ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο Ρουβάς, ο πατριάρχης και η πατριαρχέσσα!

Είναι μερικά πράγματα που, όση προσπάθεια και να κάνεις, δε ...χωνεύονται! Να, για παράδειγμα, αυτή η υποκριτική - και γελοία, κατά πολλούς - προσφώνηση αυτής της γνωστής, άγριας αντιμαχόμενης μαυροφορεμένης ομάδας: «Αγιοι πατέρες»! «Αγιοι πατέρες» και πέφτει η Παναγία και ο Χριστός σύννεφο! Εικόνισμα δεν έχει μείνει στη θέση του. Ούτε καντήλι αναμμένο. Μπροστά σ' αυτούς «τους άγιους πατέρες», οι νταλικέρηδες φαντάζουνε κολεγιόπαιδες.

Και ακούστε - και δέστε τρέλα. Ενώ εσύ, που δεν πιστεύεις σε θεό και αγίους, τους ακούς και απομακρύνεσαι, κάνοντας το σταυρό σου (!), πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές εκπλιπαρούν την ευχή τους! Και δέστε κάλλος! Μαζί με τους δεσποτάδες, που μαλλιοτραβιούνται ξεκατινιάζοντας ο ένας τον άλλον, πλακώνονται στις χριστοπαναγίες και στους θεούς και οι πολιτικοί στις τηλεοράσεις!.. «Ποιος Χριστόδουλος, ρε κόπανε, το Φανάρι είναι η όλη θρησκεία»!

Και έρχεται το Φανάρι, όπου εσύ επενδύεις, ντυμένο στα επίσημα, και πέφτει στα πόδια του Ρουβά να σε εκθέσει: «Να με στείλεις ένα μπλουζάκι από αυτά που μοιράζεις στα κορίτσια, με αφιέρωση, παρακαλώ»! Και κουφαίνεσαι! Είναι καλά ο πατριάρχης ή φύρανε; Ζήλεψε, λέτε, την Μπακογιάννη, που κρατώντας με το δεξί χέρι τον άντρα της έπιανε με το αριστερό τον Ρουβά να βγούνε οι τρεις τους φωτογραφία! Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας! Γιατί να είναι πιο σοβαρός ο πατριάρχης. Που, στο κάτω κάτω, δεν έκανε και σαν ξελιγωμένος. Αυτός ούτε αγκαλιές, ούτε χειροφιλήματα. Οπως η Ντόρα. Εκείνος στο θρόνο του και ο Ρουβάς απέναντι. Οι οικειότητες ήταν λεκτικές, α, όλα κιόλα!

Ανησυχώ, φίλοι μου, και σας καλώ να λάβετε τα μέτρα σας. Φοβάμαι, έτσι που έχουν εκτραχυνθεί, ότι, μια σπίθα θέλει, να περάσουν από τα εκκλησιαστικά στα καλλιτεχνικά και τότε ποιος μας σώνει! Να δούμε, δηλαδή, τον πατριάρχη, φαν του Ρουβά, να πλακώνεται με τον Χριστόδουλο, φαν του Κωστέτσου. Να τρέχει από κοντά και η Ντόρα, φαν του Φλωρινιώτη (παλιά Αθηναία, βλέπετε αυτή!) και να γίνεται το ...έλα να δεις. Και η ανθρωπότητα, έκθαμβη, να παρακολουθεί μαζί με τους δρακόντειους Ολυμπιακούς και το ζωντανό ριάλιτι της θρησκοπολιτικής ολιγαρχίας. Υμνος στην αισθητική! Χαρά στη δημιουργία! Τέτοια ποιότητα!

Να μην ξεχάσουμε, φυσικά, και το χέρι χεράκι της Νατάσας και της Εμινέ! Ούτε και τα μπακίρια και τα χαλιά που αντάλλαξαν. Και αυτά πολιτιστικά φαινόμενα είναι! Σημεία των καιρών! Ζούμε κοσμογονικές στιγμές, ανόητοι! Πλάκα έχει ο κόσμος. Χαβαλές να γίνεται! Οποιος είναι σοβαρός θα αποχτήσει χοληστερίνη. Οποιος μελαγχολεί θα πάθει έμφραγμα! Είδατε τη Γιάννα με το δίπατο κράνος; Χίλιες φορές καλύτερη από τη Φάνη Πετραλιά! Γι' αυτό σας λέω, μην γκρινιάζετε, υπάρχουν πάντα τα χειρότερα! Σκέφτεστε ολόκληρη την κυβέρνηση, και από κοντά και την αξιωματική αντιπολίτευση και το παπαδαριό, ντυμένους όλους αυτούς με τις στολές της Ολυμπιακής αστυνομίας, να υποδέχονται όλοι μαζί - τραγουδώντας Βίσση - της αστυνομίες της Αμερικής, της Αγγλίας, του ΝΑΤΟ, τους S-300 και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που θα μας προστατεύσει από τον ...Μπιν Λάντεν; Και αυτά σημεία των καιρών είναι!

«Αγιοι πατέρες»! Οπ! κόλλησα! Ποιον να επικαλεστούμε, σας ρωτάω. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Αφού βάρεσαν αλύπητα την οικονομία, αφού ρούφηξαν αλύπητα τον ιδρώτα μας, αφού μας βούλιαξαν στην ανεργία, αφού μας πέταξαν στα ράντσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, αφού μας εξάντλησαν, τώρα χορεύουν απάνω μας - και απάνω στον πολιτισμό και την αισθητική μας - τους σκυλάδικους χορούς τους. Μετέτρεψαν τη ζωή μας - τη μοναδική ζωή μας - σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οπου το κακό γούστο ανταγωνίζεται τη χυδαιότητα. Οπου η μια αγυρτεία ακολουθεί την άλλη...

Βαθιά μου πίστη είναι, και γι' αυτό λυπάμαι ιδιαίτερα, πως ετούτοι οι άνθρωποι, δυστυχώς, δε λένε ψέματα! Δεν υποκρίνονται. Ετσι είναι! Απλοϊκοί και πρωτόγονοι. Φουστανελάδες ντυμένοι στου Dior και στου Gouzzi! Αρχοντόβλαχοι και αρχοντοβλάχες που κυνηγάνε ό,τι γυαλίζει. Δυστυχώς, για την τύχη μας, και για την τύχη του τόπου μας, όλο ετούτο το κακόγουστο πλήθος είναι η πολιτικο-θρησκευτική μας ηγεσία! Και είμαστε αναγκασμένοι, μέχρι να τους αποτινάξουμε, να βιώνουμε και εμείς την άθλια καθημερινότητά τους. Να ακούμε τις άθλιες κραυγές τους όταν διαφωνούνε ή όταν διασκεδάζουνε.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


«Παραεμπόριο» και Ευρωπαϊκή Ενωση

Βάζουν τα στελέχη τους στη Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΝΔ) και στη ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) να φωνάζουν για τους λιανοπωλητές και ας έχουν οι άνθρωποι άδειες, για να μπορούν ανενόχλητοι να δίνουν νέα προνόμια αισχροκέρδειας στο μεγάλο κεφάλαιο και να αποπροσανατολίζουν το λαό.

Eurokinissi

Βάζουν τα στελέχη τους στη Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΝΔ) και στη ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) να φωνάζουν για τους λιανοπωλητές και ας έχουν οι άνθρωποι άδειες, για να μπορούν ανενόχλητοι να δίνουν νέα προνόμια αισχροκέρδειας στο μεγάλο κεφάλαιο και να αποπροσανατολίζουν το λαό.
Οι διάφοροι «προστάτες» των βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, αυτές τις μέρες ανακάλυψαν τις αιτίες που οι δουλιές του κάθε μικρέμπορα, βιοτέχνη, επαγγελματία, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΔΑΚΜΜΕ), η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ), διάφοροι «αναλυτές» και όλοι όσοι θέλουν να κρύψουν την αλήθεια για τη δεινή κατάσταση των μικροεπιχειρηματιών, φωνάζουν ότι για όλα φταίνε οι πλανόδιοι μικροπωλητές και τα κινέζικα μαγαζιά που λειτουργούν στην Ελλάδα και πουλάνε κινέζικα προϊόντα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν να περίμενε την ευκαιρία, συγκαλεί συσκέψεις επί συσκέψεων μαζί με τη δήμαρχο της Αθήνας, για να πατάξει το φοβερό φαινόμενο του «παραεμπορίου». Τα ίδια δηλαδή τα χνάρια που περπάτησε και ο Κίμωνας Κουλούρης, ο εξολοθρευτής της ακρίβειας στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι μηχανισμοί που εξωραΐζουν το ρόλο των μονοπωλίων, που καλλιεργούν τους ευρωμονόδρομους και τα δίνουν όλα για να σταθεροποιούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοκαρχαρίες, κάνουν το παν να αποπροσανατολίσουν τους μικροεπιχειρηματίες και να τους στρέψουν ενάντια στους πιο φτωχούς συναδέλφους τους, που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα μικρό ενοίκιο για να στεγαστούν κάπου και παίρνουν την πραμάτεια τους και βγαίνουν στο δρόμο, αλλά και να πείσουν το λαό ότι για την ακρίβεια φταίνε οι λιανοπωλητές και όχι οι μεγαλοκαρχαρίες. Για αυτούς που εξυπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά πουλώντας ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία άδεια τα στοκ των μεγαλοεπιχειρηματιών ή τα λαθραία εισαγόμενα στη χώρα μας από καθώς πρέπει εισαγωγείς μεγαλεμπόρους, κανείς δεν κάνει λόγο. Αυτοί δε που συσκέπτονται για την πάταξη του «παραεμπορίου» και της νόθευσης του «υγιούς ανταγωνισμού» είναι οι ίδιοι που έδωσαν άδεια στους μικροπωλητές και αφήνουν ανενόχλητους τους λαθραίους.

Ολα αυτά μπορεί να θυμίζουν θέατρο του παραλόγου, αλλά δεν είναι. Η κυβέρνηση (ΝΔ), η αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και από κοντά ο ΣΥΝ, θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη δεινή θέση που βρέθηκαν οι μικροεπιχειρηματίες από τις πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και στόχο έχουν να διευκολύνουν την κυριαρχία στην αγορά και την παραγωγή των μονοπωλίων που έφτιαξαν την ΕΕ. Βάζουν τα στελέχη τους στη Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΝΔ) και στη ΓΣΕΒΕΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) να φωνάζουν για τους λιανοπωλητές και ας έχουν οι άνθρωποι άδειες, για να μπορούν ανενόχλητοι να δίνουν νέα προνόμια αισχροκέρδειας στο μεγάλο κεφάλαιο και να αποπροσανατολίζουν το λαό. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, οι πλειοψηφίες συνομοσπονδιών, είναι υπέρ των τεσσάρων ελευθεριών που θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Την ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, προσώπων και υπηρεσιών. Είναι αυτοί που ψήφισαν τη Συνθήκη αυτή και δέχτηκαν αυτό που η ΕΕ συμφώνησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή να απαγορεύεται κάθε εμπόδιο στην εισαγωγή και πώληση προϊόντων, όχι μόνο από τις χώρες της ΕΕ αλλά και απ' όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι αυτοί που προπαγανδίζουν τα καλά της ελεύθερης αγοράς (διάβαζε ελευθερία που είναι ασυδοσία των μονοπωλίων), που πίνουν νερό στο όνομα του ανταγωνισμού, που δουλεύει υπέρ όλων. Και των μικρών και των μεγάλων και αυτών που πωλούν και αυτών που αγοράζουν, όπως ισχυρίζονται και του μεγάλου κεφαλαίου και των εργαζομένων.

Είναι καιρός όμως κάθε μικρέμπορας, βιοτέχνης και επαγγελματίας να καταλάβει πια ότι οι λιανοπωλητές δεν είναι η αιτία, ανεξάρτητα από τις τυπικές προϋποθέσεις που πληρούν. Η βασική αιτία είναι η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στην παραγωγή και αγορά, που διευκολύνεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών με νύχια και με δόντια. Είναι η με κάθε μέσο διευκόλυνση των μονοπωλίων να επενδύσουν όπως θέλουν, σε όποιο κλάδο θέλουν και να κερδίζουν όσα θέλουν, από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Οταν ψήφιζαν την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών (Μάαστριχτ) δεν ήξεραν ότι όχι μόνο οι Κινέζοι αλλά όλοι οι Ασιάτες θα φέρουν και τα δικά τους προϊόντα; Προϊόντα βέβαια που είναι ιδιοκτησία των πολυεθνικών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, πρέπει να πληρωθούν ανάλογα στις ευρωεκλογές, όχι μόνο γιατί ψήφισαν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών, αλλά και για την κοροϊδία που κάνουν στους ΕΒΕ, με το να προσπαθούν να τους πείσουν ότι το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεών τους οφείλεται στους λιανοπωλητές και στα κινέζικα μαγαζιά και όχι στην πολιτική της ΕΕ, την οποία εξωραΐζουν και θέλουν να την επιβάλουν και σαν μονόδρομο. Κανένας δεν πρέπει να έχει πια ψευδαισθήσεις για το ρόλο των κομμάτων αυτών και της ΕΕ. Το μόνο κόμμα που είπε την αλήθεια στο λαό και στους ΕΒΕ είναι το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που αντιπάλεψε την πολιτική αυτή με όσες δυνάμεις είχε, γι' αυτό στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, για να έχουν οι ΕΒΕ ένα σταθερό και ανιδιοτελή σύμμαχο. Για να στείλουν ένα μήνυμα όχι μόνο στους κυβερνώντες αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ ότι φτάνει πια! Οπως εσείς ενισχύετε την ΕΕ και καλλιεργείτε τον Ευρωμονόδρομο, εμείς κάνουμε μέτωπο με τους εργαζόμενους και διεκδικούμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια που μόνο φτώχεια, πολέμους και βομβαρδισμούς επιφυλάσσουν για τους λαούς.

Γι' αυτό ψηφίζουμε ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.


Του
Δημήτρη ΦΕΤΣΗ*
*Ο Δημήτρης Φέτσης είναι επικεφαλής του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ