ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλά ... ΠΑΣΟΚ σημαδεύουν τους ΕΒΕ

«Αντικειμενικό» σύστημα φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ προωθούν και νέα ρύθμιση φοροεκκρεμοτήτων...

Υπό το φως των νέων στοιχείων της «δημοσιονομικής απογραφής», τα οποία κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Εurostat), συνεδριάζει χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Στην ατζέντα των συζητήσεων, δεν περιλαμβάνεται η εξέταση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας, αν και, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τα στοιχεία της «δημοσιονομικής απογραφής», τα οποία, για το έτος 2003, ανεβάζουν το έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος σε επίπεδα υψηλότερα του 103% του ΑΕΠ, αναμένεται να συζητηθούν.

Αύριο, εξάλλου, πρόκειται να διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, όπου οι κυβερνητικοί ομιλητές αναμένεται, με βάση τα στοιχεία της απογραφής, να εμφανίσουν εικόνα δημοσιονομικού χάους, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας για την επαναφορά, υποτίθεται, των δημοσιονομικών σε κατάσταση ισορροπίας. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς ...ΠΑΣΟΚ.

Το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κακής πορείας των δημόσιων εσόδων, ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέα ρύθμιση για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1999 - 2002, ενώ ανασύρουν και πάλι τον ταλαιπωρημένο φάκελο των ληξιπρόθεσμων χρεών, που, αυτή τη φορά, προσδοκούν ότι θα τα εισπράξουν. Το σοβαρότερο είναι ότι θα επαναφέρουν και πάλι «αντικειμενικά κριτήρια» στη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μέτρο που υιοθέτησε πριν από μια δεκαετία το ΠΑΣΟΚ και έχει γονατίσει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Για το θέμα αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια. Ενα από αυτά, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, είναι τα καθαρά κέρδη των εταιριών αυτών να μην είναι λιγότερα από το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αν, π.χ., ομόρρυθμη εταιρία έχει τρεις εταίρους, τότε τα καθαρά της κέρδη να είναι ίσα με το τριπλάσιο του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις συμβάσεις εργασίας. Αλλες σκέψεις θέλουν, όλες οι εταιρίες που τηρούν βιβλία Α` και Β` κατηγορίας του ΚΒΣ να φορολογούνται με τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους, που ισχύει και σήμερα. Με λίγα λόγια, και η νέα κυβέρνηση περιστρέφεται γύρω από τις φορομπηχτικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες οδηγούν σε υπερφορολόγηση τα λαϊκά στρώματα και στην αποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Την κυβερνητική πρόθεση, να εφαρμόσει πολιτικές περαιτέρω μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, επαναλαμβάνει και πάλι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός, προφανώς ενόψει ευρωεκλογών, υποσχέθηκε αύξηση του αφορολόγητου ορίου και καθιέρωση μιας φορολογικής κλίμακας, αντί για δύο που υπάρχουν σήμερα, ενώ απέφυγε να θίξει τις σκοτεινές πλευρές της «μεταρρύθμισης», όπως την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών(ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα κλπ.), οι οποίες μειώνουν σήμερα το φορολογητέο εισόδημα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η ΕΕ προτείνει την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων

Το χαρτί της οριστικής κατάργησης των εξαγωγικών επιδοτήσεων παίζει τώρα η ΕΕ ως ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να συνεχιστούν οι «βαλτωμένες» διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δηλαδή τα παγκόσμια παζάρια των εκφραστών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Οπως έγινε γνωστό χτες, οι επίτροποι της ΕΕ για θέματα εμπορίου και γεωργίας, Πασκάλ Λαμί και Φραντς Φίσλερ αντίστοιχα, απέστειλαν επιστολή προς τα μέλη του ΠΟΕ προτείνοντας την κατάργηση των επιδοτήσεων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ως τρόπο επανεκκίνησης των πολυμερών εμπορικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του γύρου Ντόχα. Με βάση τα σχετικά τηλεγραφήματα των ΑΠΕ - «Ρόιτερ»: «Η προσφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον κορυφαία μέλη του ΠΟΕ όπως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση. Η πρωτοβουλία της ΕΕ έρχεται λίγες μόνον ημέρες πριν τη συνάντηση αξιωματούχων για θέματα εμπορίου και διπλωματών από τα πέντε κύρια μέλη του ΠΟΕ - Αυστραλία, Βραζιλία, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και Ινδία - στο Παρίσι, για να αποπειραθούν την επανεκκίνηση των συνομιλιών που έχουν βαλτώσει, γνωστών ως γύρος Ντόχα».

Οι Ελληνες αγρότες οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο όνομα του ΠΟΕ οι επιδοτήσεις αποσυνδέονται από την παραγωγή και γίνονται εισοδηματικές - αποσυνδεδεμένες κατά 60% ή με άλλα λόγια γίνονται κοινωνικά επιδόματα που θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Οσον αφορά τη νέα ευρω - πρόταση για οριστική κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων αξίζει να αναφερθεί πως το Δεκέμβρη του 2002 ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ είχε προτείνει τη μείωση τους κατά 45%, ενώ το 1994 είχαν μειωθεί κατά 36%. Ομως κι αν τελικά γίνει πράξη η σχετική πρόταση των δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων, σε τι θα ωφεληθούν οι αγρότες της ΕΕ και των υπολοίπων χωρών; Και τελικά, αν καταργηθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις στις λεγόμενες πλούσιες χώρες και οι δασμοί για τα προϊόντα των φτωχών χωρών, θα κερδίσουν οι αγρότες των χωρών αυτών και οι οικονομίες τους, ή θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι πολυεθνικές; Δε λέει κανείς να μην αναπτυχθεί το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες του κόσμου, άλλα όχι με τέτοιους ολέθριους όρους και υπό συνθήκες ασύστολης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και υποκρισίας σε βάρος όλων των αγροτών και όλων των λαών του πλανήτη.

ΚΚΕ
Τι θα γίνει με το Σκαραμαγκά;

Το κρίσιμο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία οδηγούνται σε απαξίωση από τους ιδιοκτήτες τους φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτίνας του Ελπίδας Παντελάκη, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως πριν δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με "συμβολικό" τίμημα 2 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου στο γερμανικό Ομιλο HDW. Να σημειωθεί ότι τα Ναυπηγεία είχαν "κλεισμένες" παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών περίπου.

Από τότε μέχρι σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όχι μόνο δε σώθηκαν με την ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο δεν άρχισε "νέα εποχή ανάπτυξης" αλλά αντίθετα βρέθηκαν πολύ γρήγορα σε χειρότερη θέση. Χρέη και ζημιές, εκποίηση της περιουσίας των Ναυπηγείων, μεγαλύτερη ανασφάλεια των εργαζομένων αφού βοούν οι φήμες για νέα μείωση του προσωπικού, αλλαγή του ιδιοκτήτη, περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που έφερε η ιδιωτικοποίηση. Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών, είναι η πρόθεση της HDW για αγωγή εναντίον του Δημοσίου διεκδικώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και "αντιστροφή" της πώλησης.

Οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πχ απόφαση 1540/98), αλλά και η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οδήγησαν τα ναυπηγεία και την παραγωγική βάση της χώρας στη σημερινή κατάσταση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να βγουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το αδιέξοδο που τα οδήγησε η ιδιωτικοποίηση, ώστε να εξασφαλιστεί η παραγωγική δραστηριότητα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ