ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Τεράστιο πολιτισμικό έγκλημα

Η φωτογραφία έχει ληφθεί τον Ιούνη του 2003 και δείχνει έναν υπάλληλο του Μουσείου της Βαγδάτης να φυλάει ό,τι απέμεινε από τους θησαυρούς του
Η φωτογραφία έχει ληφθεί τον Ιούνη του 2003 και δείχνει έναν υπάλληλο του Μουσείου της Βαγδάτης να φυλάει ό,τι απέμεινε από τους θησαυρούς του
Ενας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από τον περσινό Ιούνιο, οπότε η «προσωρινή» αμερικανική διοίκηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι «βρέθηκε» το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Ελάχιστες μέρες μετά από αυτή την ανακοίνωση, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», με άρθρο - «μνημείο» προπαγανδιστικής «δημοσιογραφίας», «διαπίστωνε» πως «τελικά, αυτό που χάθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης ήταν η αλήθεια».

Στο ίδιο άρθρο εμφανιζόταν ο διευθυντής του Μουσείου Βαγδάτης, Ντόνι Τζορτζ, να «τα μασάει» και να λέει ότι «χάθηκε ένα μικρό μόνο μέρος της συλλογής (για την ακρίβεια, 33 αντικείμενα άνευ αξίας)» και να επιρρίπτει το «θόρυβο στις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης».

Από τότε ο «Ρ» εφιστούσε την προσοχή στο γεγονός ότι η λεηλασία της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, θα «συνοδευόταν» από τέτοια «τεχνάσματα». Μόλις χτες, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ...ανέβασαν ξανά τον αριθμό των λεηλατημένων και μη ανευρεθέντων θησαυρών του Μουσείου Βαγδάτης, σε 15.000, περίπου, αντικείμενα. Ποιος να θυμάται ένα χρόνο μετά τις «πονηριές» του «Γκάρντιαν»...

«Γνωρίζουμε, είμαστε σίγουροι, πως αρχαιολογικά ευρήματα από το Ιράκ περνούν από την Τουρκία και το Ιράν, αλλά δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από τις χώρες αυτές», τόνισε χτες ο Ντόνι Τζορτζ, στο περιθώριο διήμερης διάσκεψης υπευθύνων των τελωνείων και των υπηρεσιών ασφάλειας πολλών γειτονικών του Ιράκ χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Ντ. Τζορτζ είπε πως η Ιορδανία, η Συρία, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται με το Ιράκ στον τομέα αυτό και έχουν κατασχέσει από τους λαθρεμπόρους περισσότερα από 1.500 αντικείμενα. Ομως, επισήμανε, περισσότερα από 15.000 σημαντικά κομμάτια διαφόρων περιόδων έχουν εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους ένα άγαλμα Σουμέριου βασιλιά από χαλαζία, που χρονολογείται από το 2400 π.Χ., και το άγαλμα (720 π.Χ) από ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες ενός Νούβιου, στον οποίο επιτίθεται ένα λιοντάρι.

Ο Καρλ Χάινς Κιντ, ανώτατος αξιωματούχος της Ιντερπόλ, υπογράμμισε πως στο Ιράκ υπάρχουν 100.000 αρχαιολογικοί χώροι, από τους οποίους φυλάσσονται μόνον οι 10.000. Για να καταλήξει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη λεηλασία των ιρακινών αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να τιμωρούνται οι δράστες και η καταστροφή της ιστορίας ενός ολόκληρου πολιτισμού». Η δήλωση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως οι αρχαιότητες που έπεσαν θύματα αρχαιοκαπηλίας είναι υπερπολλαπλάσιες από τον αριθμό που ανακοινώθηκε επισήμως για το Μουσείο Βαγδάτης, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη «λήξη» του πολέμου.

Αθάνατα τραγούδια στο Ηρώδειο

Μ. Θεοδωράκης
Μ. Θεοδωράκης
Με τα αθάνατα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο το Ηρώδειο, όπου η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσίασε αποσπάσματα και τραγούδια από σπουδαίες ταινίες όπως «Honeymoon», «Συνοικία το όνειρο», «Φαίδρα», «Ζορμπάς», «Σέρπικο», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» κ.ά. και θεατρικά («Ενας Ομηρος», «Ομορφη Πόλη», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Μαγική Πόλη», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Εχθρός Λαός» κ.ά.).

Τα τραγούδια ερμήνευσε ο Αντώνης Ρέμος, αλλά και οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Σαμσιάρης και Νατάσα Μανίσαλη, που κλήθηκαν επίσης να σχολιάσουν έμμετρα (σε κείμενα της Κακιάς Ιγερινού) αυτό το οδοιπορικό. Εκείνο, που δέσποσε στις συναυλίες, εκτός από τα τραγούδια, ήταν το βίντεο που προβλήθηκε σε μια τεράστια οθόνη, με σκηνές από τις ταινίες, φωτογραφικό υλικό των παραστάσεων, καθώς και σκίτσα του αξέχαστου Μποστ. Ενα βίντεο, που έκανε το κοινό να ξεσπάσει πολλές φορές σε χειροκροτήματα, σμιλεμένο από μεγάλες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος. Με ντοκουμέντα από διαδηλώσεις και με μορφές του αγώνα (Βελουχιώτης, Μπελογιάννης κ.ά.), με εικόνες από την κατοχή, τον εμφύλιο, τα Δεκεμβριανά και τη χούντα, μέχρι την αιματοβαμμένη Λατινική Αμερική και την Κούβα, που επιμένει ν' αντιστέκεται...

Ψήφος - η δική μας «φωνή»

Πιστεύοντας ότι όλοι οι λαοί θέλουμε το ίδιο πράγμα, δηλαδή ειρήνη, δουλιά, αξιοκρατία, ασφάλεια, Παιδεία και ό,τι όλοι οι άνθρωποι έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να τα απολαμβάνουμε, οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση στα όσα συμβαίνουν.

Οι ευρωεκλογές είναι κοντά. Αρα είναι κοντά και η ώρα που θα ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

Είναι, όμως, δύσκολο να μπορέσει να ψηφίσει κάποιος που δεν έχει αξιόπιστη, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Και η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δε μας ενημερώνουν σωστά, αλλά μας παραπληροφορούν, με τρόπο που μας πείθουν για το παράλογο. Δυστυχώς, η τηλεόραση και ο Τύπος είναι όργανα ενός συστήματος που θέλει πολίτες αμέτοχους και παραδομένους σε απολιτική στάση ζωής.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν είναι έτσι. Οποτε οι λαοί αποφάσισαν να αντισταθούν, τα κατάφεραν. Αρκεί να ήταν καθαρό ποιος ήταν ο αντίπαλος.

Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι ο αντίπαλος είναι καλά μασκαρεμένος. Η αμερικανική πολιτική φαίνεται να πολεμάει την τρομοκρατία. Να μάχεται για τα δικαιώματα των λαών. Να στηρίζει μια δυνατή και ανεξάρτητη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να θέλει την ευμάρεια όλων των ευρωπαϊκών κρατών - μελών της και να δείχνεται εξαιρετικά γενναιόδωρη προς τα ασθενέστερα παιδιά της. Αλλωστε, πώς αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να επιβιώσουν απροστάτευτα; Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ε, όχι. Μας λένε ψέματα.

Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια μεγάλη παγίδα. Τόσο μεγάλη παγίδα, ώστε πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, να προστατευτούμε, να πάρουμε θέση. Κατ' αρχήν, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μονόδρομος. Ενα κράτος μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί εκτός ΕΕ. Υπάρχουν παραδείγματα. Οπως η Ισλανδία.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το οικονομικό σκέλος της κοροϊδίας. Βάσει στοιχείων, που παρουσιάζουν αξιόπιστες διεθνείς μελέτες, αποδείχτηκε ότι για κάθε ευρώ που παίρνει η Ελλάδα, επιστρέφει 1,78. Δηλαδή, μας παίρνουν πίσω σχεδόν τα διπλά. Τόσο γενναιόδωροι είναι μαζί μας. Ας μη μιλήσουμε για τον Ευρωστρατό, για τα μεταλλαγμένα προϊόντα που μας επιβάλλουν, για τις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την ανεργία και γενικά για οτιδήποτε ωφελεί τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.

Η ΕΕ έδειξε από την πρώτη στιγμή πως καθοδηγείται από την Αμερική. Στον πόλεμο κατά του Ιράκ, φάνηκε όλη η ανοιχτή συμμαχία του παράλογου από τους δυνατούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η αδυναμία διαφοροποίησης κάποιων μικρότερων κρατών - μελών, λόγω δεσμεύσεων. Πέρα από το ότι μας εξαναγκάζουν να γίνουμε εργαλεία παραγωγής πλούτου για τους ανθρώπους που θέλουν να ορίζουν τον πλανήτη, μας κάνουν και φονιάδες. Και όλα αυτά υποτίθεται για το καλό μας.

Ε, λοιπόν, μπορούμε να αντισταθούμε. Μπορούμε να αντιδράσουμε. Και οφείλουμε να το κάνουμε.

Το μόνο κόμμα στον τόπο μας που έχει καθαρή θέση σε όλα αυτά, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γι' αυτό το στηρίζουμε και γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχτεί από όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους στις Ευρωεκλογές. Τουλάχιστον να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην Ευρωβουλή, που θα αντιδρούν και θα μας ενημερώνουν σωστά. Που θα μάχονται για το δίκιο και την ελευθερία. Για την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας.

Ελάτε μαζί μας, να ψηφίσουμε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Να τους δώσουμε τη δύναμη να υψώσουν τη δική μας φωνή. Να υπάρχουν στην Ευρωβουλή κάποιοι που θα υπερασπίζονται τα δικά μας συμφέροντα. Που θα αντιδρούν στην κατάχρηση εξουσίας, και που επιτέλους θα μπορούν να αμφισβητούν και την όποια εξουσία.

Ας τους τη δώσουμε αυτή τη δύναμη.

Είναι η πιο οργανωμένη κίνηση αντίδρασης που μπορούμε να κάνουμε.

Ελάτε να στηρίξουμε όλοι μαζί στις ευρωεκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η γκαλερί «Ζεύξη» της Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει αύριο, στις 8.30 μ.μ., έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Πρώιου. Η έκθεση, με τίτλο «Πόλεμος στις ειδήσεις, διάλειμμα για διαφημίσεις», θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά η καλοκαιρινή περιοδεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο αξιόλογος τραγουδοποιός αρχίζει τις εμφανίσεις του από το «Θέατρο Δάσους», όπου θα δώσει σήμερα συναυλία. Μαζί του ο Γιάννης Αγγελάκας και η Μάρθα Φριτζήλα. Το τρίωρο πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες του Θ. Παπακωνσταντίνου από όλους τους δίσκους του, συνδέοντας το ροκ με την παράδοση, τους free jazz αυτοσχεδιασμούς με τη λαϊκή μπαλάντα, τη Δύση με την Ανατολή. Τη μουσική παρέα αποτελούν οι: Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Αγγελάκας, Μ. Φριτζήλα, Μπ. Παπαδόπουλος, Γ. Μπαντούκ - Αποστολάκης, Φλ. Φλωρίδης, Αλ. Αποστολάκης, Δ. Μπασλάμ, Δ. Μυστακίδης, Φ. Σιώτας, Π. Στόκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ