ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2004
Σελ. /40
Τρομοϋστερία και «ασφάλεια»

Προς τι τέτοια υπερπροβολή της σύλληψης των δημοσιογράφων των «Τάιμς» του Λονδίνου στο ΟΑΚΑ;

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Μια μικρή είδηση, που άλλοτε θα περνούσε απαρατήρητη, έτυχε τεράστιας προβολής, τόσο από τους κυβερνώντες και τους υπεύθυνους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και τα ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναφερόμαστε στη σύλληψη της δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας των «Τάιμς» του Λονδίνου, που αποπειράθηκαν - ανεπιτυχώς - να μπουν σε ημιτελές έργο στο ΟΑΚΑ, για να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν εγγυάται την ...«ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Και την κατοπινή υπερπροβολή του γεγονότος από ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, περισσότερο κι από την αντίστοιχη προβολή μιας ανάλογης περίπτωσης, της λαθραίας εισόδου (πριν από καιρό) δημοσιογράφου των «Τάιμς» του Λονδίνου στα, ασφυκτικά φρουρούμενα, βασιλικά ανάκτορα του Μπάκιγχαμ!

Μήπως, πίσω από την υπερπροβολή παρόμοιων «ειδήσεων» κρύβονται άλλα συμφέροντα; Και ακόμη, μήπως θέλουν να ζούμε κάθε μέρα όλο και πιο ανασφαλείς, ώστε να εφαρμόζουν, με «λαϊκή συναίνεση», τα όποια νέα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Και τις υποψίες - ότι θέλουν να μας κάνουν Αμερικανάκια και να ζούμε σε συνθήκες τρομοϋστερίας και ανασφάλειας - τις ενισχύει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι 1.300 κάμερες που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ αρχικά, έλεγαν, ότι οι κάμερες, θα ξηλωθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα - επιβεβαιώνοντας τη ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού - δηλώνουν ότι θα μείνουν στη θέση τους για πάντα, με πρόσχημα τη ...βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων...


ΣΥΜΒΑΣΗ «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

«ΑΥΞΗΣΕΙΣ» ΜΙΣΘΩΝ: «Σε δύο δόσεις (4% αναδρομικά από την 1/1 και 2% από την 1/9) θα χορηγηθούν οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, φέτος. Το 2005 οι αμοιβές θα αυξηθούν 2,2% τον Ιανουάριο και 3,3% τον Σεπτέμβριο» (Το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ: «Μετά τον Μαρξ, ο κ. Παπαθανασίου: Κερδοσκόποι όλων των χωρών ενωθείτε!» (Ο Νεόκοπος στα ΝΕΑ).

Η ...ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: «Η επίτευξη διετούς εργασιακής ειρήνης, αλλά και το γεγονός ότι η ολυμπιακή προετοιμασία θα ολοκληρωθεί χωρίς να διαταραχθεί από απεργιακές κινητοποιήσεις είναι στοιχεία που δείχνουν ότι οι κοινωνικοί εταίροι κράτησαν υπεύθυνη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι αυξήσεις που προβλέπει η νέα σύμβαση είναι περιορισμένες, αλλά συμβατές με την αντοχή της οικονομίας και τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά» (Ο Πάνος Αμυράς στον «Ελεύθερο Τύπο»).

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: «Με αξιόλογες εξελίξεις στο μέτωπο του κόστους, αλλά και της διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς στις χορηγήσεις, η EFG Eurobank Ergasias παρουσίασε σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στα αποτελέσματα του ομίλου το πρώτο τρίμηνο εφέτος, όπου τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50%» (Το ρεπορτάζ στο ΚΕΡΔΟΣ).

ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣ: «Ο Χίτλερ είχε ξεχωρίσει τα πράγματα: SS οι βασανιστές, απλοί στρατιωτικοί οι άλλοι. Ο Μπους δεν χρειαζόταν να μπει σε τέτοιες διαδικασίες. Οι "συνθήκες κράτησης" των Αφγανών στη βάση του Γκουαντανάμο της Κούβας ήταν για όλους αρκούντως επεξηγηματικές. Το παράδοξο δεν είναι ότι βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν κρατούμενοι στο Ιράκ, αλλά πώς έγινε και ήταν "τόσο λίγοι" οι βασανιστές. Εκτός κι αν μόνο "τόσο λίγοι" αποκαλύφθηκαν. Κι αν ο Μπους διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τους υπανθρώπους που φορούν τη στολή των ΗΠΑ, δεν το κάνει επειδή βασάνιζαν και εξευτέλιζαν τους αιχμαλώτους, αλλά επειδή τραβούσαν και φωτογραφίες» (Ο Κάρολος Μπρούσαλης στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Προσλήψεις: Χιλιάδες θέσεις χωρίς εξετάσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21 φωτογραφίες «καίνε» τους «Τάιμς»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σύνταξη απ' το ΙΚΑ μέσα σε πέντε μέρες

Η ΑΥΓΗ: Εργασιακή συναίνεση προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί τα βρόντησε η Βάσω

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συμφωνία για αυξήσεις με διετή εργασιακή ειρήνη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη από την πρώτη μέρα

ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περάστε από την εφορία με τις αποδείξεις στο χέρι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επ' αυτοφώρω απάντηση στην... κινδυνολογία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο! Times, O! Mores

ΕΣΤΙΑ: Το «κλειδί» για την ανάπτυξη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι θα συζητήσουν Καραμανλής και Μπους

ΤΑ ΝΕΑ: Απελευθερώνουν την κερδοσκοπία

ΝΙΚΗ: Τα «βρόντηξε» η Βάσω

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωψηφοδέλτιο δράσης-αγώνα-νίκης

Η ΧΩΡΑ: Οι πίνακες με τους μισθούς μετά τις αυξήσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πιάστηκαν στη... «φάκα»

«Να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, επιχείρησαν προχθές βράδυ μία Αγγλίδα δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος. Εισήλθαν χωρίς άδεια στο ΟΑΚΑ, αλλά εντοπίστηκαν δυο φορές από φρουρούς. Την τρίτη φορά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα»!» (Το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Νόμος και τάξη

«Το μήνυμα προς τη δημοσιογράφο των "Τάιμς" και γενικότερα προς τα ξένα ΜΜΕ είναι σαφές ύστερα από αυτό το περιστατικό. Είναι μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς για τη διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων, την ώρα που οι διεθνείς συνθήκες από τη μία και η εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων από την άλλη δίνουν αφορμή για μια ακατάσχετη κινδυνολογία (...) Ο ελληνικός λαός πληρώνει πολύ ακριβά για την ολυμπιακή ασφάλεια και επιθυμεί τα χρήματά του να πιάσουν τόπο» (Το κύριο άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Οι κάμερες

«Ναι -υπό προϋποθέσεις- στη μεταολυμπιακή χρήση για τις 1.300 σούπερ κάμερες λέει η κυβέρνηση, παρά την αντίθετη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τη διευκρίνιση αυτή έκανε η κυβέρνηση, ύστερα από έντονη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου» (Το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ