ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Μαζικά στις εκλογές του σωματείου

Ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι λιθογράφοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα και αύριο στα γραφεία της Ενωσης Αριστοτέλους 11-15, από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ.

Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές και στην υπερψήφισή του έχει καλέσει όλους τους λιθογράφους με τη διακήρυξή του ο Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός Λιθογράφων, και να αποδείξουν, όπως τονίζει, ότι «οι εργάτες στις γραφικές τέχνες εκτός από αγωνιστικό παρελθόν έχουν και πρωτοπόρο μέλλον». Καλεί τους λιθογράφους να συσπειρωθούν στο σωματείο και να δυναμώσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του, ώστε να συνεχίσει στην ίδια αγωνιστική ρότα την αντίσταση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματά τους.

Η γενικότερη εφαρμοζόμενη εργοδοτική και κυβερνητική πολιτική, σημειώνει στη συνέχεια ο συνδυασμός, έχει τις επιπτώσεις της και στον κλάδο. Ετσι, και το προηγούμενο δίχρονο προχώρησαν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις συγχωνεύσεις, εξαγορές, απολύσεις, μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων κ.ά. Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση σε ολοένα και λιγότερα χέρια του ελέγχου του κλάδου, αύξησε την εντατικοποίηση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα νέες απολύσεις, ανεργία, ανατροπή εργασιακών σχέσεων.

Η δράση του συνδυασμού που είχε την πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου, επισημαίνει στη συνέχεια, κινήθηκε και κινείται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των εργαζομένων, στην οργάνωση και το συντονισμό της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική. Συμμετείχε με μαζικά και δυναμικά μπλοκ στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το περασμένο διάστημα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Στόχος και προσπάθεια, επισημαίνει ακόμα, είναι μέσα από τη συμμετοχή στο συντονιστικό όργανο των σωματείων του Τύπου (ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ - Ενωση Πρακτορείων - ΕΠΗΕΑ - ΠΟΣΠΕΡΤ - Ομοσπονδία Τύπου/Χάρτου) να φτάσει όχι απλά στο συντονισμό όλων των εργατών του Τύπου, αλλά στην οργάνωση της μετωπικής αντεπίθεσης για την επίλυση των προβλημάτων και στην ανατροπή αυτού του συστήματος που τα δημιουργεί.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Βήμα μπροστά ενάντια στους εργοδοτικούς

Ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη τη ΔΑΣ που βγαίνει ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες

Ενα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ταξικής προοπτικής της πάλης τους, έκαναν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη τις ταξικές δυνάμεις που εκφράστηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», κατά το 33ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έγινε το Σαββατοκύριακο.

Οι εργαζόμενοι με τα τσαλαπατημένα ωράρια, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους μισθούς πείνας, αναγνώρισαν τη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, τα τρία προηγούμενα χρόνια, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ανάπτυξη των αγώνων, με ένα καθαρό διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Η μάχη κάθε άλλο παρά τέλειωσε, καθώς οι ενισχυμένες δυνάμεις της ΔΑΣ, εκτός από την αντεργατική πολιτική που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων έχουν να αντιπαλέψουν και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό! Με αποκλειστική ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση - αφού από κοινού ψήφισαν κατά την έναρξη του συνεδρίου τη νομιμοποίηση των εργοδοτικών εκπροσώπων - η εργοδοσία θα εκπροσωπείται στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και για τα επόμενα τρία χρόνια! Μάλιστα, οι δεκάδες νόθοι και αντιδημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σούπερ - μάρκετ (42) συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης που πρωτοστάτησε στη νομιμοποίησή τους και δεν είναι άλλη από την «Αυτόνομη Παρέμβαση», δίνοντάς της μια πλασματική πρωτιά! Να σημειωθεί δε ότι μέλη της απερχόμενης διοίκησης ήταν ανώτερα διευθυντικά στελέχη από σούπερ - μάρκετ.

Η ΔΑΣ αποκάλυψε και κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση εργοδοτική παρέμβαση, ζήτησε να μη νομιμοποιηθούν αυτοί οι αντιπρόσωποι και δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΔΑΣ πήρε 73 ψήφους (από 47) και κατέλαβε 6 έδρες (από 4), ενώ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (από 3) για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η «ΠΑΣΚΕ ιδιωτικών υπαλλήλων» πήρε 51 ψήφους (από 81), 4 έδρες (από 8) και 1 αντιπρόσωπο (από 4) για τη ΓΣΕΕ. Ενα δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ πήρε 31 ψήφους, 2 έδρες και κανέναν αντιπρόσωπο. Η ΑΠ πήρε 88 ψήφους (από 79) χάνοντας μια έδρα (7 από 8), ενώ εξέλεξε 5 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ πήρε 30 ψήφους (από 27), 2 έδρες (από 1) και 1 αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ.

Το συνέδριο σημαδεύτηκε, επίσης, από την απαράδεκτη πρόταση του δικαστικού αντιπροσώπου να ψηφίζουν σύνεδροι χωρίς βιβλιάριο, γεγονός που αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία (ο ένας εκ των δύο της ΠΑΣΚΕ, η ΑΠ και η ΔΑΚΕ) η Εφορευτική Επιτροπή! Μια πρόταση που λυσσαλέα ζητούσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η ΑΠ.

Στις δυο μέρες του συνεδρίου, μοναδικοί παρόντες στην αίθουσα του συνεδρίου ήταν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, καθώς οι αντιπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων είτε απουσίαζαν είτε έπιναν καφέ έξω από την αίθουσα! Στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ κατήγγειλαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και δεσμεύτηκαν για τη δουλιά τους στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων, ως το μόνο σίγουρο δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για τη διεκδίκηση όσων τους ανήκουν.

Ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και απερχόμενος οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας δήλωσε στο «Ρ»: «Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου, εκτιμώντας τη μάχη που έδωσε η ΔΑΣ, μέσα από το ΠΑΜΕ, τα τρία προηγούμενα χρόνια την ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη, ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική και αντεργατική πολιτική, αλλά και ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με αίσθημα πλήρους ευθύνης για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε από εδώ και πέρα και με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην Ομοσπονδία, πιστεύουμε ότι από καλύτερες θέσεις και πιο ολοκληρωμένα θα παλέψουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους».

Νομιμοποίησαν ως αντιπρόσωπο διευθυντή επιχείρησης!

Εκτός από τους νόθους και αντιδημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους από τα «σούπερ - μάρκετ», που νομιμοποίησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΔΑΚΕ, κατά τη διάρκεια του 33ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), νομιμοποίησαν και άλλο διευθυντικό στέλεχος! Πρόκειται για τον Σπύρο Λιντοβόη, διευθυντή πωλήσεων της επιχείρησης «Ωμέγα», ιδιότητα που επιβεβαιώνει η ίδια η επιχείρηση με έγγραφό της!

Ο Σπ. Λιντοβόης ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Περιοδευόντων Πωλητών Βιομηχανικών - Βιοτεχνιών και Εμπορικών Οίκων «Ο ΕΡΜΗΣ» και αντιπρόσωπος για το Συνέδριο της ΟΙΥΕ. Τα μέλη της ένωσης, σε έκτακτη γενική τους συνέλευση, διέγραψαν τον Σπ. Λιντοβόη - ο οποίος λίγο πριν είχε παραιτηθεί και από πρόεδρος και από αντιπρόσωπος - για απεργοσπασία, αλλά κυρίως γιατί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για διευθυντή επιχείρησης! Ολες οι παραπάνω διαδικασίες είχαν κοινοποιηθεί στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, που όμως δεν την απασχόλησε ιδιαίτερα.

Ο Σπ. Λιντοβόης, στη συνέχεια, το «ξανασκέφτηκε» ή του «τράβηξαν τα αυτιά» και ανακάλεσε την παραίτησή του, γεγονός που έκανε δεκτό η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, απορρίπτοντας τον αντιπρόσωπο που είχε αποφασίσει η ένωση!

Αντιπροσωπεία της ένωσης, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Π. Χρισόπουλο, τον αντιπρόεδρο Ι. Αμοργιανό (που ήταν και ο νόμιμος αντιπρόσωπος για το συνέδριο) και τον γραμματέα Β. Εξαρχάκη έκαναν παρέμβαση στο συνέδριο και κατήγγειλαν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» είχε καταθέσει πρόταση για τη μη συμμετοχή του Σπ. Λιντοβόη στο συνέδριο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις.

Ο Ι. Αμοργιανός, αντιπρόεδρος της ένωσης, δήλωσε στο «Ρ» ότι παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε γνώση της Ομοσπονδίας όλη αυτή η διαδικασία «το αγνόησαν καταστρατηγώντας παράλληλα το καταστατικό της ίδιας της Ομοσπονδίας. Εφτασαν δε στο σημείο να μην καλέσει το σωματείο, ώστε και προφορικά να εκθέσει τις απόψεις του, νομιμοποιώντας παράνομα και αντικαταστατικά το συγκεκριμένο αντιπρόσωπο. Μοναδική όαση, η φωνή των συνδικαλιστών και αντιπροσώπων της ΔΑΣ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Την ανάγκη να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εξέφρασαν οι διοικήσεις των σωματείων στο κλάδο του Τύπου και Χάρτου και η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε σύσκεψη που έκαναν το περασμένο Σάββατο. Γι' αυτό και κατέληξαν η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου να πάρει απόφαση για το χρόνο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στη συνεδρίαση της την Τετάρτη 18 Μάη. Κοινή διαπίστωση στη σύσκεψη ήταν, ότι για την καθυστέρηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης αποκλειστική ευθύνη έχει η εργοδοσία που αρνείται να συναντηθεί μαζί τους με πρόσχημα ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η ΕΓΣΣΕ αλλά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη συμβιβαστική τακτική που ακολουθεί. Τονίστηκε επίσης, ότι πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου για την αναγκαιότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και να δοθεί μια πρώτη απάντηση στους εργοδότες και στην κυβερνητική πολιτική που διευκολύνει τα σχέδιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ