ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΙΟ
Μεγάλη συμμετοχή φορέων στην αντιιμπεριαλιστική πορεία

Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Πολιτικό Αεροδρόμιο του Ακτιου

Να διατρανώσει τα ιδανικά της αλληλεγγύης των λαών και της ειρήνης αύριο Κυριακή - Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών - στο Ακτιο καλεί το λαό και τη νεολαία η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μαζί με τους φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής τους καλεί να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και στις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Τους καλεί να απαιτήσουν το κλείσιμο των βάσεων και να μη χρησιμοποιηθούν τα ιπτάμενα ραντάρ της βάσης του Ακτιου στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια. Να μη συμμετέχουν και να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τους στρατούς κατοχής. Να αντιτεθούν στην εμπλοκή του Αιγαίου στα ΝΑΤΟικά παζάρια. Να απαιτήσουν τη διάλυση των μισθοφορικών στρατών.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου. Λεωφορεία αναχωρούν από

  • Γιάννενα, 8 π.μ., Νομαρχία
  • Αρτα, 8.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Ηγουμενίτσα, 8.30 π.μ., «Πάνθεον»
  • Αγρίνιο, 8 π.μ., Εργατικό Κέντρο και παλιό σταθμό τρένου
  • Ναύπακτος, 7 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Μεσολόγγι, 7.45 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αιτωλικό, 8 π.μ., ΚΤΕΛ Αιτωλικού
  • Λευκάδα, 9 π.μ., Παραλία

Αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Ιωαννίνων, τα Σωματεία Οικοδόμων Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ιματισμού Αγρινίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αρτας «Δημήτρης Γληνός», ο Δήμος Κόνιτσας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Ακόμα, καλούν οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Βορειοδυτικής Ελλάδας, τα παραρτήματα της ΟΓΕ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πορεία από τη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου και της ΝΔΕ για την 21η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 9 Μάη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή, υποσχόμενοι πως τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια μεγάλη πορεία, αντάξια της προσωπικότητας του Γρ. Λαμπράκη - πρώτου αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ - που φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη δολοφονία του.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης θα ολοκληρωθούν στην Τρίπολη στην πλατεία Αρεως, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Πούλμαν για την Κερασίτσα

Πούλμαν για την Κερασίτσα δρομολογούνται από:

- Πάτρα, 1:30 μ.μ., πλ. Τριών Συμμάχων.

- Καλαμάτα, 1:30 μ.μ., στο Δημοτικό Αναψυκτήριο.

- Πύργος, 11:30 π.μ., πλ. ΟΤΕ.

- Αμαλιάδα, 11 π.μ., πλ. Αγ. Αθανασίου.

- Ναύπλιο, 1:30 μ.μ., πλ. ΟΤΕ.

- Αργος, 2:15 μ.μ., στη Λαϊκή Αγορά.

- Κόρινθος, 2 μ.μ., Περιβολάκια.

- Λουτράκι, 10:30 π.μ., στην Αγροτική Τράπεζα.

- Σπάρτη, 3 μ.μ., στο Μουσείο.

ΚΡΗΤΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σούδα

Με την παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην αμερικάνικη βάση της Σούδας στην Κρήτη, αύριο, Κυριακή, 9 Μάη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης των νομών του νησιού, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν στη νεολαία και το λαό της Κρήτης για συμμετοχή, προβάλλονται τα αιτήματα:

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας, να φύγει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

-- Συμπαράσταση σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του Ιράκ, της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Β. Κορέας.

Το πρόγραμμα της παγκρήτιας κινητοποίησης αναλυτικά περιλαμβάνει:

Στις 5 μ.μ. συγκέντρωση όλων των διαδηλωτών από τους νομούς της Κρήτης, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Επιστροφή στα Χανιά και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο ενετικό λιμάνι, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συναυλία.

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, διοργανώνει σήμερα, Σάββατο 8 Μάη, στην πλ. Συντάγματος στο Ναύπλιο, Αντιπολεμική Εκθεση Φωτογραφίας, από τις 6 μ.μ. - 11 μ.μ.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Πορεία από τη Ν. Αρτάκη

Στα χνάρια του Λαμπράκη, στους δρόμους της ειρήνης, ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους πολεμοκάπηλους δυνάστες των λαών, θα βαδίσουν αύριο, Κυριακή 9 Μάη (Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών) οι φίλοι της ειρήνης στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία της Ν. Αρτάκης και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης στη Χαλκίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας με τη συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων διοργανώνουν Αντιπολεμική Συναυλία, στο Κάστρο του Καράμπαμπα (Χαλκίδα), την Παρασκευή 14 Μάη, στις 8.30 μ.μ., με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, Μίλτου Πασχαλίδη και Διονύση Τσακνή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ετοιμοι για μαχητικό «παρών»

Ετοιμοι είναι οι Θεσσαλοί αγωνιστές να δώσουν μαχητικά το «παρών» τους στις πορείες ειρήνης που θα γίνουν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή και στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

- Στη Λάρισα η πορεία ειρήνης θα γίνει αύριο, Κυριακή 9 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία του Τυρνάβου όπου εδρεύει και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και η άφιξη θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θ' ακολουθήσουν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Αύριο, Κυριακή θα γίνει και η πορεία ειρήνης στο Βόλο. Η εκκίνηση θα γίνει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς, καταλήγοντας στις 8.30 μ.μ. στην παραλία της πόλης, όπου θα γίνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

- Και στα Τρίκαλα η πορεία ειρήνης θα γίνει αύριο, Κυριακή. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Πηγή και θα καταλήξει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων. Στο μεταξύ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, σήμερα, στις 9 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Β. Κολοβού «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε».

Η πορεία ειρήνης στην Καρδίτσα θα γίνει σήμερα, Σάββατο, η οποία θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. από τη Μητρόπολη και θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΑΤΡΑ
Εκθεση εικαστικών τεχνών

O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, διοργανώνει έκθεση εικαστικών τεχνών, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μάη. Η έκθεση λειτουργεί στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και οι ώρες λειτουργίας είναι 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στα νησιά του Αιγαίου

- Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, στη Μυτιλήνη, αύριο, Κυριακή, 9 Μάη. Το ξεκίνημα της πορείας θα γίνει στις 7 μ.μ. από την Παναγιούδα και ο τερματισμός στις 8.30 μ.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

- Επίσης, αύριο, Κυριακή 9 Μάη, κορυφώνονται και στη Σάμο οι εκδηλώσεις της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη, στα πλαίσια της «Ολυμπιάδας Ειρήνης». Η Πανσαμιακή Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Ηραίου και θα τερματίσει στο Πυθαγόρειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ