ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο πνεύμα του «σχεδίου Ανάν»

Η έκθεση του Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα αργά χτες. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Ιακώβου, δήλωσε, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίησή της, ότι θα περιέχει στοιχεία, τα οποία δεν αρέσουν στην ελληνική κυπριακή πλευρά και διατύπωσε επικρίσεις για ορισμένες αναφορές του γενικού γραμματέα.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ χρησιμοποιεί στην έκθεσή του νέες ορολογίες, όπως για παράδειγμα «Βορράς» και «Νότος». Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας φαίνεται να συντάσσεται στην έκθεσή του με τις δυνάμεις εκείνες που μιλούν για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Θα ανέμενε κάποιος, πρόσθεσε ο Γ. Ιακώβου, ο γενικός γραμματέας να σεβόταν τα ψηφίσματα που αναφέρονται στην παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε χτες από τη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να επικρίνει, να εκδικείται και να τιμωρεί έναν ολόκληρο λαό, επειδή ασκώντας το υπέρτατο κυριαρχικό του δικαίωμα με δημοκρατικό τρόπο, απέρριψε ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από άλλους, αποφασίζοντας το μέλλον του. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αναμενόταν χτες στη Νέα Υόρκη όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 10 Ιούνη.

Προηγήθηκε χτες εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ η πρόταση για την ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2004. Στην καθιερωμένη εξαμηνιαία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή της UNFICYP τονίζει, ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συζητηθεί και θα επανεκτιμηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας το επίπεδο των στρατευμάτων της και ο τρόπος λειτουργίας της, δηλαδή αν θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο παρουσίας της ή όχι στο νησί, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο ΓΓ επαναβεβαιώνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 (1964), όταν για πρώτη φορά αποφασίστηκε η αποστολή της Δύναμης στην Κύπρο, καθώς και το προηγούμενο ψήφισμα 1517 (2003), υπενθυμίζοντας ότι μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της υπηρετούν στο νησί 1.201 στρατιωτικοί και 46 αστυνομικοί. Επίσης, αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων, όπως περιλαμβάνονταν και στην προηγούμενη έκθεση. Μεταξύ άλλων, ζητά την επαναφορά του «στάτους κβο» στα Στροβίλια, θεωρεί τα τουρκικά στρατεύματα και τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας ως υπεύθυνες για την περιφραγμένη περιοχή των Βαροσίων και κάνει αναφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων και στους οικονομικούς πόρους.

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κράτος εν κράτει οι Αμερικανοί

H πληροφορία είχε δημοσιοποιηθεί και παλαιότερα, αλλά φαίνεται πλέον ότι τα πράγματα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Στο 5ο Τελωνείο Πειραιά έχουν εγκατασταθεί Αμερικανοί, προκειμένου να ελέγχουν όλα τα φορτία που ταξιδεύουν από Ελλάδα προς ΗΠΑ, αλλά και όσα προέρχονται από τρίτες χώρες και αποθηκεύονται προσωρινά στον ΟΛΠ, πριν ξαναξεκινήσουν για τη «γη της ελευθερίας».

Ανεπίσημα, οι υπεύθυνοι έχουν ενημερώσει δημοσιογράφους ότι η παρουσία και η δραστηριοποίηση των Αμερικανών τελωνειακών είναι αποτέλεσμα σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται πια και στη χώρα μας.

Σε εφαρμογή, λοιπόν, της συμφωνίας, στο εν λόγω Τελωνείο οι Ελληνες αρμόδιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ένα χώρο, που καταλήφθηκε από τους Αμερικανούς. Αυτοί - κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες - προσέρχονται στην υπηρεσία τους ένστολοι. Δεν έχουν (ούτε και επιδιώκουν) καμία επαφή με τους ιθαγενείς. Προς τούτο φέρονται να κλείδωσαν την πόρτα η οποία ενώνει το γραφείο που κατέλαβαν με αυτό των Ελλήνων. Χρησιμοποιούν δική τους ξεχωριστή είσοδο, ακόμα και ξεχωριστή τουαλέτα...

Οι Αμερικανοί έφεραν και χρησιμοποιούν δικά τους μηχανήματα για τον έλεγχο των φορτίων. Λέγεται ότι τις τελευταίες μέρες συναρμολόγησαν ένα μεγάλων διαστάσεων μαραφέτι, προκειμένου να σκανάρουν με ακτίνες ακόμα και κοντέινερ. Ετσι γλιτώνουν τον κόπο της αποσφράγισής τους, προκειμένου να ελέγξουν το περιεχόμενο.

Ο «μεγάλος αδελφός» της Ουάσιγκτον κάνει κομπρεμί με το ξαδελφάκι του στις Βρυξέλλες και από κοινού απλώνουν τους μηχανισμούς τους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καταπατώντας κάθε έννοια κρατικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, με την ανοχή όλων όσοι υποτάσσονται στους μονόδρομους του «πλανητάρχη» και της ευρωένωσης.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Ελληνες τελωνειακούς, πολλοί στέλνονται από την υπηρεσία τους να παρακολουθήσουν σεμινάρια στη ΓΑΔΑ. Προφανώς για το πώς θα γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί στον «έλεγχο» που ασκούν, ακολουθώντας πιστά τα αμερικανικά πρότυπα. Επιπλέον, αρκετοί θα μεταταχθούν, για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς εκεί αναμένονται οι περισσότερες αφίξεις επισκεπτών.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αλλο η θεωρία, άλλο η πρακτική...

«

Η διατήρησις μεγάλης εισοδηματικής ανισότητος ενδέχεται να καταστήσει μη πραγματοποιήσιμους υψηλοτέρους ρυθμούς αυξήσεως του κατά κεφαλήν εισοδήματος, διότι μέγα μέρος του πληθυσμού θα χάση κάθε ενδιαφέρον διά την οικονομικήν πρόοδον...».

Ποιος υποστήριξε και την άποψη αυτή, αλλά δεν εφαρμόστηκε ούτε από τον ίδιο όταν έγινε εξουσία; Μα ο Ανδρέας Παπανδρέου, γενικός διευθυντής, τότε, δηλαδή το 1962, του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. Και στη σχετική μελέτη του με τον τίτλο: «Στρατηγική της Οικονομικής Αναπτύξεως της Ελλάδος» αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων συμπερασμάτων ότι «η διά λόγους κοινωνικής επιδείξεως κατανάλωσις και η στροφή της ζητήσεως προς αλλοδαπά είδη πολυτελείας, τείνουν, επίσης, να επιβραδύνουν την οικονομικήν ανάπτυξιν...».

Πέρα από την ουσία αυτών των απόψεων που δεν εφαρμόστηκαν ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους διαδόχους στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ, ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει τη διατύπωση αυτής της μονογραφίας - μελέτης στην καθαρεύουσα και μάλιστα με υπογεγραμμένες κ.λπ.

Επί της ουσίας τώρα, και αντίθετα με τις «ακαδημαϊκές» αυτές αναφορές, η οικονομική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων επιδείνωσε την ανισοκατανομή του εισοδήματος των εργαζομένων και βέβαια του εμπορικού ισοζυγίου. Ετσι, αυτή η ΕΟΚ και μετέπειτα η Ευρωένωση αντί να ανοίξει τις αγορές της για τα ελληνικά προϊόντα έγινε, η «ανοιχτή αγορά για αλλοδαπά είδη πολυτελείας». Πράγμα δυσμενές για την οικονομική ανάπτυξη, όπως έλεγε ο καθηγητής Α.Π.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις ευρωεκλογές.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητά με εκπροσώπους κομμάτων για τις ευρωεκλογές.
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τον ερχόμενο Οκτώβρη η κλήρωση του λαχνού

Η Οργανωτική Επιτροπή για τη στήριξη και ενίσχυση των εκδηλώσεων της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ενημερώνει τους φίλους της ειρήνης που έχουν προμηθευτεί λαχνούς για την κλήρωση 1 CITROEN SAXO 1,1 LT ότι η κλήρωση μετατίθεται για τις 5/10/2004 αντί για τις 8/6/2004.

Κρίθηκε αναγκαία η παράταση διάθεσης των λαχνών μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ώστε να μπορέσουν να διατεθούν όλοι οι λαχνοί με μια προσπάθεια απ' όλες τις επιτροπές ειρήνης και να μην υπάρξει καμιά επιστροφή.

Ζητάμε την κατανόηση και την προσπάθεια όλων.

Τυχερός θα είναι ο λαχνός που θα συμπίπτει με τον πρώτο αριθμό του λαϊκού λαχείου της κλήρωσης 5/10/2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ