ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει σήμερα, από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ., έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, απευθύνει το ΠΑΜΕ σε όλους τους Αθηναίους για να εκφράσουν τη διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη τους στους λαούς που υφίστανται όλο και πιο έντονα την επίθεση των ιμπεριαλιστών. Κάθε διαδηλωτής να έχει μαζί του ένα κερί για «να το ανάψουμε συμβολικά μπροστά στην πρεσβεία, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η σπίθα της αξιοπρέπειας, η σπίθα της διεθνιστικής αλληλεγγύης μένει αναμμένη».

Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει να εκφράσει τη διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη υπέρ του λαού της Κούβας, της ιρακινής αντίστασης και υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Αλλά και να καταγγείλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που βιάζει, βασανίζει και εκτελεί αιχμαλώτους Ιρακινούς και Αφγανούς πολίτες.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας για τη σημασία της εκδήλωσης στο «Ρ», σημειώνει: «Καλούμε την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να καταγγείλουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα όπως αυτή εκδηλώνεται σε βάρος των λαών του Ιράκ, της Κούβας και της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ο αμερικάνικος και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός με τη βάρβαρη κατοχή στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη επιχειρεί να εξανδραποδίσει τους λαούς αυτούς. Στην Κούβα με εκβιασμούς, εμπάργκο και πιέσεις θέλει να αναγκάσει τον απροσκύνητο κουβανικό λαό να υποταχθεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας και όλων των εργαζομένων είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία».

Ενώ η Β. Μουκάνου, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της νεολαίας λέγοντας: «Καλούμε την εργαζόμενη νεολαία, τους άνεργους, τους φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές να εκφράσουν μαζί με το ΠΑΜΕ την οργή τους ενάντια στην κτηνωδία των ιμπεριαλιστών. Κρατώντας ο καθένας μας από ένα αναμμένο κερί και φωνάζοντας δυνατά συνθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης να βοηθήσουμε και εμείς να κρατηθεί αναμμένη η σπίθα των παιδιών της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Κούβας. Να τους δείξουμε ότι η νεολαία ονειρεύεται και αγωνίζεται για ένα μέλλον αποδεσμευμένο από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Τη συμμετοχή της στη διαδήλωση που θα γίνει σήμερα το βράδυ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία ανακοίνωσε και η ΟΓΕ, εκφράζοντας, όπως τονίζει, «έμπρακτα, την αλληλεγγύη της στο λαό και στις γυναίκες της Κούβας και του Ιράκ». Ακόμα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας χαιρετίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλεί τα μέλη του, τους φίλους της Κούβας και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμμετάσχουν μαζικά.

ΠΕΔΥΕ
Ψήφισμα αλληλεγγύης στους λαούς

Κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, σήμερα Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, εξέδωσε η σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της ΠΕΔΥΕ που έγινε προχτές.

«Εμείς, τονίζεται στο ψήφισμα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) σήμερα Τρίτη, 18 Μάη 2004, με αντικείμενο την αποτίμηση της δράσης μας και την ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μας στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, καταλήξαμε μετά από συζήτηση στο εξής ψήφισμα:

  • Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες, σε βάρος των λαών του Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνης.
  • Καταδικάζουμε τα νέα μέτρα σε βάρος της Κούβας και του λαού της, που στόχο έχουν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη μετατροπή σε αμερικάνικο προτεκτοράτο.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας, στην ιρακινή αντίσταση, στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ και απαιτούμε την άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από Βαλκάνια - Αφγανιστάν στην Ελλάδα.
  • Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαών της Λατινικής Αμερικής, του λαού της Βενεζουέλας που ορθώνει μέτωπο αντίστασης στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία ανατροπής της κυβέρνησης και εγκαθίδρυσης νέας κατάστασης στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
  • Καλούμε, όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Ειρήνης που εναντιώνονται στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο - ιδιαίτερα τη μαχόμενη, ανυπότακτη νεολαία - να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, την Πέμπτη 20 Μάη στις 9 το βράδυ».

Το παραπάνω ψήφισμα, αποφασίστηκε να σταλεί: Στον πρόεδρο της κυβέρνησης, στον υπουργό Εξωτερικών, στα πολιτικά κόμματα της Βουλής, στον ΟΗΕ, στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να θυροκολληθεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με Ανάν

Απαντήσεις στις αιτιάσεις ντε Σότο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στις αρχές Ιούνη για συζήτηση των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Οταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει δήλωση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, ότι στις αρχές Ιούνη θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε:

«Είναι μέσα στις ανάγκες για την προώθηση του Κυπριακού η διατήρηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ασφαλώς δεν μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χωρίς συναντήσεις και συζητήσεις προκαταρκτικές, στον κατάλληλο χρόνο μαζί με το γενικό γραμματέα».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι πάγια πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης «είναι η επιδίωξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αφού επέλθουν στο σχέδιο οι αναγκαίες βελτιώσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς του κυπριακού Ελληνισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλβαρο ντε Σότο, ότι αν οποιαδήποτε πλευρά ήθελε πρόσθετες εγγυήσεις, θα μπορούσε να το πράξει, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι, κατά τη συζήτηση του σχεδίου Ανάν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν από τα δημοψηφίσματα, η κυπριακή κυβέρνηση είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες για να επιτύχει εγγυήσεις που θα ικανοποιούσαν τουλάχιστον ένα μέρος από τις σοβαρές ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ντε Σότο ότι κανένας δε ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενισχύσει τις εγγυήσεις, ο πρόεδρος της Κύπρου παρατήρησε επίσης ότι όλος ο κόσμος ήταν μάρτυρας διαπραγματεύσεων τουλάχιστον μιας εβδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, με οδηγίες από την κυβέρνηση, είχε καταβάλει συγκροτημένες προσπάθειες για να επιτευχθεί ψήφισμα που να παρέχει αποτελεσματικές εγγυήσεις.

Στο μεταξύ σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κύπρου αναφορικά με το θέμα των προσπαθειών οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, σημείωσε ότι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ερώτηση αν κινδυνεύει να παρακαμφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι όλα συζητούνται, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο παρέχει αρκετή προστασία. Η ερώτηση αφορούσε στα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει πολύ σύντομα η ΕΕ για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης των Κατεχομένων. Ο Κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν είχε δηλώσει ότι η ιδέα είναι να βρεθεί λύση, η οποία όχι μόνο να υποβοηθήσει το εμπόριο μεταξύ της «Βόρειας Κύπρου» και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επίσης να επιτρέψει τις απευθείας εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των Κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ