ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται η θύελλα αποκαλύψεων και αντιδράσεων

Δεν τελειώνουν οι αποκαλύψεις της θηριωδίας των κατακτητών

Associated Press

Δεν τελειώνουν οι αποκαλύψεις της θηριωδίας των κατακτητών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Εξαιρετική δουλιά κάνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ» κατά τον Τζορτζ Μπους, που εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ του οφείλουν «ευγνωμοσύνη». Αυτά είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισκεπτόμενος, χτες, το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας σθεναρά τον υπουργό Αμυνας, που πιέζεται να παραιτηθεί υπό το βάρος των καθημερινά διογκούμενων αποκαλύψεων για βασανιστήρια σε Ιρακινούς κρατουμένους.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να ζήτησε από το Πεντάγωνο το σύνολο των φωτογραφικών ντοκουμέντων για τα βασανιστήρια. Το Πεντάγωνο δεσμεύτηκε να παραδώσει τα ίδια στοιχεία και στο Κογκρέσο, ενώ προσπαθεί επισταμένα, πλην αποτυχημένα, να σταματήσει τη διαρροή τους προς τον Τύπο.

Τον αποτροπιασμό του για τα βασανιστήρια, που επέμεινε ότι είναι «μεμονωμένα περιστατικά», εξέφρασε και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, συμπληρώνοντας ότι «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στο ενδεχόμενο παραίτησης. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός θα διεξαγάγει έρευνα σε όλες τις φυλακές στο Ιράκ, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που κατηγορείται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, ο 24χρονος στρατονόμος Τζέρεμι Σίβιτς, θα παρουσιαστεί ενώπιον στρατοδικείου, στις 19 Μάη.

Την ίδια στιγμή, όμως, η «Ουάσινγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι από το 2003 η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση είχε εγκρίνει «20 τεχνικές ιδιαίτερα σκληρής ανάκρισης, αρχικά για το Γκουαντάναμο και στη συνέχεια για οπουδήποτε αλλού». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναγκαία ήταν η έγκριση ακόμη και του ίδιου του Ράμσφελντ, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ισχυρισμών περί «άγνοιας της κατάστασης», αλλά και περί «μεμονωμένων περιστατικών».

Ηδη, συγγενείς Αμερικανών στρατιωτών που εμπλέκονται στα βασανιστήρια κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι μετέτρεψε το κατώτερο προσωπικό σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ υπήρχε άνωθεν γενική εντολή. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της σχετικής έκθεσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που είχε κοινοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον και το Φλεβάρη στο Λονδίνο. Ομως, ο Ερυθρός Σταυρός, με μνημόνια, είχε θίξει το θέμα και στις δύο πρωτεύουσες, από πέρσι το Μάη.

Υπό πίεση και ο Μπλερ

Τις «συγνώμες» επιστράτευσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που, όπως και ο υπουργός Αμυνας, επέμεινε ότι διεξάγονται έρευνες και ότι, ήδη, έχουν πάρει την τελική ευθεία δύο περιπτώσεις. Η εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ» συνεχίζει τις φωτογραφικές αποκαλύψεις και πολλά στελέχη του Εργατικού Κόμματος πιέζουν τον Μπλερ να παραιτηθεί. Να επιρρίψει το βάρος της ευθύνης στους Αμερικανούς, εμμέσως, προσπάθησε ο πρώην Βρετανός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρινστόουκ, υπογραμμίζοντας ότι «το 95% των επιχειρήσεων, του προσωπικού, των πάντων, στο Ιράκ, εξαρτάται από τους Αμερικανούς».

Ο καταιγισμός των αποκαλύψεων σείει ολόκληρη τη «συμμαχία των προθύμων». Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει συχνότερα την κατάσταση των Ιρακινών αιχμαλώτων που παραδίδει στους Βρετανούς, ενώ Ιταλοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «τεράστια σκιά, που υποσκάπτει την παρουσία των στρατευμάτων στο Ιράκ».

Νέα κλιμάκωση

Σε συνολική εξέγερση κατά των κατακτητών σε όλη τη χώρα, κάλεσε, χτες, τους οπαδούς τους, ο Μουκτάντα Σαντρ. Σκληρές μάχες σημειώθηκαν, το Σαββατοκύριακο, στη Βασόρα και στη Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν, συνολικά, 54 μαχητές του, 6 άμαχοι και 3 Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ ισοπεδώθηκαν τα γραφεία του. Την Κυριακή, βόμβα εξερράγη σε υπαίθρια αγορά της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους και τραυματίζοντας 13.

Στη Μοσούλη, ένα 4χρονο κορίτσι σκοτώθηκε και 4 άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων κατά αμερικανικής περιπόλου, ενώ την Κυριακή σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και ένας δεύτερος τραυματίστηκε από επίθεση με όλμους. Στο Κιρκούκ, από πυρά αγνώστων, σκοτώθηκαν 1 Νεοζηλανδός και 1 Νοτιοαφρικανός, μαζί με τον Ιρακινό οδηγό τους, που παρουσιάστηκαν ως «μηχανικοί».

Στη Σαμάρα, σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης όπως και 1 Πολωνός. Στη Φαλούτζα, η πρώτη είσοδος αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, μετά από εβδομάδες, ακολουθήθηκε από καταιγισμό πυρών, ενώ στη χερσόνησο Φάο διεκόπη η ροή πετρελαίου μετά από σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγό.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καταδικάζει τα μέτρα ενάντια στην Κούβα

Το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 6 έως τις 9 Μάη, με απόφασή του καταδικάζει τον επιπρόσθετο αποκλεισμό και τα άλλα απειλητικά μέτρα ενάντια στην Κούβα που ανακοινώθηκαν στις 6 Μάη εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ.

Τα νέα μέτρα έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση των συνεπειών στην οικονομία της Κούβας, οι οποίες προκαλούνται εξαιτίας του εμπάργκο που επιβάλλεται στην Κούβα από δέκα συνεχείς αμερικανικές κυβερνήσεις για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Η απόφαση που ελήφθη εκ μέρους του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, αφού έχει στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των αντι-κουβανικών τρομοκρατικών ομάδων που ζουν στο νότο της Πολιτείας της Φλόριντα, όπου διά της σκανδαλώδους νοθείας έγινε πραγματικότητα η εκλογή του κ. Μπους.

Η ανεύθυνη και φιλοπόλεμη πολιτική της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη απώλεια κύρους που έχει λάβει χώρα ποτέ διεθνώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων των ψευδών που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες ενάντια στο Ιράκ και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει πάγια πρακτική των κατακτητών ενάντια σε κρατούμενους, αλλά και σε πολίτες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές.

Το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης καλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, και ειδικά την κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών, να καταδικάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Μπους, τα οποία υπό το πρίσμα της πολιτικής του προληπτικού πολέμου επιτείνουν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στην Κούβα.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αποκαλύψεις για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δεύτερη προσπάθεια πραξικοπήματος: Το αρχηγείο Ασφαλείας Πόλεων της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας θα δεχόταν επίθεση αύριο Τετάρτη, 12 Μάη.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη 56 ακροδεξιών παραστρατιωτικών την Κυριακή το πρωί, στο ράντσο «Ελ Ατίγιο», κοντά στο Καράκας, το οποίο ανήκει στον Ρομπέρτο Αλόνσο, κουβανικής καταγωγής, ηγετικό στέλεχος της επονομαζόμενης «αντιπολίτευσης», που αντιμάχονται και προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες Φρίας.

Ενας από τους συλληφθέντες ενώπιον του Ντάρβιν Ρομέρο Μοντιέλ, δημοσιογράφου της τηλεόρασης της Βενεζουέλας («Venezolana de Television» - VTV), και μάλιστα μιλώντας χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό του, αλλά με πολύ βαριά κολομβιανή προφορά, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του ράντσου «είπε ότι θα πληρώσει με 500.000 πέσος» περίπου 190 δολάρια, «όποιον Κολομβιανό θα πήγαινε να δουλέψει εκεί, αλλά όταν φτάσαμε, άλλοι άντρες -με στολές παραλλαγής- μας ενημέρωσαν ότι αποστολή μας δεν ήταν η ασφάλεια του ράντσου, αλλά η προετοιμασία μας και τελικά η εισβολή και κατάληψη του στρατηγικού αρχηγείου της Εθνοφρουράς», ενώ πρόσθεσε ότι παρότι ένιωσε προδομένος... «δεν μπορούσα να φύγω ούτε να δραπετεύσω, απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν όλη μου την οικογένεια». Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι ήταν έφεδρος των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ότι δεν ανήκει σε κάποια παραστρατιωτική ακροδεξιά ομάδα... ενώ αποκάλυψε ότι για την είσοδό του στη Βενεζουέλα, δε χρειάστηκε κανένα επίσημο έγγραφο, αφού στα σύνορα τους περίμενε κάποια επαφή που τους παρέλαβε, «πιθανά μέλος του Στρατού της Βενεζουέλας, εν ενεργεία»... Στόχος της επιχείρησης ήταν η κατάληψη του Αρχηγείου, αλλά και η κλοπή χιλιάδων όπλων της Εθνοφρουράς, ώστε να δοθούν σε 3.000 μέλη παραστρατιωτικών ομάδων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Vheadline», ο Μιγκέλ Ροντρίγκες, επικεφαλής της Μυστικής Αστυνομίας, δήλωσε ότι το σχέδιο είχε στόχο το μερικό αφοπλισμό της εθνοφρουράς αφ' ενός και αφ' ετέρου τον εξοπλισμό με αυτά τα όπλα περίπου 3.000 παραστρατιωτικών, μέλη «πολύ σκληρής ομάδας», όπως τη χαρακτήρισε, που θα εισέρχονταν στη Βενεζουέλα από την Κολομβία σε 8 ημέρες από την επίθεση. Οσο για τον τελικό στόχο: εκπαίδευση των ομάδων αυτών για τη βίαιη και στρατιωτικής φύσης ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Ούγο Τσάβες, σύμφωνα με το BBC, κατηγόρησε την επονομαζόμενη αντιπολίτευση για «ολοκληρωτισμό», προσπάθειες για πραξικόπημα και τη δολοφονία του, τελικά.

Το περιστατικό, επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις πολλαπλές καταγγελίες για διείσδυση παραστρατιωτικών από την Κολομβία, διάχυση πολέμου, με στόχο, εκτός την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τη δημιουργία συνθηκών για την ανοιχτή επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ