ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή κλιμάκωση

Μπροστά στο ισοπεδωμένο από τον ισραηλινό στρατό κτίριο

Associated Press

Μπροστά στο ισοπεδωμένο από τον ισραηλινό στρατό κτίριο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Βροχή πέφτουν οι πύραυλοι στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, από τα ισραηλινά ελικόπτερα, τα οποία, από χτες το πρωί, πλήττουν σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορους στόχους, υπό τη δικαιολογία των «ύποπτων κινήσεων». Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν, αντίθετα, ότι οι ρουκέτες έπληξαν πλήθος απλών ανθρώπων, όπως και σπίτια, με αποτέλεσμα μέχρι χτες το απόγευμα στη Ράφα να έχουν σκοτωθεί 12 Παλαιστίνιοι και να έχουν τραυματιστεί 40. Παράλληλα, κατεδαφίστηκαν δεκάδες σπίτια, με το πρόσχημα ότι «πρέπει να διευρυνθεί η συνοριακή ζώνη ασφαλείας».

Εκτός από τα πλήγματα από αέρος, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, αναζητώντας μέλη των σορών των 5 Ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όταν το όχημά τους ανατινάχτηκε από ρουκέτα που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι μαχητές που δήλωσαν μέλη της «Τζιχάντ». Το όχημα ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Ανάλογες έρευνες φέρεται να κάνει και ο αιγυπτιακός στρατός από τη δική του πλευρά των συνόρων.

Αντίθετα, χτες το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη συνοικία Ζαϊτούν, της πόλης της Γάζας, όπου παρέμειναν επί, περίπου, δύο 24ωρα. Πίσω τους άφησαν κατεστραμμένα σπίτια, πεσμένους τοίχους και διαλυμένες αυλές. Τις δύο αυτές ημέρες, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Ζαϊτούν 16 Παλαιστινίους και τραυμάτισε περισσότερους από 184, όπως ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές της συνοικίας.

Η κατοχή και η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή έληξε μετά την παράδοση σε Ισραηλινούς στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, από Παλαιστινίους και Αιγυπτίους αξιωματούχους των λειψάνων των 6 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη στη συνοικία. Η πληροφορία είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, όταν οι οργανώσεις «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων και αναμένουν την επιστροφή των λειψάνων και Παλαιστινίων μαχητών.

Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσουν τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, απηύθυνε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων και πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Αχμάντ Μπαντάουι, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλεί να ολισθήσει δραματικά προς ευρείας κλίμακας πόλεμο».

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε τους Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται, υπό οποιανδήποτε ιδιότητα στη Γάζα, να την εγκαταλείψουν άμεσα. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη χτεσινή ημέρα για να αναγγείλει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για τρόφιμα, νερό και προστασία των ασθενοφόρων, στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, της Δ. Οχθης και των καταυλισμών του Λιβάνου. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μισοί Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, ενώ το 60% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Ηχηρή όσο και «αναπάντεχη» ήττα του Βάτζπαϊ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Προ εκπλήξεως έφερε πολλούς παρατηρητές η «αναπάντεχη» ήττα του Εθνικού Δημοκρατικού Συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP). Ο εμφανώς σε κατάσταση «σοκ» πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, υπέβαλε παραίτηση χτες. Η ιταλικής καταγωγής Σόνια Γκάντι και το κόμμα του Κογκρέσου ήδη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Χιλιάδες εργαζόμενοι «πανηγύριζαν» στους δρόμους, κατά ινδικά ΜΜΕ και ξένους ανταποκριτές.

Σύμφωνα με τη μέχρι χτες βράδυ καταμέτρηση των ψήφων, που συνεχίζεται, το Κογκρέσο και οι σύμμαχοί του κερδίζουν 215 ως 219 έδρες στη 545μελή Λοκ Σάμπα (Βουλή), ενώ το BJP και οι δικοί του σύμμαχοι περιορίζονται σε 188 έδρες. Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα - τα ΚΚΙ και ΚΚΙ(Μ) - καθώς και άλλα κόμματα της Αριστεράς, σύμφωνα με το Ρόιτερς, προηγούνται στην καταμέτρηση για 62 έδρες.

Το Κογκρέσο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, και δεν αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις βασικές πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές - ιδιωτικοποιήσεις, νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, «στρατηγική προσέγγιση» με τις ΗΠΑ, διστακτική «προσέγγιση» με το Πακιστάν - ωστόσο εκτιμούν πως μια πιθανή «συμμαχία» με το αριστερό μέτωπο (LF) θα μπορούσε να «προκαλέσει καθυστερήσεις και προβλήματα» στην εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος αυτού, με χαρακτηριστικές ως προς αυτό υπαινικτικές τοποθετήσεις των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αλλά και πιο ωμές, από τους Νιου Γιορκ Τάιμς.

Οι λόγοι που το σοβινιστικό-ινδουιστικό BJP ηττήθηκε είναι πολλοί, κι οι αποτιμήσεις της βαρύτητας των σημαντικότερων ποικίλλουν. Η φασιστικής ινδουιστικής ιδεολογίας οργάνωση VHP κατηγόρησε με ανακοίνωσή της που δημοσίευσε στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια, την ηγεσία του κόμματος ότι «πρόδωσε τους ινδουιστές» και γι' αυτό έχασε. Ωστόσο τα αίτια της «αναπάντεχης» πολιτικής εξέλιξης αυτής εντοπίζονται μάλλον στη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Για ποια "Εκθαμβωτική Ινδία" μας μιλάνε; Πεθαίνουμε από την πείνα», έλεγε ένας αγρότης. Η προεκλογική καμπάνια του BJP περί των «επιτυχιών» της χώρας, σημείωνε ένας ανταποκριτής, φάνταζε σαν άρρωστο αστείο σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο του λαού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε το λαό να «αποδοκιμάσει με ηχηρό τρόπο» το BJP.


ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Εκκληση για οικονομική υποστήριξη της δικαστικής μάχης

Παρά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, τους ασφυκτικούς επικοινωνιακούς και άλλους περιορισμούς των εισαγγελέων του ΔΠΔ της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραμένει σταθερά αποφασισμένος να δώσει τη μεγάλη δικαστική μάχη στις 8 Ιούνη. Τότε, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, θα ξεκινήσει την παρουσίαση της υπόθεσής του κατά του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου (απ' τους ΝΑΤΟικούς εισβολείς το '99 στη Γιουγκοσλαβία) προς υπεράσπιση όχι του εαυτού του αλλά της ιστορικής αλήθειας και του σερβικού λαού...

Σε χτεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε απ' τη σερβική οργάνωση υποστήριξης του πρώην Προέδρου της ΛΔ Γιουγκοσλαβίας «SLOBODA» απευθύνεται έκκληση διεθνώς για την υποστήριξη του Μιλόσεβιτς στην επικείμενη δικαστική μάχη, αλλά και την οικονομική στήριξη της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Η χρηματοδότηση της προπαρασκευαστικής νομικής δουλιάς που απαιτείται βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς το παιχνίδι εξουσίας στο Βελιγράδι είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του νόμου περί οικονομικής στήριξης και άλλων δικαιωμάτων των Σέρβων που δικάζονται στο δικαστήριο της Χάγης, λίγο μετά την ψήφισή του απ' τη σερβική Βουλή. Οι έως τώρα δωρεές έχουν εξαντληθεί. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις ειδικευμένους δικηγόρους στη Χάγη, αλλά είναι δύσκολο να καλυφθούν τα έξοδα ακόμη και για έναν εξ αυτών! Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φίλους, σ' όσους συνέδραμαν οικονομικώς πριν, σε όσους μπορούν τώρα να διπλασιάσουν τις προσπάθειές σας...Το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται μηνιαίως για την κάλυψη στοιχειωδών νομικών υπηρεσιών μέχρι το τέλος της παρουσίασης υπεράσπισης της υπόθεσης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Χωρίς τουλάχιστον το 50% αυτών των χρημάτων, η όλη δουλιά θα σταματήσει. Παρακαλούμε όλους τους φίλους στην Ευρώπη να κάνουν τη δωρεά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

http://www.sloboda.org.yu/pomoc.htm OR

http://www.free-slobo.de/spenden.htm OR

http://it.groups.yahoo.com/group/crj-mailinglist/message/3247

Η αποφασιστική μάχη για την αλήθεια χρειάζεται ΤΩΡΑ τη ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ