ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2004
Σελ. /48
Να συναντηθούμε στην Αντίσταση, στην Ανυπακοή, στην Απειθαρχία

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα χτες το βράδυ σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη

Οι νέοι ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα
Οι νέοι ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα
«Να ξανασυναντηθούμε, με αφετηρία τη νέα πείρα που αποκτήσαμε, όλοι εμείς που παλέψαμε από κοινού κατά των αρνητικών συνεπειών που προκάλεσε άλλοτε η ΕΟΚ, υπέρ μιας Ελλάδας λαϊκής, αδέσμευτης και ανεξάρτητης από τον ιμπεριαλισμό και τη βία του.

Σήμερα αφετηρία συνάντησής μας να γίνει η αντίσταση, η απειθαρχία, η ανυπακοή, προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε το αύριο με αισιοδοξία. Πριν είναι αργά, πριν πετύχουν να μας μετατρέψουν σε μεταλλαγμένα πολιτικά προϊόντα τους».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες το βράδυ από το βήμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, η Αλέκα Παπαρήγα.

«Απευθυνόμαστε, είπε, στα λαϊκά στρώματα, στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, που λίγα χρόνια πριν παλεύαμε από κοινού, φωνάξαμε τα ίδια συνθήματα για την ΕΟΚ των μονοπωλίων, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.

Ας προβληματιστούν, τι κέρδισε το λαϊκό κίνημα, τι έχασαν οι ίδιοι, πού έφθασαν τα πράγματα.

Η αλλαγή στάσης απέναντι στην ΕΟΚ, που προβλήθηκε με το επιχείρημα του ρεαλισμού, αποτέλεσε το σημείο αρνητικής στροφής στην πολιτική των προοδευτικών και ριζοσπαστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η στροφή για τα περισσότερα από αυτά έγινε κατήφορος. Λαμπρό παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, που τελικά εκείνο που κατάφερε με τον εκσυγχρονισμό του είναι να δυσκολεύεσαι να το ξεχωρίσεις από τη ΝΔ.

Εμείς παλεύουμε παίρνοντας σαν βάση την πραγματικότητα των δικαιωμάτων του λαού και όχι την πραγματικότητα των δικαιωμάτων της πλουτοκρατίας.

Το ότι η ΕΟΚ τότε και η ΕΕ είναι μια πραγματικότητα, αυτό δε συζητιέται. Το θέμα όμως είναι ποια είναι η στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην πραγματικότητα. Πραγματικότητα δεν είναι μόνο η ΕΕ. Πραγματικότητα είναι και οι λαοί και τα συμφέροντά τους.

Πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ μέστωσε και γιγάντωσε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, την κρατική καταστολή και βία, τη στρατιωτικοποίηση και την πολεμική μηχανή.

Πραγματικότητα όμως είναι και ότι οι λαοί θέλουν να ζήσουν καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τα δικαιώματα. Θέλουν σταθερή και μόνιμη δουλιά, ελεύθερο χρόνο, δωρεάν παιδεία και υγεία, υψηλού επιπέδου πολιτιστική ζωή, γενικότερη μόρφωση και καλλιέργεια, θέλουν ανάπαυση και αναψυχή, θέλουν να ζήσουν και να απολαύσουν με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Λέμε ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή συνεργασία χωρών και κυβερνήσεων, με στόχο μια διαφορετική σύμπραξη σε μορφή και περιεχόμενο από αυτήν της ΕΕ.

  • Που κατοχυρώνει το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το ποια ανάπτυξη, ποια οικονομία, ποια κοινωνική πολιτική θέλει.
  • Που ενώνει τους λαούς με βάση τα κοινά τους συμφέροντα.
  • Που βάζει εμπόδια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη στρατιωτικοποίηση και τους εξοπλισμούς, στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Λέμε ΟΧΙ στην ΕΕ, γιατί είναι συνεταιρισμός των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των κεφαλαιοκρατών.

Λέμε ΟΧΙ στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ενώσεις και οργανισμούς του κεφαλαίου και του πολέμου.

Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μόνη ελληνική αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Τη σημαία κατά της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού τη σηκώνουν πολλοί στην Ευρώπη, σοσιαλδημοκράτες, ανανεωτές και εκσυγχρονιστές. Οταν όμως πρόκειται για τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, τότε παρατάνε τη σημαία και συστρατεύονται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εξαγνίζουν την ΕΕ, τρομοκρατούν τους λαούς ότι δε σηκώνει καμία αμφισβήτηση.

Κριτήριο προοδευτισμού, δημοκρατισμού, ριζοσπαστισμού είναι η στάση του κάθε κόμματος, του κάθε κινήματος, της κάθε κίνησης απέναντι στην πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, έχουν τεράστια ευθύνη, το καθένα ανάλογα με τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να εθίσουν το λαό στη μοιρολατρία, στην υποταγή, στην παραίτηση, στην υπόκλιση του ισχυρού.

Αν η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια και ο πόλεμος είναι από τα μεγαλύτερα δεινά, η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια από μια άποψη είναι ακόμα μεγαλύτερη συμφορά, γιατί εμποδίζει να πάρεις στα χέρια σου την τύχη σου.

Κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό ότι μέσω της ΕΕ θα κατακτήσει την περίφημη σύγκλιση, δηλαδή ότι θα αποκτήσει υψηλά εισοδήματα και κοινωνικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα που υπήρχαν στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης.

Του είπαν διπλό ψέμα, ότι θα συγκλίνει προς τα επάνω, ενώ του έκρυψαν ότι οι λαοί της Ευρώπης όλοι χάνουν κατακτήσεις και η τάση είναι η σύγκλιση προς τα κάτω.

Του είπαν ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ και τη χρήση του ευρώ θα υπάρχει δυνατότητα να ευθυγραμμιστούν μισθοί και κοινωνικές παροχές, ακόμα και οι τιμές.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε.

Παντού, σε όλες τις χώρες της ΕΕ η πτωτική τάση είναι γενική, σε όλους τους τομείς, μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της δυστυχίας, της εγκληματικότητας ανεβαίνουν.

Για τη μείωση των εξοπλισμών στην Ελλάδα και την Τουρκία

Σαφώς το ΚΚΕ είναι υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών στη χώρα μας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι εννοούμε εκείνα τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και τη σύγχρονη δομή του. Οσο ο ιμπεριαλισμός κυριαρχεί, όσο πατά γερά το πόδι του στην περιοχή μας, είμαστε υπέρ των δαπανών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες άμυνας της χώρας και εκείνων που την υπηρετούν.

Το θέμα όμως είναι αν πραγματικά γίνεται μείωση των εξοπλισμών ή αλλαγές στην προμήθεια των παραγγελιών. Το θέμα είναι με τι αντικαθίσταται η μείωση των εξοπλισμών, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα δώσουν εύκολα το πράσινο φως.

Τέλος, είναι γνωστό ότι από μόνη της μια μείωση των εξοπλισμών δε μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη.

Οι ΗΠΑ, λόγου χάρη, έκαναν μειώσεις στους εξοπλισμούς στο παρελθόν, ενώ μείωση είχε δρομολογηθεί και στη Δυτική Ευρώπη. Ομως ο πόλεμος αυτά τα χρόνια καλά κρατεί.

Η μείωση των εξοπλισμών είναι σχετική, με την έννοια ότι καταργούνται παλιωμένα όπλα, στη θέση τους κατασκευάζονται καινούρια, αλλάζει και η στρατηγική του πολέμου, με αποτέλεσμα να μην εξαρτάται η στρατιωτική μηχανή μιας χώρας αποκλειστικά και μόνο από τους ρυθμούς αύξησης των δαπανών.

Για τους παραπάνω λόγους δε δώσαμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης Σημίτη ότι θα προχωρήσει στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, το ίδιο κρίνουμε και τις ανάλογες εξαγγελίες της ΝΔ.

Το θέμα δεν είναι μόνο να μειωθούν οι δαπάνες, αλλά να εξασφαλιστεί ότι δε θα δοθεί νέο έδαφος για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών βάσεων και δυνάμεων, ενώ παραμένουμε σταθεροί στη θέση να κλείσουν οι ξένες βάσεις. Και ενώ από τη μια μεριά γίνεται πολύς λόγος για μείωση των δαπανών, την ίδια ώρα βλέπουμε το ΝΑΤΟ να πιάνει δουλιά παντού, στην Ελλάδα, να μετατρέπεται σε αστυνομία, να αποκτά όλο και νέα ερείσματα.

Ανάλογη εξέλιξη βλέπουμε και στη γειτονική μας Τουρκία. Από τη μια διακηρύσσεται αντίστοιχη μείωση των εξοπλισμών και από την άλλη γίνεται συζήτηση για να ιδρυθούν δύο νέες στρατιωτικές βάσεις στη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, όπως δεν μπορούν να τη διασφαλίσουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Το κεφάλαιο έχει ανάγκη τον πόλεμο, όταν δεν μπορεί με τα άλλα μέσα να διασφαλίσει τα υπερκέρδη.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος χωροφύλακας μετά τις ΗΠΑ.

Εχει ακέραια την ευθύνη για τα βάσανα το λαού του Ιράκ, της Παλαιστίνης, για το άλυτο κυπριακό πρόβλημα, που ευτυχώς πήρε μια ανάσα με το περήφανο ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων.

Οι ΗΠΑ έχουν μεν την πρωτοκαθεδρία, όμως δε θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που θέλουν, αν δεν είχαν τη συναίνεση, την ανοχή της ΕΕ. Πέρα από τους ανοιχτούς συμμάχους που έχουν εντός της ΕΕ, έχουν και τους ανταγωνιστές τους, που όμως για ένα πράγμα ενδιαφέρονται: Να μη μείνουν πολύ πίσω στην κούρσα της διανομής των αγορών, των σφαιρών επιρροής».

Για ένα καινούριο ΟΧΙ

Στη συγκέντρωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Χάρης Παπαμάργαρης από την Επιτροπή Υποστήριξης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και η υποψήφια ευρωβουλευτής Διδώ Γιώβα. «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μας αφορούν όλους. Ολους εκείνους που νιώθουν ήδη τις συνέπειες ενός ψεύτικου παράδεισου σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Ο κόσμος και η πατρίδα μπαίνουν σε μια νέα εποχή παγετώνων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Μας αφορά όλους ο αγώνας των κομμουνιστών, για να δυναμώσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτόν τον αγώνα συστρατευόμαστε», είπε ο Χ. Παπαμάργαρης.

«Είμαστε εδώ με το κεφάλι ψηλά. Ολοι εκείνοι που παλέψαμε και κερδίσαμε τη μάχη για το "όχι" στην Κύπρο. Είμαστε εδώ, με αυτή την περηφάνια για ένα καινούριο "όχι". Αυτή τη φορά ενάντια στο μονόδρομο της ΕΕ που θέλουν να μας εγκλωβίσουν», τόνισε στο χαιρετισμό της η Δ. Γιώβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ