ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ
Ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ ξοφλά η ΝΔ

Την προσπάθεια εξαγοράς ψήφων που επιχείρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τις εκλογές της 9ης Μάρτη, με την εγκληματική για το περιβάλλον απόφασή της να παγώσει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων, επιχειρεί να ιδιοποιηθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει Ευρωεκλογών... Με εγκύκλιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκου, ενημερώνονται οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών και οι Δασικές Αρχές της χώρας, ότι αναστέλλεται η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των προστίμων από κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων, μέχρι την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών.

Υπενθυμίζουμε ότι το πάγωμα των σχετικών προστίμων είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, μέσα σε μια νύχτα κυριολεκτικά πέρασε στο δασοκτόνο νόμο 3208/2003 μια επιπλέον παράγραφο στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, με την οποία αναστελλόταν η επιβολή προστίμων σε όσους έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα εντός δασών, μέχρι τη σύνταξη των περιβόητων «δασικών χαρτών». Λίγο διάστημα αργότερα, ο τότε υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, είχε στείλει εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου καλούνταν να συντάξουν νέους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος δασικός νόμος, ο οποίος θέτει εκτός δασικής προστασίας εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Το οξύμωρο της χτεσινής ανακοίνωσης είναι ότι, ενώ στην αρχή αναφέρει ότι η ανάκληση των προστίμων αφορά σε όσους κατόχους κτισμάτων προχωρήσουν στην παράδοση ή κατεδάφιση του κτίσματος, στη συνέχεια επισημαίνεται η γενική αναστολή των προστίμων. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος άραγε θα γκρεμίσει ή θα παραδώσει το αυθαίρετό του, όταν γνωρίζει ότι έτσι κι αλλιώς δε θα καταβάλει πρόστιμο και ακόμη περισσότερο όταν ξέρει ότι σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες το αυθαίρετο θα γίνει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, καθ' όλα νόμιμο;

Στάχτες... αναδασμών

Τους αναδασμούς θυμήθηκε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων... Ετσι, προεκλογικές μέρες που 'ναι, ανακοινώθηκε η επιτάχυνσή τους... Οι αναδασμοί, βέβαια, είναι ένα θέμα που απασχόλησε την ελληνική γεωργία πριν 30 - 40 χρόνια, κι ως γνωστόν γίνονται σε περιοχές όπου γίνονται και εγγειοβελτιωτικά έργα. Εχει σκοπό να κάνει συντόμως η κυβέρνηση της ΝΔ νέα εγγειοβελτιωτικά έργα για να επιταχυνθούν αναδασμοί και ντρέπεται να το πει ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Πάντως, χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης έκανε πολλή φασαρία για το τίποτα, μια και δεν έβρισκε τι άλλο να εξαγγείλει, ενόψει ευρωεκλογών... Ομως, ο ίδιος απέφυγε να πει τι κονδύλια θα διατεθούν ακριβώς μια κι ως γνωστόν μόνο στα ΠΕΠ προβλέπονται κάποια μικρά κονδύλια σε μερικές περιοχές, για να γίνουν αναδασμοί. Κι όσον αφορά στις χτεσινές ανακοινώσεις του Σ. Τσιτουρίδη αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα καλύτερο, που θα βελτιώσει τη θέση τους, την τσέπη τους, την παραγωγή τους και τη ζωή τους. Επιπλέον, όπως αναφέρουν σχετικά κάποιες πληροφορίες, η χτεσινή εξαγγελία έγινε με αφορμή κάτι ιδέες και σημειώματα εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλια για κάτι αναδασμούς στην περιοχή των Γρεβενών...

«Γαργάρες»... με μεταλλαγμένα!

Δεν μπορεί να εμποδίσει τους «νόμους» της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών και να παραβεί τους «κανονισμούς» της ΕΕ η κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο των μεταλλαγμένων στη χώρα!

Χτες ο Σ. Τσιτουρίδης ρωτήθηκε για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Δράμας και για τις καραβιές των μεταλλαγμένων που καταφτάνουν σε διάφορα λιμάνια της Ελλάδας. «Κάνουμε το αναγκαίο» και «κινούμαστε σύριζα στη νομιμότητα» είπε και πρόσθεσε πως «το να μπλοκάρουμε καράβια θα ήταν άκρως επιλήψιμο».

Μπορεί ο Σ. Τσιτουρίδης να «πέταξε το μπαλάκι» στην ΕΕ και τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όμως ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και αυτοί που ευαγγελίζονται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς! Δηλαδή, να μας ταΐζουν οι πολυεθνικές με μεταλλαγμένα κι ό,τι άλλα αρρωστημένα προϊόντα θέλουν, ανενόχλητα, στο όνομα πάντα της αύξησης των κερδών τους.

Συγνώμη, οι υπουργικές απαντήσεις αποτελούν μέγιστη υποκρισία και κοροϊδία. Κι επιπλέον: Ας απαντήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός, ποιος «νόμος» και ποιος «κανονισμός» θα προστατέψει τελικά την πραγματική ελευθερία στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος; Τι να περιμένει όμως κανείς από «δούλους» της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, δηλαδή των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων κερδοσκοπικών συμφερόντων και «πάσης φύσεως» πολυεθνικών;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ