ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Οι τελευταίες εξελίξεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολόκληρες μέρες αφιέρωσε τελευταία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Κυπριακό. Παρακολουθήσαμε διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, οξείες αντιπαραθέσεις, ακόμη και τσακωμούς, μεταξύ εκπροσώπων των μονίμων μελών του οργάνου, όπως αυτή του Βρετανού και του Γάλλου. Ακόμη περισσότερες ώρες και μέρες διέθεσαν ο Κ. Πάουελ και οι υπόλοιποι επιτελείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Χ. Σολάνα, ο Γκ. Φερχόιγκεν και διάφοροι άλλοι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών. Ασχολήθηκαν με το θέμα και, μάλιστα, όχι μόνο μια φορά, ο Τζ. Μπους και ο Τ. Μπλερ. Πολλά χρόνια είχε να φανεί τόση μεγάλη κινητικότητα και τόσο έντονο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό...

Και, βέβαια, όλ' αυτά αποσκοπούσαν στην επιβολή του αμερικανοβρετανικού «σχεδίου Ανάν», είτε, με την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην Κύπρο, είτε με τους ελιγμούς της δήθεν παροχής εγγυήσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ετσι κι αλλιώς, όμως, στη βάση τους είχαν το πλειοψηφικό και σταθερό «Οχι» των Ελληνοκυπρίων. Εάν αυτό δεν υπήρχε, τίποτε από τα παραπάνω δε θα γινόταν και το Κυπριακό θα «έκλεινε», σύμφωνα με το άδικο και διχαστικό «σχέδιο Ανάν». Για να ξανανοίξει στο περισσότερο ή λιγότερο απώτερο μέλλον, με ακόμη χειρότερη μορφή και περισσότερο επώδυνες συνέπειες.

... και ορισμένα συμπεράσματα

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, γιατί οδηγούν σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: Πρώτον, ο καθοριστικός παράγοντας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι αυτός ο ίδιος ο κυπριακός λαός (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), η ενότητά του, ο προσανατολισμός του, η ετοιμότητά του να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, αν και σε μικρότερο βαθμό, λόγω των γνωστών δεσμών τους με την Κύπρο, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν ανάλογες ιμπεριαλιστικές πιέσεις και λογικές του «διαίρει και βασίλευε». Δεύτερον, είναι γνωστό και καθαρό σε όλους ότι ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός και ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, αλλά δεν είναι ανίκητος. Το «όχι» των Ελληνοκυπρίων αποτέλεσε έναν μπάτσο στους ιμπεριαλιστές και δε θα οδηγήσει την Κύπρο στον όλεθρο, παρά τα όσα λένε οι κάθε λογής κινδυνολόγοι. Τρίτον, η όποια, έστω στοιχειωδώς, δίκαιη και βιώσιμη λύση θα είναι καρπός πάλης και αγώνα και, μάλιστα, σε διαρκή αντιπαράθεση με τις αντίστοιχες επιδιώξεις και σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών (ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού). Τέταρτον, ανάλογη επομένως πρέπει να είναι η πολιτική και τακτική των άμεσα ενδιαφερομένων (κυπριακού λαού, κομμάτων, κλπ.), η διαμόρφωση του εσωτερικού μετώπου, η αποκάλυψη και περιθωριοποίηση επικίνδυνων αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων, η αναζήτηση διεθνούς συμπαράστασης και συμμαχιών, η εκμετάλλευση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η αξιοποίηση των διεθνών οργανισμών και φόρουμ.

Πριν αλέκτορα...

Σε οριστική εγκατάλειψη της ιδέας να προκύψει η λίστα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες ευρωεκλογές από δημοψήφισμα μελών και φίλων του κόμματος, οδηγείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντ' αυτού, την ευρωλίστα θα διαμορφώσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη δικαιολογία ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν είναι αρκετός για να αξιοποιηθεί η ...καινοτομία της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Πέραν από τους χρονικούς περιορισμούς, που καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα του δημοψηφίσματος, εκφράστηκε και ο κίνδυνος να μην επιλεγούν οι «πρέποντες» και έτσι η νέα ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να μην έχει την επιθυμητή από την ηγεσία σύσταση.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαρνήθηκε για δεύτερη φορά τη δημαγωγική εφεύρεση της «συμμετοχικής δημοκρατίας», αφού φαίνεται πως αυτή δεν ενδείκνυται, όταν η βάση έχει περισσότερες από μία επιλογές. Η πρώτη ήταν, όταν πριν από λίγες μέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν στα «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» την πρεμούρα της ηγεσίας να πει το «ΝΑΙ» στο «σχέδιο Ανάν», χωρίς πρώτα να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα, όπως ζητούσαν άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, τα «μέλη» και οι «φίλοι» του κόμματος θα έχουν ξανά την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της «συμμετοχικής δημοκρατίας», όταν με το καλό ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει τον - έναν και μοναδικό - διάδοχό του και στήσει ξανά τις κάλπες για τη (σίγουρη) υπερψήφισή του από τη βάση.


ΟΧΙ

«Οχι» τρανό, περήφανο

η Κύπρος ας φωνάξει,

θάνατος είν' το σχέδιο

που οι αισχροί

έχουν συντάξει

στα μέτρα που βολεύονε

τη μαύρη «νέα τάξη»!

***

«Οχι» απ' όλο το λαό

που κατοικεί εκεί πέρα,

μαχαίρι είν' το σχέδιο

για το νησί και σφαίρα

συμφέρει μόνο σε αυτούς

που 'ναι του κόσμου η λέρα!

***

«Οχι» η μόνη απάντηση

και η σωστή η θέση

στο σχέδιο, που, σίγουρα,

είναι «καπέλο», «φέσι»

και στέλνει όλο το νησί

στο διάβολο πεσκέσι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολυσήμαντο «ΟΧΙ»

Σήμερα οι Κύπριοι καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους, το δικό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Να αποφανθούν επί του «σχεδίου Ανάν». Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως το «ΟΧΙ» θα αναδειχτεί κυρίαρχο από την κάλπη και θα είναι ένα πολυσήμαντο «ΟΧΙ».

Θα είναι άρνηση του «σχεδίου Ανάν». Γιατί πρόκειται για ένα διχοτομικό σχέδιο, μη βιώσιμο, μη λειτουργικό. Ενα σχέδιο, που δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο κρατικό μόρφωμα, που ούτε οι εμπνευστές του γνωρίζουν πώς μπορεί να λειτουργήσει. Ενα σχέδιο, που νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή. Ενα σχέδιο, που θέτει την Κύπρο υπό κηδεμονία εσαεί.

Θα είναι απόκρουση των εκβιασμών, των πιέσεων και των απειλών, που οργίασαν το τελευταίο διάστημα, με στόχο να εκμαιεύσουν από τους Κυπρίους το πολυπόθητο για τους ιμπεριαλιστές «ναι». Κι ακριβώς επειδή υπήρξαν τέτοιες πιέσεις από Αμερικάνους και Ευρωπαίους, από άσπονδους φίλους και δήθεν συμμάχους, αυτό το «ΟΧΙ» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Θα είναι εναντίωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και πολύ περισσότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Και γι' αυτούς τους λόγους, το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού θα είναι συγχρόνως ένα «ΝΑΙ» στα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα συμφέροντα Ιρακινών και Παλαιστινίων, όλων των λαών της περιοχής, που συγκρούονται μετωπικά με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Θα είναι ένα «ΟΧΙ» αντιιμπεριαλιστικό και γι' αυτό τεράστιας σημασίας. Μ' αυτήν τους την άρνηση, οι Κύπριοι δηλώνουν «ΝΑΙ» σε μια λύση που γνώμονα θα έχει τα δίκια τους. Κρατούν ζωντανή την ελπίδα.

Δεν τελειώνουν, όμως, όλα αύριο. Απεναντίας, αύριο πρέπει και μπορεί να αρχίσει η μάχη για λύση του Κυπριακού, όπως ο λαός της τη θέλει. Εξαρτάται από τους ίδιους τους Κυπρίους, αν την άρνησή τους στο «σχέδιο Ανάν» θα την πάνε ένα βήμα παραπέρα, αν θα της δώσουν συνέχεια με τον κοινό τους αγώνα, στη βάση των κοινών ταξικών τους συμφερόντων, για μια Κύπρο δικοινοτική, διζωνική, αλλά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Για μια Κύπρο, όπου κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι, όπου θα συμβιώνουν αρμονικά και θα δρομολογούν εξελίξεις προς όφελός τους. Για μια Κύπρο, που θα έχει αποτινάξει το όνειδος των εγγυητριών δυνάμεων και των κηδεμόνων από πάνω της. Η πατρίδα που οραματίζονται, κοινή για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, η πατρίδα που τους αξίζει με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, περνά μέσα απ' αυτόν τον αγώνα, που δεν μπορεί παρά να στρέφεται εναντίον όσων την επιβουλεύονται. Που δεν μπορεί παρά να είναι αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός. Αν το αυριανό «ΟΧΙ» αποτελεί την αφετηρία αυτού του αγώνα, τότε οι Κύπριοι μπορούν να ελπίζουν στην πραγμάτωση των οραμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ