ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
Με τη νεολαία στο δρόμο της ανυπακοής

Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναλύοντας τη θέση του Κόμματος για την ΕΕ

Κάλεσμα αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικού του Πανεπιστημίου Αθήνας της ΚΝΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Μπροστά σε ένα νεανικό ακροατήριο, που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να χτυπηθεί η μοιρολατρία και η ευρω-υποταγή και να ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού. Ενώ τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που πρέπει να παίξει η νεολαία σε αυτή την προοπτική και μέσα από το χώρο των πανεπιστημίων.

Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλωσόρισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Κ. Μακρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τιμή και χαρά να καλωσορίζει τη Γραμματέα του ΚΚΕ, το οποίο είναι γνωστό για τους αγώνες και την ιστορία του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πλευρές των θέσεων του Κόμματος για την ΕΕ. Ειδικότερα, έγινε συζήτηση σχετικά με τη θέση του για την προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ και την κινδυνολογία για δήθεν απομόνωση της χώρας, ταυτόχρονα και για τις δυνατότητες αντίστασης, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται, που αναπτύσσεται και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Επίσης έγινε αναφορά στη θέση του ΚΚΕ ενάντια στην προωθούμενη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος και γενικότερα των ευρωκομμάτων, που γίνονται με την επιβολή της ΕΕ, σε αντίθεση με τη θέση του Κόμματος για εθελοντική δημιουργία κομμάτων και την κατεύθυνση που αυτό παλεύει ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους φοιτητές να μάθουν για την Ευρωπαϊκή Ενωση, να κάνουν τα πανεπιστήμια «κυψέλες προβληματισμού» πάνω στις εξελίξεις, να μαζικοποιηθούν οι αντιστάσεις και να μην αφήσουν χώρο για μοιρολατρία. Στα λόγια αυτά, οι φοιτητές απάντησαν με το σύνθημα «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απορρίπτουμε τον ευρωμονόδρομο

Αποσπάσματα από την ομιλία χτες στη Φυσικομαθηματική

«Η λογική του ευρωμονόδρομου έχει στην αφετηρία της στην παραδοχή της καπιταλιστικής Ελλάδας, της καπιταλιστικής Ευρώπης. Η δική μας αφετηρία είναι ότι θέλουμε μια Ελλάδα, μια Ευρώπη όπου θα κυριαρχεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των καπιταλιστικών κερδών. Η ενότητα που προωθεί η ΕΕ αφορά την ενότητα του κεφαλαίου κατά των λαών». Με αυτά τα λόγια, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε χτες την ανάγκη οι λαοί να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της απειθαρχίας στην ΕΕ και να βάλουν τις βάσεις για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη.

Περιγράφοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ για τους λαούς τόνισε: «Η ανηφόρα του κεφαλαίου συνδυάζεται απόλυτα με την κατηφόρα των δικαιωμάτων των λαών σε όλη την Ευρώπη. Η πανευρωπαϊκή τάση είναι να αφαιρούνται όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο πολλές λαϊκές κατακτήσεις των εργαζομένων. Να συγκεντρώνεται ο πλούτος και βεβαίως να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Η σύγκλιση των λαϊκών δικαιωμάτων προς τα κάτω είναι χαρακτηριστική τάση σε όλη την Ευρώπη.

Η αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια είναι τα πιο χαρακτηριστικά "προϊόντα" της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και όλα τα άλλα: Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των συστημάτων Παιδείας και Υγείας. Για την ακρίβεια, αν δεν υπάρχουν ανατροπές τα επόμενα χρόνια, ο δημόσιος τομέας της Υγείας και Παιδείας θα γίνουν απλά παραρτήματα του γιγαντωμένου ιδιωτικού.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων εξελίξεων στην ΕΕ είναι η στρατιωτικοποίησή της και η μετατροπή της σε μια δύναμη κρατικής βίας και καταστολής».

«Επομένως, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βγαίνει λογικά η θέση μας για την ΕΕ. Κατά τη γνώμη μας, κανένα κίνημα ή πολιτική δύναμη που τοποθετείται κατά των καπιταλιστικών κερδών, κατά του καπιταλισμού γενικότερα δεν μπορεί να θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ.

Στο μονόδρομο του κεφαλαίου προβάλλουμε το λαϊκό μονόδρομο, που διασφαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα, την ειρήνη, το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει ποιο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα θέλει.

Οταν πειθαρχείς στην ΕΕ, τότε ο αγώνας σου είναι τελικά μάταιος για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, με βάση τις ανάγκες σου και την προσφορά σου.

Οταν υπακούεις στην ΕΕ, τότε είσαι άοπλος στον αγώνα, για να υπάρχει και να λειτουργεί αποκλειστικά δημόσια σύγχρονη δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Η αντίσταση, η απειθαρχία, η ανυπακοή είναι ο δρόμος, για να μη σου τα πάρουν όλα, για να διεκδικήσεις ό,τι σου ανήκει, για να πάρεις στα χέρια τις τύχες σου».

Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να έχουν ταμπού

Αναλύοντας το πολιτικό περιεχόμενο του συνθήματος «αντίσταση - απειθαρχία - ανυπακοή», τόνισε ότι «είναι βασική προϋπόθεση, για να ανοίξει ο άλλος δρόμος της ενοποίησης της ΕΕ προς όφελος των λαών. Είναι ο διεθνιστικός μονόδρομος για τους λαούς. Οι λαοί της Ευρώπης, αν το αποφασίσουν, μέσα από την πείρα τους μπορούν να αδυνατίσουν την ΕΕ, να την υποσκάψουν. Οσες περισσότερες χώρες διαλύουν τη συμφωνία με την ΕΕ τόσο αυτή θα αδυνατίζει, θα δυναμώνει ο άλλος δρόμος. Μια τέτοια διαδικασία είναι δυνατή στην Ευρώπη. Θα συνυπάρχουν για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα και οι δύο πόλοι: Ο ένας της ΕΕ, ο άλλος των ελεύθερων από αυτήν χωρών, που πρέπει να επιδιώξουν τη συγκρότηση μιας μεταξύ τους συνεργασίας εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων, χωρίς βεβαίως αυτές να καταργούν την αυτοτέλεια ευθύνης της κάθε χώρας».

Αναφερόμενη στη διεύρυνση, τόνισε ότι «οι πανηγυρισμοί για την ΕΕ των 25 είναι δικαιολογημένοι για όλους εκείνους που επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή ένωση των δυνάμεων του κεφαλαίου και την ελευθερία δράσης εναντίον των εργαζομένων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, και παγκοσμίως. Οντως, η διεύρυνση είναι ένα βήμα για την ενδυνάμωσή της, που όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά αυξάνει τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις της».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «η ΕΕ δεν είναι μια ουδέτερη συνεργασία που επιβάλλεται από το γεγονός της γεωγραφικής εγγύτητας, από το γεγονός ότι αποτελεί μια ενιαία ήπειρο. Πριν το 1989, όταν υπήρχε το σοσιαλιστικό σύστημα η τότε ΕΟΚ ούτε ήθελε να ακούσει για συνεργασία οικονομική, και μάλιστα τότε διακήρυσσαν ότι αυτή θα ήταν σε όφελος των σοσιαλιστικών χωρών με την έννοια ότι τα πλεονεκτήματα θα πήγαιναν σε όλους. Ονομάτισαν τη διεύρυνση της ΕΕ επανένωση της Ευρώπης. Γι' αυτούς η επανένωση είναι η κυριαρχία απ' άκρη σε άκρη στην Ευρώπη του καπιταλισμού».

Πριν το 1991 όταν υπήρχε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ήταν διαιρεμένοι οι λαοί; Η διαίρεση που υπήρχε βοηθούσε να μην μπορεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται του λαούς της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι λαοί των χωρών - μελών της ΕΕ, της Δυτικής Ευρώπης είχαν περισσότερες δυνατότητες απόσπασης κατακτήσεων.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, καταρρίπτει διαιρέσεις και διαχωρισμούς λένε συνειδητά ψέματα. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να νιώθουν ενωμένοι, να αποτρέπουν το διαίρει και βασίλευε αποκλειστικά και μόνο όταν συναντιούνται σε κοινή δράση και ενότητα για τα κοινά τους συμφέροντα. Οι λαοί της Ευρώπης θα νιώσουν πραγματικά ενωμένοι σαν μια γροθιά, μόνο όταν συντονίσουν τα βήματά τους στον αγώνα κατά των επιλογών της ΕΕ, στον αγώνα για βαθιές αλλαγές σε βάρος του κεφαλαίου και υπέρ των δικών τους κοινών συμφερόντων», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές συζητούν μέλη και φίλοι του Κόμματος σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι ΚΟ όλης της χώρας, ενώ στα πλαίσια της εκλογικής μάχης πραγματοποιούνται περιοδείες από στελέχη του Κόμματος. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στην Ιεράπετρα Λασιθίου, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας. Την παρουσίαση της διακήρυξης θα κάνει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στα γραφεία της ΚΟΑ, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα σχολεία Ζωγράφου περιοδεύει στις 9.30 π.μ. ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο ΙΓΜΕ θα περιοδεύσει ο Κώστας Κατσιάβαλος, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στους εργαζόμενους των Δήμων Σαλαμίνας και Αμπελακίων, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά, στις 9 π.μ., θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στους εργαζόμενους στο «Village Park» στο Ρέντη, θα περιοδεύσει στις 6 μ.μ. ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ.

-- Η ΚΟ Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας πραγματοποιεί σύσκεψη στα γραφεία της Αχτίδας (7ης Μάρτη 1944 35), με ομιλητή τον Στέλιο Κριεζή, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κοντόπευκου στην Αγία Παρασκευή, με τον Σήφη Κωτσαντή, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζωγράφου με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα γραφεία της ΚΟ Ελληνικού του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Νέα Σμύρνη (Γραφεία ΚΟ, πλατεία Φάρου), θα μιλήσει ο Γ. Γκικόπουλος.

-- Στους εργάτες του Δήμου Ταύρου θα περιοδεύσει στις 8 π.μ. ο Γιώργος Καταχανάς.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΔΙΩΝΗ» στην Πρέβεζα.

-- Στις 8 μ.μ., στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στις 7 π.μ. συγκέντρωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Καβάλα, θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Συκεών, με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα, γραμματέα της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Νεάπολης, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στα συνεργεία και στα γραφεία του ΗΣΑΠ, στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στην απογευματινή σχολή του ΟΑΕΔ Ρέντη, στις 4.30 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ.

Την Πέμπτη, 6/5

-- Στις 7 μ.μ. στο Χαλάνδρι (παλιό Δημαρχείο), με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Μπαλλού.

-- Στις 8.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΦΩΚΑ» στη Κεφαλονιά και ομιλητή τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

-- Στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Γιώργο Τσιλιγκιρίδη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στο Νοσοκομείο Νίκαιας (Κρατικό), στις 8.30 π.μ., θα περιοδεύσει ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στην απογευματινή σχολή του ΟΑΕΔ Πειραιά, στις 4.30 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο απογευματινό ΤΕΕ Δραπετσώνας, στις 4 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ.

Την Παρασκευή, 7/5

-- Στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας με την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση στο Εργοτάξιο ΔΕΣΕ, θα μιλήσει ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. στο κυλικείο του Γηπέδου ΠΑΟΚ (Θύρα 5), θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα νέα γραφεία της ΚΟ Καμινίων (Λευκάδος 6 και Ν. Φραγκούλη). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές

Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις με μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα συζήτησης τις Ευρωεκλογές και τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος:

- Αύριο Τετάρτη, σε συγκέντρωση στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Κοβεντάριο», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Αύριο Τετάρτη, σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στο ξενοδοχείο «ΕΛΠΙΔΑ», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Αύριο Τετάρτη περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 13.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Πανσπουδαστικής, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

- Την Πέμπτη, 6/5, στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Παύλου, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη, 12/5, σε συγκέντρωση της ΚΟ ΓΕΩΤΕΕ της ΚΟΑ στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2), στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ