ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ανατρέπει την κοινωνική αδικία η διαφάνεια

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είμαστε πραγματικά υπό επιτήρηση», τόνισε στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έθεσε τη χώρα υπό επιτήρηση λόγω της δημοσιονομικής απογραφής. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «πάνω από όλα είναι υπό επιτήρηση ο ελληνικός λαός», τονίζοντας ότι «δε μας απασχολεί ποιος και γιατί επιτηρεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». «Αυτές τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα «τις υφίστανται οι Ελληνες εργαζόμενοι»

Παράλληλα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε να γίνει στη Βουλή μια συζήτηση για τα περίφημα κοινοτικά κονδύλια. Οπως είπε: «δε θυμάμαι να υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που να έχει κάνει μια μελέτη για το "δούναι και λαβείν". Ποιο είναι το ισοζύγιο τελικά της εισαγωγής των κοινοτικών ποσών και τι είναι αυτά που εμείς δίνουμε».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναρωτήθηκε «ποιοι τα πήραν και ποιος τα εκμεταλλεύεται;», τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών πηγαίνει στους επιχειρηματίες». Επίσης πρόσθεσε ότι «αυτά τα ποσά που διαμορφώνονται από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων», τελικά «δεν τα παίρνουμε για να τα διαχειριστούμε με κριτήριο τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Καθορίζεται πού και τι θα πάει», ενώ απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση ρώτησε: «Γιατί κρύβετε από τον ελληνικό λαό ότι τα κοινοτικά ποσά είναι καθορισμένα;». Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως τα κονδύλια αυτά «δε θα πάνε στην "Ολυμπιακή" ή στην κλωστοϋφαντουργία αλλά για υποδομές και δίκτυα εκεί που συμφέρει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο».

Επίσης εστίασε στο θέμα των πανεπιστημιακών ερευνών, όπου δαπανώνται κοινοτικές χορηγήσεις αναρωτώμενη αν χρηματοδοτείται η έρευνα για τις επαγγελματικές ασθένειες, τον καρκίνο, το ΕΪΤΖ ή την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Αποκάλεσε μάλιστα τα ιδρύματα «μαγαζάκια επιχειρηματιών» μιλώντας για «όργιο διαφθοράς» που πρέπει «εκεί να το αναζητήσουμε». Παράλληλα επισήμανε πως τα κοινοτικά αυτά κονδύλια είναι «το μέσο ενσωμάτωσης της οικονομίας της χώρας με όρους αντιλαϊκούς», τονίζοντας ότι στην αγροτική οικονομία «το 80% των επιδοτήσεων πήγε στο 20% των χεριών στην αγροτική παραγωγή και βεβαίως των ισχρυροτέρων».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι «δεν αφορά μόνο το μαϊντανό και τα ραπανάκια» και ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τους "λαϊκατζήδες"». Οπως είπε, «η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με την κερδοφορία. Το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας μπορεί πολύ προσωρινά να φέρει στασιμότητα στις τιμές, μέχρι κάποιοι να εκτοπιστούν και μετά να υπάρχει πάλι άνοδος», μιλώντας παράλληλα για «ξεκαθάρισμα των μικρομεσαίων». Ενδεικτικά η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στην οργάνωση της μεγάλης κλίμακας του εμπορίου όχι όμως σε βάρος του μικρού παραγωγού», ο οποίος «πρέπει να διασωθεί με τη μορφή του συνεταιρισμού».

Κλείνοντας τη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο θέμα της διαφάνειας, τονίζοντας πως «δεν εξαφανίζει την κερδοσκοπία. Απλώς την τακτοποιεί», καθώς και ότι «δεν καταργεί την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λιτότητα. Την κοινωνική αδικία η διαφάνεια δεν την ανατρέπει. Δεν καταργεί την ισχυροποίηση της μεγάλης ιδιοκτησίας. Δεν καταργεί τις ταξικές ανισότητες». Επισήμανε τέλος ότι δεν μπορεί να γίνει η διαφάνεια «η στρατηγική αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ