ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Ζητούμενο ο ταξικός προσανατολισμός

Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα το απόγευμα

Με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») να δηλώνει ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρότα της συναίνεσης και της υποταγής στις αντιλαϊκές πολιτικές και της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου ξεκινάει σήμερα το απόγευμα του 25ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, στο κλειστό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν την Κυριακή.

Το συνέδριο του ΕΚΑ έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους. Οι παρατάξεις που είχαν την πλειοψηφία επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το συνέδριο για τη διατήρηση μηχανισμών και συσχετισμών. Σ' αυτό το πνεύμα η πλειοψηφία ενέκρινε εκπροσώπους σωματείων - μηχανισμών της εργοδοσίας, όπως η πλειοψηφία των σωματείων των Σούπερ Μάρκετ. Ακόμα ενέκρινε σωματεία και αντιπροσώπους που είναι εκπρόθεσμα και έχει λήξει μήνες και χρόνια η θητεία τους, που έχουν ψηφίσει χωρίς βιβλιάρια, που δεν είναι εντάξει το μητρώο μελών τους κ.ά.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ αρνήθηκε να εγγράψει στη δύναμή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με τη δικαιολογία ότι έχει εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όταν αυτή η ίδια με τη στάση της έχει διευκολύνει να περάσουν όλες αυτές οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη διάρκεια της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων εκφράστηκε η αντιπαράθεση των δύο γραμμών που συγκρούστηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Αυτή της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ανέπτυξε αγώνες και καλούσε τους εργαζόμενους σε ταξική πάλη. Με καθημερινή δράση μέσα στους χώρους δουλιάς και τα σωματεία ανέδειξε τα ειδικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατικά μέτρα και τα γενικότερα της υγείας, παιδείας, αλλά και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Αντίθετα, η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) συνέχισε στην ίδια γραμμή και λογική υπεράσπισης των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων. Και αυτό εκφράστηκε έντονα σε μια σειρά ζητήματα με τις θέσεις που πήραν, όπως για την κοινωνική ασφάλιση, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το φιλειρηνικό κίνημα, το διεκδικητικό πλαίσιο κ.ά. Την ίδια στιγμή στις περισσότερες περιπτώσεις με εργαζόμενους που αντιμετώπισαν προβλήματα με απολύσεις, τρομοκρατία κ.ά. και βρέθηκαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (π.χ. «Σίσσερ Πάλκο», «Χίλτον», «Σόφτεξ», Ιπτάμενοι φροντιστές), στάθηκαν εχθρικά απέναντί τους αντί να συντονίσουν τον αγώνα τους.

Αυτή η τακτική και η πολιτική της πλειοψηφίας του ΕΚΑ έγινε ιδιαίτερα φανερή, όταν προσπάθησε να αφαιρέσει από τη ΔΑΣ τη θέση του γραμματέα, γιατί πολύ απλά δεν υπέγραφε τις αποφάσεις της. Ηταν η συνέχεια της επίθεσης που είχαν εξαπολύσει στο ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με στόχο να αποκλείσει τους αντιπροσώπους του από το προηγούμενο συνέδριο.

Η ΔΑΣ με τη διακήρυξή της έχει απευθύνει κάλεσμα στους 1.971 αντιπροσώπους από 364 σωματεία, που εκπροσωπούν 145.261 εργαζόμενους. Τους ζητά να αντιληφθούν και να καταλάβουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να έχει ταξικό, μαχητικό, αγωνιστικό χαρακτήρα. Τους καλεί να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, ώστε το ΕΚΑ να μπορέσει να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από κυβέρνηση και εργοδότες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Εβγαλαν παράνομη την απεργία τους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συνεταιριστικές αποθήκες ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ - ΣΥΝΦΑ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συνεταιριστικές αποθήκες ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ - ΣΥΝΦΑ
Στο πλευρό της εργοδοσίας στάθηκε και πάλι η Δικαιοσύνη κηρύσσοντας, χτες, ακόμη μία απεργία εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η απεργία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές αποθήκες ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ-ΣΥΝΦΑ των φαρμακοποιών της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι την περασμένη Τρίτη είχαν κατέβει σε 24ωρη απεργία με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου-Καλλυντικού Αθήνας διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η απεργία τους όμως για καλύτερα μεροκάματα και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που ανακοινώθηκε χτες, ήταν παράνομη και καταχρηστική. Δικαίωσε έτσι την αξίωση της εργοδοσίας που είχε καταθέσει την αγωγή, αν και στην ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκαν όλα τα επιχειρήματά της.

«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση-Δικαιοσύνη έθεσαν τις υπηρεσίες τους στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Για άλλη μία φορά το δικαίωμα της απεργίας στήνεται σε απόσπασμα με μια απόφαση-καρμπόν, εξυπηρετώντας πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση.

Πιθανόν, συνεχίζει η Ομοσπονδία, να ακούσουμε ξανά ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης» ή «η Δικαιοσύνη είναι έξω από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες». Ομως, δεν υπάρχει ούτε μία απεργία που να έφτασε στα δικαστήρια μετά από προσφυγή της εργοδοσίας και να μη θεωρήθηκε παράνομη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η Ομοσπονδία, δεν υπάρχει καμιά καταδίκη επιχείρησης όταν έχει σωρεία παραβιάσεων καθημερινά. Δεν καταδικάστηκε ποτέ κανένας εργοδότης για τους εκατοντάδες νεκρούς, ουσιαστικά δολοφονημένους εργάτες από την έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι εγκληματική συμπεριφορά και πρακτική.

Οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια έδειξαν, σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση. Αυτή τη διάθεση έχουμε υποχρέωση να την ενισχύσουμε και να τη στηρίξουμε με κάθε μέσο και αυτό θα κάνουμε.

Γι' αυτό η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να αντιδράσουν και να παρέμβουν, να καταγγείλουν αυτή την εξέλιξη και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, καθώς και όλα τα πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια Συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ να στηρίξουν το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» και να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί.

ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Πρωτιά στις ταξικές δυνάμεις

Την απόλυτη πλειοψηφία έδωσαν για μια ακόμα φορά οι λιθογράφοι στις ταξικές δυνάμεις του Ενιαίου Αγωνιστικού Συνδυασμού (ΕΑΣ) στις εκλογές της Ενωσης Λιθογράφων που ολοκληρώθηκαν προχτές. Συγκεκριμένα, ο ΕΑΣ έλαβε 766 ψήφους και κατέλαβε τις δέκα από τις 11 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Την 11η έδρα έλαβε η Αγωνιστική Κίνηση Γραφικών Τεχνών μετά από κλήρωση καθώς έλαβε 26 ψήφους, όσους και η Πρωτοβουλία Γένοβα Λιθογράφων και Γραφικών Τεχνών, ενώ η ΠΑΣΚΕ Λιθογράφων πήρε 23 ψήφους. Για την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου η ΕΑΣ εξέλεξε 16 αντιπροσώπους και η Αγωνιστική Κίνηση έναν, ενώ για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η ΕΑΣ εξέλεξε 10 αντιπροσώπους και έναν η Αγωνιστική Κίνηση.

Οι νέοι πάνε με το ΠΑΜΕ

Να στηρίξουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλεί η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ όλους τους νέους εργαζόμενους που συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας. «Εχουμε όλοι μας ευθύνη να αλλάξει πρόσωπο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας», σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα και τους καλεί να σκεφτούν με κριτήριο την καθημερινή τους πείρα.

Η περίοδος που διανύουμε, σημειώνει, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης. Ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν πρώτοι τη δίψα και την ανάγκη του κεφαλαίου για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Πληρώνουν πρώτοι τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκπροσωπούν και εξυπηρετούν συμφέροντα της πλουτοκρατίας μέχρι και «την τελευταία σταγόνα».

«Οι νέοι εργαζόμενοι θέλουμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί με αυτές τις δυνάμεις παλέψαμε στα σωματεία μας όλο το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνει η Γραμματεία και καταλήγει λέγοντας: «Είναι ζήτημα ζωής να φουντώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση στα σωματεία μας. Να παλέψουμε τα αιτήματα του ΠΑΜΕ που δεν κάνουν καμιά έκπτωση στις ανάγκες της εργατικής τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ