ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία

Χιλιάδες συμβασιούχοι διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενάντια στο καθεστώς της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας και απαιτώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Συμβασιούχοι από πολλούς κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταδίκασαν με την αγωνιστική στάση τους τα κόμματα της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που προσπαθούν να φρενάρουν τον αγώνα τους, ισχυριζόμενοι ότι με κοινοτικές οδηγίες και νομικίστικες διαδικασίες μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων.

Στην Αθήνα στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, τόνισε στην ομιλία του ότι «η μόνη οδηγία που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων είναι η ταξική αγωνιστική οδηγία που λέει διαρκής αγώνας». Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που κατήγγειλε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που προωθούν και στηρίζουν τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν κάθε μορφή πάλης για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους αλλά και την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Ακόμα μίλησαν οι: Η. Σαραντόπουλος, Συντονιστικό Εργαζομένων ΑΕΙ - ΤΕΙ, Μπ. Ντότσικας, Συντονιστικό Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ο Γ. Καταχανάς, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Δ. Χριστοφίδης, γγ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, και η Τ. Αποστολίδου, Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Φυλάκων.

Οι συμβασιούχοι που πορεύτηκαν μαζικά στους δρόμους της Αθήνας με τα συνθήματά τους καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στη Βουλή κείμενο με το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων. Αντιπροσωπείες συμβασιούχων επιχείρησαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών που όμως απουσίαζε. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η αντιπροσωπεία - που αρχικά η αστυνομία προσπάθησε να περάσει μόνο ένα μέρος της, γεγονός που προκάλεσε στιγμιαία επεισόδια, βρήκε μόνο τον κ. Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος αρκέστηκε σε γενικόλογες διαπιστώσεις.

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης έως το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Το ΠΑΜΕ βρέθηκε και χτες στο πλευρό των συμβασιούχων, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίησή τους. Μεταξύ των ομιλητών, η Β. Βάρναλη, γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ και μέλος της Πανθεσσαλονίκειας Επιτροπής Συμβασιούχων και Εργαζομένων στις Εργολαβίες, που υπογράμμισε την ανάγκη η πάλη των συμβασιούχων να πάρει πανεργατικό χαρακτήρα. Οι συμβασιούχοι συνάντησαν τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνη, που αρκέστηκε στην υπόσχεση να διαβιβάσει τα αιτήματα στον αρμόδιο υπουργό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη Λάρισα, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου (ΕΚ) και αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη. Στην Καρδίτσα, οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν στο ΕΚ και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Στο Βόλο, η συγκέντρωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας έγινε στη Νομαρχία Μαγνησίας. Εκεί, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Χτες το απόγευμα στο ΕΚ Βόλου, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ συγκάλεσε σύσκεψη συμβασιούχων, συνδικαλιστών και σωματείων για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους.

Στα Γιάννενα, οι συμβασιούχοι από Γιάννενα, Πρέβεζα και Αρτα συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και έκαναν πορεία μέχρι την Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία κατέλαβαν συμβολικά. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος υποστήριξε την κυβερνητική πολιτική.

Στην Ηγουμενίτσα συγκέντρωση στον Πεζόδρομο πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι, με απόφαση του Συντονιστικού, οι οποίοι πορεύτηκαν μέχρι τη Νομαρχία. Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι με απόφαση του Συντονιστικού Συλλόγων Συμβασιούχων συγκεντρώθηκαν στη Νομαρχία και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη Λευκάδα το Σωματείο των Συμβασιούχων και το ΕΚ Λευκάδας έκαναν συγκέντρωση στο Δημαρχείο και έπειτα συναντήθηκαν με τον νομάρχη και τον αντιδήμαρχο Λευκάδας. Αργά το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γινόταν και στο Αγρίνιο.

Συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο πραγματοποίησαν χτες συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Χίου, του ΥΠΠΟ, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων που πορεύτηκαν στη δημαρχία και μετά έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη Νομαρχία και με νέα πορεία κατέληξαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Στη Λήμνο εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες έκαναν μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας. Ακολούθησε πορεία στο επαρχείο όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου και του ΠΑΜΕ, έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Ακολούθησε πορεία μέχρι το δήμο Πάτρας και τη Νομαρχία. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, καλεί τους συμβασιούχους σε σύσκεψη την Τρίτη 18 Μάη, στις 7:30 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο με θέμα την καλύτερη οργάνωση της πάλης και τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, που θα παλεύει σταθερά για τα δικαιώματά τους.

«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Προκλητική εκχώρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας

Την απόφαση της διοίκησης του «Σισμανόγλειου» να αλώσει το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου, στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, με την είσοδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Τεχνική Υπηρεσία, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του στο σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

«Η ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του κτιρίου - αναφέρεται στην ανακοίνωση - όχι μόνο θα είναι αφεντικό στο συγκεκριμένο κτίριο και θα επικουρείται από το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου στις εργασίες που θα εκτελεί, αλλά θα εμπλέκεται και σε εργασίες και στο υπόλοιπο Νοσοκομείο δημιουργώντας έναν ισχυρό απεργοσπαστικό μηχανισμό εφόσον το 1/3 (8 στους 27) του συνόλου του προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία θα ανήκει στον ιδιώτη».

Το σωματείο χαρακτηρίζει σκάνδαλο τον προϋπολογισμό δαπάνης 260.000 ευρώ για οκτώ άτομα συνεργείο, τη στιγμή που με τα ίδια λεφτά μπορούν να προσληφθούν όχι οκτώ αλλά τουλάχιστον 15 τεχνίτες.

Μετά από αυτά, το ΔΣ του σωματείου συνεδρίασε χτες και αποφάσισε:

  • Να μην επιτρέψει επ' ουδενί την είσοδο εξωτερικού συνεργείου συντήρησης στο Νοσοκομείο.
  • Να αποχωρήσει άμεσα το εξωτερικό συνεργείο από το Ν3, που με απευθείας ανάθεση, αδιαφανείς διαδικασίες και κόστος 11.000 ευρώ το μήνα «πραγματοποιεί» τη συντήρησή του.
  • Αμεση εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρία, όπως οφείλει, στους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίοι, παρά την έλλειψη προσωπικού, δέχονται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη συντήρηση του Ν3.
  • Αμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία και εκπαιδευόμενων από τον ΟΑΕΔ.
Να σταματήσει ο αυταρχισμός και η αστυνόμευση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ

Σειρά αυθαίρετων ενεργειών που συμβαίνουν στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες, στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, προς τους υπουργούς Παιδείας Μ. Γιαννάκου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

«Τους τελευταίους μήνες η Διοίκηση της Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει σε μια σειρά αυθαίρετων αυταρχικών ενεργειών όπως:

- Μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς λόγο και αιτία και χωρίς να το έχουν ζητήσει οι ίδιοι.

- Αντικατάσταση υπαλλήλων με άλλους.

- Περικοπή από ορισμένους υπαλλήλους του ανθυγιεινού επιδόματος.

- Εμπαιγμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται μέσω των εργολάβων.

- Παράδοση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Αποκορύφωμα, επίσης, αυτής της αυταρχικής λογικής με την οποία ενεργεί η διοίκηση είναι το ότι τοποθετήθηκαν κάμερες στους χώρους εργασίας. Επειδή τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και καταπατούν την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθερίας και τα ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι εκφοβίζουν τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να παραιτηθούν από κάθε νόμιμη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων τους», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

«Επειδή, επίσης, η αστυνόμευση και τα αυταρχικά μέτρα ούτε την ομαλή λειτουργία αυτού του σημαντικού ιδρύματος ευνοούν, αλλά ούτε και τη λύση των προβλημάτων προωθούν», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει εντολή για να απομακρυνθούν άμεσα οι κάμερες;
  • Θα ενδιαφερθεί για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως: αναβάθμισή της, επιμόρφωση των υπαλλήλων, έμμεση υλοποίηση του έργου για την επέκταση της κουζίνας, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, εφαρμογή του Ν.1568/86 για την υγιεινή και ασφάλεια, μονιμοποίηση των εργαζόμενων που απασχολούνται μέσω εργολάβων κλπ.;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ