ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2004
Σελ. /48
Ο αγώνας είναι κοινός

Εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων από εφτά χώρες της Ευρώπης θα μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο εκπροσώπων Κομμουνιστικών Κομμάτων από 7 χώρες της Ευρώπης, που θα μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου: Αλοέζ Μπιστόρφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στο Αγρίνιο την 1/6.

- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία: Λίνε Χάμερ Νονμπόε, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της Νεολαίας του. Θα μιλήσει στις 3/6 στην προεκλογική συγκέντρωση στα Γιάννενα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία συμμετέχει στο «Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ» και στο ευρωψηφοδέλτιό του.

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας: Σεργκέι Χριστολιούμποβ, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα μιλήσει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα (4/6) και στη Χαλκίδα (5/6).

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας: Χασάν Σάρφο, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων. Θα μιλήσει στις 6/6 στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

- Ο διευθυντής της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης Ιταλίας «Λ' Ερνέστο», Φόσκο Τζιανίνι, ο οποίος θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (6/6).

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: Οζγκιούρ Σεν, μέλος της ΚΕ. Θα μιλήσει στις 7/6 σε προεκλογική συγκέντρωση στα Τρίκαλα.

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Εμμανουέλα Μπερναρντίνο, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα (9/6).

ΚΚΕ
Κεντρικές συγκεντρώσεις και περιοδείες

Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κόμματος.

Σήμερα, Παρασκευή

- Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8) στον Αλιμο. Στις 11 π.μ. θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και στις 12 μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

- Στις 6.30 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε μηχανικούς στην αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

- Ο Γιώργος Μαρίνος θα περιοδεύσει στις 6 π.μ. στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.

- Στις 4 π.μ. στην ΕΘΕΛ στην Ανθούσα ο Γιώργος Τούσσας και στις 8 π.μ. στο κτίριο 97 και στην υπηρεσία εξυπηρέτησης της «Ολυμπιακής».

- Στις 10 π.μ. στη χαρτοβιομηχανία «SOFTEX» θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

- Στις 10.30 π.μ. στο Ιδρυμα «Αγιος Στυλιανός» του Δήμου Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Κώστας Δρούτσας. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στα Κύμινα.

Αύριο, Σάββατο

- Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας.

- Στις 10 π.μ. στην πιάτσα ταξί του αεροδρομίου θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

- Σε συγκέντρωση στην παραλία της Καρύστου, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας.

Την Κυριακή

- Στις 8 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Σαλαμίνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Σιντριβάνι). Θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Παπασωτηρίου, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

- Στις 2.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

Τη Δευτέρα

- Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην Αρτέμιδα στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Λούτσα) στις 8 μ.μ. Θα χαιρετίσει η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

- Στις 6.30 π.μ. στην ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας.

- Στις 9 π.μ. στο «ΙΑΣΩ» θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

Την Τρίτη, 1/6

- Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο στις 9 μ.μ. Θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κ. Αλυσσανδράκης και ο Αλοέζ Μπιστόρφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Λουξεμβούργου.

- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μεγάρων θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής.

- Στις 9 π.μ. στον «Ευαγγελισμό» θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

- Στις 9 π.μ. στο υπουργείο Γεωργίας θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μάνδρας θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης.

Περιοδεία σε Ξάνθη και Ροδόπη

Διήμερη περιοδεία στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, ο Σπύρος Χαλβατζής.

- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ. θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στη ΔΕΗ και στην Πυροσβεστική. Στις 2 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κένταυρο, στη συνέχεια στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στο Πετροχώρι και στις 9 μ.μ. στα Κιμμέρια.

- Αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, στις 12 μ. θα επισκεφθεί τον Ιασμο και στη 1.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια θα μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις, στις 7 μ.μ. στη Νέα Αδριανή, στις 8.15 μ.μ. στη Νέα Καλλίστη και στις 9.30 μ.μ. στην Αίγειρο.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Μπορεί η ΕΕ να γίνει το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ προς όφελος της ειρήνης;

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ την εκφράζει βασικά ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Η εκτίμησή του ξεκινά από τη λαθεμένη αντίληψη ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά της δράσης των ΗΠΑ, που κινούνται με βάση τη νέα στρατηγική τους αντίληψη ως μοναδική υπερδύναμη, επιδιώκοντας ως τελικό στόχο «την αυτοκρατορική διαχείριση του πλανήτη», ενάντια στην ανθρωπότητα ολόκληρη.

ΕΤΣΙ, Ο ΣΥΝ δε χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ιμπεριαλιστικό κέντρο, αλλά «υποταγμένη» στις ΗΠΑ, μέσω της συμμετοχής των περισσότερων κρατών - μελών της στο ΝΑΤΟ. Αλλά προκύπτει το ερώτημα: Τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα τα ισχυρά (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία Ιταλία, Ισπανία κλπ.) βρίσκονται στο ΝΑΤΟ παρά τη θέλησή τους; `Η είναι επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου και της εξουσίας του σ' αυτές τις χώρες; Οπως επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου είναι και η συγκρότηση της ΕΕ; Προκειμένου, όμως, να στηρίξει την πολιτική του υπέρ της ΕΕ, μιλά για μία και μόνη υπερδύναμη, στην οποία πρέπει να βάλει φρένο ένα αντίπαλο δέος, που αυτό μπορεί να είναι η ΕΕ.

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ συνέδριο λοιπόν, σχετικά μ' αυτό, κάνει λόγο για «...μια πολιτικά Ενωμένη Ευρώπη, με κοινό νόμισμα, εξωτερική πολιτική, αμυντική δομή εκτός ΝΑΤΟ και δυνατότητα παρέμβασης σε όλον τον κόσμο». Αλλά αυτή η τοποθέτηση σημαίνει απόκτηση πιο ισχυρής δυνατότητας της ΕΕ για ιμπεριαλιστική δράση (άλλωστε, γι' αυτό οργάνωσε τον Ευρωστρατό, γι' αυτό το δόγμα ασφάλειάς της περιλαμβάνει προληπτικούς πολέμους όπου χρειαστεί, γι' αυτό συμμετέχει στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία). Προβάλλει, λοιπόν, πως η «προοπτική της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης συνεπάγεται την οικοδόμηση μιας αυτόνομης και με διαφάνεια διαμορφωμένης και δημοκρατικά ελεγχόμενης κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας εκτός δομών του ΝΑΤΟ».

ΟΤΑΝ, ΟΜΩΣ, τα ίδια τα γεγονότα (συμμετοχή της ΕΕ στους πολέμους) τούς διαψεύδουν, τότε μιλούν για αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να απαγκιστρωθούν και όχι για συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση για μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής κλπ.

ΑΚΟΜΗ, ΣΤΗ ΒΑΣΗ των πιο πάνω αντιλήψεών του, τραβά το αντιπολεμικό κίνημα σε συμμαχία με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό πόλο, θεωρώντας ότι έτσι θα καταφέρει η ΕΕ να αντισταθεί στην «αυτοκρατορική στρατηγική των ΗΠΑ». Αυτό έκανε στον πόλεμο του Ιράκ.

Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ αντίπαλος ιμπεριαλισμός στις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για το ξαναμοίρασμα αγορών. Ενώνεται με τις ΗΠΑ κατά των λαών. Απόδειξη γι' αυτό είναι η συμμετοχή της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στα 1999 (και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις), στη διάλυση της οποίας πρωτοστάτησε η Γερμανία στα 1991, και στη συνέχεια από κοινού με τις ΗΠΑ. Το ίδιο και στο Αφγανιστάν, ενώ στο Ιράκ η διαφωνία δεν ήταν η εναντίωση στον πόλεμο, αλλά ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία (Γερμανία - Γαλλία ήθελαν τον ΟΗΕ και όχι τις ΗΠΑ λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων τους στα πετρέλαια). Εξάλλου όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στις ΗΠΑ.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου από δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές σημαίνει προδοσία των λαϊκών συμφερόντων. Οχι στήριξη, αλλά υπονόμευση και ανατροπή είναι η πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ