ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πανσπουδαστική αντίσταση, αγώνας κι ανυπακοή

«Στις 12 του Μάη Πανσπουδαστική, αντίσταση, αγώνας κι ανυπακοή»! Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ανοίγουν από το πρωί. Γιορτή και σημαντικός σταθμός κάθε χρόνο για το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές πραγματοποιούνται φέτος λίγο πριν τις ευρωεκλογές κι αναπόφευκτα στα διακυβεύματά τους εντάσσεται το αν θα δυναμώσει η φωνή κι η δράση της αντίστασης στις ευρωπαϊκές αποφάσεις (Μπολόνια, Βερολίνου) που υποθηκεύουν το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αγώνας κι αντίσταση στις αποφάσεις αυτές σημαίνει ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ και μαύρισμα των δυνάμεων της υποταγής, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κηρύσσουν ή διευκολύνουν την υποταγή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Οσο πιο πολλά «κόκκινα γαρίφαλα», λοιπόν, βγουν σήμερα από τις κάλπες τόσο πιο ενισχυμένη θα είναι η αντίσταση κι ο αγώνας για τα δικαιώματα των φοιτητών και των αποφοίτων, των αυριανών εργαζομένων.

Στο τραπέζι η ισοπέδωση των πτυχίων

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων που παρέχουν πανεπιστήμια του εξωτερικού που συνεργάζονται με ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών με τη μέθοδο του francising. Το θέμα αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, και πρόκειται να συζητηθεί στο προσεχές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις 17-18 Μάη.

Οπως δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας, «σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μη αναγνώρισης των τίτλων που εκδίδονται από ιδρύματα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με κέντρα ελευθέρων σπουδών (ΚΕΣ), που λειτουργούν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται από τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τη νέα πρόταση οδηγίας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων». Μιας διαδικασίας, με την οποία επιβάλλεται ουσιαστικά η επαγγελματική ισοτιμία των αποφοίτων των συμβεβλημένων με ξένα πανεπιστήμια ΚΕΣ με τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας τις σπουδές στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Για το ίδιο θέμα, χτες ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα του ελέγχου των ΚΕΣ. Οπως είπε, με μια ελεγκτική διαδικασία, «δε θα τα αναγνωρίσεις αυτομάτως, θα βάλεις κριτήρια, θα τους δώσεις την ευκαιρία να πάνε προς αυτό το επίπεδο που εσύ θα ήθελες να έχουν, για να έχουν σωστό franchising με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων από τις 10 νέες χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι η ένταξη «δε συνεπάγεται αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων σπουδών που χορηγούν τα πανεπιστήμιά τους, αλλά κάθε κράτος - μέλος διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου αναγνώρισης και ισοτιμίας των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών που παρέχονται από ιδρύματα άλλων κρατών - μελών». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «για όσους αποφοίτησαν πριν από την 1η Μάη 2004, ισχύει το νομικό καθεστώς ακαδημαϊκής αναγνώρισης που ίσχυε και κατά τη χρονική στιγμή της αποφοίτησής τους».

Σταθερά ανοδική πορεία

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις δυνάμεις της από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις είχε την τελευταία δεκαετία η Πανσπουδαστική ΚΣ

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία της ΠΚΣ στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές από το 1992 μέχρι σήμερα, που επίσης προσβλέπει σε άνοδο τόσο των ψήφων όσο και του ποσοστού της. Ο ανατρεπτικός, αγωνιστικός λόγος της ΠΚΣ αλλά κυρίως η καθημερινή ακούραστη δράση της στις σχολές την καταξίωσαν στη συνείδηση των φοιτητών. Πέρσι η ΠΚΣ συγκέντρωσε στα ΑΕΙ 13.346 και ποσοστό 15,02% και στα ΤΕΙ 5.716 ψήφους και ποσοστό 12,14%. Οι υπόλοιπες παρατάξεις στα ΑΕΙ συγκέντρωσαν: ΔΑΠ 33.449 (37,65%), ΠΑΣΠ 20.180 (22,72%), ΕΑΑΚ 6.163 (6,94%) και ΔΙΚΤΥΟ 1.812 (2,04%). Αντίστοιχα στα ΤΕΙ πήραν πέρσι: ΔΑΠ 21.435 (45,53%), ΠΑΣΠ 14.079 (29,9%), ΕΑΑΚ 668 (1,42%).

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στήνονται το 1992 και διατηρούν στον τίτλο τους τη συνέχεια από την παλιά Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση και τις Κινήσεις Συνεργασίας της περιόδου '90-'91. Σ' αυτό το «νέο ξεκίνημά» της η παράταξη δεν εκπροσωπείται παρά σε λίγους συλλόγους στις μεγάλες πόλεις και συγκεντρώνει πανελλαδικά 1.732 ψήφους και ποσοστό 3,9%. Την επόμενη χρονιά (1993) αυξάνει τις ψήφους της σε 2.114 και διατηρεί το ίδιο ποσοστό. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ συγκεντρώνει το 1992 753 ψήφους και ποσοστό 4,9%.

Motion Team

Το 1994 η Πανσπουδαστική συγκέντρωσε 2.425 ψήφους και ποσοστό 4,6% στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ 1.050 ψήφους και ποσοστό 5,7%. Ηταν τότε τρίτη δύναμη στα ΤΕΙ και πέμπτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Χρόνο με το χρόνο όμως αύξανε τις δυνάμεις της και το 1996 βρέθηκε στην τρίτη θέση και στα πανεπιστήμια περνώντας διαδοχικά τους «Νέους Ορίζοντες» (πρόσκεινταν στην «Πολιτική Ανοιξη» του Αντ. Σαμαρά που ακολουθώντας φθίνουσα πορεία διαλύθηκαν το 2000) και τα ΕΑΑΚ (όπου συμμετέχουν το ΝΑΡ και οι «Συσπειρώσεις»).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιπες (πλην της ΠΚΣ) παρατάξεις παρουσίαζαν κάθε χρόνο πτώση μέχρι και το 1996, ενώ η ΠΚΣ ήταν η μόνη παράταξη με άνοδο. Εκείνη η περίοδος συνοδευόταν από τους κονδυλοφόρους του συστήματος με έντονα σχόλια περί «τέλους του φοιτητικού κινήματος», «νίκης της αποχής στις εκλογές» κτλ. Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και των τμημάτων είναι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σταθερή αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές από το 1997 και μετά. Ετσι, σταματάει τότε και η καθοδική πορεία των άλλων παρατάξεων. Ωστόσο, μέσα στην τελευταία δεκαετία καμιά άλλη παράταξη δεν αύξησε τόσο πολύ τις δυνάμεις όσο η ΠΚΣ.

Υπερτετραπλασιασμός των δυνάμεων της ΠΚΣ

Συγκεκριμένα, μέσα σε μια δεκαετία η ΠΚΣ υπερτετραπλασίασε τις δυνάμεις της (παρουσίασε αύξηση ψήφων της τάξης του 450%) στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ οι ψήφοι της από το 1992 αυξήθηκαν κατά 659%! Η αντίστοιχη αύξηση για τη ΔΑΠ στα ΑΕΙ μέσα στη δεκαετία είναι 62,66%, για την ΠΑΣΠ είναι 45,63%, για τα ΕΑΑΚ 56,26% και για το ΔΙΚΤΥΟ μόλις 23,18%.

Κάθε χρόνο η αύξηση των ψήφων της ΠΚΣ ήταν ευδιάκριτη και σημαντική, αποτέλεσμα της συνεπούς κι αταλάντευτης δράσης της ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος κι υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χρονιές σημαντικών αυξήσεων των δυνάμεών της στα ΑΕΙ ήταν το 1997 που αύξησε τις ψήφους της κατά 26,3%, το 1999 με αύξηση 24,8%, το 2001 με αύξηση 40% και πέρσι που αύξησε τις ψήφους σε σχέση με πρόπερσι κατά 25,4%.

Αυτή η σταθερή ανοδική πορεία φαίνεται στα διπλανά διαγράμματα, όπου σημειώνεται η πορεία των βασικών παρατάξεων στα ιδρύματα την τελευταία δεκαετία με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνουν κάθε χρονιά.

Από το σχολείο... στο εργοστάσιο

Νέο αγγλικό πρόγραμμα εξυπηρέτησης του κεφαλαίου

Αλλο ένα... επαναστατικό μέτρο εισάγεται στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου η κυβέρνησή της να δείξει ότι είναι «ο πιο καλός ο μαθητής» σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ετσι καταγράφεται άλλο ένα δείγμα πως το κεφάλαιο μπαίνει στο χώρο της εκπαίδευσης και μάλιστα σε πολύ μικρότερη ηλικία για να... γαλουχήσει τους νέους με χειραγωγημένη συνείδηση στην υποταγή στις ανάγκες του και στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κλαρκ ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά ξεκινά πρόγραμμα μαθητείας για 14χρονους μαθητές (!) σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να βρίσκονται δύο μέρες την εβδομάδα σε πραγματικούς χώρους εργασίας, θα αφορά αρχικά τους τομείς της μηχανολογίας, του βιομηχανικού αυτοματισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, τα λογιστικά, τις τέχνες και αναμένεται να συμμετάσχουν 1.000 μαθητές από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Τις... επιφυλάξεις του για το εγχείρημα, με το οποίο η επαγγελματική κατάρτιση έρχεται πια απροκάλυπτα να υποκαταστήσει από πολύ νωρίς την εκπαίδευση, εξέφρασε ο επικεφαλής εκπαίδευσης της Εθνικής Ενωσης Δασκάλων της Αγγλίας, ο οποίος ωστόσο είδε θετικά την εξαγγελία. Στο ερώτημα πάντως αν το μέτρο υπαγόρευσαν παιδαγωγικοί λόγοι ή τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, απαντά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μάθησης και Δεξιοτήτων, που είναι και υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του, ο οποίος δήλωσε ότι «τα προγράμματα μαθητείας παρέχουν στις επιχειρήσεις τις αναγκαίες λύσεις για να ευδοκιμήσουν στον 21ο αιώνα» και κάλεσε τους εργοδότες να ανταποκριθούν.

67ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

«Ανέφικτη» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της οδού Λιοσίων 132 και Αγ. Μελετίου, το οποίο, αν και αρχικά προοριζόταν για το 67ο Λύκειο Αθηνών, καταλήγει σε... σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, γονείς και καθηγητές του 67ου Λυκείου Αθηνών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό. Εκεί ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως η πρόταση για απαλλοτρίωση του οικοπέδου της οδού Λιοσίων είναι ανέφικτη, ωστόσο πρότεινε δύο άλλα οικόπεδα. Ενα οικόπεδο των ΗΛΠΑΠ και ένα ακόμη που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Γονείς και καθηγητές δήλωναν τη δυσανασχέτησή τους μετά τη συνάντηση, ωστόσο σημείωσαν πως θα εξετάσουν τις προτάσεις του υπουργείου. Επισήμαναν, τέλος, πως θα απευθυνθούν, για μια ακόμη φορά, στη διοίκηση του δήμου για εξεύρεση λύσης στο υπάρχον οικόπεδο της οδού Λιοσίων.

Βέβαια, η μεγάλη πολυεθνική «LIDL» έχει ήδη ρίξει τα πρώτα μπετά στο χώρο, εκμεταλλευόμενη - όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του σχολείου - την αδράνεια του Δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης, «τόσο ο ΟΣΚ όσο και ο Δήμος Αθηναίων επέτρεψαν αντικειμενικά με τις γραφειοκρατικές τους παραλείψεις να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία του χαρακτηρισμού του ως χώρου σχολικής στέγης και να περάσει το οικόπεδο στην κατοχή της "LIDL"».

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας των βουλευτών του Λ. Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκου και Ορ. Κολοζώφ, που σημειώνουν: «Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών απέναντι στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και την προκλητικότατη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Ιδρυτική σύσκεψη ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μιχ. Βόδα 4-6) πραγματοποιείται ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών. Απευθυνόμενοι σε μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, 51 συνδικαλιστές από ΕΛΜΕ και συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής τους καλούν να πάρουν θέση για τον ταξικό προσανατολισμό και την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Να συμβάλλουν ώστε να συσταθεί το ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, συγκροτώντας σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο επιτροπές του Μετώπου.

Μεγάλη αύξηση συμμετοχής τα τελευταία χρόνια

Κοντά στους 140.000 (για την ακρίβεια 139.567) ήταν οι φοιτητές και σπουδαστές που προσήλθαν πέρσι στις κάλπες και ο αριθμός αυτός από μόνος του είναι εντυπωσιακός, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα και στη δεκαετία του '80, που οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν διαφορετικοί και ευνοούσαν τη μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, ποτέ ο αριθμός των φοιτητών που ψήφισαν δεν ξεπέρασε τις 117.000.

Από το 1999 και μετά η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές τους είναι σταθερή και εντυπωσιακή. (Το 1999 ψήφισαν 70.581, το 2000: 81.666, το 2001: 103.263, το 2002: 114.943). Δηλαδή μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια η συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες σχεδόν διπλασιάστηκε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ