ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κυριάκος Καραγιαννίδης
Κυριάκος Καραγιαννίδης
Φωτ. 2

Τούτες τις μέρες, με την εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η μνήμη γυρίζει πίσω. Στα χρόνια της Κατοχής, της μαύρης σκλαβιάς για την πατρίδα μας. Θυμάμαι ιδιαίτερα τον σύντροφό μου ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ, ο οποίος, ως 2ος γραμματέας της 6ης Αχτίδας, ξημεροβραδιαζόταν σε τούτα τα μέρη. Ζούσε τους καημούς και τα βάσανα του λαού της περιοχής. Πάλευε μαζί του ενάντια στον κατακτητή.

Θυμάμαι, επίσης, τον αγαπητό σύντροφο και φίλο ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΙΤΗ, που για αρκετά χρόνια έζησε στην ηρωική πόλη μας, την Καισαριανή. Μαζί μας μοιραζόταν τους καημούς και τα βάσανά του.

Στην άσβεστη μνήμη τους, προσφέρω για τον εκλογικό αγώνα 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Εργατοϋπαλλήλων της Καισαριανής.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

φΩΤ.

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, συγγραφέας, ο οποίος πέθανε στις 28 Ιούνη 2003 σε ηλικία 58 χρόνων, άφησε αριστουργήματα, όπως οι «Προστάτες» και ο «Φονιάς», που παίζεται στην πλατεία Κολιάτσου, στη θεατρική σκηνή. Ηταν αγωνιστής με το δικό του τρόπο και δυστυχώς το νήμα της ζωής του κόπηκε σύντομα.

Στη μνήμη του, ο θείος του Χρήστος Τσάφος, από το Περιγιάλι Κερατέας, προσφέρει 70 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 70 ευρώ στην ΚΟΒ Κερατέας.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 16 Μάη, συμπληρώνονται 9 μήνες από το «χαμό» του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΑΛΕΚΟΥ ΣΕΡΑΣΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Τελευταία ήταν μέλος της ΑΕ Σταυρού Θεσσαλονίκης.

ΜΠΛΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΠΛΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 140 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η οικογένειά του

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν 120 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης για τις ευρωεκλογές.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» για πάντα ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΗΣ, πολεμιστής του Αλβανικού έπους, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1909 στις Κυδωνιές Γρεβενών. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Εργαζόταν ως οικοδόμος.

Το 1930 επιστρατεύεται και υπηρετεί τη θητεία του με το βαθμό του λοχία. Το 1932 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά φυλακίζεται και βασανίζεται.

Με την κήρυξη του πολέμου '40-'41 επιστρατεύεται.

Το Σεπτέμβρη του 1942, συμμετείχε στη συγκρότηση της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ «Αστραπή» στο χωριό του. Το 1943 παίρνει μέρος στις μάχες στο Σνίχοβο και στο Φαρδύκαμπο, όπου αιχμαλωτίζονται 603 Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί. Πήρε, επίσης, μέρος και σε άλλες μάχες. Το 1944 παίρνει μέρος στις μάχες με Γερμανούς στο Νταούλι Κλεισούρας και στη θέση Βίγλα της Φλώρινας.

Από το Σεπτέμβρη του 1948 ως διοικητής συγκροτήματος στην περιοχή Γρεβενών με το βαθμό του ταγματάρχη, παίρνει μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι, της Μουργκάνας στην Ηπειρο, της Εδεσσας και της Αριδαίας, στη διάρκεια της οποίας τραυματίζεται βαριά.

Γιώργος Τρικαλινός
Γιώργος Τρικαλινός
Εζησε πολιτικός πρόσφυγας και επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια. Εως το τέλος της ζωής του, διατήρησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο γιος του Γεώργιος και η νύφη του Ελένη προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μας ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ράνια και Γιώργος Καστέρης

* * *

Οι αγωνιστές Μαρία Ρούτση και Θανάσης Μπουλέτης ευχαριστούν δημόσια τους συντρόφους της Κομμουνιστικής Νεολαίας από τις Οργανώσεις των Ιωαννίνων για την προσφορά αίματος που δώσανε για την κάλυψη των αναγκών τους σε πρόσφατο χειρουργείο.

Προσφέρουν, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, 30 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ και 20 ευρώ για την ενίσχυση του αγώνα της ΚΝΕ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου ΚΩΣΤΑ ΖΗΝΔΡΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, από την Κόνιτσα, προσφέρουμε 20 ευρώ στη ΝΕ Ιωαννίνων για τις ευρωεκλογές.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΡΕΤΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Νέα Ζωή Πέλλας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ηταν ορφανός από μικρός. Στην Κατοχή, 18 χρόνων, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε αξιόλογη δράση. Για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκε από τους αντιδραστικούς του χωριού του και ξυλοκοπήθηκε. Οταν αφέθηκε ελεύθερος βγήκε στο βουνό, στα τμήματα του ΔΣΕ.

Αλέκα Μπέτσα
Αλέκα Μπέτσα
Το 1947 πήρε μέρος στο Βίτσι και στο Γράμμο, όπου σκοτώθηκε τον ίδιο χρόνο.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Πελαγία Λιαρετίδου προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ημαθίας, και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ο Βαγγέλης Γκρέκος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Δημητριάδας, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 4

Πριν από ενάμιση χρόνο, «έφυγαν» από τη ζωή οι γονείς μας ΡΙΖΟΣ και ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Φέτος πέθαναν οι ΘΕΟΔΩΡΟΣ και ΘΩΜΑΗ ΜΠΕΤΑ.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρία και Παναγιώτης Κυριακάκης

Βασίλης και Χρυσάνθη Παπαδοπούλου

* * *

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας το 1924. Πέθανε το 2001.

Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε και αυτή στον Παλαμά το 1924. Πέθανε το 2003.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Ζωή Παπαμαργαρίτη προσφέρει στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Παλαμά.

* * *

Στη μνήμη των ΓΡΗΓΟΡΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΡΚΑΔΗ και ΚΛΗΜΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο εξάδελφός τους Συμεών Τιρχάς από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, για τις ευρωεκλογές.

Παρθένα Ιακωβίδου
Παρθένα Ιακωβίδου
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο στις 20 Απρίλη 2002 της πολυαγαπημένης συζύγου μου ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 210 ευρώ στην ΚΟΒ Τέρπυλου Κιλκίς, 50 ευρώ στο ΠΑΜΕ, 20 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Νίκος Φραγγίδης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ Χ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα» και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Αρετή Καραγιαννίδου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αδελφών μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ και ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 100 ευρώ.

Κυριακή Σαββίδου - Δίκογλου, Χρήστος Δίκογλου

* * *

Φωτ.

Στις 7 Μάη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια, από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγος και πατέρας ΝΙΚΟΣ ΜΠΛΕΤΤΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, ποιητής και συγγραφέας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 150 ευρώ στην ΚΟ Αθήνας και 100 ευρώ στη ΝΕ Κορινθίας.

Η σύζυγος Κάτια

Τα παιδιά Γιούλα, Θόδωρος και Μαρζία

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης ανιψιάς και εξαδέλφης μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 50 ευρώ στην εφημερίδα μας, το «Ριζοσπάστη».

Η θεία Κάτια Μπλέττα

Τα εξαδέλφια Γιούλα Μπλέττα, Θόδωρος και Μαρζία Μπλέττα

* * *

Φωτ.2

Η ΕΛΕΝΗ σύζυγος Κωνσταντίνου ΡΑΛΛΑΤΟΥ «έφυγε» από τη ζωή τον Ιούνη του 2003. Η ΑΛΙΚΗ Ραλλάτου - ΔΡΟΥΖΑ πέθανε τον Ιούλη του 2003.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στο Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου υπήρξαν μέλη, 200 ευρώ.

Ο σύζυγος Κωνσταντίνος Ραλλάτος

Γιώργος Σαββίδης
Γιώργος Σαββίδης
Η κόρη του Βασιλική

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΤΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ από το Αηδονοχώρι Νεάπολης - Κοζάνης, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, υπαξιωματικού του ΔΣΕ, κομμουνιστή, προσφέρω 50 ευρώ ως πρώτη δόση για τις ευρωεκλογές, στην ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η συντρόφισσά του Κλεονίκη Ταστόπουλου

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάρτη 2004 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1929 στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Αετόπουλο στην Κατοχή, ο πατέρας του ξυλοκοπήθηκε από τους τρομοκράτες των Κοκομτζή - Βελέτζα, για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση - ΕΑΜ. Μετά τη Βάρκιζα, η τρομοκρατία που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα ανάγκασε τον Βασίλη Καραγκούνη να καταφύγει τον Ιούλη του 1947 στο ΔΣΕ, στο Τάγμα Αγραφιώτη στην Ανω Κτημένη. Πήρε μέρος στην επιχείρηση στη Νεβρόπολη, στις 20 Αυγούστου 1947, στη Σπινάσα στις 14 Σεπτέμβρη 1947, στα υψώματα της Παλαιοκαΐτσας και σε άλλες. Στις 26 Γενάρη1948 συμμετείχε στη μάχη του Αλμυρού, η οποία αποσκοπούσε να διευκολύνει της «ηρωική» πορεία των άοπλων. Τον Ιούνη του '48 συνόδεψε, ως μέλος ομάδας ασφάλειας, τους Καραγιώργη - Ζαχαριάδη στην πορεία τους προς το Γενικό Αρχηγείο, ξεκινώντας από Δοκίμι - Ανθοχώρι - Βοβούσα - Σαμαρίνα - Φούρκα - Ζέρμα. Στις 12 Δεκέμβρη 1948, πήρε μέρος στην επιχείρηση της Καρδίτσας, ξεκινώντας από τα Πετρίλια. Στις 18 Δεκέμβρη 1948 πήρε μέρος στην επιχείρηση στις Σοφάδες. Στις 19 Γενάρη 1949 συμμετείχε στην επιχείρηση στο Καρπενήσι.

Πιάστηκε την 1η Ιούλη 1949 στην Απιδιά Καρδίτσας και δικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές της Ζακύνθου, στην Ακροναυπλία, στις φυλακές του Πύργου και της Κορίνθου, από όπου αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιούνη 1952.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Βασίλης Νταϊλιάνης
Βασίλης Νταϊλιάνης
Στη μνήμη του, προσφέρω 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο γιος του Κώστας Καραγκούνης

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Η γυναίκα του Ειρήνη Σεβαστοπούλου

* * *

Φωτ.

Στον συναγωνιστή και σύντροφο ΝΙΚΟ ΠΑΣΠΑΤΗ: Γεννήθηκες το 1915 στα Αγιωργήτικα Μεσσηνίας. Γόνος αγροτικής οικογένειας, από μικρός τράβηξες της ζωής την ανηφόρα. Κρατώντας στα φλογερά νεανικά μπράτσα σου τη σκυτάλη του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, πέρασες στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Μαχητής του θρυλικού ΕΛΑΣ αγωνίστηκες για τη λευτεριά της πατρίδας στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και δεσμώτης στα μαύρα χρόνια της φωτιάς και της θύελλας στα ξερονήσια και στα μπουντρούμια.

Ορθιος και απροσκύνητος περπάτησες στις ματωμένες στράτες του 20ού αιώνα.

Στις 4 Απρίλη 2004, πέρασες το κατώφλι της ζωής και άφησες τη σκυτάλη του αγώνα στη νέα γενιά. Η μορφή σου λεύτερη θα φτερουγίζει στον ορίζοντα, θα μας ξυπνάει τις μνήμες και θα κουρνιάζει στα Γραφεία του ΚΚΕ.

Εμείς συνεχίζουμε.

Στη μνήμη σου, το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ, αντί για στεφάνι στον τάφο σου, προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού.

Ο φίλος και σύντροφος Γεώργιος Καραντούνιας, πρόεδρος του Παραρτήματος

  • Το μνημόσυνο του ΝΙΚΟΥ ΠΑΣΠΑΤΗ γίνεται σήμερα Κυριακή, 16 Μάη, στις 9.00 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Αγιωργήτικα Μαντινείας.

* * *

Φωτ.

O παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και γραμματέας της ΚΟΒ Λιτόχωρου την περίοδο 1945-1946, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών στις 28 Δεκέμβρη 2003, εντάχθηκε πολύ νέος στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Ελένη Ραλλάτου
Ελένη Ραλλάτου
Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, συνελήφθη από παρακρατικούς και βασανίστηκε απάνθρωπα, όπως όλοι οι πρωτοπόροι αγωνιστές του Λιτόχωρου.

Παρά τις δυσκολίες που πέρασε και τις διώξεις που υπέστη στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, έμεινε πιστός στην ιδεολογία του και στις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Βούλα Βάρκα προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Για την ονομαστική γιορτή του αγαπημένου μας συντρόφου, πατέρα και παππού ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου αγωνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΝΤΖΟΥΛΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αγγελική

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τις 12 Μάη 1985, που «έφυγε» από κοντά μας, στα 21 χρόνια της, η αγαπημένη κόρη μου ΑΛΕΚΑ ΜΠΕΤΣΑ, νηπιαγωγός από το Πολύδροσο Αρτας.

Στη μνήμη της, προσφέρω 50 ευρώ για τη διάσωση του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο πρόσφερε με ενθουσιασμό τις υπηρεσίες της.

Η μητέρα της Ευαγγελία Μπέτσα


Αλέκος Σερασίδης
Αλέκος Σερασίδης

Νίκος Μπλέττας
Νίκος Μπλέττας

Ζαφειρούλα Φραγκίδου
Ζαφειρούλα Φραγκίδου

Ελένη Καφαντάρη
Ελένη Καφαντάρη

Νίκος Πασπάτης
Νίκος Πασπάτης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ