ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κάλεσμα για αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση των FARC

Από τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Μπογκοτά

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Μπογκοτά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

27 του Μάη 1964, στην πόλη Μαρκετάλια, στην επαρχία της Τολίμα, 16.000 στρατιώτες εξαπόλυσαν την πρώτη επίθεση ενάντια σε 48 αγρότες. Εξαναγκασμένοι από τις περιστάσεις και τις συνθήκες, ξεσηκώθηκαν, πήραν τα όπλα με πρωταρχικό στόχο να υπερασπίσουν τη ζωή τους και να αμυνθούν.

«Αυτή η στιγμή ήταν ουσιαστικά και η ιδρυτική πράξη για τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση των FARC με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ένοπλης δράσης «του λαϊκού στρατού, όπως έχει σήμερα μετεξελιχθεί, και ο οποίος αποτελεί την πραγματική λαϊκή εναλλακτική λύση», κατά την ανακοίνωση.

«40 χρόνια αγώνα για ειρήνη, κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρει επίσης και δηλώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ειδικά υπό την ηγεσία του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, ότι πρόκειται για την ίδια μορφή εξουσίας με νέο προσωπείο: 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «Πατριωτικής επιχείρησης» στην περιοχή του Γιάρι, καθώς και 130.000 στρατιώτες στην υπόλοιπη Κολομβία μάχονται εναντίον των FARC. «Πώς κανείς να προσμετρήσει τις συνέπειες της στρατηγικής της ολιγαρχίας, που τα τελευταία 58 χρόνια έχει προκαλέσει ανείπωτα λουτρά αίματος, καθώς μόνο με τα όπλα εξουδετερώνει τις ηγεσίες της πολιτικής αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και του λαϊκού κινήματος αλλά και χιλιάδες απλούς ανθρώπους και αγρότες που απλά εκφράζουν τη δυσαρέσκεια ενάντια στις εκάστοτε κυβερνήσεις;», αναρωτιούνται οι FARC. Και αναφέρουν ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος Ουρίμπε έχουν ενστερνιστεί πλήρως το δόγμα Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Αυτή η πολιτική Ουρίμπε σκορπά το μίσος και τη μισαλλοδοξία, «ονοματίζοντας οποιουσδήποτε αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική "υπονομευτές", "κομμουνιστές" ή "τρομοκράτες", με συνέπεια σχεδόν το 90% των Κολομβιανών να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δολοφονηθεί»... Καλούν δε τον κολομβιανό λαό, το αντάρτικο κίνημα, όλες τις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις και το λαϊκό κίνημα να συνεχίσουν την πάλη τους αλλά και να εργαστούν για την ενότητα του κινήματος ενάντια στο «φασιστικό τέρας» της κυβέρνησης Ουρίμπε, να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων, να προωθήσουν την περιφερειακή ενότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Βία παντού

Ενδεικτικό του κλίματος μόνο της τελευταίας βδομάδας και προς επιβεβαίωση της ανάλυσης των FARC: Μόνο χτες, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, που πολλάκις έχει αποδειχτεί η αγαστή τους συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις, δολοφόνησαν στην πόλη Τάμε, στην επαρχία Αράουκα, 11 αγρότες αφού μασκοφόροι τούς υπέδειξαν στους οπλοφόρους ως «συνεργάτες» των ανταρτών, όπως δήλωσε ο διοικητής της 18ης ταξιαρχίας, στρατηγός Γουστάβο Ματαμόρος, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», και συμπλήρωσε ότι οι παραστρατιωτικοί έφθασαν στο χωριό μαζί με μασκοφορεμένους, οι οποίοι έδειξαν τους στόχους της ομάδας θανάτου.

Επίσης, με χημικά αντιμετώπισε η αστυνομία τους φοιτητές, εργαζόμενους και συνταξιούχους που επιχείρησαν ειρηνική κατάληψη του δρόμου μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Αντιόχειας, στην πόλη Μπαρανίλια, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 127 συνταξιούχους του Πανεπιστημίου που κάνουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι επειδή η διοίκηση ανατρέπει τις συμφωνίες συνταξιοδότησής τους, ενώ ταυτόχρονα εναντιώνονται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημίου.

Τέλος, μόλις μερικές μέρες πριν, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Χημικών, Ενέργειας και Ορυχείων(ICEM) κατήγγειλε την κυβέρνηση Ουρίμπε για τις βίαιες ενέργειες στις οποίες έχει επιδοθεί προκειμένου να σπάσει την απεργία στην «Ecopetrol», την εθνική επιχείρηση πετρελαίου της Κολομβίας, που κηρύχτηκε από την USO, και διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα. Η ICEM κατήγγειλε επίσης τις περισσότερες από 100 απολύσεις μελών και τη χρησιμοποίηση «οπλισμένων στρατιωτών γύρω από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της "Ecopetrol", γεγονός που έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ουρίμπε κήρυξε στις 22 του Απρίλη την απεργία παράνομη, ενώ δήλωσε ότι οι απεργοί θα αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες...

ΚΙΝΑ
Διεθνής Διάσκεψη για τη φτώχεια

ΣΑΓΚΑΗ.- Υπό την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), άρχισαν χθες στη Σαγκάη της Κίνας οι εργασίες μιας «διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της φτώχειας», με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μετέχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ενώ θα παραστεί και ο πρόεδρος της ΠΤ Τζέιμς Γούλφενσον, ο οποίος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι στο πρόβλημα της φτώχειας «η λύση βρίσκεται εν μέρει στη δύναμη που πρέπει να αποκτήσουν οι φτωχοί, ώστε να πιστέψουν πως μπορεί να παίξουν έναν ενεργητικό ρόλο και να μη θεωρούνται πλέον ως αντικείμενα φιλανθρωπίας» (σ.σ. μια εντυπωσιακή δήλωση, που όμως, αν ιδωθεί αταξικά, μάλλον περνάει ανώδυνα).

Οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα επικεντρωθούν σε προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στην Ινδία και στην Ουγκάντα και η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει «επιτυχημένα».

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Λούλα ντα Σίλβα -η εκλογή του οποίου γέννησε πολλές ελπίδες για τη Βραζιλία, μικρό μέρος των οποίων, όμως, μοιάζει να πραγματώνεται... - συνήψε μια συμφωνία με την κινεζική ηγεσία για τη «διεύρυνση της συνεργασίας» Βραζιλίας - Κίνας, με στόχο να «αντισταθμιστεί» η δυσανάλογη ισχύς ΗΠΑ και Ευρώπης στο διεθνές εμπορικό πεδίο.

Βραζιλία και Κίνα έχουν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, ύψους 8 δισ. δολαρίων το 2003.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
Επιχείρηση εξάρθρωσης δικτύου

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Οι αστυνομικές αρχές των χωρών της Σκανδιναβίας (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία) πραγματοποίησαν χτες συνδυασμένη επιχείρηση σύλληψης δεκάδων υπόπτων για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Χαρακτηριστικά, στη Σουηδία οι αρχές συνέλαβαν και ανέκριναν περίπου εκατό άτομα, ενώ επίσης κατασχέθηκαν υπολογιστές και υλικό που διακινούνταν μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, οι ταυτότητες των υπόπτων φέρεται να βρέθηκαν από τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών τους, που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του πορνογραφικού υλικού.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΪΤΗ
Εκατοντάδες οι νεκροί από τη θεομηνία

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-

Σε εκατοντάδες μετριούνται οι νεκροί από τη θεομηνία που πλήττει την Καραϊβική και κυρίως τη νήσο Ισπανιόλα. Περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή, τη στιγμή που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για συνέχιση των καταρρακτωδών βροχών και πλημμυρών.

Τουλάχιστον 130 είναι οι νεκροί και περίπου 200 οι αγνοούμενοι στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τοπικός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πόλη Τζιμάνι στα σύνορα με την Αϊτή, όπου υπερχείλισαν δύο ποτάμια.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής δήλωσαν ότι έως και 100 άτομα πνίγηκαν στην πόλη Φοντ Βαρέτς και τα περίχωρά της, ενώ 80 ακόμα θύματα εντοπίστηκαν στα νότια της χώρας και στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Σε πολλές περιοχές, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και οι καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει, προς το παρόν όμως δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, τα ακραία φαινόμενα αρχίζουν να πλήττουν και γειτονικές χώρες. Ηδη, ένας άνθρωπος αγνοείται στο Πουέρτο Ρίκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ