφημιστικών, κινούμενοι μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής ο πρώτος και Γαλλίας και Γερμανίας ο δεύτερος. Αποφασίζουν να τη μεταβάλουν σε εταιρία παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους. Μαζί με τον τρίτο αδελφό τους, Μιχάλη Γαζιάδη, αγοράζουν μηχανήματα, οργανώνουν στούντιο και, μετά από την κινηματογραφημένη παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη», γυρίζουν το 1927 την πρώτη τους ταινία μυθοπλασίας «Ερως και κύματα». Ακολουθεί το 1928 το «Λιμάνι των δακρύων» και η μεγάλη επιτυχία του 1929 «Αστέρω».

Η «Αστέρω» θεωρείται η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει μεγάλη επιτυχία η ταινία και να γίνει ουσιαστικά ο πρόδρομος του είδους των ταινιών «φουστανέλας». Το 1944 η «Αστέρω» έγινε «ηχητική» και αποσπάσματα αυτής της βερσιόν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Τον παλιό εκείνο τον καιρό». Η ταινία θεωρούνταν χαμένη και μόνο λίγα αποσπάσματά της είχαν σωθεί στην ταινία του Σακελλάριου.

Μέσω του προγράμματος «Lumiere», σε συνεργασία όλων των Κινηματογραφικών Αρχείων μελών της ACE (Ενωση Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων) έχει αρχίσει μια προσπάθεια ανακάλυψης «χαμένων» ταινιών. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι ότι στη Γαλλία, με τη συνεργασία της «Cinematheque Francaise» (η γαλλική Ταινιοθήκη), βρέθηκε και αποκαταστάθηκε αυτή η ιστορική για τον ελληνικό κινηματογράφο ταινία. Η προβολή της Δευτέρας θα είναι και η πρώτη επίσημη, ενώ η ζωντανή μουσική που θα τη συνοδεύσει είναι του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου, ειδικά για την ταινία.

Συναυλιακό αφιέρωμα

Αφιερωμένη στον συνθέτη Γιώργο Μηνά είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 28/4 (8μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω (Δημαρχείου 17 και Κουντουριώτου, δίπλα στο κολυμβητήριο). Στη συναυλία, που διοργανώνεται από το ωδείο «Αναγέννηση», θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το θεατρικό κοντσέρτο του συνθέτη, με τίτλο «Αδοντας και Κλαρινετίζοντας», ενώ θα ακουστούν και άλλα έργα του.

Εργο σε τέσσερα μέρη για κλαρινέτο, φωνή και ορχηστρικό σύνολο, το θεατρικό κοντσέρτο, βασίζεται σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και κείμενα του συνθέτη. «Ο διάλογος των δύο σολίστ υπερβαίνει το παραδοσιακό "στήσιμό" τους», αναφέρει ο Γ. Μηνάς. «Σ' αυτό το θεατρικό παίξιμο - κάποιες φορές - της τραγουδίστριας, συμμετέχει και ο κλαρινετίστας, που στο τελευταίο μέρος του έργου κυριολεκτικά διαλύει το κλαρινέτο και παίζει με τα τμήματά του. Με αυτό τον τρόπο κάνει μια σολιστική υπέρβαση, καθώς χρησιμοποιεί μουσικά και τμήματα του κλαρινέτου».

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν, επίσης, τα έργα για πιάνο «Πρελούδιο», «Στιγμές καλοκαιριού» και «Ονειροπλασμένα», καθώς και το έργο για χορωδία «Ηρωες Χρόνοι», σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη.

Συμμετέχουν η μικρή Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Ωδείου «Αναγέννηση» και οι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνα Πένκα - Τζαβούλη (σοπράνο), Μέρκος Κάραλης (κλαρινέτο), Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο) και Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο). Διευθυντής Χορωδίας: Δημήτρης Καραβέλης. Διευθυντής Ορχήστρας: Γιώργος Μηνάς. Είσοδος ελεύθερη.

Το «Καμπαρέ» στη Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ, με το «Καμπαρέ» που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Βεάκη». Η πορεία τριών ζευγαριών, που αντιμάχονται δυνάμεις απίστευτα πιο δυνατές από τους ίδιους: τη ροή της ιστορίας αλλά και την ίδια τους τη φύση. Το καμπαρέ -μια κόλαση πολύ πιο ευχάριστη απ' τον παράδεισο- τους παραδίδει στην ψευδαίσθηση για να τους δείξει τον εαυτό τους στο πιο σκληρό φως. Η παράσταση, σκληρή, με έντονο ερωτισμό, αλλά και χιούμορ, σπάει τα όρια σκηνής και πλατείας και μας μεταφέρει κυριολεκτικά σ' ένα καμπαρέ σημερινό και άχρονο ταυτόχρονα.

Συγγραφείς: J. MASTEROFF, J. KANDER, F. EBB. Ελληνική απόδοση στίχων: Γιάννης Καλατζόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, τα σκηνικά του Γιώργου Ασημακόπουλου, τα κοστούμια του Γιάννη Παπαδόπουλου, η χορογραφία της Κατερίνας Παπαγεωργίου, η μουσική διεύθυνση του Γιούρι Στούπελ και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Εβελίνα Παπούλια, Ακης Σακελλαρίου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Τάσος Κωστής, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Παπαγιάννης, Βίκη Καμπούρη, Λίνα Εξάρχου, Σταυριάννα Πανδή, Σαλίνα Γαβαλά, Αντα Λιβιτσάνου, Θεόδωρος Ευστρατιάδης, Βάγια Καλαντζή, Χρήστος Ζώης, Θωμάς Ματρακούκας, Αγγελος Δράμπαλης.

Πολιτική γελοιογραφία

Την «1η έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων. Με τίτλο «Εκλογές: Πριν και μετά» εγκαινιάζεται αύριο (8 μ.μ.) στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Καστρακίδειο ίδρυμα». Οι Βασίλης Μητρόπουλος, Στάθης Σταυρόπουλος, Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός και Απόστολος Κουρσοβίτης καταγράφουν γεγονότα, καυτηριάζουν συμπεριφορές και ήθη, ιχνογραφούν τις διαδρομές των πολιτικών στις εκλογές της 7ης Μαρτίου μέχρι και τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κράμα τέχνης και κριτικού λόγου, με γραμμή νευρώδη, ακρίβεια και λιτότητα εκφραστικών μέσων, η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί σημαντικότατο τεκμήριο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Με τόλμη και χιούμορ, ο σκιτσογράφος καταγράφει, περιγράφει, αποκαλύπτει και σχολιάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τις αδυναμίες, την ίδια την κοινωνία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

Σατιρικός «Μόνκιν»

Το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη θα τιμήσει τον θεατρικό συγγραφέα, λογοτέχνη και κριτικό Πάρι Τακόπουλο, φιλοξενώντας στη σκηνή του (από 23-26/4, 9μμ) το «Θεατρικό Φυτώριο» του Νίκου Καλαμό, με το μονόπρακτο του Π. Τακόπουλου «Προτελευταίος των Μόνκιν». Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καλαμό, τα σκηνικά της Μαργαρίτας Σαμαρά, μουσική του Κώστα Ματζώρου, οι φωτισμοί του Νίκου Παξιμάτη.

Το μονόπρακτο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε το 1978 στο «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη και χαρακτηρίστηκε «μικρό αριστούργημα απομυθοποίησης του Ελληνα», καθώς δια-τραγωδεί με ανατρεπτική σάτιρα την ελληνική πολιτική, κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα.

«Εις μήνιν... » στο «Αργώ»

«Εις μήνιν...», μια παράσταση βασισμένη στην «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου και στον πρόλογο από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή παρουσιάζεται ήδη, για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο «Αργώ». Η δραματουργική επεξεργασία - η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καραγεώργου, τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Στο ρόλο της Ισμήνης η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και της Αντιγόνης η Ειρήνη Ράπτη. Συμμετέχουν Δέσποινα Ησαΐα, Μαρία Διακοπαναγιώτου.

«Η Ισμήνη» - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης - «είναι το πρόσωπο που έχει μιλήσει λιγότερο στη σοφόκλεια "Αντιγόνη". Ο Ρίτσος τη βάζει να αρθρώνει το δικό της λόγο, έναν εσωτερικό μονόλογο, που η ίδια σιγοψιθυρίζει, μετά τα "γεγονότα", για να μπορέσει να λυτρωθεί. Η επιθυμία της για ζωή και έρωτα έμεινε ανεκπλήρωτη, αφού η επιθυμία της αδελφής της εκείνο το πρωινό για ένδοξο θάνατο, τη φυλάκισε σ' ένα "όχι" που για να το αντέξει, "επινόησε" ένα άλλο παρελθόν, βγαλμένο μέσα από κρυφούς πόθους κι ανομολόγητες τύψεις, μπλεγμένο με τη φαντασία».

Στα πλαίσια των λογοτεχνικών εκδηλώσεων «Νέος πνευματικός κύκλος» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας, σήμερα (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Γιάννης Χατζίνης» (Ματζαγριωτάκη 118) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Εμμανουήλ Ροΐδης: Εκατό χρόνια από το θάνατό του (1904)». Θα μιλήσουν ο μελετητής Ν. Δανδής και ο ποιητής Γ. Καραντώνης. Στα ίδια πλαίσια, στις 29/4 (7.30 μ.μ.), η εκδήλωση θα αφορά στην ποίηση Γιώργου Κάρτερ (ο Γ. Κάρτερ στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη θεατρική κριτική και διατέλεσε διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας).

Με αφορμή την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Λιβάδι που Δακρύζει», η Ελληνοαμερικανική Ενωση παρουσιάζει στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην Πάτρα, έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Σοφικίτη με φωτογραφίες από τα γυρίσματα της παραπάνω ταινίας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 4 Μάη (8.30 μ.μ.) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ