ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΙΟ
Αναμένεται μαζική συμμετοχή

Την Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης την Κυριακή 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των κατασκοπευτικών AWACS, προετοιμάζουν η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί η συσπείρωση σ' αυτήν.

Οι μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας, που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργάνωσης, είναι το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών «Δημήτρης Γληνός» Αρτας.

Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ., στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου και την ίδια μέρα το πρωί αναχωρούν για το Ακτιο από τις πόλεις τους με λεωφορεία που έχουν ναυλώσει οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς:

  • Γιάννενα, 8 π.μ., Νομαρχία
  • Αρτα, 8.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Ηγουμενίτσα, 8.30 π.μ., «Πάνθεον»
  • Αγρίνιο, 8 π.μ., Εργατικό Κέντρο και παλιό σταθμό τρένου
  • Ναύπακτος, 7 π.μ., λιμάνι
  • Μεσολόγγι, 7.45 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αιτωλικό, 8 π.μ., ΚΤΕΛ Αιτωλικού
  • Λευκάδα, 9 π.μ., παραλία.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν η ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η ΝΔΕ την 21η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μάη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή, υποσχόμενοι πως τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια μεγάλη πορεία, αντάξια της προσωπικότητας του Γρ. Λαμπράκη - πρώτου αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ - που φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη δολοφονία του.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης θα ολοκληρωθούν στην Τρίπολη στην πλατεία Αρεως, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Πούλμαν για την Κερασίτσα

Η Επ. Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας δρομολογεί πούλμαν για την Κερασίτσα την Κυριακή, 9 Μάη, στις 10.30 π.μ. Η αναχώρηση θα γίνει από την Αγροτική Τράπεζα Λουτρακίου.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης σε διάφορες περιοχές, δήμους, συνοικίες και τόπους δουλιάς. Η συμμετοχή δίνει βάσιμες ελπίδες για νέα συσπείρωση στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στις Επιτροπές Ειρήνης. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή στο γήπεδο Χαλανδρίου (οδός Καρελλά), στις 12 το μεσημέρι, αθλητική εκδήλωση με θέμα: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Στην εκδήλωση συμπεριλαμβάνονται αγώνας μπάσκετ των ομάδων 3ου και 7ου Γυμνασίου και ομιλία από τον Γιαν. Δούρο, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη των περιοχών Γκύζη και Πολυγώνου διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (οδός Νικηφόρου Λύτρα 26), εκδήλωση με θέμα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Θα μιλήσει ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και της Παλαιστινιακής Κοινότητας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ενωση - Ιμπεριαλισμός - Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς στην Κύπρο, στην Κούβα, στην Παλαιστίνη».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση με τα εξής θέματα:

  • ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» και ΝΑΤΟ, με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, δρ Νομικής.
  • ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ με ομιλητή τον Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Σάββατο 8 Μάη στην πλατεία Δημαρχείου στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά και χορωδίες.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, σε συνεργασία με το Δήμο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νεολαίας, στο Πάρκο Σελεπίτσαρι, διοργανώνει:

  • Σήμερα, Παρασκευή στο περίπτερό της, από τις 6.30 μ.μ. οι μαθητές των σχολείων ζωγραφίζουν για τα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης.
  • Αύριο, Σάββατο 8 Μάη στις 8 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα χαιρετίσει αντιπροσωπεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

-- Στη Δραπετσώνα, αύριο, Σάββατο 8 Μάη πραγματοποιείται εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με θέμα: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στον πολιτισμό», με ομιλητή τον Κώστα Καζάκο. Θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα της Ενωσης Ποντίων Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Θα γίνει έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές της πόλης.

ΠΑΤΡΑ
Εκθεση εικαστικών τεχνών

O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, διοργανώνει έκθεση εικαστικών τεχνών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μάη. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και οι ώρες λειτουργίας είναι 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

ΚΡΗΤΗ
Στη Σούδα η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Με την παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην αμερικάνικη βάση της Σούδας στην Κρήτη, στις 9 Μάη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης των νομών του νησιού, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν στη νεολαία και το λαό της Κρήτης για συμμετοχή, προβάλλονται τα αιτήματα:

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας, να φύγει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

-- Συμπαράσταση σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του Ιράκ, της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Β. Κορέας.

Το πρόγραμμα της παγκρήτιας κινητοποίησης αναλυτικά περιλαμβάνει:

Στις 5 μ.μ. συγκέντρωση όλων των διαδηλωτών από τους νομούς της Κρήτης, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Επιστροφή στα Χανιά και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο Ενετικό λιμάνι, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συναυλία.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Στους δρόμους για την Ειρήνη

Στα χνάρια του Λαμπράκη, στους δρόμους της ειρήνης, ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους πολεμοκάπηλους δυνάστες των λαών, θα βαδίσουν την Κυριακή 9 Μάη (Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών) οι φίλοι της ειρήνης στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία της Ν. Αρτάκης και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης στη Χαλκίδα.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης, συνεδρίασε πρόσφατα η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας μαζί με εκπροσώπους της Νεανικής Δράσης και Εργατικών Σωματείων ταξικού προσανατολισμού, όπου, ανάμεσα στ' άλλα, προγραμματίστηκαν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους με το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας με τη συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων διοργανώνουν Αντιπολεμική Συναυλία, στο Κάστρο του Καράμπαμπα (Χαλκίδα), την Παρασκευή 14 Μάη, στις 8.30 μ.μ., με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, Μίλτου Πασχαλίδη και Διονύση Τσακνή.

Στα νησιά του Αιγαίου

- Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, στη Μυτιλήνη, την Κυριακή, 9 Μάη. Το ξεκίνημα της πορείας θα γίνει στις 7 μ.μ. από την Παναγιούδα και ο τερματισμός στις 8.30 μ.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

- Την Κυριακή 9 Μάη κορυφώνονται και στη Σάμο οι εκδηλώσεις της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη, στα πλαίσια της «Ολυμπιάδας Ειρήνης». Η Πανσαμιακή Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Ηραίου και θα τερματίσει στο Πυθαγόρειο.

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, διοργανώνει αύριο, Σάββατο 9 Μάη, στην πλ. Συντάγματος στο Ναύπλιο, Αντιπολεμική Εκθεση Φωτογραφίας, από τις 6 μ.μ. - 11 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ