ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Υποχρέωση της ΕΡΤ η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση

Με τον πρόεδρο της ΕΡΤ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Η κρατική ραδιοτηλεόραση υποχρεούται να καλύπτει το συνταγματικό δικαίωμα του λαού για πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Να παρουσιάζει ισότιμα όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις της χώρας. Να σταματήσει αμέσως τη μεθοδευμένη σιωπή της γύρω από τα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αντιπροσωπεία της οποίας - αποτελούμενη από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Δημήτρη Καλτσώνη, Χάρη Παπαμάργαρη, Αγγελο Ρεμπή, Δημήτρη Σουλιώτη και Μαρία Φραγκιαδάκη - συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Αγγ. Στάγκο. Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μια ώρα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έθεσε τα θέματα που προκύπτουν από την παραβίαση, εκ μέρους της ΕΡΤ και ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του συνταγματικού δικαιώματος της δημοκρατικής πληροφόρησης του ελληνικού λαού.

Κατά πληροφορίες ο Αγγ. Στάγκος αρνήθηκε τις επισημάνσεις αυτές, αμφισβητώντας ακόμα και τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και δείχνουν πχ ότι και η ΕΡΤ αφιερώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου της για την προβολή του δικομματισμού.

Τα όσα υπογράμμισε η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αποτυπώνονται και σε επιστολή που επέδωσε στον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Στο κείμενο εκφράζεται η... «δυσανασχέτησή μας αλλά και η δικαιολογημένη, διαμαρτυρία μας για το πέπλο σιωπής με το οποίο η κρατική ραδιοτηλεόραση, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, περιβάλλει σημαντικότατα ζητήματα της δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, ζητήματα για τα οποία κρίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα πλήρους αντικειμενικής και προπάντων δημοκρατικής ενημέρωσης.

Η στάση αυτή της ΕΡΤ, η οποία ας σημειωθεί δεν είναι καινούρια αλλά έχει μακρά θητεία "προσαρμογών" στις υποδείξεις και τους γνωστούς καταναγκασμούς των κάθε φορά κυβερνήσεων, συνιστά ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ».

Παράλληλα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι με συστηματικό τρόπο και κατ' επιλογή αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης και, ιδίως από τα ηλεκτρονικά, εκείνες οι φωνές και απόψεις που θεωρούνται ενοχλητικές ή απλά δεν αξιολογούνται ως εμπορικές.

Είναι φανερό επίσης, ότι ακόμη και η ισχύουσα νομοθεσία παραβιάζεται ανοιχτά χωρίς να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα εξασφάλιζαν τουλάχιστον την εφαρμογή του νόμου. Επιθυμούμε με την ευκαιρία να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με την ιδιόμορφη έννοια της "αναλογικής ισότητας", η οποία προσδιορίζεται με βάση προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και με την οποία γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η ανισότιμη μεταχείριση».

Δείγματα αντιδημοκρατικής εκτροπής

Ακολούθως στην επιστολή παρατίθενται μερικά παραδείγματα, χαρακτηριστικά της «αντιδημοκρατικής εκτροπής», όπως σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»:

«Υπάρχουν οι γνωστές Σύνοδοι κορυφής της ΕΕ και οι σχετικές αποφάσεις και συνθήκες όπως λ.χ. του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου, του Αμστερνταμ και μετέπειτα της Λισαβόνας, της Νίκαιας, της Χαλκιδικής και άλλες Σύνοδοι. Πότε αλήθεια, το περιεχόμενο αυτών των Συνθηκών και οι σχετικές αποφάσεις των Συνόδων έγιναν από την ΕΡΤ αντικείμενο κριτικής θεώρησης, ουσιαστικής ανάλυσης και παρουσίας τους στον ελληνικό λαό;

Θα γνωρίζετε επίσης το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ με την οποία τίθενται σε νέα βάση και ουσιαστικά ανατρέπονται ή αλλοιώνονται θεμελιώδεις εγγυήσεις που άπτονται της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των συλλογικών όσο και ατομικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι λαοί βρίσκονται σε δικαιολογημένη αναστάτωση εξαιτίας των ευρωτρομονόμων και της θέσπισης έκτακτων νομοθετικών μέτρων με τα οποία απειλούνται θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα του ελληνικού, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών. Ωστόσο, για όλα αυτά η ΕΡΤ τηρεί σιγή ιχθύος!».

Και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» συνεχίζει: «Την ίδια σιγή τηρεί και στα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας και της φτώχειας που πλήττουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, για τεράστια προβλήματα των αγροτών μας, τη λεγόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την αγροτική οικονομία. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα θέματα των ναρκωτικών, των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τα μεροκάματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένα τεράστιο ζήτημα που συνδέεται με την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του εργατικού μας δυναμικού, πέρασε στα ψιλά και μόνο επίσης ειδησεογραφικά».

Μετά από αυτά, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αξιώνει από τη Διοίκηση της ΕΡΤ:

«1. Να σταματήσει αμέσως τη σκανδαλώδη και μεθοδευμένη σιωπή της γύρω από τα μεγάλα δημοκρατικά, πολιτικά, κοινωνικά και εργατικά ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν το λαό μας.

2. Να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην πληροφόρηση του ελληνικού λαού. Η ΕΡΤ αξιοποιώντας τις στρατιές των δημοσιογράφων που διαθέτει, καθώς και με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της χώρας να καταπιαστεί με την εκπλήρωση της αποστολής που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.

3. Ειδικότερα ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών, να οργανώσει άμεσα την ενημέρωση του ελληνικού λαού για τον ευρωτρομονόμο και το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, καθώς τα σοβαρά αυτά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται στο άμεσο μέλλον να συζητηθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Την Πέμπτη η διακαναλική

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου για τις ευρωεκλογές της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 27 Μάη, στις 12.15 το μεσημέρι, στο Ζάππειο.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Για τις ευρωεκλογές θα συζητήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, σήμερα Τετάρτη 26 του Μάη, στις 9 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ