ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολιτικά κόμματα και σχέδιο Ανάν

Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από το δημοψήφισμα στις 24 Απρίλη για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, αλλά και για όσα συνέβησαν πριν και μετά από αυτό.

Συμπεράσματα, τα οποία αφορούν τη συμπεριφορά της αστικής τάξης της Ελλάδας, αλλά και του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος της χώρας, σε όλες του τις εκφάνσεις, πάνω σε ένα σχέδιο - έκτρωμα που φέρνει τη σφραγίδα της πανουργίας της αγγλικής διπλωματίας, η οποία έχει ασκηθεί επί μακρό σε θέματα αποικιοκρατικής πολιτικής και της ωμής βίας που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Πρώτο: Η αστική τάξη της χώρας, παρείχε ομόθυμη υποστήριξη στο σχέδιο - έκτρωμα. Στάση που πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση, καθώς η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, όχι μόνο δεν έδειξε αντιστάσεις σε ένα θέμα το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει «εθνικό», αλλά αντίθετα επέδειξε συμπεριφορά υπηρετικού προσωπικού απέναντι στα μεγάλα αφεντικά. Ακόμη και με τις ταλαντεύσεις για ευνόητους λόγους του σημερινού της κυβερνητικού κόμματος. Και αν η οικονομική ολιγαρχία της χώρας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με βάση τα αγγλοαμερικανικά συμφέροντα, το σίγουρο είναι ότι, δε θα σεβαστεί την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να υπονομεύσει και να εξουδετερώσει τις δυνάμεις εκείνες σε Ελλάδα και Κύπρο που αντιστάθηκαν και σε πρώτη φάση νίκησαν... Και το θέμα είναι ότι μετά το Κυπριακό, σειρά έχει το Αιγαίο...

Δεύτερο: Και με αφορμή το σχέδιο Ανάν, αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να υπερτερήσει της ΝΔ στο ποιο από τα δύο κόμματα είναι ο κατ' εξοχήν πολιτικός εκφραστής της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων για τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο η προκλητική, προσβλητική και αήθης συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τέσσερις ώρες πριν από το διάγγελμα Παπαδόπουλου, έσπευσε να πει το ΝΑΙ στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο, που οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Είναι και η στάση πλήρους ευθυγράμμισης και δουλοπρεπούς υποταγής στο σχέδιο Ανάν, ολόκληρης της ηγετικής ομάδας του κόμματος αυτού. Δεν μπορούσε ούτε καν προσχήματα να κρατήσει. Την ιδεολογία της υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων, φαίνεται ότι την έχει επιβάλει και σε κοινωνικά στρώματα, τα οποία στηρίζουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα αν μεγάλα τμήματά τους δεν το συνειδητοποιούν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 24 Απρίλη, το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε θετική γνώμη για το σχέδιο Ανάν, και το συγκεκριμένο ποσοστό, ήταν το υψηλότερο που συγκεντρώθηκε μεταξύ των οπαδών ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Οσο για το «δειλό» ΝΑΙ του πρωθυπουργού στο σχέδιο Ανάν, πέρα από την εμφανή δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε το κόμμα της ΝΔ, λόγω της φύσης του Κυπριακού και του Σχεδίου Ανάν, εκτίμησε και τις λαϊκές διαθέσεις υπέρ του «όχι» και έπρεπε να διαχειριστεί το πρόβλημα και με βάση τις προσδοκίες να εισπράξει πολιτικά οφέλη και στις ευρωεκλογές.

Τρίτο: η ηγεσία του ΣΥΝ, σεβόμενη την παράδοση που έχει δημιουργηθεί από την εποχή του πάλε ποτέ ΚΚΕ εσ., λειτούργησε για μια ακόμη φορά σαν ουρά της αστικής τάξης. Επιβεβαίωσε και πάλι, ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος αυτού έχει δημιουργήσει ισχυρούς πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς, με το αστικό σύστημα αξιών. Οτι η πολιτική του εμβέλεια, είναι στενά περιχαρακωμένη μέσα στα πλαίσια της αστικής τάξης πραγμάτων. Το χειρότερο βέβαια είναι, ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος αυτού, ενισχύει την προβολή της ιδεολογίας του κοσμοπολίτικου διεθνισμού του κεφαλαίου, η οποία εμφανίζει σαν «προοδευτικό» κάθε τι που υπερασπίζεται τη νέα τάξη πραγμάτων (όπως όταν εξίσωνε θύτη και θύμα στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, κατηγορώντας την ηγεσία της για εθνοκάθαρση, ή τώρα με το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο), ενώ αντίθετα χαρακτηρίζει σαν αντιδραστικό, συντηρητικό και εθνικιστικό, κάθε πολιτικό φορέα, κάθε προσωπικότητα, που αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από θέσεις αντιιμπεριαλιστικές διεθνιστικές. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι σημερινό. Τηρουμένων των αναλογιών, στήριγμα του γερμανικού ιμπεριαλισμού έγινε και ο Καρλ Κάουτσκι, ο οποίος δικαιολογούσε, για λογαριασμό της γερμανικής αστικής τάξης, τις επεκτατικές της διαθέσεις στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Τέταρτο: Καταντάει κοινότοπο και κουραστικό να επαναλαμβάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, έχει ενταθεί η δράση μιας μικρής κάστας ανθρώπων, που ευδοκιμεί κυρίως στο χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, και που «τα δίνει όλα» για τη δημιουργία μαζικής ψυχολογίας υποστήριξης της νέας τάξης. Κάθε φορά που οξύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είτε σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, είτε σε θέματα διεθνούς επικαιρότητας, λειτουργούν σαν... ένα σώμα και μια ψυχή, λες και μια αόρατος χειρ - όπως έλεγε και ο Α. Σμιθ για άλλους λόγους βέβαια - συντονίζει τις κινήσεις και την επιχειρηματολογία τους που αφορά την υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών θέσεων. Πάντα βεβαίως υπήρχαν αυτοί, αλλά και η πληθώρα των αστικών ΜΜΕ, τους αναπαράγει στον υπερθετικό βαθμό.

Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Αν τους αναφέρουμε, το κάνουμε με πολλή θλίψη αλήθεια, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


ΚΥΠΡΟΣ
Αντιπαράθεση στο ΔΗΣΥ ενόψει ευρωεκλογών

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο Δημοκρατικό Συναγερμό, με αφορμή την απόφαση του πρώην Προέδρου Γιαννάκη Μάτση, να κατέλθει στις ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο.

Ο Γ. Μάτσης δήλωσε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του δεν αποτελεί διασπαστική κίνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πίσω από την κίνησή του δεν κρύβεται καμιά σκοπιμότητα, αλλά η αναγκαιότητα να σωθεί ο τόπος. Δήλωσε δε, ότι είναι έτοιμος να προτείνει τρεις υποψηφίους και να συμπορευτεί επίσημα με το ΔΗΣΥ, εφόσον το κόμμα διαφοροποιήσει τη θέση του επί του Κυπριακού και συνταχθεί με την πλειοψηφία του λαού.

Οσον αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του, ανέφερε ότι τρεις από τους έξι υποψήφιους θα είναι ο Ρίκος Ερωτοκρίτου, ο Πρόδρομος Προδρόμου και ο ίδιος. Σχολιάζοντας τη δήλωση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Π. Δημητρίου, δήλωσε ότι «είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε αγρανάπαυση και να επανέρχεσαι όσες φορές νομίζεις ότι μπορείς να σώσεις τον τόπο, ως να είσαι Μεσσίας». Προκάλεσε τον Γ. Μάτση, λέγοντας ότι είναι έτοιμος εδώ και τώρα να αποχωρήσει ο ίδιος, από υποψήφιος του ΔΗΣΥ και να τον καλέσει, εφόσον μιλά για ενότητα, να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή στον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση τον κάλεσε, για χάρη της ενότητας του κόμματος, να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, μαζί με άλλα δύο στελέχη του κόμματος, που δημοσίως τάχθηκαν υπέρ του «Οχι»: τον πρώην υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη και τη βουλευτή Λεμεσού Ελένη Θεοχάρους.

Ο κ. Μάτσης δεν αποδέχτηκε την εισήγηση, θέτοντας ως «απαράβατο όρο» η ηγεσία του ΔΗΣΥ να εγκαταλείψει τη σημερινή πολιτική της στο Κυπριακό και να υιοθετήσει την «ορθή πολιτική θέση και προσέγγιση, όπως ορίζει η ψήφος της συναγερμικής βάσης αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού». Σε επιστολή του, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ επιζητεί αλλαγή επί της ουσίας της πολιτικής για το εθνικό θέμα. «Η πρότασή μου για ένα συνενωτικό ψηφοδέλτιο εδράζεται πρωτίστως σε ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Ως εκ τούτου, χωρίς αυτή την ουσιώδη προϋπόθεση, η εισήγηση να ηγηθώ του κομματικού ψηφοδελτίου δε με βρίσκει σύμφωνο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μάτσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιβάλλεται να αποσύρει ο κύριος Αναστασιάδης και να ανακαλέσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τις κατηγορίες που έχει προσάψει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και το ΔΗΚΟ, με αφορμή δημοσιεύματα ότι βρίσκεται πίσω από την κίνηση του Γ. Μάτση. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ν. Κλεάνθους δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δε θα είχε οποιοδήποτε κίνητρο για τέτοιες ενέργειες, αφού στη νέα κίνηση πιθανόν να καταλήξουν ψήφοι διαμαρτυρίας υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, που αρχικά θα κατευθύνονταν στο ΔΗΚΟ.

Συνάντηση Χριστόφια - Χαντ

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίζει να εργάζεται για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ελπίζοντας στη συνεργασία και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε μετά από συνάντηση με το νέο Υπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο Γκάρθ Λέσλι Χαντ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του σέβεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, τα οποία εκφράζουν τις επιθυμίες και των δύο κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί σε διευθέτηση του προβλήματος το συντομότερο, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει τη βοήθεια και τη συνεργασία της Αυστραλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ