ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οράματα, που «είναι ακόμα εδώ»

Η «NEW STAR» κυκλοφόρησε - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - δέκα DVD με οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, υπό τον ενιαίο τίτλο «Είμαστε Ακόμα Εδώ». Οι ταινίες, από τις οποίες οι πέντε αφορούν αποκλειστικά στην επανάσταση της Κούβας και στους πρωτεργάτες της, Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα, υπογράφονται από τον βραβευμένο Ιταλό δημοσιογράφο, ντοκιμαντερίστα και συγγραφέα Τζιάνι Μίνα, ο οποίος έχει κάνει τηλεοπτικά «πορτρέτα» διεθνούς φήμης προσώπων και ο οποίος είχε πάρει και δύο πολύωρες συνεντεύξεις από τον ηγέτη της Κούβας (1987, 1999).

Θα αναφερθούμε πρώτα στους τίτλους και στο περιεχόμενο των πέντε DVD, τα οποία αφορούν στην Κούβα. Η ταινία «Φιντέλ Κάστρο - Μια μέρα με τον Comandante», με υλικό από την πρώτη συνέντευξη του Κάστρο στον Μίνα, περιέχει βιογραφία - χρονολόγιο του ηγέτη της Κούβας, σπάνια, πρωτοπαρουσιαζόμενα ντοκουμέντα, κείμενα, δηλώσεις, επίκαιρα, τραγούδια της επανάστασης κ.ά.

Στην ταινία «Φιντέλ Κάστρο - Αναμνήσεις από τον Τσε», η οποία περιέχει βιογραφία - χρονολόγιο και των δύο επαναστατών, σπάνια ντοκουμέντα, κείμενα, δηλώσεις, επίκαιρα, τραγούδια και φωτορεπορτάζ από την έκθεση «150 αφίσες για τον Τσε» που οποία έγινε στην Ελλάδα, ο Κάστρο μιλά για την προσωπική του σχέση με τον Τσε, που άρχισε από το Μεξικό, το 1950.

Η ταινία «Τσε Γκεβάρα - 30 χρόνια μετά» περιέχει βιογραφικά του Τσε, σπάνια ντοκουμέντα, κείμενα, δηλώσεις, τραγούδια, αφίσες από όλο τον κόσμο για τον Τσε, καθώς και φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη της κόρης του Τσε, Αλέιδα, στην Ελλάδα. Εκτός από την Αλέιδα, για τον Τσε μιλούν και οι Λατινοαμερικανοί διανοούμενοι Φερνάντο Σολάνας, Λουίς Πουέντζο και Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Στη δεύτερη συνέντευξη του Κάστρο στον Μίνα (το 1999, στα τριαντάχρονα της αποτυχημένης απόβασης της ΣΙΑ στον Κόλπο των Χοίρων) βασίζεται η ταινία «Φιντέλ Κάστρο - Κούβα: 30 χρόνια μετά», με ντοκουμέντα, κείμενα. Ο Φιντέλ μιλά για τη μαχόμενη Κούβα, το μέλλον της και το σοσιαλισμό, υπό το πρίσμα των δραματικών ανατροπών και αλλαγών στην πρώην ΕΣΣΔ.

Η πέμπτη ταινία «Φιντέλ Κάστρο - Η επίσκεψη του πάπα στην Κούβα», μεταξύ άλλων ντοκουμέντων, κειμένων και τραγουδιών, περιέχει σκηνές από την περιοδεία και τις συνομιλίες του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην Κούβα και τις αντιδράσεις του κουβανικού λαού.

Τα πρόσωπα των άλλων πέντε DVD είναι οι: Φιντέλ Κάστρο - Τσε Γκεβάρα - Ριγκομπέρτα Μεντσού - Ντιέγκο Μαραντόνα -Subcomandante Marcos (βιογραφία, χρονολόγια, ντοκουμέντα κλπ. για τα παρουσιαζόμενα πρόσωπα). «Ριγκομπέρτα Μεντσού - Μια Ινδιάνα για την Ειρήνη» (βιογραφία και ντοκουμέντα για την κυνηγημένη από το δικτατορικό καθεστώς της Γουατεμάλας, Ινδιάνας Μάγια, η οποία οργάνωσε και την πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη των Ινδιάνων της Αμερικής, το 1993). Δύο ακόμα ταινίες, με ενιαίο τίτλο «Subcomandante Marcos» και υπότιτλους «Στο όνομα του Ζαπάτα» και «Είμαστε εδώ», περιλαμβάνουν βιογραφικά και ντοκουμέντα από το στρατιωτικό ηγέτη των Ινδιάνων του Μεξικού, Μάρκος. Τέλος, η ταινία «Ντιέγκο Μαραντόνα - Ποτέ δε θα γίνω ένας συνηθισμένος άνθρωπος», είναι ένα εξομολογητικό ξέσπασμα του διάσημου ποδοσφαιριστή, λάτρη του Φιντέλ και του Τσε, μπροστά στην κάμερα του Τζιάνι Μίνα.

Ο... «εκλεκτός» λαός

«

Θέλουμε και μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι σημερινοί Ελληνες δεν είμαστε απλά οι κληρονόμοι ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά ο λαός εκείνος που μπορεί να δώσει και σήμερα, αλλά και στο μέλλον ξανά, νόημα σε ξεχασμένες αξίες και ιδανικά».

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη». Το ενδιαφέρον σε αυτή την παράγραφο δε βρίσκεται τόσο στο ότι «το Ολυμπιακό πνεύμα, το πνεύμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης, της άμιλλας και του συναγωνισμού, του ευ αγωνίζεσθαι» - όπως είπε η ίδια στην ομιλία της - αποτελούν αξίες και ιδανικά τελείως ξένα με τα αφεντικά - πολυεθνικές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, άρα η επίκλησή τους δεν είναι παρά καθαρή προπαγανδιστική ρητορεία. Αλλωστε, τα ίδια αναμασά η κυρίαρχη προπαγάνδα από τη στιγμή της ανάληψης των αγώνων. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι «ξαφνικά», από το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «εθνικής υπόθεσης», οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι «αξίες» τους «αναβαθμίστηκαν» σε «υπόθεση» ενός λαού, του ελληνικού!

Προσέξτε, τι λέει η υπουργός: «... δεν είμαστε απλά οι κληρονόμοι ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά ο λαός εκείνος που μπορεί να δώσει και σήμερα, αλλά και στο μέλλον ξανά, νόημα σε ξεχασμένες αξίες και ιδανικά». Φυσικά, η υπουργός, η κυβέρνησή της, ο δικομματισμός και λοιπές... «μεγαλοϊδεάτικες» δυνάμεις αναπαράγουν την αντιδραστική ιδεολογία της τάξης που εκπροσωπούν. Γι' αυτούς δεν έχει σημασία η εμπορευματοποίηση (και) του αθλητισμού, ούτε ότι οι «χορηγοί» των αγώνων αποτελούνται από μεγαθήρια του πολυεθνικού κεφαλαίου που ματοκυλάει λαούς και αφαιρεί δικαιώματά τους σε όλο τον κόσμο. Και, βέβαια, η ελληνική εργατική τάξη εννοεί τελείως διαφορετικά πράγματα, όταν ακούει τη φράση «ένδοξο παρελθόν» από τα χείλη πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης. Η απόπειρα, λοιπόν, να εμφανιστεί ο ελληνικός λαός κάτι σαν... «εκλεκτός» έχει μεν στόχο το «τσουβάλιασμά» του στη νέα «μεγάλη ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με ακόμη πιο ευδιάκριτους εθνικιστικούς όρους.

Ο ελληνικός λαός θα δώσει, πράγματι, νόημα σε ξεχασμένες αξίες, όπως της ειρήνης και του πολιτισμού την ερχόμενη Κυριακή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Οπως έδωσε και πριν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο πλάι όλων των λαών που βγήκαν στους δρόμους, για να συμπαρασταθούν στο λαό του Ιράκ. Ο οποίος σήμερα είναι αυτός που ζωντανεύει τον μεγάλο εφιάλτη των «εθνικώς στοχευόντων»: την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Προσφορά στην Εθνική Αντίσταση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, με ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της, Γιώργης Μωραΐτης και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Φώτου, αναφέρονται σε μια συγκινητική προσφορά:

«Στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, συναγωνιστής Δημήτρης Κανελλόπουλος, πρόσφερε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) 400 βιβλία του. Συγκεκριμένα, οι τίτλοι των βιβλίων είναι οι εξής: Το δίτομο επιστημονικό έργο: "Γλώσσα - Λόγος - Γραφή". Τις μελέτες: "Γλώσσα και Επικοινωνία" και "Ελληνορθόδοξος μύθος". Τα λογοτεχνικά: "Μεσολόγγι", "Ρε πού έπεσα", "Ακαδημία Μεσσήνης και περιχώρων", "Οι τρεις εξουσίες", "Στα Κοντοβούνια της δόξας", "Στο βηματισμό της Ηλέκτρας", "Η μπαλάντα του ορφανού", "Το τρίτο τάμα" και "Οι καρδιές χτυπάνε πάντα αριστερά".

Εργο πλούσιο και πολύτιμο, μόχθος μιας ολόκληρης ζωής. Ο Δ. Κανελλόπουλος άρχισε να γράφει από τα νιάτα του, όντας πολιτικός κρατούμενος και συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα.

Το έργο του είναι εμπνευσμένο από τα ιδανικά του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΟ τον συγχαίρει, τον ευχαριστεί θερμά και του υπόσχεται να αξιοποιήσει και να διαθέσει τα βιβλία του, σύμφωνα με την επιθυμία του».

Και οι υπογράφοντες την ανακοίνωση καταλήγουν: «Του ευχόμαστε καλή υγεία και να συνεχίσει να προσφέρει στα Γράμματα και στον αγώνα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλιούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης οργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στην εργατική Πρωτομαγιά, το Σάββατο (8/5), στις 8 μ.μ., στο Ειδικό Σχολείο (Μνησικλέους και Υδρας). Στην εκδήλωση θα παιχτεί απόσπασμα από το θεατρικό ιστορικοσατιρικό έργο του Κώστα Βάρναλη «Ατταλος ο Τρίτος» και θα ακολουθήσει λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.

Η παράδοση - παραλαβή του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του φορέα, ο οποίος διοργανώνει και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΠ Σταμάτης Μαύρος και ο απερχόμενος πρόεδρος Ευγένιος Γιαννακόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ