ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Κατάληψη ενάντια στην άρση του πανεπιστημιακού ασύλου

Με κατάληψη της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας απάντησαν χτες το πρωί οι φοιτητές των ΠΚΣ, στην εσκεμμένη αναβολή της συνεδρίασης της Συγκλήτου με ευθύνη του πρύτανη Χρήστου Χατζηθεοδώρου, στην οποία θα ξανασυζητούσαν το θέμα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε ψηφίσει η Σύγκλητος τον περασμένο Μάρτη.

Τότε, με πρόσχημα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Πάτρας θα προπονηθούν ποδοσφαιρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Απέναντι στον εμπαιγμό της Πρυτανείας και του ίδιου του Πρύτανη (απουσίαζε) που είχε δεσμευτεί να συζητήσει χτες το θέμα αυτό, οι φοιτητές των ΠΚΣ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, τη στιγμή που οι δυνάμεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δηλώνουν ναι στην κατάργησή του και οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ κρατούν ερμαφρόδιτη στάση (στη Σύγκλητο ψήφισαν αποχή).

Αργά το βράδυ με πρωτοβουλία των ΠΚΣ, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που μετατίθενται για το έτος 2004. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 8.778 και από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 3.612 (ποσοστό 41,15%). Αντίστοιχα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υποβλήθηκαν 13.115 αιτήσεις από τις οποίες ικανοποιήθηκαν 6.382 (ποσοστό 48,66%).

Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους για να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους, παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις με τη λήξη του διδακτικού έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου 2004.

Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι διευθυντές Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι από τους παραπάνω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθεμένους εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρόνου μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε μέσα στον Ιούλη 2004.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δε μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η επιστροφή των «ΠΑΣΟΚεμον»!!...

Με νωπές στη μνήμη μας τις προεκλογικές (και μετεκλογικές) εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, για χάρη της «ανταγωνιστικότητας» των ιδρυμάτων, κυκλοφόρησε στις σχολές το φυλλάδιο της ΠΑΣΠ. Ενα φυλλάδιο στο οποίο οι «νέοι σοσιαλιστές» (sic) επιδίδονται στην αγαπημένη τους προτασεολαγνεία, νομίζοντας ότι θα κρύψουν τις ευθύνες τις δικές τους και της κυβέρνησής τους για την κατάντια της ανώτατης εκπαίδευσης. Αλήθεια, το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία των Πανεπιστημιακών Τυπογραφείων και τα «εκδοτικά συμφέροντα» ή η υποχρηματοδότηση στην οποία καταδίκασαν την Παιδεία τα τελευταία χρόνια; Τι θα λύσει η χορήγηση των άτοκων φοιτητικών δανείων, τη στιγμή που η Παιδεία γίνεται ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα; Γιατί κοροϊδεύουν χιλιάδες φοιτητές, καταγγέλλοντας δήθεν τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για την πρόταση της εξίσωσης των ΚΕΣ με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τη στιγμή που προωθούν τη μετατροπή όλων των σχολών σε ΙΕΚ, το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους, την υποβάθμιση των πτυχίων, στην ίδια ρότα με τη ΝΔ και τη ΔΑΠ; Η κυβέρνησή τους έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της σε όλα αυτά, οι φοιτητές το γνωρίζουν και στις 12 Μάη θα τους μαυρίσουν όπως πρέπει: Με ισχυρή Πανσπουδαστική.

Σε δυο βάρκες...

Ο λόγος για την παράταξη του ΣΥΝ, το ΔΙΚΤΥΟ, που απ' τη μια κριτικάρει κι απ' την άλλη συναινεί. «Ναι» στη Διά Βίου Εκπαίδευση, «όχι» στο εν λόγω νομοσχέδιο. «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της εκπαίδευσης, αλλά χωρίς υποταγή της στους νόμους της αγοράς. «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αλλά αφού υπάρχει να την αποδεχτούμε. Δηλαδή, να το παίζουμε αγωνιστές και ριζοσπάστες, αλλά μη θίξουμε το κεφάλαιο και την πολιτική του ευρωμονόδρομου! Αντί να απολογηθούν για τις συνειδητά θολές απόψεις τους που αποπροσανατολίζουν το κίνημα και το οδηγούν στα μονοπάτια της ενσωμάτωσης, επιμένουν στην «ενότητα της Αριστεράς», πάντα όμως από αντι-ΠΚΣ θέσεις, αφού γι' αυτούς «η στάση της ΠΚΣ είναι ανέφικτη και διασπαστική». Η σύγχυση είναι πλήρης, τα περισσότερα λόγια είναι περιττά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Πέμπτη
  • Στη Φιλοσοφική Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Ψυχαγωγία και πολιτισμός. Πολυτέλεια ή δικαιώματα για τη ζωή του νέου;», ομιλητές: Δ. Τσακνής, συνθέτης - τραγουδιστής και Δ. Δανίκας, δημοσιογράφος.
  • Στο Φυσικό Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Η ομπρέλα του ΝΑΤΟ», ομιλητές: Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γ. Τριμπέρης και Θ. Γεράνιος, μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.
  • Στο Παιδαγωγικό Δασκάλων Αθήνας (κτίριο Χημείου, Σόλωνος), στις 9 π.μ., αντιμάθημα σύγχρονης ιστορίας με την Δ. Μόσχου, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Πολιτικό της Νομικής Αθήνας, έκθεση σκίτσου, φωτογραφίας και συναυλίες.
  • Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη διήμερο Φεστιβάλ, με ροκ συναυλία, στη 1:30 μ.μ., στα γρασίδια της Γεωπονίας.
Αύριο Παρασκευή
  • Στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α΄ της Νομικής, συζήτηση με θέμα: «Οι λαοί έχουν κι άλλη επιλογή, όχι στην ΕΕ του ιμπεριαλισμού», ομιλήτρια Λ. Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ. Ακολουθεί ρεμπέτικο γλέντι.
  • Στο ΤΕΙ Χανίων, στις 11:30 π.μ., με θέμα: «Επαγγελματικά δικαιώματα, εργασιακή προοπτική και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ομιλήτρια Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα Δ3 του πανεπιστημίου, στις 3 μ.μ., με το ίδιο θέμα και ομιλήτρια.
  • Στη Χίο, με θέμα: «ΝΑΤΟ και Ολυμπιακοί Αγώνες», στο κτίριο του Πανεπιστημίου.
  • Στη Σάμο, με το ίδιο θέμα, στο κτίριο του Πανεπιστημίου.
Κινητοποιήσεις έκτακτων καθηγητών ΤΕΙ

Σε κατάληψη του ΤΕΙ Σερρών προχωρούν σήμερα η έκτακτοι καθηγητές του Ιδρύματος, διεκδικώντας την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι έκτακτοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα τη Γενική τους Συνέλευση.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και Παιδεία» διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 8:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου η Οργάνωση Σπουδάζουσας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις συμμετοχής

Λήγει αύριο Παρασκευή 7 Μάη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Ιούνη 2004 για το επίπεδο Β2 «καλή γνώση», ως εξής: Το Σάββατο 26 Ιούνη θα εξεταστούν οι γλώσσες Αγγλική, το πρωί και Γαλλική, το απόγευμα. Την Κυριακή 27 Ιούνη θα εξεταστούν οι γλώσσες Γερμανική, το πρωί και Ιταλική, το απόγευμα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μαθητικό φεστιβάλ Καλαμαριάς

Συναυλίες από ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα, τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή σχολικών ομάδων καθώς και έκθεση μαθητικής, αντιπολεμικής φωτογραφίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ των σχολείων της Κρήνης στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Μάη, στις 5μ.μ. στο πάρκο «Γεωργιάδη». Το θέμα του Φεστιβάλ είναι «Οχι στον πόλεμο - Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται» και οι εκδηλώσεις του εντάσσονται στην Ολυμπιάδα Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ