ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μήτρα των αντεργατικών επιλογών η ΕΕ

Στη γεμάτη από κόσμο Πλατεία Κανάρια στον Κορυδαλλό μίλησε χτες βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αυτοί που λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές προβληματίζονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση - τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής - για τη χειροτέρευση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, της δημόσιας Παιδείας, την κατακρήμνιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ανεργία, την κατάργηση του οχτάωρου και την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για την ακύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να δουν ότι η ΕΕ είναι η μήτρα αυτών των αντεργατικών και αντιλαϊκών επιλογών

Ολοι όσοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της ΕΕ την εγκληματική, επεμβατική πολιτική της σε βάρος λαών και χωρών, όσοι βλέπουν τη σταθερή στήριξή της στις βάρβαρες επιδρομές των Αμερικάνων και του NATO.

Ολοι όσοι βλέπουν ότι η πολιτική της ΕΕ, με το Ευρωσύνταγμα, τους Ευρωτρομονόμους, την καταστολή, περιορίζει δημοκρατικά δικαιώματα, πολιτικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες, ακρωτηριάζει συλλογικές κατακτήσεις.

Οσοι θεωρούν ότι ο αγώνας ενάντια σ' αυτή την πολιτική θα πρέπει να δυναμώσει, να ενισχυθεί και να συσπειρώσει πιο πολλούς αγωνιστές.

Ολοι αυτοί μπορούν, έχουν τη δυνατότητα στις ευρωεκλογές να δικαιώσουν την αγωνιστική τους διάθεση καταδικάζοντας τα κόμματα του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Καταψηφίζοντας τον ΣΥΝ, ο οποίος στα βασικά, στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα προωθεί την πολιτική της ΕΕ και καλλιεργεί τη μοιρολατρία απέναντι στη δύναμη των ιμπεριαλιστών.


Ταυτόχρονα να ενισχύσουν αποφασιστικά και να ψηφίσουν το αγωνιστικό, ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Καλούμε αυτούς που δεν υπακούουν να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Να συμβαδίσουν στο δρόμο του αγώνα με τους κομμουνιστές, άλλους ριζοσπάστες που περπατάνε μαζί μας. Μια τέτοια αγωνιστική στάση, θα φέρει την πιο ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή. Αυτή η εξέλιξη θα αντιπαλέψει πιο αποτελεσματικά όσα αρνητικά θα έχει να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα την επόμενη μέρα από τις ευρωεκλογές.

Σε αυτή την προοπτική θα ενδυναμώνεται η λογική ενός άλλου δρόμου για το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Μπορεί από καλύτερες θέσεις αυτό να αγωνίζεται για φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού. Στην ίδια ρότα θα ενισχύεται η λογική της συσπείρωσης ευρύτερων ριζοσπαστικών δυνάμεων. Θα δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για ένα μέτωπο πάλης προς όφελος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για τις βαθύτερες, για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος. Μέτωπο που σαλπίζει και για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Εργαλεία του κεφαλαίου η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η «Λευκή Βίβλος»

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, να συνδυάσουν τη μάχη του ψηφοδελτίου με το «άνοιγμα» της συζήτησης σε κάθε χώρο δουλιάς, με κάθε εργαζόμενο, απηύθυνε χτες το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν οι Αχτίδες Εργατοϋπαλλήλων και Υγείας για το χτύπημα που δέχονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και τις θέσεις του Κόμματος.

Η έναρξη, τόνισε ο ομιλητής, για την ανελέητη επίθεση κωδικοποιήθηκε μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο». «Αυτά τα εργαλεία του κεφαλαίου, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", τα ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και αυτό πρέπει να καταγραφεί». Να αποκαλυφθεί στους εργαζόμενους ότι τα κόμματα αυτά ψήφισαν τη μερική απασχόληση, το μοίρασμα της ανεργίας, την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης, την κατάργηση όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, επειδή αποτελούν εμπόδιο στη δίψα του μεγάλου κεφαλαίου για κέρδος.

Το ΚΚΕ, σημείωσε ο ομιλητής, δίνει τη μάχη για την «ενότητα της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα με ένα στόχο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, διεκδικώντας την εξουσία. Γιατί είναι φανερό ότι όσο η εξουσία είναι στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, δεν μπορεί να οργανωθεί η οικονομία προς όφελος του λαού. Και βέβαια, δεν μπορείς, όταν έχεις την εξουσία, να παραμένεις μέσα στην ΕΕ, το ιμπεριαλιστικό μαντρί».


ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Για την Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού

Να πουν «όχι» στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της ανεργίας, της φτώχειας και του αυταρχισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ για μια άλλη επιλογή, της Ευρώπης της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων και του σοσιαλισμού, κάλεσε το λαό της Καρδίτσας η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, στην κεντρική συγκέντρωση της πόλης που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία Δικαστηρίων.

Η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι δέκα μέρες πριν από την κάλπη η συζήτηση εξαντλείται στους όρους διεξαγωγής του «ντιμπέιτ» παρ' όλο που η καθημερινή ζωή και τα προβλήματα του λαού συνδέονται στενά και άμεσα με τις πολιτικές της ΕΕ, που υλοποιούν τα κόμματα της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει και ο ΣΥΝ. «Θέλουν, τόνισε, να ξεχάσουμε ότι παρέα ψήφιζαν τη στρατηγικότερη συνθήκη, το Μάαστριχτ, που προδιέγραφε την κατοπινή εξέλιξη της ΕΕ, που καθιέρωνε το "σύμφωνο σταθερότητας", το ευρώ, τις τέσσερις ελευθερίες για να μετακινείται το κεφάλαιο εύκολα, από χώρα σε χώρα, να απομυζά και να εκμεταλλεύεται ό,τι μπορεί και στη συνέχεια να φεύγει, για να πάει σε άλλη περιοχή να συνεχίσει την ίδια εκμεταλλευτική τακτική».

Στη συγκέντρωση μίλησε, επίσης, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Παττάκης που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στους αγρότες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι όποιες επιδοτήσεις δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και καταλήγουν στις τσέπες των εμπόρων και βιομηχάνων αφού οι εμπορικές τιμές βρίσκονται στη δεκαετία του '80».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής Στήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος ο Βάιος Θεοχάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Παλαμά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ