ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πυροσβεστικές» διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες, για πολλοστή συνεχόμενη μέρα στις σιιτικές πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ, ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σε οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, γινόταν η νεκρώσιμη τελετή για τον δολοφονημένο, τη Δευτέρα, προεδρεύοντα του διορισμένου Ιρακινού Συμβουλίου, Εζεντίν Σαλίμ, ενώ η κατοχική διοίκηση και η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να διαβεβαιώσει, τόσο για τις προθέσεις της περί μεταβίβασης της εξουσίας, όσο και για το μέλλον της «συμμαχίας των προθύμων».

Τουλάχιστον 8 Ιρακινούς νεκρούς και 10 τραυματίες αναφέρουν ιρακινές νοσοκομειακές πηγές από τις σφοδρές μάχες που σημειώνονταν, και χθες, στην Καρμπάλα, ενώ στη γειτονική Νατζάφ, ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά αμερικανικής βάσης, χωρίς, όμως, να έχει γίνει καμία ανακοίνωση για θύματα. Ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ αλί Σιστάνι, κάλεσε, για άλλη μια φορά, όλους τους ενόπλους, τόσο τους οπαδούς του Μουκτάντα Σαντρ, όσο και τα κατοχικά στρατεύματα, να εγκαταλείψουν τις ιερές πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι στην περιοχή αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν, χθες, 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, σε συγκρούσεις, ενώ βορειότερα, στη Μοσούλη, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 2 ξένοι μισθοφόροι ιδιωτικών εταιριών από ενόπλους, χωρίς να ανακοινωθεί, όμως, η εθνικότητά τους. Στη Βαγδάτη, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, που συμμετείχε στην κηδεία του Εζεντίν Σαλίμ, επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτό που η Ουάσιγκτον ονομάζει «μεταβίβαση της εξουσίας» στους Ιρακινούς στις 30 Ιούνη.

Ιρακινές περιμένουν για σωματικό έλεγχο από τις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Ιρακινές περιμένουν για σωματικό έλεγχο από τις κατοχικές δυνάμεις
Στις διαδικασίες της 30ής Ιούνη αναφέρθηκε, σε συνέντευξή της, και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», η Ράις επανέλαβε την επωδό του «καθήκοντος της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο Ιράκ», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι μέχρι τις 30 Ιούνη, θα «κλιμακωθεί η βία από όλους τους εχθρούς της ιρακινής ελευθερίας».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, ερωτώμενη για τους κραδασμούς της «συμμαχίας των προθύμων», καθώς πολλοί συμμετέχοντες επιθυμούν να αποχωρήσουν, απάντησε με νόημα ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη και στο Β` Παγκόσμιο για ορισμένους, αλλά έμειναν στην Ευρώπη. Ελπίζω να θυμηθούν όλοι οι σύμμαχοί μας, την κατάστασή τους πριν το 1950 και τι ρόλο διαδραματίσαμε εμείς».

Χθες, πάντως, έντονη ήταν η φημολογία ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει 3.000 επιπλέον οπλίτες στο Ιράκ πριν από τις 30 Ιούνη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Με φαρσοκωμωδία μπορεί να παρομοιαστεί η χθεσινή τελετή σε κατοχική αεροπορική βάση για τον «αφοπλισμό» ενόπλων ομάδων στο Αφγανιστάν, που θεωρείται προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο: Παραδόθηκαν αντιαεροπορικοί πύραυλοι με τρύπες, ή και χωρίς γόμωση. Βρετανός στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι «ήταν άχρηστοι».

ΤΑΪΠΕΪ.-«Επιβεβαίωσε» τη νίκη του Τσεν Σούι-μπιαν η επανακαταμέτρηση των ψήφων για τις διαμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Μάρτη στην Ταϊβάν. Αξιωματούχοι «απέρριψαν» χθες το κάλεσμα του Πεκίνου, μετά την αποτυχία της προσπάθειας της νήσου να ενταχθεί στην ΠΟΥ, να επιστρέψει η κυβέρνησή της στο τραπέζι του διαλόγου για επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Την παραίτησή του από τη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο υπαινίχθηκε χτες ο 67χρονος Φιλανδός Χάρι Χόλκερι, που νοσηλεύτηκε προ ημερών στο Στρασβούργο, λόγω προβλήματος υγείας. Ηδη, οι φήμες φέρουν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντικ Σπρινγκ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Τον «αποτροπιασμό» της ΕΕ για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ συμμερίστηκε χτες ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ, που περίπου ψέλλισε, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Κρις Πάτεν, πως «θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη».

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-«Μερικές φορές αναγκαία», χαρακτήρισε τα βασανιστήρια ο πρώην διοικητής των δανικών ειδικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Πουλ Νταλ. Η δήλωση προκάλεσε σάλο στη χώρα. Η κυβέρνηση - που συμμετέχει στην κατοχή του Ιράκ - την καταδίκασε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόντι «προσφέρθηκε» να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση στη διένεξη Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΠΕΣΑΒΑΡ.- Τη χήρα ενός Ουζμπέκου της αλ Κάιντα που «εκπαιδεύει γυναίκες για επιθέσεις αυτοκτονίας και στη συνδεσμολογία και παρασκευή εκρηκτικών» στα αυτόνομα του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσαν χθες ότι «καταδιώκουν» οι αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ