ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανάγκη η Πανσπουδαστική αντεπίθεση

Δυναμική ανόδου φαίνεται από τους υποψηφίους της ΠΚΣ που ξεπερνούν τους 8.500 σε όλη τη χώρα

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, απ' όπου θα αναδειχτούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών και σπουδαστών στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων κι αντιπρόσωποί τους για τα Πανσπουδαστικά συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ αντίστοιχα (που δυστυχώς, όμως, με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων έχουν να πραγματοποιηθούν εδώ και πολλά χρόνια).

Μέσα από τις φετινές εκλογές, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας προσβλέπει σε ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών, που είναι σήμερα άκρως απαραίτητο για το φοιτητικό κίνημα, ώστε να μπορέσει να βάλει φραγμό στην έντονη επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συνυπέγραψαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας (είτε πράσινες, είτε μπλε). Αυτός ο δρόμος της ελπίδας, για το κίνημα και την ίδια την Ανώτατη Εκπαίδευση, περνάει μέσα από την ισχυροποίηση της ΠΚΣ, της μόνης δύναμης που αντιστέκεται στην πολιτική που εναρμονίζει την εκπαίδευση με το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων, δηλαδή, το να δίνει χαμηλού επιπέδου και ακριβοπληρωμένη μόρφωση για τη μεγάλη μάζα των αποφοίτων.

Δυναμική ανόδου από τα ψηφοδέλτια

Τα μηνύματα για την ενίσχυση της ΠΚΣ και σ' αυτές τις εκλογές είναι θετικά: Ξεπερνούν τους 8.500 φοιτητές και σπουδαστές οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο (από 8.000 περίπου που ήταν πέρσι) και, όπως πέρσι, η ΠΚΣ είναι η μόνη παράταξη που κατεβάζει ψηφοδέλτια σε όλους τους συλλόγους όπου γίνονται εκλογές. Συνολικά, οι σύλλογοι στα πανεπιστήμια είναι 184 και στα ΤΕΙ 67, ωστόσο σε κάποιους από αυτούς δε γίνονται εκλογές σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (πέρσι έγιναν εκλογές σε 176 συλλόγους ΑΕΙ και 56 των ΤΕΙ, ενώ φέτος αναμένεται αυτός ο αριθμός να είναι ελαφρά αυξημένος με κάποιους επιπλέον συλλόγους).

Η δυναμική αυτή που εκφράζεται στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, βασίζεται στην ακούραστη δουλιά των μελών και στελεχών της σε κάθε σχολή, που ξεκινάει από την αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, έχει ως αντικείμενο όλα τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές και δε δημιουργεί ευκαιριακές «φιλίες» λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με μοναδικό στόχο τα «κουκιά» της κάλπης (όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες παρατάξεις).

Αυτή η δράση της ΠΚΣ επιβραβεύεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο σύλλογο του ΣΕΜΦΕ πέρσι στο πρώτο έτος η ΠΚΣ είχε 7 υποψήφιους και φέτος στο ίδιο (δεύτερο) έτος έφτασαν τους 15. Στους Τοπογράφους, το σύνολο των υποψηφίων της ΠΚΣ πέρσι ήταν 13 υποψήφιοι και φέτος είναι 24. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς πέρσι ήταν 57 και φέτος 72 και στους Μηχανολόγους πέρσι ήταν 59 και φέτος 75.

Αντίστοιχα, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο και Μακεδονίας) οι υποψήφιοι με την ΠΚΣ είναι 55 περισσότεροι από πέρσι και φτάνουν τους 1.230 (αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι απόψε που «κλείνουν» τα ψηφοδέλτια σε κάποιους συλλόγους). Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου ο αριθμός των φοιτητών που συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ φτάνει στο 1/6 του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν πέρσι στο σύλλογο και η αντίστοιχη αναλογία στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών είναι 1/8. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στους συλλόγους όλης της χώρας.

Η ανοδική πορεία των ψήφων που συγκεντρώνει η ΠΚΣ στις εκλογές είναι αδιάσπαστη τα τελευταία δώδεκα χρόνια τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή η άνοδος της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογική τους διαδικασία (αρκεί να σημειώσουμε ότι πέρσι, σε σχέση με το 1999, η συμμετοχή σχεδόν διπλασιάστηκε, παρουσίασε αύξηση 97,86%). Η ΠΚΣ έφτασε πέρσι στο 15,02% στα πανεπιστήμια και στο 12,14% στα ΤΕΙ, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα 13.346 και 5.716 ψήφους. Ετσι και φέτος προσβλέπει στη συνέχεια αυτής της πορείας.

Να αυξηθούν οι ψήφοι ανυπακοής

Motion Team

Με τα γιγαντοπανό στις προσόψεις όλων των Σχολών να κυριαρχούν, οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο ΑΠΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δίνουν μέχρι και την τελευταία μέρα τη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Στόχος, να γεμίσει η φετινή κάλπη με χιλιάδες νέες ψήφους ανυπακοής και απειθαρχίας στα ευρωπαϊκά κελεύσματα για ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να δυναμώσει η μοναδική φωνή αντίστασης στο πανεπιστήμιο, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία που προωθούν οι παρατάξεις του δικομματισμού και τα «αριστερά» τους δεκανίκια. Σε «θέση μάχης» και τα μέλη της ΠΚΣ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, που βλέπουν την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου τους μετά το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου. Σε λιγότερο από 24 ώρες οι κάλπες ανοίγουν και μέχρι τότε, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο...

Δεν είμαστε Αμερικανάκια

Αγωνιστική όπως του άρμοζε ήταν η «υποδοχή» που επιφύλαξε η ΠΚΣ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να μιλήσει σε εκδήλωση της - κατά τα άλλα ανεξάρτητης από το ΠΑΣΟΚ - ΠΑΣΠ. Η ΠΚΣ θύμισε στους φοιτητές ότι ο George A. Papandreou, ως υπουργός Εξωτερικών, «κατόρθωσε» να βγάλει την Ελλάδα 4η ανάμεσα στις χώρες που προσέφεραν βοήθεια στις ΗΠΑ για την εισβολή τους στο Ιράκ. Θύμισε ότι είναι λάτρης των «μη κρατικών» (βλέπε ιδιωτικών) πανεπιστημίων. Θύμισε ότι πρόκειται για έναν «δημοκράτη» που για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του κόμματός του έπρεπε να λειτουργήσει η «συμμετοχική δημοκρατία» με το φακέλωμα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αλλά για να αποφασίσει να πιέσει τον κυπριακό λαό να πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν αρκέστηκε σε μια μίνι σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες (ούτε καν την ΚΕ του κόμματός του δε ρώτησε)!

Επειδή, λοιπόν, οι φοιτητές δεν πρέπει να ξεχνούν - ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά στις κάλπες - κι επειδή «δεν είμαστε όλοι Αμερικανάκια», αύριο σε άλλους ταιριάζει το μαύρο και σε άλλους το κόκκινο της ελπίδας.

ΠΑΣΠ: Φοβάται τους απολογισμούς;

Ανευ σημασίας... φαίνεται πως είναι για την παράταξη της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ των Ιωαννίνων και κατ' επέκταση στο ΠΑΣΟΚ, οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι η ΠΑΣΠ, παρά την απόφαση του ΔΣ για Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, αιφνιδιαστικά την ώρα και στην αίθουσα που είχε οριστεί να γίνει ΓΣ, έκανε πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή το Ν. Παπανδρέου. Μήπως η ΠΑΣΠ δυσκολεύεται με τους απολογισμούς;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Απεργούν τη Δευτέρα

Αμεση έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ με 50 εκατ. ευρώ και επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε ο νόμος 2916/01 με αποκατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ζητούν οι μόνιμοι καθηγητές των ΤΕΙ, σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΠ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μεσολόγγι. Η ΟΣΕΠ κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 17/5 για να προωθήσει τις παραπάνω διεκδικήσεις και εξετάζει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων κατά την εξεταστική περίοδο του Ιούνη.

Θεματικό Συνέδριο για διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματοποιούν την ερχόμενη Παρασκευή και οι πανεπιστημιακοί.

Αδικία σε εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ

Δεν παίρνει σαφή θέση η κυβέρνηση απέναντι στην παρανομία του ΔΙΚΑΤΣΑ σχετικά με τις εξετάσεις των πτυχιούχων Ιατρικής και Οδοντιατρικής πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στις τελευταίες εξετάσεις αυξήθηκε αυθαίρετα η βάση επιτυχίας με αποτέλεσμα εκατοντάδες υποψήφιοι να κοπούν αυθαίρετα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Σ. Ταλιαδούρος επιχείρησε να δικαιολογήσει ουσιαστικά την παρανομία. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ άλλαξε τη βάση εισαγωγής ακολουθώντας τη διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με την οποία στην εξέταση με πολλαπλές επιλογές αφαιρείται ένα ποσοστό για τις τυχαίες επιλογές και έτσι η βάση από το 50 ανέβηκε στο 62,5%. Για το μέλλον είπε ότι αναζητούνται νόμιμοι τρόποι για την αποκατάσταση των όποιων αδικιών ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ παρανόμησε με τη συγκεκριμένη διαδικασία που ακολούθησε και η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει. Δε λέτε τίποτα, υπογράμμισε, για αυτούς που κόπηκαν παράνομα και πρότεινε στην κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή σχετική τροπολογία προκειμένου να αρθεί αυτή η πρωτοφανής αδικία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ