Το εθελόδουλο «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», που πρόσφερε απλόχερα στους ιμπεριαλιστές το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή και συνοδεύτηκε από εκβιασμούς και πιέσεις προς τον κυπριακό λαό, επιχείρησε να στηρίξει με άρθρο του χτες στα «Νέα» ο Κ. Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι το «κύρος» της χώρας και οι ...επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική δημιουργούνται με την πλήρη υποταγή στις άνωθεν εντολές. Μια υποταγή την οποία χτες «βάφτισε» ...δημιουργικότητα.
Ξεκινώντας το άρθρο του ο Κ. Σημίτης φρόντισε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας πως ...αυταπατώνται όσοι «ισχυρίζονται ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα δε θα έχει ουσιώδεις επιπτώσεις στη διεθνή θέση της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς»...
Οι αφόρητες πιέσεις της ΕΕ προς τους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ήταν ...κατανοητές, αφού, όπως υποστήριξε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφεξής θα τηρεί αποστάσεις από όποια αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Στο άρθρο του, βέβαια, ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η Κύπρος χρειάζεται στήριξη και βοήθεια», αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «τα κυπριακά θέματα μετά την απόρριψη του σχεδίου θα είναι πια "διμερή" θέματα, θέματα των "δυο κοινοτήτων" και πάντως δε θα είναι "ενωσιακά" θέματα. Η Κύπρος και η Ελλάδα θα "αιτούνται" με "αιτήματα" που δύσκολα θα νομιμοποιούνται»...
Παράλληλα, για τον Κ. Σημίτη, η άρνηση των Κυπρίων να αποδεχτούν τη διχοτόμηση του νησιού, που τους επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτελεί «μείωση της αξιοπιστίας μας και της διαπραγματευτικής μας δύναμης» και «θα επηρεάσει τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και την αποδοχή των θέσεών μας».
Ο Κ. Σημίτης, υπερασπιζόμενος φανερά την πολιτική του συνεχούς «ναι» απέναντι στις αιτιάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του και κλείνοντας το άρθρο του, ανέφερε: «Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν, ότι όσο περισσότερα "όχι" λέει η χώρα τόσο περισσότερο κύρος αποκτάει. Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί για τη δύναμη και το κύρος της χώρας. Η Ελλάδα δε δοξάζεται μόνο με θυσίες και ολοκαυτώματα. Αν ακολουθούσαν στην Ευρώπη τα άλλα κράτη τη συγκεκριμένη ελληνική νοοτροπία της θεοποίησης όλων ανεξαιρέτως των αρνήσεων, δε θα υπήρχε σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση»...
Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με δηλώσεις του έδωσε μια δήθεν απάντηση στα περί εξωθεσμικής συμφωνίας με την ΕΕ, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμφωνία κατά την οποία η λύση στο Κυπριακό θα αποτελούσε ουσιαστικά προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Δυο μέρες μετά τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι «εξαπατήθηκε όσον αφορά στην αποδοχή λύσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά», το μόνο που βρήκε να πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής: «Με όλα αυτά τα σενάρια κάποιοι προσπαθούν να αμαυρώσουν την πολιτική μας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι».
Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «υπήρξε καθαρή και διαφανής», και πρόσθεσε ότι «εξαντλήθηκε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ». «Καταφέραμε με το σπαθί μας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να μπει η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς καν υποσημείωση και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα που ασκούν αύριο οι Ελληνοκύπριοι να αποφασίσουν χωρίς πίεση».
Στην προσπάθειά τους αυτή, οι ιμπεριαλιστές έχουν την αμέριστη στήριξη και των τουρκικών αστικών πολιτικών δυνάμεων και των ελληνικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, που έτσι κι αλλιώς τους στήριξαν και τους στηρίζουν σε όλες τις τρομοκρατικές πολεμικές επιθέσεις τους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τους στηρίζουν στην επιθετική πολιτική τους ενάντια στην Κούβα, στη ΛΔ Κορέας, στη Βενεζουέλα κ.α.
Κι ακόμη, την ολοκληρωμένη και καταφανώς ενορχηστρωμένη και καθοδηγούμενη υποστήριξη των προπαγανδιστικών μηχανισμών των αστικών ΜΜΕ.
Στο σημείωμα αυτό θα σταθούμε σε δυο κύρια ζητήματα που προκύπτουν προς τις δυο βασικές συνιστώσες αυτού του ιμπεριαλιστικού μετώπου.
Η απάντηση είναι σαφώς όχι.
Αυτό, βέβαια, δεν εξασφαλίζει ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού στην Κύπρο δε θα αποτελέσει πιλότο για παρόμοια αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων προβλημάτων σε άλλες χώρες, πάντα σε βάρος των λαών και υπέρ των ισχυρών καπιταλιστικών συμφερόντων, αν χρειαστεί στο μέλλον.
Αρκετά άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν, λοιπόν, να παρατεθούν, που αποδείχνουν ότι όλοι αυτοί που πιέζουν τους Κύπριους υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», θα το απέρριπταν μετά ...βδελυγμίας, αν αφορούσε τους ίδιους. Αλλά εδώ ασκούν αφόρητους εκβιασμούς και πιέσεις στον κυπριακό λαό να εγκρίνει το διχοτομικό σχέδιο, όταν εκφράζει με μεγάλη πλειοψηφία την αντίθεσή του.
Αν, βέβαια, τα πιστεύουν πραγματικά αυτά τότε είναι επικίνδυνα αφελείς. Αλλά ο λαός της Κύπρου, όπως έχουν δείξει και οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους αφελείς, που έχουν τέτοιες αυταπάτες.
Αν πάλι δεν τα πιστεύουν, σημαίνει απλά ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία προς τους ιμπεριαλιστές, συμβάλλοντας στην άσκηση των πιέσεων στη συνείδηση του κυπριακού λαού που επιμένει στο ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν», επιδιώκοντας να του αλλάξουν γνώμη.
Στο χτεσινό βραδυνό δελτίο ειδήσεων του «ΑΛΦΑ» παρουσιάστηκε, σε ρεπορτάζ σε Κύπριους φοιτητές, ο γιος του Δ. Χριστόφια, Χρήστος, να δηλώνει πως θα ψηφίσει «ναι». Σε επικοινωνία του μαζί μας, σημείωσε πως οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά. Πως το ρεπορτάζ έγινε την προηγούμενη Τρίτη, όταν δηλαδή δεν υπήρχε ακόμα η τελική θέση του ΑΚΕΛ και πως ο ίδιος στάθηκε αυστηρά στην απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ και τίποτε παραπάνω.
Τους 100 έφθασαν οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν υπέρ του ΟΧΙ σε σχετικό κείμενο. Στα ήδη δημοσιευμένα ονόματα προστέθηκαν και οι:
Κατσιγιάννης Μιχ. Παν. Πελοπον.
Τσαγκάρης Παναγ. Παν. Αθηνών
Γεωργίου Χρίστος Παν. Πατρών
Ρηγόπουλος Διον. ΕΜΠ
Δαμιανού Χαράλ. Παν. Αθηνών
Καρτσακλής Αναστ. Παν. Αθηνών
Αραχωβίτης Ιωάννης Παν. Αθηνών
Τερσένωβ Σάββας Παν. Αθηνών
Μπολιδάκης Κ. Παν. Αθηνών
Βάρσος Δ. Παν. Αθηνών
Κρικέλης Π. Παν. Αθηνών
Αβούρης Ν. Παν. Πατρών
Κουλουρούδη Ε. Παν. Αθηνών
Αλούπης Τάσος Παν Αθηνών
Αγγελόπουλος Αγγελος Παν. Αθηνών
Φιλιππέτης Αλεξ. Παν. Αθηνών
Μαϊντάς Ξάνθος Παν. Αθηνών
Γεωργαλάς Βασ. Παν. Αθηνών
Διαμάντης Γ. Παν. Αθηνών
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.