ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισαν οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

O Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών με τον Μπ. Κλίντον

Associated Press

O Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών με τον Μπ. Κλίντον
Τις πρώτες υψηλόβαθμες συνομιλίες τους, μετά από δεκαετίες, άρχισαν, χθες, το Ισραήλ και η Συρία υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου και τη, σχεδόν, μόνιμη παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη και καλώντας, για άλλη μια φορά, τις δύο πλευρές να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να δείξουν θάρρος. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, κατά την έναρξη των συνομιλιών και επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν μετά το τέλος των διήμερων συναντήσεων.

«Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε σε καμία περίπτωση για ειρήνη, όμως, δεν υπήρξε ποτέ πριν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας» τόνισε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, περιστοιχιζόμενος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το Σύριο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μπιλ Κλίντον κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν σωφροσύνη, διάθεση για υποχωρήσεις και να ετοιμαστούν να λάβουν σοβαρές και ριζικές αποφάσεις που, όπως υπογράμμισε, θα επηρεάσουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει αν θα είναι ο ίδιος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ή κάποιος άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ μόνιμα παρών στις διήμερες ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις. Αρκέστηκε να τονίσει, όμως, ότι η Ουάσινγκτον, «όπως απέδειξε», προτίθεται να «πράξει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου να δώσει ώθηση στις ισραηλινο-συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες και θα είναι παρούσα οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των συνομιλιών, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη, ο Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το Σύριο υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια οι Εχούντ Μπάρακ και Φαρούκ αλ Σάραα θα άρχιζαν τις διμερείς συνομιλίες τους.

Κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Φαρούκ αλ Σάραα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικές» τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο ισραηλινό κοινοβούλιο, όπου ο Εχούντ Μπάρακ είχε καλέσει τον ισραηλινό λαό να προετοιμαστεί για «μεγάλο τίμημα» προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή. Ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να συνομιλήσει σοβαρά με το Ισραήλ με στόχο οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν, τελικά, σε οριστική συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Ισραήλ να κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών «με εξίσου σοβαρές προθέσεις».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αρχίζει τις συνομιλίες με τη Συρία «μεταφέροντας όλο τον πόνο της πολυετούς διαμάχης, αλλά και όλες τις ελπίδες και τα όνειρα του ισραηλινού λαού για μόνιμη ειρήνη στην περιοχή». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, απέφυγε να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να αποδεχτεί το συριακό αίτημα για πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα του Γκολάν, όπου κατοικούν 17.000 Εβραίοι έποικοι, και αρκέστηκε, πάλι, να τονίσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση των αποφάσεων 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρά το ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα, μέσα στο οποίο άρχισαν οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ, προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους εκτιμώντας ως απίθανο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποιου είδους σημαντική συμφωνία κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων που άρχισαν χθες. Οπως εκτιμούσαν στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών θα τεθούν, κυρίως, διαδικαστικά ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν τον τρόπο, το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν από εδώ και στο εξής.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αλλη μια μίνι «συμφωνία» που θυμίζει. ... Ντέιτον

ΠΡΙΣΤΙΝΑ._

Συμφωνία που προλειαίνει το έδαφος για την ανάληψη της-αρχικά... περιορισμένης- εξουσίας από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς υπεγράφη χτες στην Πρίστινα. Στην τελετή υπογραφής της απουσίαζε εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας, λοιδορώντας τον Μπερνάρ Κουσνέρ για «ολοκληρωτική παράδοση της εξουσίας» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Αντιθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, που ήταν και ο «εμπνευστής» της «συμφωνίας», υπερασπίστηκε την υπογραφή της, ισχυριζόμενος πως βάζει τα θεμέλια για την «καθιέρωση του μοιράσματος της εξουσίας» στο λεγόμενο Μεταβατικό Συμβούλιο Κοσσυφοπεδίου.

Το νέο «εσωτερικό Διοικητικό Συμβούλιο» θα συγκροτήσουν τρεις Κοσσοβάροι Αλβανοί, ένας Κοσσοβάρος Σέρβος και τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, με εκτελεστικό πρόεδρο τον Μπερνάρ Κουσνέρ. Επιπλέον το «εσωτερικό Διοικητικό Συμβούλιο» θα έχει υπό την εποπτεία του 14 διοικητικά τμήματα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι επί της ουσίας ο Κουσνέρ, ο οποίος θα έχει δικαίωμα άσκησης «βέτο» σε κάθε απόφαση, ενώ θα υποστηρίζεται από ένα εκ περιτροπής σύστημα τεσσάρων αντιπροέδρων, οι οποίοι θα εναλλάσσονται περιοδικά.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον πολιτικό ηγέτη του πρώην «UCK», Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό του «Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου», Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και τον επικεφαλής του «Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος», Ρεξχέπ Κιόστζα, ενώ κανείς εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας δεν ήταν παρών στην υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, αντιδρώντας στο περιεχόμενό της.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη που έδωσε χτες στην ημερήσια εφημερίδα του Βελιγραδίου «ΜΠΛΙΤΣ» ο Ζόραν Αντζελκοβιτς, πολιτικός παράγοντας της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, απώτερος στόχος της πολιτικής Κουσνέρ στην επαρχία είναι η ολοκληρωτική έξοδος των Σέρβων από την περιοχή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Κουσνέρ παραδέχτηκε πως και αυτή ακόμη η «συμφωνία» δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως τη συμφιλίωση και τη συνεργασία όλων των εθνικών κοινοτήτων. Εκανε δε έκκληση για την αποστολή περισσότερων αστυνομικών αξιωματούχων του ΟΗΕ στην περιοχή στη διάρκεια ακόλουθης «ενημερωτικής» συνάντησής του με υπουργούς Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και τους ομολόγους τους από περίπου 20 χώρες μη-μέλη του ΝΑΤΟ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλη δίκη για Οτσαλάν
ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλα 100 στελέχη του ΡΚΚ δικάστηκαν ερήμην χτες σε δικαστήριο της Αγκυρας για διάφορα εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 (για το οποίο ουδείς δικάστηκε - αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία).

Ο εισαγγελέας ζήτησε εκ νέου επιβολή της εσχάτης των ποινών στο Οτσαλάν, την πρώην σύζυγό του Κεσίρε και άλλα ανώτατα στελέχη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, που κατηγορούνται για «φόνους, ένοπλες επιθέσεις και πυροδότηση αποσχιστικών τάσεων».

Η δίκη θα επαναληφθεί την 23η Φεβρουαρίου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ισχυρός αλλά όχι «φονικός» ο τυφώνας «Τζον»...

ΠΕΡΘ._

Ενας από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Αυστραλίας, έπληξε χτες τις αραιοκατοικημένες βορειοδυτικές ακτές της χώρας, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους. Εντούτοις, έως αργά χτες βράδυ, που άρχισε να εκτονώνεται το μένος του τυφώνα «Τζον» πάνω από την Αυστραλία, δεν είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες για πρόκληση τραυματισμών σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Ο κυκλώνας «Τζον», που έτρεχε έως νωρίς χτες το πρωί με μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 300χλμ. την ώρα, σάρωσε πρώτα τη μικρή κοινότητα του Χουίμ Κρικ (750 χλμ. βόρεια του Περθ) προκαλώνας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Οι τοπικές αρχές δημιούργησαν ακολούθως δύο πρόχειρα κέντρα φιλοξενίας περίπου 2.000 ατόμων στην πόλη Καράθα, που δοκιμάστηκε από το πέρασμα του τυφώνα. Ομως, ευτυχώς, τουλάχιστον στην πόλη Καράθα δεν προκλήθηκαν παρά υλικές ζημιές (όπως καταστροφές σε κτίρια και ξερίζωμα δέντρων)...

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταγγέλλει και πάλι την εισβολή στο έδαφός της η Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε χτες την Τουρκία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στο κουρδικό βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι η Αγκυρα φέρει «την πλήρη ευθύνη για τις επιθετικές ενέργειές της».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός είχε αρχίσει να συγκεντρώνει επιπλέον στρατεύματα από τις 13 του Δεκέμβρη στις τουρκικές ζώνες απέναντι από τον τομέα Κανί Μασί, με το πρόσχημα ότι καταδιώκει ένοπλες ομάδες Κούρδων της Τουρκίας.

«Στις 30 του Νοέμβρη, μονάδες του τουρκικού στρατού αποτελούμενες από 45 φορτηγά που μετέφεραν χίλιους στρατιώτες, είχαν διεισδύσει στο ιρακινό έδαφος», διευκρίνισε.

«Ταυτόχρονα τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης και ελικόπτερα, πήραν θέσεις (...) για να συνεχίσουν την επίθεσή τους εναντίον του ιρακινού εδάφους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος επέρριψε στην Τουρκία «την πλήρη ευθύνη για (...) την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ».

«Η τουρκική στρατιωτική επίθεση εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τις επιδρομές βρετανικών και αμερικανικών αεροπλάνων εναντίον του Ιράκ και έχει στόχο να διαιωνίσει την αφύσικη κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας», κατέληξε.

Στις 6 του Δεκέμβρη η Βαγδάτη είχε αναφέρει μια εκτεταμένη επίθεση που είχε ξεκινήσει στις 26 του Νοέμβρη σε πολλές τοποθεσίες του βόρειου Ιράκ «με πρόσχημα την καταδίωξη ένοπλων ομάδων Κούρδων της Τουρκίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ