ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορο-αέναες «Εκμυστηρεύσεις»

«Εκμυστηρεύσεις» τιτλοφορείται η παράσταση που θα παρουσιάσει το «Αέναον Χοροθέατρο» του Ντανιέλ Λομέλ στο θέατρο «Μέλι», από τις 29 Απριλίου έως τις 23 του Μάη.

Ο Ντανιέλ Λομέλ, ένας από τους καλύτερους χορευτές στον κόσμο, ήρθε στην Ελλάδα για ένα σεμινάριο, αλλά τελικά, έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια. Παρά τη σύντομη, όπως αποδείχτηκε, επιστροφή του στη Γαλλία ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα και ετοίμασε την παράσταση, που βασίζεται σε σκέψεις διακεκριμένων ανθρώπων που προέκυψαν τυχαία από διάφορα αναγνώσματα και συζητήσεις του γνωστού χορογράφου.

«Αυτές οι λίγες λέξεις, που ενίοτε είναι φορτισμένες από τον ανθρώπινο πόνο, άλλες φορές αστείες και σαρκαστικές, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη διαμόρφωση χορογραφικών ιδεών», σημειώνει ο Ντανιέλ Λομέλ για την παράσταση.

Το «Ασμα Ασμάτων», το ημερολόγιο του Νιζίνσκι, αποφθέγματα και στοχασμοί διαφόρων συγγραφέων, συνθέτουν τα αποσπάσματα αυτής της παράστασης, που ερμηνεύεται από πέντε χορεύτριες, τρεις χορευτές και τρεις ηθοποιούς.

Η χορογραφία είναι του Ντανιέλ Λομέλ, η μουσική των Δημήτρη Λέκκα, Τιερρύ Ρουζιέ, Ραχμάνινωφ, Προκόπιεφ, Μπαχ, Ζαν Γκιγιού, Κιθ Τζάρετ, Ουμ Καλσούμ, παραδοσιακές μουσικές από τη Β. Αφρική και την Αργεντινή. Τα σκηνικά - κοστούμια του Μάριου Ελευθεριάδη. Τα ηχογραφημένα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κροντήρης, Μίλτος Φιορεντζής και Σωτήρης Θεολογίτης. Χορεύουν: Ντανίλο Παλμιέρι, Σίντνεϊ Μπραντάο, Μάριος Αναγνωστάκης, Ζέφη Μπαρτζώκα, Δήμητρα Αντωνάκη, Ελενα Παπαδοπούλου, Νατάσσα Παπαμιχαήλ, Μαρία Γουβιανάκη.

Βιοεργογραφικό δοκίμιο

Με ομιλητές τον ποιητή και βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τον δημοσιογράφο - κριτικό Νίκο Ξυδάκη, οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσίασαν προχτές στη «Στοά του Βιβλίου» το βιοεργογραφικό δοκίμιο του Δημήτρη Καράμπελα «Διονύσης Σαββόπουλος (Ποιητική, παράδοση, πνεύμα)» (492 σελίδες). Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και μίλησε και ο συνθέτης.

Το βιβλίο - «όνειρο» της εφηβείας του συγγραφέα, της νοσταλγίας του για την εφηβεία, που ταυτιζόταν με τα τραγούδια του Σαββόπουλου, αλλά και της παρακολούθησης του έργου του Σαββόπουλου μέχρι σήμερα, με την παραστατική μυθιστορηματική υφή του προσφέρει και ευχαρίστηση ως ανάγνωσμα. Η μελέτη βιογραφεί τη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη, ξεκινώντας από την ημέρα που, 19χρονος, εγκατέλειψε το σπίτι του, τη γενέτειρά του και τις σπουδές του και με ένα φορτηγό ήρθε στην Αθήνα, για να αναζητήσει την «τύχη» του, δεχόμενος στην αρχή να κάνει διάφορες βιοποριστικές δουλιές, μέχρι να μπορέσει να μπει στο χώρο του τραγουδιού. Παράλληλα, ο συγγραφέας προσπαθεί να βρει τα «κλειδιά», για να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει τα ιδιαίτερα «συστατικά» (λ.χ. βιώματα, συναισθήματα, ιδέες, αναζητήσεις, διαβάσματα, δημιουργοί και δημιουργίες που τον επηρέασαν), τους απολύτως προσωπικούς - ποιητικά, συνθετικά, ερμηνευτικά - «κώδικες», την ιδιαιτερότητα της σαββοπουλικής τραγουδοποιίας.

Η μελέτη περιλαμβάνει παράρτημα με τίτλο «Είκοσι Τραγούδια» (επιλογή είκοσι σπουδαίων ποιητικών τραγουδιών του συνθέτη, μεταξύ των οποίων «Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη», «Μπάλλος», «Ζεϊμπέκικο», «Ολαρία Ολαρά», «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη», «Εμείς του '60»,) και ευρετήριο ονομάτων.

Μουσικές συναντήσεις
  • Την «8η Συνάντηση Χορωδιών» διοργανώνουν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης και η Δημοτική Χορωδία, σήμερα (7.30μ.μ.), στα εκπαιδευτήρια «Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128), με τη συμμετοχή χορωδιακών συνόλων από διάφορες περιοχές. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Μουσικός περίπατος με την Ελίζα Μαρέλλι» τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.10μ.μ.), στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση). Η εκπαιδευτικός Θ.Δρούλια - Πανούση θα μιλήσει με θέμα «Ελίζα Μαρέλλι: Βελούδινη φωνή με διαχρονική αξία», ενώ η τραγουδίστρια θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία του πιανίστα Τάκη Χαρίτου, ένα πρόγραμμα από το πλούσιο ρεπερτόριό της με τραγούδια των Αττίκ, Χαιρόπουλου, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Κορίνθιου, Ιακωβίδη κ.ά. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί: Βύρων Κολάσης και Θεοδώρα Σιάρκου.
  • Εργα Σοπέν, Μότσαρτ και Περικλή Κούκου θα παρουσιάσει το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 28 Απριλίου, στο «Θέατρο Pierce» του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών. «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα μέσα από τις εποχές του», τιτλοφορείται η συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Τουφεξή, με σολίστ τον ίδιο και την Τατιάνα Παπαγεωργίου. Θ' ακουστούν: Το «Κοντσέρτο αρ. 12, για πιάνο» του Μότσαρτ, η «Σουίτα Κοντσερτάντε» του Περικλή Κούκου (για πιάνο και ορχήστρα, έργο εμπνευσμένο από το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ) και το «Κοντσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα» του Σοπέν. Το τελευταίο παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα.
Ανθρωποκεντρικός σουρεαλισμός

Στην γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου. Πρόκειται για λάδια μεγάλων διαστάσεων και έργα χώρου. Οπως σημειώνεται, «ο Τ. Μαντζαβίνος δεν αφηγείται μέσω εικόνων, όσο εικονίζει μέσα από αφηγήματα τού νου. Πάντα στο βάθος του μυαλού του υπάρχει μια ιστορία ανεπεξέργαστη, που ζητά να αρθρωθεί σε μορφή. Εχει την ικανότητα να αποκαλύπτει σιωπώντας και να περι-γράφει ό,τι είναι αδύνατο να οριστεί. Η ζωγραφική του αποτελεί την ορατή πλευρά ψυχικών φαινομένων. Το παράδοξο της θεματολογίας του παραπέμπει νόμιμα στον ανθρωποκεντρικό σουρεαλισμό».

Ο ίδιος σημειώνει για τη δουλιά του: «Απ' αυτά που συναντώ διαλέγω όσα χρειάζονται για να ζωγραφίσω τις εικόνες μου. Δεν ψάχνω να φτιάξω τη μυθολογία μου. Αυτή υπάρχει από χρόνια. Ο,τι συναντώ είναι πολύ παλιό, δηλαδή "σκάβω". Ζωγραφίζουμε για να εκφραστούμε επειδή έχουμε δυνατή μνήμη, γιατί είμαστε ένας συνδετικός κρίκος στη διαδρομή της τέχνης...».

«Καμαρίνια» μνήμης

Την προσφορά της Τζένης Καρέζη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο ελληνικό θέατρο τιμά το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, αφιερώνοντάς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους («καμαρίνια»). Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 27 Απριλίου (7μ.μ.), στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσουν: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λάκης Μιχαηλίδης, Σταμάτης Φασουλής. Τη διαμόρφωση των καμαρινιών επιμελήθηκαν οι σκηνογράφοι Γιώργος Πάτσας και Τότα Πρίτσα.

Στους χώρους αυτούς, όπως και σε όλα τα καμαρίνια που υπάρχουν στο Θεατρικό Μουσείο, εκτίθενται αυθεντικά κοστούμια από παραστάσεις τους, πολύτιμα αντικείμενα της προσωπικής τους ζωής, φωτογραφίες από μεγάλες ερμηνευτικές τους στιγμές.

Ποιητική Πάτρα

Αφιερωμένη στην ποίηση είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Διαπολιτισμός» (www.diapolitismos.gr) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, την Τρίτη (27/4, 8.30μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Πατρινοί ποιητές: Βασίλης Αρφάνης, Σπύρος Βρεττός, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γιάννης Ζαρκάδης, Αντώνης Ελευθεριώτης, Δημήτρης Κάββουρας, Διονύσης Καρατζάς, Δημήτρης Κατσαγάνης, Παναγιώτης Κερασίδης, Γιώργος Κοζίας, Κώστας Λογαράς, Αντώνης Σκιαθάς, Γιάννης Χρυσανθόπουλος.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «ΣοΝάΜα». Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου.

«Ρίζες από τις σκιές της Ανατολής» τιτλοφορείται η έκθεση που διοργανώνουν το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών και ο Δήμος Κερατσινίου. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη) και περιλαμβάνει ρεκλάμες, φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία θεάτρου. Στα εγκαίνια θα τιμηθεί ο παλαίμαχος καραγκιοζοπαίχτης Βάγγος. Στις 3/5 (7.30μμ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μιχάλη Ιερωνυμίδη, «Ο αθηναϊκός Καραγκιόζης του Αντώνη Μόλλα» (εκδόσεις Δαρδανός). Θα μιλήσει ο συγγραφέας και ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Κώστας Γιαλίνης. Η βραδιά θα κλείσει με παράσταση Καραγκιόζη, από τον Τάσο Γεωργίου.

Το έργο «Το πουλί της ηδονής», ανεβάζει η ομάδα «Νοητή Γραμμή» αύριο, στο θέατρο «Επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Ολγας Ποζέλη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Κωστή Δάβαρη, η κινησιολογία του Ερμή Μαλκότση, η κατασκευή κούκλας του Μάνου Ποντικάκη, η μουσική επιμέλεια της Ελευθερίας Εμμανουήλ. Παίζουν: Απόστολος Πελεκάνος, Ολγα Ποζέλη, Χρήστος Σαπουντζής.

  • Τελειώνουν την Κυριακή στο θέατρο «Αλκυονίς» οι παραστάσεις της κωμωδίας του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα. Ο μονόλογος του Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού» θα συνεχιστεί όλο το Μάη.

Η «Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά» πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση στον Λυκούργο Καλλέργη, τη Δευτέρα (7.30 μμ), στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ