ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανελευθερία έκφρασης και παραπληροφόρηση

Μεγάλους κινδύνους παραβίασης των δικαιωμάτων στην ελευθερία έκφρασης και την πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνωρίζει ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταγράφει συγκεκριμένες περιπτώσεις - πχ παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων - και μάλιστα όχι σε νεοεισελθόντα κράτη (όπως η Κύπρος κατά τους Φερχόιγκεν - Αναστασιάδη), αλλά σε Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες κλπ. Η άρχουσα τάξη «αξιοποιεί» αισχρά την πλειοψηφία των ΜΜΕ για να προωθεί τα συμφέροντά της.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία (237 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 14 αποχές) έκθεση σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης. Με διπλωματική γλώσσα, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετές ανησυχίες που δικαιολογούν τη λεπτομερή εξέταση της κατάστασης εκ μέρους της Κομισιόν και ότι πρέπει να προταθούν οι δέουσες νομοθετικές λύσεις.

Υιοθετούν προκαταρκτική μελέτη που διεξήγαγε το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα ΜΜΕ, η οποία και κατέδειξε ότι σε καθεμία από τις οκτώ εξετασθείσες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. H τελική μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνη, θα περιλαμβάνει τελικά συγκριτικά συμπεράσματα με βάση την κατάσταση σε όλα τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η έκθεση του Ινστιτούτου και, εντέλει, το Ευρωκοινοβούλιο τονίζουν ότι:

  • Στη Γαλλία σημειώθηκαν διάφορες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως και άσκηση πίεσης από την Αστυνομία εις βάρος δημοσιογράφων.
  • Στη Γερμανία το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η «εποπτεία των τηλεπικοινωνιών», δηλαδή η παρακολούθηση των συνδιαλέξεων των δημοσιογράφων, δε συνεπάγεται παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών, παρότι παραβιάζεται ανοιχτά το απόρρητο της πληροφόρησης.
  • Στις Κάτω Χώρες υπάρχει υψηλός βαθμός συγκέντρωσης τόσο στον τομέα της τηλεόρασης όσο και του Τύπου, δεδομένου ότι οι 3 βασικοί πάροχοι ελέγχουν τουλάχιστον 85% της αγοράς. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι στην Ολλανδία σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης των υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη, αυτή η αγορά επίσης κυριαρχείται από 3 μεγάλους παρόχους υπηρεσιών καλωδιακής.
  • Στη Σουηδία τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται από σχετικά μεγάλο βαθμό πολλαπλής ιδιοκτησίας. Το αποτέλεσμα είναι να διαπλέκονται τα ιδιοκτησιακά σχήματα και οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, τόσο της έντυπης όσο και της ραδιοτηλεοπτικής βιομηχανίας, όπου ο ίδιος όμιλος ελέγχει εταιρίες και των δύο κλάδων.
  • Στη Βρετανία διεξάγεται έντονη συζήτηση μετά την έκθεση Χάτον (Hutton) σχετικά με τις συνθήκες γύρω από το θάνατο του επιστήμονα και συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι. Εκανε το «λάθος» να δώσει κρίσιμες πληροφορίες στο ΒΒC σχετικά με τα ψέματα της κυβέρνησης Μπλερ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Κατόπιν αυτοκτόνησε, λόγω πιέσεων που - όπως λέγεται - δέχτηκε.
  • Στην Ισπανία οι κυβερνητικές πιέσεις στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ΤVΕ, «οδήγησαν σε κατάφωρες στρεβλώσεις και ασάφειες όσον αφορά τα στοιχεία για τις ευθύνες σχετικά με τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μάρτη 2004». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Αθνάρ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αποδώσει την επίθεση την ΕΤΑ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα γενικευμένης καταστολής που έλαβε στο εσωτερικό της χώρας. Οπως και να προετοιμάσει για νέα, ακόμα αυστηρότερα.

Οσον αφορά την Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι «μπορεί να υφίσταται κίνδυνος παραβίασης του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και ενημέρωση». Προσθέτει δε ότι «το ποσοστό συγκέντρωσης της αγοράς της τηλεόρασης στην Ιταλία είναι σήμερα το υψηλότερο εντός της Ευρώπης». Επισημαίνει, ως εκ τούτου, ότι «το ιταλικό σύστημα παρουσιάζει την εξής ανωμαλία: ένα μοναδικό συνδυασμό συγκέντρωσης οικονομικής, πολιτικής εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης στα χέρια ενός ανθρώπου, του σημερινού προέδρου του Συμβουλίου υπουργών της Ιταλίας». Με άλλα λόγια ο Μπερλουσκόνι κατέχει τον όμιλο «Mediaset» (που ελέγχει πληθώρα ΜΜΕ) συν την κρατική RAI, την οποία πλέον «κατευθύνει» ως πρωθυπουργός.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ακόμη την ανησυχία τους ως προς το ότι η κατάσταση στην Ιταλία θα μπορούσε να προκύψει και σε άλλα κράτη - μέλη, σε περίπτωση που ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης επιλέξει να ασχοληθεί με την πολιτική.

ΠΕΔΥΕ
Εκδηλώσεις από Επιτροπές Ειρήνης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει ανακοινώσει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) έχει ως εξής:

- Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, αύριο Κυριακή 25 Απρίλη, σε συνεργασία με τον αθλητικό όμιλο «ΚΟΡΩΝΙΔΑ», διοργανώνουν στις 7 μ.μ. αγώνα δρόμου από το παλιό τέρμα (άγαλμα Εθνικής Αντίστασης) μέχρι το στάδιο Βεΐκου. Θα ακολουθήσει φιλικό τουρνουά. Το πρόγραμμα θα κλείσει με μουσική, παραδοσιακούς χορούς και βράβευση των παιδιών που θα πάρουν μέρος.

- Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, αύριο Κυριακή 25 Απρίλη, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με θέμα ΕΙΡΗΝΗ στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ και ομιλητή τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

- Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, Τετάρτη 28 Απρίλη, 7.30 μ.μ., στο χώρο του θεάτρου Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, με θέμα «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ και ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

- Επιτροπή Ειρήνης εργαζομένων σε Υπηρεσίες - Εμπόριο, Τετάρτη 28 Απρίλη, 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27 5ος όροφος), με θέμα ΝΑΤΟ - ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ομιλητή τον Αγγελο Βρεττό, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, Κυριακή 2 Μάη, διοργανώνει θεατρική αντιπολεμική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στις 7.30 μ.μ., από το θεατρικό τμήμα της.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η ΠΕΔΥΕ, μέσα στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων της για την Ολυμπιάδα Ειρήνης, διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή, 30 Απρίλη, στην αίθουσα του GREEN PARK στην οδό Μαυρομματαίων 22 (Πεδίον Αρεως). Προσκλήσεις διατίθενται καθημερινά στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλέφωνο 2103827303, το πρωί 9-2 και 6-8 το απόγευμα).

Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ

Αύριο στις 10 π.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η 12η Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΔΗΚΚΙ η οποία θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την παραπέρα πορεία του ΔΗΚΚΙ προς τις ευρωεκλογές και τη συμπλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και τις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ