ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
Οι τιμές των καυσίμων

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια και γίνεται πολλή κουβέντα τις μέρες αυτές, για τις τιμές των καυσίμων και στα βενζινάδικα... στενάζουν οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες ΙΧ, σημειώνουμε τα εξής: Το 1991 η διεθνής τιμή του πετρελαίου πλησίαζε τα 40 δολάρια το βαρέλι και η εγχώρια τιμή της βενζίνης βρίσκονταν στις 150 δραχμές το λίτρο. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου σημείωσε αρκετά ανεβοκατεβάσματα - έφτασε ακόμη και στα 8 δολάρια το βαρέλι - αλλά η εγχώρια τιμή της βενζίνης είχε πάντα ανοδική πορεία. Σήμερα, η διεθνής τιμή έχει φτάσει στα 38 δολάρια το βαρέλι και η τιμή της βενζίνης στα 0.80 ευρώ ή τις 272 δραχμές κι ακόμη παραπάνω.

Νομίζουμε, πως οι συγκρίσεις είναι εύκολες και αποκαλυπτικές. Και μπορεί, κάποιοι να κάνουν λόγο, για πληθωρισμούς, συναλλαγματικές ισοτιμίες, κλπ., κλπ., αλλά θα τους συμβουλεύαμε, πριν πουν οτιδήποτε, να ρίξουν μια ματιά στα τεράστια κέρδη των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαίου κι ακόμη περισσότερο σ' αυτά των αντίστοιχων πολυεθνικών. Για να μη μιλήσουμε, για τα εξίσου τεράστια φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα, που πληρώνονται από τον κοσμάκη, μπαίνουν στα κρατικά ταμεία και, τελικά, καταλήγουν κι αυτά στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας του πλούτου, με τον έναν ή άλλον τρόπο.

Ο «Ρ» σε θέση... κάμερας

Με έναν πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισε η ΚΟΒ Ευαγγελισμού του ΚΚΕ το σχέδιο για την εγκατάσταση 52 καμερών παρακολούθησης στο νοσοκομείο, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γέμισαν τα επίκαιρα σημεία του νοσοκομείου με φωτοτυπίες απ' το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» με τον τίτλο «Ο Ευαγγελισμός στο Μάτι του "Μεγάλου Αδελφού"». Μάλιστα, διόρθωσαν και το μπέρδεμα των ευρώ με τις δραχμές, καθώς - πάνω στις μετατροπές - γραφόταν στο χτεσινό δημοσίευμα - από παραδρομή - ότι οι 52 κάμερες θα στοιχίσουν κοντά στα 55 εκατ. ευρώ αντί των 55.000 ευρώ που είναι το σωστό.

Πέρα όμως από το όποιο κόστος, το μείζον ζήτημα είναι η ευθεία παραβίαση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων, καθώς και του ιατρικού απορρήτου.

Ας το ξανασκεφθούν

Συνέχιση της σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, περισσότερες και, ιδιαίτερα, «γνήσιες» αποκρατικοποιήσεις, μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τα λαϊκά στρώματα, όπως και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο... Αυτό είναι το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όπως το περιέγραψε ο ίδιος, μιλώντας προχτές στο συνέδριο του «Εκόνομιστ».

Με δυο λόγια, δηλαδή, η ΝΔ θα συνεχίσει, σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση, την ίδια ακριβώς πολιτική, που εφάρμοζε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η οποία καταδικάστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Γεγονός, το οποίο προεξοφλεί και τα αποτελέσματά της. Τα λαϊκά προβλήματα θα οξυνθούν και θα πολλαπλασιαστούν, ενώ οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες» θα σημειώσουν και νέα ρεκόρ συσσώρευσης κερδών.

Οι εργαζόμενοι, που ψήφισαν τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και «γυρίζουν σελίδα», ας ξανασκεφθούν την τοποθέτησή τους. Βέβαια, δεν μπορούν να πάρουν την ψήφο τους πίσω. Μπορούν, όμως, να συμβάλουν στην αντίκρουση της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, τόσο με την ενίσχυση των γραμμών του μαζικού λαϊκού κινήματος, όσο και με την ψήφο τους στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η... πρόταση

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Οικονομίας μας είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση και συμπλήρωσε, πως όλα τ' άλλα προβλήματα είναι συνέπειες του πρώτου.

Και μεις, είχαμε την εντύπωση, ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην κυριαρχία και την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί με τη ραγδαία αυξανόμενη κερδοφορία του. Τέλος πάντων, αφού ο κ. υπουργός είναι τόσο κατηγορηματικός του προτείνουμε και τη λύση: Να μειώσει τα μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις κατά 50% και να αυξήσει το ημερήσιο ωράριο εργασίας κατά το ίδιο ποσοστό. Ταυτόχρονα, να θεσπίσει κι ένα ειδικό επίδομα ανταγωνιστικότητας. Το τελευταίο, θα το παίρνει οποιοσδήποτε Ελληνας ή ξένος κεφαλαιοκράτης, που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και δε σημειώνει αντίστοιχα κέρδη με τις εγκαταστημένες στη Σιγκαπούρη ή τις Φιλιππίνες ομοειδείς επιχειρήσεις. Ανάλογο πρέπει να είναι και το ύψος του επιδόματος.

Αλήθεια, τι λέει για την πρόταση ο κ. υπουργός;


Τα... τρομερά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα χαμόγελα χτες, λόγω επίσκεψης του Τ. Ερντογάν, αλλά από βδομάδα το... κλίμα αλλάζει δραματικά. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ασχοληθεί με την οικονομία και ετοιμάζει ένα «σόου» φρίκης και τρόμου!

Βορβορώδη ελλείμματα θα απειλούν να μας καταπνίξουν, τεράστια χρέη θα μας κυνηγούν ως ερινύες, φρικαλέοι κρυφοί λογαριασμοί θα ξεπροβάλλουν από κάθε γωνία και φαντάσματα αναξιοποιήτων ευρω-κονδυλίων θα μας κατατρέχουν. Πραγματικό οικονομικό «Γκραν Γκινιόλ»!

Και μέσα από το χάος και την «καμένη γη» θα ξεπροβάλλουν ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη έτοιμοι να πάρουν τα «γκέμια» της οικονομίας και να σώσουν την κατάσταση μια στιγμή πριν την καταστροφή. Αρκεί οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν κάποιες επιπλέον θυσίες.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ νοσηλευτικού προσωπικού ανήγγειλε χτες -όπως οφείλει κάθε υπουργός Υγείας- ο Νικήτας Κακλαμάνης. Μόνον, που ανακοινώθηκαν μόλις 980 προσλήψεις και, μάλιστα, συμβασιούχων, ενώ 8.000 προσλήψεις παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες και τα υπάρχοντα οργανικά κενά στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 25.000 θέσεις...

Προφανώς, το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και στο παρελθόν. Το μόνο που θα δούμε προς το παρόν είναι νοσοκομεία με ανεπαρκές προσωπικό, κλινικές που δε λειτουργούν και έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.

ΠΟΛΥ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ ο Γιώργος Βουλγαράκης - το διαπίστωσαν και όσοι τον είδαν στη συνέντευξή του στο «Σι Εν Εν». Φαίνεται ότι εκεί στις ΗΠΑ ήταν βαρύ το κλίμα. Ισως να ήταν πολλά και όσα του ζητήθηκαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αρμόδιους για θέματα ασφάλειας.

Πάντως ο υπουργός φρόντιζε μετά από κάθε συνάντηση να διαμηνύει ποσό πολύ μας εμπιστεύονται πέρα από τον Ατλαντικό. Τώρα το πώς συμβιβάζεται αυτό με τους ελέγχους που κάνουν και το ΝΑΤΟ που θα μας «περικυκλώσει» στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μάλλον, χρειάζεται μια μικρή εξήγηση.

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός και αυτή ακριβώς είναι η εξήγηση. Μας εμπιστεύονται, γιατί τα... εμπιστευόμαστε όλα πάνω τους...

«Ευρωπαϊκά κόμματα»...

Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει για το συντονισμό της δράσης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, σεβόμενο απολύτως την αυτοτέλεια κάθε κόμματος και απαιτώντας τον ίδιο σεβασμό στη δική του. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί διεθνή συνάντηση κομμάτων. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει τις υπαρκτές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Τις δυσκολίες που κάθε κόμμα αντιμετωπίζει στη χώρα του, αφού οι συνθήκες δεν είναι ίδιες παντού. Δεν τις προσπερνά, σφυρίζοντας αδιάφορα. Από μόνες τους οι σοβαρές διαφορές θα καθιστούσαν απαγορευτική κάθε συζήτηση για τη δημιουργία σήμερα ενιαίου ευρωπαϊκού κόμματος. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος, για τον οποίο το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο υπό ίδρυση ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τα «ευρωπαϊκά κόμματα», αφού οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ παρακινεί στη δημιουργία τους κάθε άλλο παρά αθώοι είναι. Πρόκειται για κόμματα ενσωματωμένα στους θεσμούς της, υποχρεωμένα εξαρχής να δηλώσουν πίστη στις Συνθήκες της. Κόμματα των οποίων η ύπαρξη θα εγκρίνεται ή θα απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν αυτό κρίνει πως το καταστατικό τους δεν είναι συμβατό με τις αρχές της ΕΕ. Ούτως ή άλλως, χρειάζεται μάλλον μεγάλο απόθεμα πολιτικής αφέλειας να πιστεύει κανείς πως αυτή η ΕΕ υποδαυλίζει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί την πήρε ο πόνος για την ενότητα και τη διεθνιστική αλληλεγγύη! Αλήθεια, πόσο ελεύθερο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Κούβα θα νιώθει ένα τέτοιο κόμμα; Πόσο μάλλον να αμφισβητήσει πολιτικές ή και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, χωρίς να έχουμε αυταπάτες πως υπάρχει τέτοια πρόθεση. Ενα απλό ερώτημα προς όσους προτάσσουν την αξία της «διεθνιστικής αλληλεγγύης», για να δικαιολογήσουν το ότι πρωτοστατούν στην ίδρυση ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ στην Ελλάδα.

Οσο για τα περί της αναγκαίας σήμερα ενότητας δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε πως η προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκού κόμματος κατάφερε ήδη να τορπιλίσει την όποια ενότητα και συνεργασία είχε επιτευχθεί στα πλαίσια της ομάδας της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και να υποδαυλίσει διαμάχες στο εσωτερικό ορισμένων από τα κόμματα που συμμετέχουν, κάποια απ' αυτά δεν έχουν αποφασίσει οριστικά για το αν θα συνεχίσουν. Να σημειώσουμε ακόμα πως το ΚΚΕ δεν είναι το μόνο που δε συμμετέχει όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΝ. Στο εγχείρημα συμμετέχει το 25% των κομμάτων της ευρωομάδας. Συνολικά μια δεκάδα από τα 40 περίπου αριστερά κόμματα που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα 60 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κόμματα δε φτιάχνονται με διαταγές. Ο συντονισμός και η ενότητα δεν εκβιάζονται. Για την επίτευξή τους απαιτούνται πολύ σοβαρότερες προϋποθέσεις και δεν αρκεί η εφεύρεση ενός οργανωτικού σχήματος, πόσο μάλλον όταν αυτό θα τελεί υπό τις διαταγές της ΕΕ. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης, με πλήρη γνώση των δυσκολιών, αλλά και του ότι αυτό αποτελεί αναγκαιότητα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους λαούς της Ευρώπης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ