ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας

Motion Team

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Το επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και του ΠΑΜΕ και βροντοφώναξαν την αλληλεγγύη τους στο Νησί της Επανάστασης, αλλά και στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης, σε κάθε λαό που αντιστέκεται, σηκώνοντας το ανάστημά του στον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Μέχρι τη νίκη.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και η Παλαιστινιακή Παροικία της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο εκπρόσωπός της Ασόκι Σέτκι κατήγγειλε τη συνένοχη σιωπή της ΕΕ μπροστά στις πρόσφατες σφαγές των συμπατριωτών του από τον ισραηλινό στρατό και αναρωτήθηκε: «Πού είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα; Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος προς τη νίκη».

«Η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας», σημείωσε η Ηλέκτρα Ραΐζη εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, «σημαίνει υπεράσπιση της ειρήνης, κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, σημαίνει πάνω απ' όλα υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού στην ανεξαρτησία και στην ελεύθερη επιλογή δρόμου ανάπτυξης». Ο Φώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, υπενθύμισε ότι οι πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα δεν είναι οι πρώτες, «αφού επί 45 χρόνια το Νησί της Επανάστασης βρίσκεται σε οικονομικό αποκλεισμό, μετρώντας εκατοντάδες ανατρεπτικές προσπάθειες, τρομοκρατικές ενέργειες και απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο από την πλευρά της Αμερικής. «Για εμάς τους Ελληνες εργαζόμενους», τόνισε ο Μανώλης Νικολαΐδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, «η Κούβα είναι το σύγχρονο Μεσολόγγι» και τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί πολύμορφα και μαζικά η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό και στους λαούς που μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, στήθηκε συμβολικά το «τείχος του αίσχους», φτιαγμένο από φελιζόλ και συρματόπλεγμα, με τις φωτογραφίες των βασανισμένων Ιρακινών της Αμπού Γκράιμπ και τα αυτοσχέδια φέρετρα των Παλαιστίνιων νεκρών να το πλαισιώνουν. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, με τις κουβανικές σημαίες και τα πανό της αλληλεγγύης να οδηγούν την πορεία. Εξω από το αμερικάνικο Προξενείο έκαψαν την αμερικάνικη, την ισραηλινή και τη σημαία της ΕΕ, ανάμεσα σε συνθήματα για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού.

Κορυφαία στιγμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η αποκαθήλωση από μέλη του ΠΑΜΕ του συμβόλου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ενός μεταλλικού αετού που βρισκόταν στην είσοδο του οικοδομήματος όπου στεγάζεται η αμερικάνικη Πρεσβεία. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε έξω από το βρετανικό Προξενείο.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα

Η Δημοκρατία της Κούβας αντιμετωπίζει άμεσα σοβαρό κίνδυνο. Τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας αποτελούν κλιμάκωση στο 45ετές εμπάργκο, αποτελούν στρατηγική προετοιμασία ένοπλης επέμβασης και ανατροπής του λαϊκού καθεστώτος. Ο ίδιος ο Μπους είπε ότι τα νέα μέτρα «είναι μια στρατηγική η οποία δηλώνει ότι δεν περιμένουμε τη μέρα που θα απελευθερωθούν οι Κουβανοί, αλλά εργαζόμαστε για τη μέρα που θα απελευθερωθεί η Κούβα» («Ριζοσπάστης» 7/5/2004).

Η έκθεση του Κ. Πάουελ που αποτελείται από 500 σελίδες προβλέπει ανάμεσα στα άλλα α) πόλεμο προπαγάνδας ενάντια στην Κούβα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. β) Αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης σε οργανώσεις που δρουν ενάντια στο καθεστώς της Κούβας γ) Διπλωματική απομόνωση της Κούβας. δ) Μέτρα σε βάρος χωρών που συνεργάζονται με την Κούβα. Αυτά είναι τα φανερά, σκεφτείτε τι ετοιμάζει η ΣΙΑ!

Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα. Τα απίστευτα βασανιστήρια που γίνονται στους κρατούμενους στο Ιράκ και έχουν αφήσει άναυδο τον κόσμο, τους στερούν αυτό το δικαίωμα.

Πέρα απ' αυτό οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει αρκετή δύναμη και προσπαθούν να επιβάλλουν μια παγκόσμια τυραννία, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των χωρών. Εξαπολύουν κατακτητικούς πολέμους για την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά και προσπαθούν να επιβάλλουν παρακμασμένα και αναχρονιστικά πολιτικά και κοινωνικά συστήματα. Τι υπερασπιστές λοιπόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι;

Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να βάζουν την ταμπέλα της τυραννίας στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που έχει οδηγήσει τον κουβανικό λαό σε ανώτερα επίπεδα μόρφωσης, γνώσης και κουλτούρας, από τα επίπεδα που υπάρχουν στις πιο αναπτυγμένες χώρες. Επίσης τη χώρα που έχει μειώσει την παιδική θνησιμότητα σε ποσοστό κάτω από εκείνο των ΗΠΑ και που οι ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Η Κούβα εν πάση περιπτώσει είναι μια από τις λίγες χώρες στο ημισφαίριο της Αμερικής που εδώ και 45 χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μια περίπτωση βασανιστηρίων ούτε ένα εκτελεστικό απόσπασμα, ούτε μια εξώδικη εκτέλεση.

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι «βλακώδης» και «τρελή» όπως είπε και ο στενός συνεργάτης του Πάουελ. Δε βλέπετε τι έπαθε και τι παθαίνει στο Ιράκ, με τις εκατοντάδες νεκρούς Αμερικανούς, την ηρωική αντίσταση του ιρακινού λαού; Τους διαφεύγει φαίνεται το γεγονός ότι η Κούβα έχει πιο ψηλά βουνά από το Ιράκ! Αυτό το είπε ο Φιντέλ Κάστρο με τον τρόπο του στη διαδήλωση στην Αβάνα ενάντια στα νέα μέτρα. «Αυτός ο λαός μπορεί να εξολοθρευτεί ή να σβήσει από το πρόσωπο της γης, αλλά δεν μπορεί να υποταγεί ή να τεθεί σε εξευτελιστική θέση, να γίνει χώρα, εκ νέου αποικία των ΗΠΑ».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη μεριά της συμφωνεί και επαυξάνει. Πρόσφατα διαμορφώθηκε η νέα απαράδεκτη αντικουβανική πολιτική με τους διπλωματικούς περιορισμούς και τα άλλα μέτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και αυτή, γιατί κάλεσε στην πρεσβεία της Αβάνας τους μισθοφόρους των ΗΠΑ με την ευκαιρία της γιορτής της 25ης Μαρτίου.

Η Κούβα δικαιούται να ζητάει απ' τους λαούς να της συμπαρασταθούν στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ενάντια στα μέτρα των ιμπεριαλιστών γιατί την αλληλεγγύη της στους αγώνες των λαών την έδειξε με τάφους στην Αγκόλα, στη Μοζαμβίκη, στην Αιθιοπία!

Εμείς πρέπει με κάθε μέσον ηθικό και υλικό να της συμπαρασταθούμε και να απαιτήσουμε: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ»

Κώστας Κάππος

Υ.Γ. Στο Ιράκ γίνεται γενοκτονία! Βομβαρδίζονται πόλεις και χωριά, με εκατοντάδες νεκρούς, γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτές τις μέρες βομβάρδισαν ακόμη και τους συγκεντρωμένους σε γάμο και ισοπέδωσαν το χωριό Μακρ Αλ Ντέεμπ με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από σαράντα αμάχων! (Νέα 20/5/2002)

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παραιτήθηκε ο Χόλκερι...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την παραίτησή του από τη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε χτες και επίσημα από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Χάρι Χόλκερι. Ο Χόλκερι επικαλέστηκε λόγους υγείας, ωστόσο Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βελιγράδι σχολίαζαν την εξέλιξη ως αναμενόμενη και τη συσχέτιζαν με τα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Μάρτη (επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών κατά Σέρβων της επαρχίας και κατά στρατιωτών της KFOR), που ανέδειξαν, όπως σημείωναν, την αποτυχία της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
«Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται»

Με ψήφισμά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, που εκπροσωπεί δέκα χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους στον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του εταιρίες, τονίζει:

«1. Καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες σε βάρος των λαών Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνης.

2. Είμαστε αντίθετοι στα νέα μέτρα σε βάρος της Κούβας και του λαού της, τα οποία στοχεύουν σε ανατροπή και αμφισβητούν το δικαίωμά του να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξης της χώρας.

3. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, στην ιρακινή αντίσταση, στο λαό της Κούβας.

4. Είμαστε αντίθετοι σε συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ και εκφράζουμε τη θέση για άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από Βαλκάνια - Αφγανιστάν στην Ελλάδα.

5. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ο λαός της Βενεζουέλας, που αγωνίζονται και ορθώνουν μέτωπο αντίστασης στην υποταγή στο βόρειο γείτονά τους, έχουν και τη δική μας αλληλεγγύη και συμπαράσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ