ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ούτε οι μάρτυρες γνωρίζουν για την αντιστασιακή δράση του

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων του υπουργού Δικαιοσύνης οι οποίοι  καταθέτοντας χτες  παραδέχονταν πως δεν γνώριζαν για αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου στο διάστημα της Κατοχής , πριν την απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Ούτε οι μάρτυρες που έφερε ο Ε. Γιαννόπουλος για να καταθέσουν υπέρ του στη δίκη κατά του υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς Θ. Κατριβάνου, στο Τριμελές Εφετείο, δε γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο για την υποτιθέμενη αντιστασιακή δράση του Ε. Γιαννόπουλου! Ολοι όσοι κατέθεσαν, χτες, κατά την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο, όπου εκδικάζεται η μήνυση Γιαννόπουλου κατά του Θ. Κατριβάνου, παραδέχτηκαν πως δε γνωρίζουν, προσωπικά, τίποτα για τη δράση του πρώτου κατά το διάστημα της γερμανικής κατοχής 1941 - 1944. Είπαν πως ό,τι έμαθαν το έμαθαν αργότερα, είτε διαβάζοντας είτε ακούγοντας από διάφορους τρίτους, είτε από τον ίδιο το Γιαννόπουλο! Μόνον ένας μάρτυρας, ο Ν. Καρράς - που δήλωνε ότι ήταν στο ΚΚΕ τότε - αργότερα προσχώρησε στο ΚΚ «Εσωτερικού» και μετά έγινε ανεξάρτητος - είπε πως είχε το Γιαννόπουλο Ταγματάρχη στον Α' Τάγμα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, στο Σύνταγμα των Ανατολικών Συνοικιών, αλλά ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης, αργότερα, παραδέχτηκε ότι γνώρισε το Γιαννόπουλο το Μάρτη του 1944 όταν έγινε η ανασυγκρότηση του Συντάγματος. Κι αυτό, όταν ο ίδιος ο Ε. Γιαννόπουλος σε καταθέσεις του, σε ανύποπτο χρόνο στο Πρωτοβάθμιο Ανακριτικό Συμβούλιο, καταθέτει ότι «ενετάχθην εις τον ΕΛΑΣ τον Απρίλιον του 1944, μετά το Συνέδριον του Λιβάνου» (εννοεί τη συμφωνία του Λιβάνου που έγινε τον Ιούλιο!). Μάλιστα, ο Ε.Γ. προσθέτει, στην ίδια περίπτωση, πως «κατά το κίνημα δεν έδρασα, παρέμεινα όμως ενεργόν μέλος του ΕΛΑΣ παρά την θέλησίν μου»...

Ο μάρτυρας Ν. Καρράς, επίσης, κατέθεσε για συμμετοχή του Ε. Γιαννόπουλου σε κάποιες μάχες, αλλά μετά την Κατοχή, από τα Δεκεμβριανά και ύστερα, μέχρι που παρέδωσε ο ΕΛΑΣ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επανειλημμένα δημιουργήθηκαν εντάσεις και αντεγκλήσεις ανάμεσα στην υπεράσπιση και τον θ. Κατριβάνο με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, για μεροληπτικές, υπέρ της πλευράς Γιαννόπουλου, παρεμβάσεις, όταν κατέθεταν οι μάρτυρες. Η υπεράσπιση, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι δεν επιτρέπει στους μάρτυρες να απαντήσουν σε κρίσιμες επίμαχες ερωτήσεις των συνηγόρων. Μάλιστα σε διαμαρτυρίες του Θ. Κατριβάνου, ο πρόεδρος του Εφετείου Δημ. Κιτρίδης προειδοποίησε πως θα «ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου. Αν συνεχίσετε, θα έχετε άλλη αντιμετώπιση». Για να πάρει την απάντηση από τον Θ. Κατριβάνο: «Μη με απειλείτε κύριε πρόεδρε».

Αντιφάσεις μαρτύρων

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι μάρτυρες του Γιαννόπουλου που κατέθεσαν χτες, είτε δεν ήξεραν για την αντιστασιακή δράση του είτε κατέθεταν πως τον γνώρισαν πολύ αργότερα, μετά την Κατοχή. Ενώ με την κατάθεση του Ν. Καρά, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις Κατριβάνου πως ο Ε. Γιαννόπουλος εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ, όταν η υπόθεση είχε κριθεί λίγο πριν την απελευθέρωση, όταν πολλοί έτρεχαν να ενταχθούν για να κρύψουν όσα είχαν κάνει πριν και να δημιουργήσουν άλλοθι.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του βασικού μάρτυρα του Γιαννόπουλου Ν. Καρρά ο οποίος στην πολύωρη εξέτασή του, ενώ δήλωνε ότι βρήκε το Μάρτη του '43 τον Β. Γιαννόπουλο σαν διοικητή του Τάγματος, ταυτόχρονα δεν μπορούσε να ενημερώσει το δικαστήριο πώς πήγε εκεί ο Γιαννόπουλος και έλεγε πως το μόνο που τον ενημέρωσαν από την ΚΕ του ΕΑΜ ήταν «ότι ήταν άριστα τα στοιχεία του Γιαννόπουλου, αλλά τα χαρτιά καταστράφηκαν». Απαντώντας για το γεγονός πως στο ίδιο διάστημα που φέρεται να είναι στην Αντίσταση ο Γιαννόπουλος, έπαιρνε προαγωγή από τον κατοχικό στρατό, ο μάρτυρας δήλωνε πως δεν ξέρει τίποτα. Επικαλούνταν απλώς κάποια μετακατοχική φωτογραφία που παρουσιάζει ο Ε. Γιαννόπουλος με τον Σαράφη, η οποία όμως βγήκε αργότερα το Νοέμβρη του 1944, μετά το τέλος της Κατοχής, για να υποστηρίξει πως ο μηνυτής ήταν, «προφανώς, αντιστασιακός». Κι αυτό, ενώ για τις μόνες μάχες που βεβαίωνε πως πήρε μέρος ο Γιαννόπουλος ήταν μετά το Δεκέμβρη του 44...

Ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Παππάς του επισήμανε την αντίφαση πως, ενώ στην ακροαματική διαδικασία δηλώνει πως γνώρισε τον Ε. Γιαννόπουλο το Μάρτη του 1944, σε παλιότερη γραπτή βεβαίωσή του ο ίδιος λέει ότι τον γνώριζε για την αντιστασιακή του δράση από τον Οκτώβριο του 1942! Κατά τα λοιπά, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης, είπε πως από πληροφορίες του είχε μάθει πως ο Β. Γιαννόπουλος ήταν στο λόχο Μελισσίων πριν συγκροτηθεί το Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Ομως, παράλληλα, δήλωνε άγνοια για το γεγονός ότι εκείνη ακριβώς την εποχή ο Ε.Γ. είχε εισέλθει στον κατοχικό στρατό. «Είναι αδύνατον να υπηρετούσε και αλλού», απάντησε, ενώ δήλωνε άγνοια και για άλλα στοιχεία που η υπεράσπιση έθετε υπόψη του για τη δράση του Γιαννόπουλου την περίοδο της Κατοχής.

Απαντώντας, τέλος, πώς έγινε και ο Ε. Γιαννόπουλος δε διώχτηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς, αλλά απεναντίας του δώσανε και κέντρο στο Περιστέρι, ο μάρτυρας, ενώ παραδέχτηκε ότι κάθε αντιστασιακός διωκόταν και με απλή υποψία, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ήταν, απάντησε άλλα αντί άλλων.

Τέλος, ο ίδιος μάρτυρας έφτασε στο σημείο να λέει πως «το... ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε την αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου»! «Το ΚΚΕ φταίει! Τον έβαλε στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο Φιλίας, τον έβαζε ομιλητή στο Γοργοπόταμο(!!)», είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε και το «Ρ» γιατί έγραψε τις αποκαλύψεις για την κατοχική δράση του Γιαννόπουλου.

Δεν είχε ποτέ συναντηθεί μαζί του!

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του μάρτυρα κατηγορίας Πριόβολου ο οποίος δηλώνοντας πως «το πανελλήνιο ξέρει για την αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου», ο ίδιος παραδεχόταν πως ούτε είχε ποτέ συναντηθεί με το Γιαννόπουλο, ούτε είχε προσωπική γνώση για την αντιστασιακή δράση του! Απλώς, δήλωσε ότι γνώρισε το Γιαννόπουλο μετά το 1979 όταν επέστρεψε από τη Ρουμανία που ήταν πρόσφυγας. «Πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για ένα δημοκράτη αγωνιστή από τα γεννοφάσκια του», απάντησε! Και όταν ρωτήθηκε, από πού αντλεί τα επιχειρήματά του υπέρ της αντιστασιακής δράσης, αφού δε γνωρίζει τίποτα συγκεκριμένο, απάντησε με αφέλεια... «Από βιβλία και ντοκουμέντα, δε θυμάμαι άλλες πηγές»!

Για τον Θ. Κατριβάνο, τον πατέρα και τον αδερφό του, είπε ότι γνωρίζει για την αντιστασιακή τους δράση στον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, διαψεύδοντας, έτσι, τον ίδιο τον Β. Γιαννόπουλο! Ο ίδιος, τέλος, ζήτησε από τον Θ. Κατριβάνο να ζητήσει συγνώμη από το Γιαννόπουλο, για να πάρει την απάντηση του πρώτου: «Εγώ να ζητήσω συγνώμη από το Γιαννόπουλο; Λυπάμαι για σένα».

Ούτε ο μάρτυρας Σ. Γεμελιάρης - ο οποίος δήλωσε καπετάνιος διαφωτιστής - στην κατάθεσή του μπόρεσε να πει κάτι διαφορετικό. Ανέφερε μόνο ότι ξέρει το Γιαννόπουλο από τον Απρίλη του 1944, ενώ επανέλαβε ότι μετά την Κατοχή, πήρε μέρος σε κάποιες μάχες ο Γιαννόπουλος.

Ιδιαίτερα εριστικός εμφανίστηκε ο μάρτυρας Πέτρος Μελάς, ο οποίος για να... αποδείξει την αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου, επικαλέστηκε το τρομερό επιχείρημα: «Πως είναι δυνατόν ο Γιαννόπουλος να οργώνει την Ελλάδα, από το 1982, και να μιλάει για την Αντίσταση και δε βρέθηκε κανένας να τον κατηγορήσει»; Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε γενικά στη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ για τον Ε. Γιαννόπουλο, είπε ότι «πληροφορήθηκα την αντιστασιακή του δράση στη δεκαετία του '80, όταν ερχόταν και μιλούσε ο Ε. Γιαννόπουλος»!

Ο μάρτυρας, αυτός που ήταν μόνιμος στρατιωτικός μετά την κατάρρευση του Μετώπου, κλήθηκε από την υπεράσπιση να σχολιάσει τις μεταβολές που παρουσιάζονται στο Στρατολογικό Φύλλο Μητρώου του Γιαννόπουλου και για την κατάταξή του στα Τάγματα Ασφαλείας, με διαταγή του κατοχικού καθεστώτος. Ομως αρκετές φορές έπεφτε σε αντιφάσεις. Πχ ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος φέρεται να απολύθηκε μετά την κατάρρευση από το στρατό και με αίτησή του επανήλθε αργότερα στον κατοχικό στρατό, ο μάρτυρας, στην αρχή έλεγε ότι η απόλυση Γιαννόπουλου από τη Χωροφυλακή δεν ήταν απόλυση από το στρατό! Ομως στο τέλος, παραδέχτηκε πως εφ' όσον αναγράφεται στο Φύλλο Μητρώου του Γιαννόπουλου ότι απολύθηκε, είναι απόλυση...

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με νέες καταθέσεις μαρτύρων.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Γιαννόπουλος μαινόμενος...

Επεισόδιο δημιουργήθηκε χτες στους διαδρόμους του δικαστηρίου μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη, όταν σε κάποια στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας ο Ε. Γιαννόπουλος βγήκε έξω από την αίθουσα και έκανε δηλώσεις στα κανάλια για τη δίκη.

Συγκεκριμένα, ο Ε. Γιαννόπουλος έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου κατηγορούσε τον Θ. Κατριβάνο, χαρακτηρίζοντάς τον ως Νενέκο και έβριζε και απειλούσε το «Ρ» και την Λιάνα Κανέλλη γιατί κατέγραψαν τις αποκαλύψεις για την κατοχική του δράση. Ακούγοντάς τον παρενέβη ο δημοσιογράφος Γ. Βούλτεψης, ο οποίος θεώρησε άδικους τους χαρακτηρισμούς του Ε. Γιαννόπουλου, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί μεταξύ των δύο ανδρών ο εξής διάλογος:

- Γ. Βούλτεψης:Είσαι συκοφάντης δεν μπορείς να εξομοιώνεις τον Θόδωρο Κατριβάνο με τον Νενέκο του Ιμπραήμ.

- Ε. Γιαννόπουλος: Βούλωσέ το βασιλοκομμουνιστή.

- Γ. Βούλτεψης:Εχεις ασυλία και λες ό,τι θες.

- Ε. Γιαννόπουλος: Αει στο διάολο χαφιέ.

Ο δημοσιογράφος Γ. Βούλτεψης, προκειμένου να λήξει εκεί το επεισόδιο απάντησε: Σε παρακαλώ Βαγγέλη να ανακαλέσεις, γιατί είμαστε φίλοι από παλαιά και μ' εσένα και με τον Κατριβάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ