ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2004
Σελ. /48
Ο «εφιάλτης» της ακρίβειας

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Το κακό, με το όργιο της ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά - με πρόσχημα αυτή τη φορά τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου - παράγινε.

Οι της ΝΔ, το «παίζουν» ψύχραιμοι και συνιστούν προς πάσα κατεύθυνση «αυτοσυγκράτηση», ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως το θέμα είναι ...ψυχολογικό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπόσχεται να «λύσει» το πρόβλημα με ...μέτρα, που θα ενισχύουν το καθεστώς «απελευθέρωσης» των τιμών και του «ανταγωνισμού».

Οι του ΠΑΣΟΚ τρίβουν - μαζί με τους κερδοσκόπους - τα χέρια τους, θεωρώντας την έξαρση της ακρίβειας σαν «χρυσή ευκαιρία», για να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να κερδίσουν ψήφους στις ευρωεκλογές. Στα πλαίσια αυτά, ακούσαμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, να μέμφεται και πάλι την κυβέρνηση Καραμανλή για «απραξία» στο μέτωπο της ακρίβειας.

Κι ενώ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά, με απώτερο στόχο να κρύψουν τις ευθύνες τους, οι μεροκαματιάρηδες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί και μικροί αγρότες, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών αγκομαχούν στην ανηφόρα του σύγχρονου Γολγοθά.

Εναν Γολγοθά, που έχει φτιαχτεί με τα υλικά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του ευρώ, της πολιτικής «απελευθέρωσης» των τιμών και των αγορών, των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών και της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, κλπ., κλπ. Υλικά, που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ κάνει πως δεν ξέρει τίποτε για το έγκλημα και ψάχνει να βρει το ...ανθρώπινο πρόσωπο του ευρωσυνεταιρισμού των πολυεθνικών...

,


ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ: «Παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο στρατός (σ.σ. του Ισραήλ) συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Ράφα. 19 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις χτεσινές επιδρομές. Για "εγκλήματα πολέμου" κάνουν λόγο Διεθνής Αμνηστία και Αραβικός Σύνδεσμος. Καταδίκη και έκκληση για τερματισμό επιδρομών από την Ε. Ενωση» (Το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ... ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ! «Τριάντα λεπτά το κιλό διέθετε χθες ο παραγωγός της Ιεράπετρας την υπαίθρια ντομάτα. Μέχρι να φτάσει στη λαϊκή του Ηρακλείου η τιμή της ντομάτας, ήταν ήδη 70 λεπτά, ενώ στη λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων "έπαιζε" μεταξύ 1- 1,20 ευρώ» (Το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ... ΔΙΔΑΣΚΕΣ: «Για "κυβέρνηση - παρατηρητή" έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τους συντονιστές του κόμματός του, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στην ακρίβεια και τα καύσιμα. Ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "απραξία" στο θέμα καυσίμων, αλλά και γενικότερα της ακρίβειας, που, όπως είπε, "χτυπά άμεσα" τον πολίτη» (Το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ: «Η υστερική επιμονή μερικών ξένων εντύπων να αμφισβητήσουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αν δεν υποκρύπτει άλλες σκοτεινές και ύποπτες σκοπιμότητες, είναι απλώς γελοία και μοχθηρή (...) Πολιτικά η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής, επειδή δεν είναι ούτε ένοχη ούτε συνένοχη και δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο "τρομοκρατών"» (Ο Α. Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ: «Κρυφά κρατάει η κυβέρνηση τα πλάνα της για τα έσοδα του κράτους, αλλά η πρόθεσή της να ρίξει νέους φόρους στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων είναι φανερή» (Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ: «Αναρωτιέμαι γιατί η κυβέρνηση συνεχώς συνιστά "αυτοσυγκράτηση" για τις τιμές. Με τέτοια ακρίβεια, αποκλείεται να τους πάρει κανείς με τις ντομάτες» (Οι «αντιρρήσεις» του Νεόκοπου στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Μαφίες τιμών και στις λαϊκές αγορές!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναν-έωση με εγγυήσεις

Η ΑΥΓΗ: Η Κομισιόν «πλασιέ» των μεταλλαγμένων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διορισμός για όλους τους αναπληρωτές

ΕΣΤΙΑ: Ευάλωτη η οικονομία. Δύσκολα αντέχει στην πετρελαϊκή κρίση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 40 δισ. έφαγαν τα λαμόγια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φοροδιαφυγή μαμούθ 40 δισ. δρχ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κρυφά σχέδια για νέους φόρους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο σκαμνί οι σκιές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: Πρεμιέρα με «αγκάθια» στις Πανελλαδικές

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστροφή στον «ξεχασμένο κύκλο» της Τρομοκρατίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το γλεντάνε οι ένοχοι της μεγάλης απάτης στη Σοφοκλέους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκπαιδευτικοί: Ομηρία τέλος για τους αναπληρωτές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαφιόζικη φορο-απάτη 40 δισ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε καθεστώς επιτήρησης τίθεται η οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συστάσεις της ΕΕ για το έλλειμμα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αστρονομικά κέρδη πίσω από τα καύσιμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο πληθωρισμός κερδών

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός είναι ενδημικός τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γιατί την ίδια περίοδο καταγράφεται κυριολεκτικά μια επέλαση των κερδών, τα οποία αυξήθηκαν την τριετία 2000-2002 και έφτασαν το ιστορικώς υψηλό επίπεδο που είχαν καταγράψει το 1972-1973, επί δικτατορίας δηλαδή, όταν απαγορεύονταν οι απεργίες!» (Ο Νίκος Νικολάου στο «ΒΗΜΑ»).

Υπουργικές ομολογίες...

«Ο υπουργός Οικονομίας - και μάλιστα μιας συντηρητικής, υποτίθεται, στην ιδεολογία, κυβέρνησης - παραδέχτηκε χθες ευθαρσώς την προβληματική δομή της αγοράς καυσίμων. Μιας αγοράς που μεγιστοποιεί τα κέρδη της διύλισης και εμπορίας και επιβαρύνει τους καταναλωτές» (Το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...για την ακρίβεια

«Πενήντα ευρώ το μήνα περισσότερα, σε σχέση με την αρχή του χρόνου, είναι ήδη το άμεσο κόστος για τα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών στα καύσιμα (...). Πρωταθλητής ακρίβειας στις τιμές παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα σε δεκάδες είδη τροφίμων, όπως προκύπτει από τιμοληψίες της Eurostat» (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ