ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απώλειες, εκατέρωθεν, από αιματηρή ισραηλινή εισβολή

Περισσότερες από 16 ώρες Παλαιστίνιοι μαχητές αντιμετώπιζαν ισχυρότατες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που εισέβαλαν στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας, από όπου αποχωρώντας ανατινάχτηκε όχημα με 6 Ισραηλινούς στρατιώτες

Κηδεία δεκατετράχρονου Παλαιστινίου, θύματος του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Κηδεία δεκατετράχρονου Παλαιστινίου, θύματος του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με απώλειες και για τον ισραηλινό στρατό σημαδεύτηκε η χτεσινή πολύωρη εισβολή του σε συνοικία της πόλης της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς Παλαιστινίους, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες και καταστράφηκαν αρκετά κτίρια. Λίγες ώρες αργότερα, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εξέταζε την «απάντησή» του για το πλέον πολύνεκρο πλήγμα που δέχτηκε το τελευταίο 18μηνο.

Ισχυρές δυνάμεις πεζικού, με τανκς, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν, χτες, λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα, στη νοτιοανατολική συνοικία Ζεϊτούν, της πόλης της Γάζας, που θεωρείται προπύργιο της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός, του οποίου άνδρες εισέβαλαν σε σπίτια, γκρέμισαν τοίχους και ακροβολίστηκαν σε ταράτσες, συνάντησε τη σφοδρή αντίσταση Παλαιστινίων μαχητών που με όπλα και εκρηκτικά έδωσαν μάχη για περισσότερες από 16 ώρες.

Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν την προσέγγιση άλλων Παλαιστινίων μαχητών. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκαν 6 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 110, αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Θεωρητικώς, στόχος της νέας αυτής εισβολής ήταν ο εντοπισμός και η καταστροφή εργαστηρίων κατασκευής ρουκετών τύπου Κασάμ. Ενώ αποχωρούσε ένα ισραηλινό όχημα, έπεσε σε βόμβα με αποτέλεσμα να εκραγεί, καθώς μετέφερε και εκρηκτικά για την ανατίναξη των εργαστηρίων. Εξι Ισραηλινοί στρατιώτες διαμελίστηκαν και πλήθος συναδέλφων τους έσπευσε στην περιοχή για να συλλέξει τα σώματά τους, χωρίς, όμως, επιτυχία.

«Στροφή» των παλαιστινιακών οργανώσεων

Η περιοχή σε μεγάλο βαθμό παραμένει αποκλεισμένη, αλλά ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού για τον εντοπισμό των απομειναριών των σωμάτων των νεκρών στρατιωτών. Λίγες ώρες αργότερα, Παλαιστίνιοι μαχητές, από τις τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις, «Τζιχάντ», «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», παρήλασαν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι στις τσάντες που έφεραν είχαν απομεινάρια των Ισραηλινών στρατιωτών.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μόνο η «Χαμάς», ενώ και οι 3 οργανώσεις δήλωσαν έτοιμες να επιστρέψουν ό,τι απέμεινε από τις σορούς των Ισραηλινών στρατιωτών «υπό όρους», τους οποίους δεν κοινοποίησαν. Είναι η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι μαχητές δεν επιστρέφουν άμεσα τις σορούς Ισραηλινών στρατιωτών.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η αλλαγή αυτή συμπεριφοράς σχετίζεται μάλλον με μια προσπάθεια που γίνεται από τις παλαιστινιακές οργανώσεις να τραβήξουν, έστω και με αυτόν τον τρόπο, τα φώτα της δημοσιότητας στη συνεχιζόμενη κατοχή και στις ισραηλινές εισβολές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θέλουν να προκαλέσουν την αντίδραση της ισραηλινής κοινής γνώμης, προκειμένου να πιέσει για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Πρελούδια και απειλές Σαρόν

Νωρίς το απόγευμα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτες αυτοκίνητο στη συνοικία αλ Σουτζάγια, της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 12χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 5 συμπατριώτες του. Εκ πρώτης όψεως, δεν ήταν σαφές γιατί το αυτοκίνητο έγινε στόχος. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι το πλήγμα αυτό δεν αποτελεί την κύρια «απάντηση» του Ισραήλ στις πρωινές του απώλειες.

«Λάβαμε μια επώδυνη υπενθύμιση για το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών μας», δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Πολεμούμε έναν απάνθρωπο εχθρό, και θα τον κυνηγήσουμε μέχρι τέλους, οπουδήποτε και αν βρίσκεται» κατέληξε. Ο Σαρόν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, αργά χτες το βράδυ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προκαλεί τους Παλαιστινίους και ότι υποσκάπτει με τη βία και τις εισβολές του κάθε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου. Ο Κορέι αναφέρθηκε και στην τακτική «συλλογικής τιμωρίας» που ακολουθεί επισταμένα ο ισραηλινός στρατός καταστρέφοντας περιουσίες και σπίτια, επικαλούμενος και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτά, μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν μείνει άστεγοι 1.000 Παλαιστίνιοι και έχουν καταστραφεί 135 σπίτια.

ΠΓΔΜ
Απουσίες στην ορκωμοσία του Προέδρου

ΣΚΟΠΙΑ.- Νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ορκίζεται σήμερα ο (έως πρότινος πρωθυπουργός) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μετά την απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του περασμένου Σαββάτου, με την οποία απορρίφτηκαν οι ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τη στιγμή που ο Τσερβένκοφσκι ορκιστεί πρόεδρος, θα πρέπει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες (22 Μάη) να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό, που με τη σειρά του θα πρέπει το αργότερο σε 20 ημέρες να προχωρήσει στη σύσταση της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή...

Ομως, ο Τσερβένκοφσκι ανέρχεται στον προεδρικό θώκο της χώρας δίχως την ευρεία αποδοχή όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Αφ' ενός, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE δεν αναγνωρίζει την εκλογή του, καθώς επιμένει πως ήταν αποτέλεσμα νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, κανείς εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE δε θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας. Αφ' ετέρου, και ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» Αρμπέν Τζαφέρι δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Τσερβένκοφσκι στις προεδρικές εκλογές της 28ης Απρίλη, μολονότι δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν στελέχη της παράταξης θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας...

Οξυνση εντάσεων στο VMRO-DPMNE

Πέρα απ' τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται με αφορμή την άνοδο του Τσερβένκοφσκι στο ύπατο αξίωμα της ΠΓΔΜ, εντείνονται αυτή την περίοδο και οι εντάσεις εντός του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, καθώς οξύνονται οι διαφορές ανάμεσα στον πρόεδρο της παράταξης Νίκολα Γκρούεφσκι και τον επίτιμο πρόεδρο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι (διατέλεσε πρωθυπουργός 1998-2002).

Αφορμή για τις εσωκομματικές αναταράξεις στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η άρνηση του Γκεοργκίεφσκι να υποστηρίξει στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE Σάσκο Κέντεφ, που ηττήθηκε από τον υποψήφιο της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. «Στις εκλογές αυτές είχα να αντιμετωπίσω ταυτόχρονα τον Τσερβένκοφσκι και τη δράση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι», δήλωσε χτες ο Γκρούεφσκι, που πρόσθεσε ότι η ηγεσία του κόμματος «δεν πρόκειται να ανεχθεί υπονομεύσεις και απειλές οποιουδήποτε μέλους της, ανεξάρτητα από τη θέση που κατείχε στο παρελθόν»...

ΣΟΥΔΑΝ
Χιλιάδες πρόσφυγες στα πρόθυρα λιμού

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Σε νέα παραβίαση της εκεχειρίας στο νότιο Σουδάν προέβησαν το περασμένο 10ήμερο στρατός και παραστρατιωτικές αραβικές οργανώσεις, που υποστηρίζονται από την ισλαμική κυβέρνηση του «προέδρου» του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, βάλλοντας κατά δεκάδων χιλιάδων αμάχων και ανταρτών σε περιοχές του βόρειου Κάτω Νείλου. Εξαιτίας της επίθεσης του στρατού, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, έχουν προσφύγει σε αφιλόξενες περιοχές του νότιου Σουδάν και βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας. «Ζουν τρώγοντας νούφαρα σε έλη, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ελονοσίας», δήλωσε χτες ο Λαμ Ακόλ (επικεφαλής τοπικών ανταρτικών δυνάμεων στην περιοχή «βασίλειο Σίλουκ» που απέχει 800 χλμ. νοτιοδυτικά του Χαρτούμ) σε δημοσιογράφους στη Ναϊβάσα της Κένιας, όπου γίνονται οι μαραθώνιες συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στο Σουδάν.

Τις επιθέσεις σουδανικού στρατού και αραβικών παραστρατιωτικών ομάδων κατά αμάχων στο «βασίλειο Σίλουκ» του νότιου Σουδάν επιβεβαίωσε μόλις χτες και ομάδα διεθνών παρατηρητών που ελέγχει την (προ ενάμιση χρόνου) συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ ανταρτών και ισλαμικής κυβέρνησης.

«Προεδρική επιτροπή» για το Νταρφούρ...

Στο μεταξύ, η σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του Ομάρ Αλ Μπασίρ ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες που έκαναν, σε πρόσφατη έκθεσή τους, αξιωματούχοι του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας έναντι των αυτόχθονων κοινοτήτων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ. Ωστόσο, το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρθηκε χτες κατά των σχετικών διεθνών αντιδράσεων, λέγοντας πως ναι μεν ο στρατός έχει επιχειρήσει στο Νταρφούρ, αλλά πως η δραστηριότητά του «γίνεται στο πλαίσιο κατάπνιξης εξέγερσης ανταρτών και δεν έχει ρατσιστική βάση».

Στο μεταξύ, η παραβίαση του εδάφους του Τσαντ (γειτονεύει με το δυτικό Σουδάν) από τις σουδανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις των «Τζάντζαγουιντ» και η (εδώ και μήνα) εμπλοκή τους σε αιματηρές συγκρούσεις με το στρατό του Τσαντ είναι το κεντρικό θέμα διμερών συνομιλιών που πραγματοποιούνται απ' το περασμένο 48ωρο. Εάν δε βρεθεί άμεσα λύση, τότε δεν αποκλείεται να πάρουν επικίνδυνη ατραπό οι ήδη ταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ