ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στο «γύψο» οι διαδηλώσεις στους Ολυμπιακούς!

Υπέρ της «απαγόρευσης» των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο όνομα της «ασφάλειας», τάσσεται η Ντ. Μπακογιάννη, πλειοδοτώντας στην «ανάγκη» προώθησης σχετικής (νομοθετικής;) ρύθμισης.

Η δήμαρχος Αθηναίων σε συνομιλία που είχε χτες με πολιτικούς συντάκτες απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν πρέπει να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επικαλούμενη το «εθνικό συμφέρον»: «Εκεί δεν είναι να παίζεις. Εκεί παίζεις το κεφάλι σου ως χώρα», είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι «δεν μπορούν τότε (σ.σ. κατά τη διάρκεια των Αγώνων) να γίνουν διαδηλώσεις». Βέβαια, αμέσως μετά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι δικό μου», εκφράζοντας την άποψη πως δεν πιστεύει ότι θα γίνουν διαδηλώσεις, επειδή «οι Ελληνες έχουν φιλότιμο»!..

Γενικότερα η δήμαρχος, εκμεταλλευόμενη και το κλίμα τρομο-υστερίας που καλλιεργούν τα διεθνή ΜΜΕ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ασφάλεια των Αγώνων μπαίνει πάνω από τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την κυκλοφορία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «συμμετοχή των Αθηναίων» είναι δευτερεύον ζήτημα.

Κατά τ' άλλα η δήμαρχος διαφήμισε τη συμμετοχή της - κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας - στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και παραδέχτηκε ότι τον πρώτο λόγο, σχεδόν για τα πάντα, τον έχει ο Κ. Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτό αύριο θα έχει νέα συνάντηση, το πρωί, με τον πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση εικάζεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής του Αντ. Σαμαρά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η Ντ. Μπακογιάννη παρόλο που επανέλαβε χτες ότι εμμένει στις θέσεις της, ωστόσο αναγνώρισε στο κόμμα το δικαίωμα να πάρει κάποιες αποφάσεις μετά από 11 χρόνια. «Η πορεία του (σ.σ. του Αντ. Σαμαρά) στο εξής πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί να ενσωματωθεί στη ΝΔ», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της επιστροφής του αρχηγού της ΠΟΛ.ΑΝ. θα βρίσκεται «υπό διαπραγμάτευση» και στο μέλλον.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικομματική κόντρα και στο «βάθος» συναίνεση

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές και υπό τη σκιά της τελευταίας έκθεσης της Γιούροστατ, οι δύο μονομάχοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους αύριο στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσουν, από τη μια, να καλλιεργήσουν το έδαφος για την επερχόμενη «νέα» αντιλαϊκή επέλαση, ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν τη δημαγωγία και τον αποπροσανατολισμό με τον ανιαρό σκυλοκαυγά για τον επιμερισμό των ευθυνών, όσον αφορά στην «υπάρχουσα κατάσταση» στην οικονομία.

Ο Κ. Καραμανλής θα επικαλεστεί τα στοιχεία της απογραφής που πραγματοποιήθηκε με τη «βοήθεια» της στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, προκειμένου να «δικαιώσει» παλαιότερες εκτιμήσεις του για την «προβληματική» κατάσταση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, θα διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση έχει τις «λύσεις», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις - καθόλα βάσιμες - εντυπώσεις και εκτιμήσεις για τη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2005 και το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Δικαιολογώντας την ανάγκη της απογραφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την προεκλογική δέσμευσή της κυβέρνησης, προκειμένου «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να γνωρίζουν την αλήθεια». Ταυτόχρονα, ο Θ. Ρουσόπουλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση «παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες, με νοικοκύρεμα της οικονομίας, με περιστολή της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας και της σπατάλης», θα ανταποκριθεί «στις δίκαιες προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και κυρίως αυτών που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

Το «όραμα» και η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να φανεί καθαρά από την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, είναι ότι μέσω της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης - που θα προέλθει από την παραπέρα στήριξη του κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών και την «εξυγίανση» των δημοσίων οικονομικών, θα αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος, πράγμα που θα επιτρέψει μια «δικαιότερη» ανακατανομή προς το τέλος μάλλον της τετραετίας, με εξαίρεση κάποιες παροχές - ψίχουλα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, αν και θα «αμφισβητήσει» τα αποτελέσματα της απογραφής, θα πλειοδοτήσει στην ανάγκη λήψης σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων, εστιάζοντας την κριτική του στην «αδράνεια» και την «ολιγωρία» της κυβέρνησης, ενώ δε θα διστάσει να δημαγωγήσει με το καυτό πρόβλημα της ακρίβειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα αιωρείται το θέμα της «διαλεύκανσης» του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί στις αρχικές ομιλίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή χθεσινή δήλωση του Μ. Εβερτ ότι ο «φάκελος της Σοφοκλέους» πρέπει να ανοίξει το φθινόπωρο, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και τη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου», αποφεύγοντας να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος και παραπέμποντας στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του, πάντως, ο Μ. Εβερτ, που είχε χθες συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος είναι το «ξέπλυμα των πολιτικών ευθυνών» και η ψηφοθηρική εκμετάλλευση του θέματος. «Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο πρέπει να ξέρουν τι συνέβη», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα θέματα της οικονομίας, ενόψει της αυριανής συζήτηση στη Βουλή, καθώς και την πορεία για τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον γραμματέα της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκη. Ερωτηθείς ο τελευταίος για τον εκλογικό στόχο της ΝΔ, επανέλαβε ότι αυτός είναι: «Να καταγραφεί και πάλι ότι η ΝΔ είναι πρώτη και κυρίαρχη πολιτική δύναμη».

  • Η συζήτηση θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
ΤΡΙΠΟΛΗ
Αγανάκτηση από την καταδίκη στελέχους του ΚΚΕ

Σε δίμηνη φυλάκιση, καταδίκασε χτες ερήμην το δικαστήριο της Τρίπολης, τον Δημήτρη Πάτση, μέλος του ΝΓ Αρκαδίας του ΚΚΕ, επειδή λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά του 2003 κολλούσε αφίσες του ΠΑΜΕ στον περίβολο του Κέντρου Υγείας Τροπαίων.

Η καταδίκη προήλθε μετά από μήνυση του προϊστάμενου του Κέντρου Υγείας Τροπαίων, Χρήστου Παπαφράγκου, ο οποίος με τη βοήθεια της αστικής δικαιοσύνης φαίνεται πως δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των πρωτοπόρων αγωνιστών να ενημερώνουν το λαό για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Είναι χαρακτηριστικό πως το δικαστήριο δε δέχτηκε χαρτί από νοσοκομείο που προσκόμισε συγγενικό πρόσωπο του στελέχους του Κόμματος και στο οποίο γινόταν σαφές πως ήταν αδύνατη η προσέλευσή του στη δίκη.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση του αρκαδικού λαού, τόσο για τη μήνυση όσο και για την ίδια την απόφαση και το περιεχόμενό της.


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους τους με θέμα ΕΕ και κοινωνική πολιτική.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα τις ευρωεκλογές, τα ευρωπαϊκά κόμματα και το πώς στέκονται απέναντι σ' αυτά οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Νέες διοικήσεις οργανισμών

Η νέα σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ-3 ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο. Πρόεδρος ορίζεται ο Δημ. Τσάμης, γιατρός, και μέλη: η Νέλη Ζήκα αρχιτέκτων, ο Ν. Μανδάνης δημοσιογράφος και η Θάλεια Ιωαννίδου, δημοσιογράφος - μέλος ΕΣΗΕΜΘ. Για τη θέση του γενικού διευθυντή προτείνεται ο δημοσιογράφος Νίκος Κούρτης. Σημειώνεται ότι μια θέση στη Διοικούσα Επιτροπή καταλαμβάνει, σύμφωνα με το Νόμο, αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκαν επίσης τα ονόματα των επικεφαλής του ΟΓΑ και του ΟΕΚ. Συγκεκριμένα διοικητής στον ΟΓΑ διορίζεται ο Λευτ. Παπαγεωργόπουλος, δικηγόρος, ενώ πρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ορίζεται ο Αγγ. Οικονομόπουλος, μηχανικός πολεοδόμος. Ακόμα, πρόεδρος στο Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων αναλαμβάνει ο Βασ. Βαβυλουσάκης, οικονομολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ