ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αγλαϊα Παπαοικονόμου
Αγλαϊα Παπαοικονόμου
Φωτ.

Σήμερα, 25 Απρίλη, κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας Κώστα Κωνσταντινίδη από το Μεταλλικό Κιλκίς. Ενας χρόνος πέρασε, όμως, σε όλους μας, στην οικογένεια, στους συγγενείς και τους αμέτρητους φίλους του η μνήμη του είναι ζωντανή, είναι σαν να είναι ακόμη μαζί μας. Γιατί ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σύντροφος και φίλος σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 1.000 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού για τις ευρωεκλογές.

Η οικογένειά του

  • Επίσης στη μνήμη του Κώστα Κωνσταντινίδη, οι εξαδέλφες του Ανθούλα και Ελλη Αλμετίδου πρόσφεραν στην ΚΟΒ Μεταλλικού 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 9 του Μάη συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη δολοφονία του αδελφού μας Βαγγέλη Γεροντή, στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη ματαίωση του απαγχονισμού των Καραολή και Δημητρίου.

Τρεις νεκροί και 200 τραυματίες ήταν τα θύματα από τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΕ του ΚΚΕ, του κόμματος που με συνέπεια παλεύει για το δίκαιο των λαών.

Οι αδελφές του Καίτη και Αφροδίτη Γεροντή

* * *

Φωτ.2

Στις 18 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής Παύλος Κούφης. Συμπληρώθηκαν, επίσης, 4 μήνες από την ημέρα που τον ακολούθησε η γυναίκα του Ευτυχία Κούφη.

Γεράσιμος Βιτσεντζάτος
Γεράσιμος Βιτσεντζάτος
Στη μνήμη τους, η κόρη τους Μίρκα προσφέρει στην ΚΟΒ Πολυγώνου 250 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη του Νίκου Ιωαννίδη, τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», γιου του Ισίδωρου Ιωαννίδη, ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς κατακτητές στις 28 Οκτώβρη 1941 στο Αμπελόφυτο (Μούσγαλη) Κιλκίς, και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

Τα ανίψια του Ηρακλής και Σοφία

** *

Φωτ.

Ο Χρήστος Αλεξανδρόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Αλωρο Αριδαίας από γονείς αγρότες. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, το 1948, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 9 χρόνια από τις φυλακές της Αίγινας.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε και πάλι. Κρατήθηκε στις φυλακές της Εδεσσας και από εκεί στάλθηκε εξορία στη Γυάρο.

Μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΚΚΕ, για να συνεχίσει τον αγώνα του αταλάντευτος έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στην ΚΕ του ΚΚΕ 40 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μας Γιώργος Ι. Σκανδάλης αντιστασιακός εκπαιδευτικός, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 16 Δεκέμβρη 1988, από τα φοιτητικά χρόνια του, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος», 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Τα αδέλφια του Βασιλική Ι. Σκανδάλη

Νίκος και Λούλη Παλούμπα

* * *

Φωτ.

Στις 29 Απρίλη κλείνουν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ Γιάννη Βαφειάδη (Μπαΐρα), μέλους του ΚΚΕ. Η ζωή και η δράση του ήταν συνδεμένη με τα οράματα και τους αγώνες του λαού και του ΚΚΕ για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και σοσιαλιστική.

Παναγιώτης Αλαμανιώτης
Παναγιώτης Αλαμανιώτης
Η οικογένειά του, οι συγγενείς και φίλοι του δε θα τον ξεχάσουν, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κίτσα και τα παιδιά του προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ, 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ και 15 ευρώ στο Παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού της ΠΕΑΕΑ, του οποίου υπήρξε μέλος.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο Γεράσιμος Βιτσεντζάτος, προσφέρουμε στη μνήμη του και στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρία Γ. Βιτσεντζάτου

* * *

Φωτ.

Στις 16 Απρίλη 2004 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Θεόδωρος Κολιός. Γεννήθηκε στο Αρδάνι Τρικάλων. Ηταν πάντα κοντά στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Υπήρξε καλός σύζυγος, πατέρας και παππούς και αγαπητός από όσους τον γνώρισαν.

Στη μνήμη του, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο Σύλλογο των Απανταχού Αρδανιωτών.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Απρίλη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής Σπυρίδων Μπαλαδήμας. Γεννήθηκε στο Κλειστό Αρτας. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ.

Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, ανιδιοτελής και δίκαιος οικογενειάρχης, έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού, έως το τέλος της ζωής του.

Μιχάλης Σαματάς
Μιχάλης Σαματάς
Με τα ιδανικά του ανέθρεψε και τα πέντε παιδιά του.

Στη μνήμη του λατρευτού μας πατέρα, προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη του Ηλέκτρα και ο γαμπρός του Στρατής

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάρτη 2004, σε ηλικία 74 χρόνων, «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια Μαρία Κατσίκα, οπαδός του ΚΚΕ, μαχήτρια του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Πήρε μέρος στις μάχες στο Πλιασίδι Πηλίου, στη Λεπτοκαριά και σε άλλες. Τραυματίστηκε σοβαρά.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Στέργιος Κατσίκας και τα παιδιά της Παγώνα και Μιχάλης προσφέρουν 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στη ΝΕ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Απρίλη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του Νίκου Ασβεστόπουλου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Στέλλα, τα παιδιά του Δημήτρης και Γιώργος και οι οικογένειες Ελένης Καρατζόγλου, Κλεονίκης Αθανασιάδου, Γρηγόριου Ποικιλίδη και Γιάννη Μικρόπουλου προσφέρουν, μέσω Αχτίδας Καλαμαριάς, 300 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας μας Γιώργος Κουβαλακίδης, από τον Περιστερώνα Λαγκαδά, για την αγωνιστική δράση του, πιάστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα και αλλού. Η μητέρα μας Κυριακούλα Κουβαλακίδου βασανίστηκε πολύ.

Στη μνήμη τους, οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δάτση και Κατερίνα Τσεμεκίδου και οι οικογένειές τους προσφέρουν 90 ευρώ στην ΚΟΒ Καρατάσου για τις ευρωεκλογές.

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης και ακριβής μας Μαρίκας Σακέττα, η οποία «έφυγε» από κοντά μας πριν από 15 μήνες, προσφέρουμε 70 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγος Βασίλης Σακέττας

Τα εγγόνια της Μαρία και Κατερίνα Σακέττα,

Βασίλης και Χρήστος Σανιζλής

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας Δημήτρη Πάνου (Πανάκη), μέλους του ΚΚΕ. Από τα παιδικά χρόνια του, εργάτης στην Αθήνα. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ από το 1948. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάτης και εκεί και ταυτόχρονα μαθητής του σχολείου, αριστούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, δάσκαλος, λογοτέχνης, ποιητής, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας των Ελλήνων Πολ. Προσφύγων της Τασκένδης, μεταφραστής. Ενας από τους λίγους ολόπλευρα μορφωμένους διανοούμενους από τους Πολ. Πρόσφυγες της Τασκένδης.

Ο Δημήτρης Πάνος καταγόταν από την περιοχή του περήφανου Σουλίου, με μεγάλη αγάπη εξύμνησε το γενναίο, ανυπότακτο, ηρωικό, λεβέντικο λαό στα ποιήματα που του αφιέρωσε.

Ενας αληθινός πατριώτης και κομμουνιστής έχει την ικανότητα να είναι διεθνιστής με τον ίδιο τρόπο να ανταποκρίνεται με αγάπη και στους άλλους λαούς και περισσότερο όταν αυτός ο λαός ήταν σοσιαλιστικός, που έχτισε το σοσιαλισμό. Γι' αυτό και του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ματωμένος Ηλιος», που μέσα από τις σελίδες του περνάει τόσος πόνος για την αντεπανάσταση από το ρεβιζιονισμό - οπορτουνισμό.

Αλλά συνεχώς περνούν μέσα από το έργο του τα επιτεύγματα που είχε ο σοσιαλισμός και η προσφορά του στην ανθρωπότητα. Περνάει συνεχώς και η μεγάλη αγάπη του, ελπίδα και πίστη προς το σοβιετικό λαό, που οπωσδήποτε θα βρει το δρόμο του, στον οποίο τον οδηγούν οι μεγάλοι Λένιν - Στάλιν.

Κυριακούλα Κουβασλακίδου
Κυριακούλα Κουβασλακίδου
Συναγωνιστής και φίλος των παππούδων μου Τσίλη Μάστορη και Ν. Κιάμου, του πατέρα μου Βασίλη, του συζύγου μου Βίκτορα. Μετά το «χαμό» τους, συνέχισα τη φιλία μας έως την τελευταία στιγμή, συνεχίζοντας τις ατελείωτες συζητήσεις και αμφισβητήσεις για το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος, που τόσο τον απασχολούσε.

Θέλω και πάλι δημόσια να τον ευχαριστήσω για τα ποιήματα που μου αφιέρωσε.

Ολα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος με την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση δημιούργησε και καλή οικογένεια με την αγαπημένη σύζυγό του Μάρθα. Παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα υγείας, μεγάλωσε και σπούδασε τις δύο λατρευτές κόρες του Αθηνούλα και Ευδοκία.

Αγαπημένε φίλε, πατριώτη, σύντροφε. Σε αποχαιρετώ με μεγάλο πόνο και αγάπη.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στη σορό του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης - Εξαρχείων.

Βέρα Γιωτοπούλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ιάσονα Πορφύρη.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου Δημήτρη και Μαρίας Συρογιάννη, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του γαμπρού μου από αδελφή Παναγιώτη Αλαμανιώτη (φωτογραφία), ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα 130 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Μελπομένη Πορφύρη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ Βασίλη Καραγκούνη από το χωριό Ασημοχώρι Καρδίτσας, οι συμπέθεροί του Κυριάκος και Αννα Χατζηγεωργιάδη προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέθανε και κηδεύτηκε στις 15 Μάρτη 2004 στη Χαριτωμένη Δράμας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Γρηγόρης Χαρμπαντίδης, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. Για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκε και φυλακίστηκε για 13 χρόνια.

Γιώργος Κουβαλακίδης
Γιώργος Κουβαλακίδης
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, ζούσε στην Καλλιθέα της Αθήνας και συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, τα ανίψια του Δημήτρης, Ελένη, Τασούλα προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 16 Μάρτη 2004 πέθανε στην Περαία Θεσσαλονίκης η Πολυξένη Χρυσοχοΐδου. Στην Κατοχή ήταν αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, μαχήτρια του ΔΣΕ. Για τη δράση της φυλακίστηκε για πολλά χρόνια. Ξαναβρέθηκε στις φυλακές στη διάρκεια της χούντας του 1967. Αντεξε, όμως, όλες τις ταλαιπωρίες και ήταν πάντα υπόδειγμα για τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη της πρόσφεραν: Μέλη της ΚΟΒ Περαίας 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θερμαϊκού. Σύντροφοί της από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στο Παράρτημα Νεάπολης της ΠΕΑΕΑ και 30 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Μιχάλη Σαματά.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 50 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Ο Χρήστος Καστάνης, που «έφυγε» από κοντά μας στις 23 Απρίλη 2003, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ στον Πάρνωνα. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός επ' ανδραγαθία από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, για τις ευρωεκλογές.

* * *

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Λιατίφη, στελέχους του ΚΚΕ. Καταγόταν από το Γοργογύρι Τρικάλων. Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Με την ακατάπαυστη αγωνιστική δράση του, την πίστη και το ακλόνητο φρόνημά του στις δύσκολες εποχές των διώξεων και της εξορίας, έδινε παντού και πάντα τη μάχη για την υλοποίηση των αποφάσεων και των οραμάτων του ΚΚΕ.

Γιώργος Σκανδάλης
Γιώργος Σκανδάλης
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Πελαγία και τα εγγόνια του Γιώργος και Χαρά προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 25 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τον θάνατο του Γιώργου Ρώσσου, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του Βαγγέλης και Ελένη Λατσάρα, Θωμάς και Βάσω Χανδράτουλος πρόσφεραν 150 ευρώ στην Τομεακή Οργάνωση των Ανατολικών, την οποία τόσο στήριξε.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της Αγλαΐας Παπαοικονόμου, μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε τον Απρίλη του 1992 στη Λάρισα, η κόρη της πρόσφερε 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Μαρίκα Σακέττα
Μαρίκα Σακέττα

Χρήστος Καστάνης
Χρήστος Καστάνης

Παύλος Κούφης
Παύλος Κούφης

Κώστας Κωνσταντινίδης
Κώστας Κωνσταντινίδης

Γιώργος Ρώσσος
Γιώργος Ρώσσος

Δημήτρης Πάνου
Δημήτρης Πάνου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ