ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με το ΚΚΕ για βήμα μπροστά

Τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ επισκέφθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τουλάχιστον κατά 50% μικρότερος είναι ο αριθμός των ανέργων που ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από αυτόν που καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον διοικητή του Οργανισμού Γιώργο Βερναδάκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες. Ακόμα όμως και ο αριθμός των ανέργων που καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είναι με τη σειρά του πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των ανέργων.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία της, σημείωσε: Δεν είναι τυχαίο που το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, το οποίο σ' αυτές τις εκλογές κάνει προεκλογική εξόρμηση. Τα θέματα της ΕΕ κρατούνται από τα άλλα κόμματα επίτηδες μακριά από το λαό. Ο λαός ακούει μόνο ότι πρέπει να κάνει θυσίες για την ανταγωνιστικότητα και για τη σύγκλιση, ακούει για τις συνθήκες, την ενοποίηση, το Ευρωσύνταγμα, αλλά επίσημα τα κόμματα δε βγαίνουν ανοιχτά να εξηγήσουν τι σημαίνουν όλα αυτά.

Η ανεργία, συνέχισε, είναι το κατεξοχήν πρόβλημα που παραπέμπει στην καρδιά του πολιτικού προβλήματος. Μέσα στο σύστημα που ζούμε, το καπιταλιστικό, σαφώς υπάρχουν ορισμένα περιθώρια να αποσπαστούν κάποιες κατακτήσεις με ημερομηνία λήξης. Με προϋπόθεση, βέβαια, ένα ισχυρό εργατοϋπαλληλικό κίνημα, με προϋπόθεση ότι γίνονται απεγκλωβισμοί από τα μεγάλα κόμματα, ότι αλλάζει ο συσχετισμός. Ως ΚΚΕ έχουμε συμβάλει σε κατακτήσεις.


Υπάρχουν όμως θέματα όπως η πολιτική της πλήρους απασχόλησης, με ελεύθερο χρόνο, καλούς μισθούς και συντάξεις, με δουλιά που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του εργαζόμενου, τέτοια θέματα, σ' αυτό το σύστημα δε λύνονται. Θέλει ριζική αλλαγή πολιτικής. Θέλει άλλη οργάνωση της κοινωνίας, άλλη εξουσία και διαχείριση, άλλους στόχους. Από τη στιγμή που η οικονομία στηρίζεται στις επενδύσεις για το κέρδος είναι πολύ φυσικό να μη λύνονται τέτοια προβλήματα.

Δεν καθόμαστε, βεβαίως, με σταυρωμένα χέρια. Διεκδικούμε προστασία των ανέργων για να επιβιώνουν αξιοπρεπώς. Διεκδικούμε έργα με κοινωνικό όφελος. Διαφωνούμε με τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε κανάλι επιχορήγησης των εργοδοτών. Είναι λεφτά του λαού.

Τα προγράμματα απασχολησιμότητας δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε επίσης πως το ΚΚΕ λέει: Δίχως πολιτική γενικευμένης αντίθεσης στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ δεν υπάρχει ελπίδα. Χρειάζεται εφ' όλης της ύλης αντίθεση, συνειδητοποίηση ότι η ΕΕ είναι συνεταιρισμός του κεφαλαίου, δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πορεία χωρίς αυταπάτες, χωρίς υποταγή, ανασύνταξη δυνάμεων και ένταξη στο μονόδρομο του οργανωμένου, συντεταγμένου πολιτικοποιημένου αγώνα.

Είναι, ήδη θετικό ότι η πλειοψηφία του λαού βλέπει την ΕΕ σαν μια επιχείρηση του κεφαλαίου.


Χρειάζονται, λοιπόν, μέτωπα πάλης κατά της ΕΕ, καταδίκη των κομμάτων που κοροϊδεύουν τον κόσμο γύρω από το τι είναι η ΕΕ, ή τον τρομοκρατούν ότι δεν μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ.

Υπάρχει κι άλλος δρόμος έξω από την ΕΕ του κεφαλαίου. Μιας διαφορετικής μορφής και περιεχομένου Ευρώπης, εναντίον του κεφαλαίου, με τη συνεργασία των λαών.

Χρειάζεται, λοιπόν, πάλη για το αδυνάτισμα της ΕΕ. Αφύπνιση των συνειδήσεων, κάθε κίνημα να απειθαρχεί στη χώρα του και συνολικά στην ΕΕ, να προωθείται συντονισμός πανευρωπαϊκός μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και στην πορεία να υιοθετηθούν οι θέσεις για την αποδέσμευση.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έχουν πλέον πείρα να στηρίξουν το ΚΚΕ, με συμφωνία για το μήνυμα καταδίκης, για τη συσπείρωση για τα λαϊκά αιτήματα, για την προοπτική του διαφορετικού δρόμου. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πρέπει να αποδυναμωθούν. Η ΕΕ να πάρει μήνυμα αντίστασης.

Αν το όπλο της ψήφου δε στραφεί τώρα στην καρδιά του αντίπαλου, είναι σα να το στρέφετε στον κρόταφό σας. Κι αυτό θα θεωρηθεί μετά νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής. Με το ΚΚΕ, λοιπόν, για βήμα μπροστά με κέρδος την αύξηση της πίεσης ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ