ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία

Συγκέντρωση αύριο στην Κλαυθμώνος στις 7 μ.μ. Πανελλαδική απεργία στις 3 του Ιούνη

Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων
Συνεχίζεται ο αγωνιστικός αναβρασμός των συμβασιούχων εργαζομένων, που με απεργίες, συλλαλητήρια και άλλες μορφές πάλης διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία και την κατάργηση του καθεστώτος της εργασιακής και πολιτικής τους ομηρίας. Ομως, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επανέφερε χτες το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) ελαφρώς τροποποιημένο, ύστερα από τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), αλλά που συνεχίζει να αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων στο δημόσιο από το δικαίωμα στη δουλιά. Ταυτόχρονα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση») και αναλόγως αυτή της ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα των συμβασιούχων, καλώντας τους να κινηθούν στη λογική της «συναίνεσης και του εφικτού».

Σήμερα, σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στους χώρους των Πανεπιστημίων. Οι συμβασιούχοι στο ΕΜΠ έχουν πάρει απόφαση να καταλάβουν το κτίριο οικονομικών υπηρεσιών στου Ζωγράφου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στους συμβασιούχους συμπαραστέκονται οι μόνιμοι, με στάση εργασίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Αύριο συμβασιούχοι από διάφορους κλάδους (υπουργείο Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί, κ.ά.) πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 το απόγευμα. Στα πλαίσια της συγκέντρωσης θα γίνει συναυλία.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις δίνεται την άλλη βδομάδα καθώς στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων συμβασιούχων στο κτίριο της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε να γίνει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 3 του Ιούνη.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Θ. Κούτρας, από το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη συντονισμού της αγωνιστικής δράσης των συμβασιούχων και ότι ο αγώνας πρέπει να πάρει όλο και πιο δυναμικές απεργιακές μορφές. Ακόμα, τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θα συμπαραστέκεται στους αγώνες τους με όλες του τις δυνάμεις. Από τη μεριά της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ επιχειρήθηκε και πάλι να χειραγωγηθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόβαλε τις κοινές θέσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η μερική διεύρυνση των όρων του ΠΔ. Μάλιστα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μετά τη σύσκεψη εξέδωσε ανακοίνωση που διαστρεβλώνει το ξεκάθαρο αίτημα των συμβασιούχων: Απόρριψη του ΠΔ και μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους. Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η λύση του προβλήματος των συμβασιούχων θα γίνει «στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων της ΟΚΕ»!!! Αποφάσεις που κινούνται στα ίδια πλαίσια με τις κοινές θέσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Πανομοιότυπο το Προεδρικό Διάταγμα

Ελάχιστες και χωρίς να αλλάζουν το παραμικρό στον αντεργατικό του χαρακτήρα ήταν οι διαφοροποιήσεις που έγιναν στο σχέδιο του ΠΔ για τους συμβασιούχους στο δημόσιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε χτες από το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο παραδόθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ελεγχθεί. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε ο όρος ότι η σύμβαση πρέπει να είναι ενεργός στις 10 του Ιούλη 2002 και μέχρι δύο μήνες πριν την ισχύ του ΠΔ. Στη θέση του μπήκε ότι πρέπει να είναι ενεργός μέχρι και τρεις μήνες, το πολύ, πριν το ΠΔ. Η αλλαγή αυτή δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική διαφορά, συνεχίζοντας έτσι να αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων από το δικαίωμα στη δουλιά.

  • Τρίωρη κατάληψη διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των σπουδαστών των σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών και Πληροφορικής πραγματοποίησαν χτες οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την αποκατάσταση της απαράδεκτης κατάστασης «να λειτουργούν τα ιδρύματα με το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού να είναι έκτακτο». Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε η ΝΔ διαιωνίζει

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και η ΝΔ πήρε την πρωτοβουλία να τη διαιωνίσει με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι μάλιστα εκπληκτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού της επαίρεται πως βελτιώνει το νόμο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή βελτιώνει έναν αντεργατικό νόμο σε αντεργατική κατεύθυνση. Αναλυτικότερα και σε σύγκριση με το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει τα παρακάτω:

Η πρόσληψη των μερικώς απασχολούμενων γίνεται με ευθύνη του ίδιου του φορέα (δημόσια υπηρεσία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΝΠΔΔ) ενώ η προηγούμενη νομοθεσία ανέθετε τη σχετική διαδικασία σε τρίτους (ΕΕΤΑΑ ή αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω επιχειρησιακών σχεδιών που θα καταρτίζουν σε ετήσια βάση οι φορείς. Το σχέδιο αυτό θα εγκρίνεται από τριμελή Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους υφυπουργούς ΥΠΕΣΔΔΑ, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Οταν πρόκειται για μερική απασχόληση για ανάγκες πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΟΤΑ στην επιτροπή μπορεί να καλείται και να συμμετέχει, για την παροχή γνώμης, και ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας (ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε να συμμετέχουν στην Επιτροπή ο ΟΑΕΔ η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ και η ΑΔΕΔΥ).

Η διάρκεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες (με το νόμο του ΠΑΣΟΚ οι μήνες ήταν 24) ενώ νέα σύμβαση με τον ίδιο απασχολούμενο μπορεί να καταρτιστεί μετά την πάροδο 4 μηνών (2 μήνες στο νόμο του ΠΑΣΟΚ). Ο μερικώς απασχολούμενος θα μπορεί να απασχολείται το ανώτερο 20 ώρες τη βδομάδα, κάτι που ίσχυε και με το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, παραμένει το δικαίωμα του εργοδότη να κατανέμει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας (χωρίς να υπερβαίνει το 20ωρο) κατά το δοκούν. Ολες αυτές οι ρυθμίσεις τίθενται σε εναρμονισμό με τη σχετική συνταγματική διάταξη, που προβλέπει να υπάρχουν πάντοτε μερικώς απασχολούμενοι οι οποίοι θα είναι μονίμως όμηροι των εκάστοτε κυβερνώντων γιατί ποτέ δε θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα για μονιμοποίηση.

Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι ότι προβλέπει πως το 10% των μερικώς απασχολούμενων μπορούν να προσληφθούν για κάλυψη αναγκών του δημοσίου που δεν έχουν αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα. Η ρύθμιση αυτή ανοίγει χωρίς άλλο την κερκόπορτα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με τη μελλοντική χρησιμοποίηση μερικώς απασχολούμενων σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμιζαν στο «Ρ» ότι η μερική απασχόληση είναι περιστολή του δικαιώματος στην εργασία, περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φαλκίδευση των εργατικών κατακτήσεων με στόχο την τελική ανατροπή τους, περιστολή του δικαιώματος στη ζωή και στην εργασία. Ως εκ τούτου, τόνιζαν, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν άλλη θέση από την απαίτηση να αποσυρθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να σταματήσει η αδικία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Πειραιά πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ πρώην συμβασιούχοι του δήμου διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με απόφασή του το 1998, είχε αποφασίσει πως 280 συμβασιούχοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέχρι το Μάη του 1998. Για διάστημα δηλαδή που κάλυπτε τις προϋποθέσεις του Ν. 250/97 για να μετατραπεί η σχέση εργασίας σε αορίστου χρόνου. Μετά την εκλογή του, όμως, ο σημερινός δήμαρχος, Χρ. Αγραπίδης, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα παροχής από το Δημοτικό Συμβούλιο των πλήρως συμπληρωμένων στοιχείων που απαιτούσε ο νόμος για να προσληφθούν μόνιμα. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κάποιοι ήδη έχουν δικαιωθεί. Οι περισσότεροι όμως υφίστανται τις συνέπειες της άρνησης της δημοτικής αρχής του Δήμου Πειραιά, όπως καταγγέλλουν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, να βεβαιώσει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Αυτό δηλαδή που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε βεβαιώσει έξι χρόνια πριν.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στάθηκαν για μια ακόμα φορά και εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους, η Ελπίδα Παντελάκη βουλευτής ΚΚΕ του Πειραιά, ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ