ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Ερχεται μπόρα ... αναθεώρησης

Στην Κομισιόν ετοιμάζονται νέες αρνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση των καθεστώτων στα νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά

Από το «αμόνι» των αντιαγροτικών αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ θα περάσουν πολύ σύντομα και τα οπωροκηπευτικά. Οι σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κομισιόν δεν προϊδεάζουν πως θα γίνει κάτι καλύτερο για τα νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά. Οπως μάλιστα λέγεται, δεν αποκλείεται και μέσα στον Ιούνη ή Ιούλη η Κομισιόν να ξεφουρνίσει και τη σχετική έκθεση για την αναθεώρηση των κοινοτικών καθεστώτων στα οπωροκηπευτικά και την προσαρμογή τους στις επιταγές της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της διεύρυνσης.

Οι νέες αυτές προτάσεις θα ζητούν, όπως όλα δείχνουν, την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, σταμάτημα των αποσύρσεων, μειώσεις στα πλαφόν παραγωγής βιομηχανικής τομάτας και συμπύρηνου ροδάκινου, καθώς και μετατροπή των ενισχύσεων για τα δύο αυτά σημαντικά ελληνικά προϊόντα σε στρεμματικές αποσυνδεδεμένες και ολίγον ...συνδεδεμένες. Ανάλογη τύχη θα έχουν, όπως φαίνεται, και τα χυμοποιήσιμα προϊόντα, με πρώτα τα εσπεριδοειδή.

Σχετικά με την κατάργηση των όποιων εξαγωγικών επιδοτήσεων απέμειναν και οι οποίες αφορούν σε βασικά φρούτα και λαχανικά, η Κομισιόν έχει εκφράσει αρχικά την πρόθεσή της να τις μειώσει κατά 45%. Στη συνέχεια δύο επίτροποι (Γεωργίας και Εμπορίου) εξέφρασαν την πρόθεση της ΕΕ για πλήρη κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Τούτο εμφανίστηκε ως πρόθεση καλής θέλησης για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Αν τελικά καταργηθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις είναι εμφανές πως θα θιγεί ένα μέρος των ελληνικών εξαγωγών σε φρούτα και λαχανικά και οι παραγωγοί θα πληρώσουν πιο ακριβά τα σπασμένα.

Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην επικείμενη αναθεώρηση των καθεστώτων των οπωροκηπευτικών θα είναι και η κατάργηση των αποσύρσεων. Βέβαια, στη δεκαετία του '80 και στο πρώτο ήμισυ αυτής του '90, οι αποσύρσεις χρησιμοποιήθηκαν ως «Δούρειος Ιππος» για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Στην αναθεώρηση του καθεστώτος των οπωροκηπευτικών το 1996 η ΕΕ περιόρισε τις αποσύρσεις σε σημαντικό βαθμό. Ομως, ακόμα και η ύπαρξη ενός μικρού ποσοστού φρούτων και λαχανικών που μπορεί να πάει στην απόσυρση μπορεί να παίξει ένα μικρό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και του εισοδήματος των παραγωγών. Τώρα η ΕΕ σχεδιάζει, εκτός των άλλων, να καταργήσει τις αποσύρσεις, με το πρόσχημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις χωματερές...

Αυτό που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι πως ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις για να πέσει μαχαίρι στο εθνικό πλαφόν των επιδοτούμενων ποσοτήτων βιομηχανικής τομάτας, συμπύρηνων ροδάκινων και χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών. Οπως λέγεται σχετικά, χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι δεν καλύφτηκε το ελληνικό πλαφόν σε ροδάκινα και τομάτα. Κι αυτό ανεξάρτητα αν στα ροδάκινα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια τεράστιες ζημιές από τους παγετούς και στην τομάτα οι μεταποιητές δίνουν αποκαρδιωτικές τιμές.

Από την άλλη, όπως και στα προϊόντα που πέρασαν από τον πάγκο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και κόπηκαν επιδοτήσεις για να πάνε στη λεγόμενη ...ανάπτυξη της υπαίθρου, έτσι και στα οπωροκηπευτικά το άλλοθι θα είναι, εκτός των άλλων, ότι θα δοθούν χρήματα για τη στήριξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ομάδων παραγωγών... Επίσης, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως από διάφορες χώρες της ΕΕ τίθενται παρασκηνιακά αιτήματα για να καθιερωθεί πλαφόν μεταποίησης και κοινοτική ενίσχυση για το χυμό μήλων (π.χ. Γαλλία, Πολωνία) και να υπάρξει και επιδότηση για τη μεταποίηση κερασιών (Βρετανία). Αλλο ένα τέτοιο αίτημα υπάρχει και για τα βερίκοκα, θέμα που επίσης αφορά και στην Ελλάδα και έχουν γίνει σχετικές διατυπώσεις από την ΠΑΣΕΓΕΣ στις Πανευρωπαϊκές Αγροτικές Οργανώσεις COPA και COGEKA. Ομως, όλα τα παραπάνω φαίνεται πως αποτελούν άλλο ένα αποπροσανατολιστικό άλλοθι, για τις νέες εθνικές διαπραγματευτικές ψευτοεπιτυχίες. Και ο πρώτος λόγος είναι πως αν δοθούν νέες ενισχύσεις σε μήλα, κεράσια και βερίκοκα, τα όποια κονδύλια θα κοπούν από τις επιδοτήσεις στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά. Γιατί, ως γνωστόν, οι αποφάσεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας που πήραν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβρη του 2002 δε σηκώνουν «χουβαρνταλίκια» για τις επιδοτήσεις στη γεωργία, αλλά μόνο περικοπές...

ΕΚΟΦΙΝ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις...

Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση των χωρών - μελών της ΕΕ απέναντι στην άνοδο των τιμών των καυσίμων, επισήμαναν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπουργοί Οικονομίας των 25 στο ΕΚΟΦΙΝ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο. Πέραν της γενικόλογης αυτής αναφοράς, η οποία καταδεικνύει την αμηχανία, αλλά και αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης της ΕΕ στο πρόβλημα των ανατιμήσεων στα καύσιμα, οι υπουργοί Οικονομίας απέρριψαν, όπως αναμενόταν, το αίτημα - πυροτέχνημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, σαν μέτρο άμυνας κατά της ανόδου των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, το ελληνικό αίτημα δε συνάντησε τη συμφωνία του Συμβουλίου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών τάχθηκαν κατά του να υπάρξουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Απροθυμία λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας

«Συμμαχία» εργαζομένων - επιχειρηματιών για τη... συγκράτηση των τιμών συνέστησε χτες η κυβέρνηση

«Πιστεύουμε στην ελευθερία της αγοράς και στη λειτουργία του ανταγωνισμού», δήλωσε χτες στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή (ΕΣΚ) ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας κάνοντας σαφές ότι οι όποιες ρυθμίσεις ή μέτρα έχει εξαγγείλει ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την «προστασία του καταναλωτή» περνάνε μέσα από το πρίσμα αυτής της αρχής. Ουσιαστικά, ο υπουργός επανέλαβε την απροθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά που ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και για τις πολλαπλές μεθόδους που μετέρχονται οι ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων.

Αντί για τέτοια μέτρα ο υπουργός άφησε τους καταναλωτές έρμαια στη ληστρική δραστηριότητα των κάθε λογής κερδοσκόπων συνεχίζοντας στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε στους καταναλωτές μερίδιο ευθύνης για την ακρίβεια η οποία οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική και που ευνοεί την κερδοσκοπική ασυδοσία. Κάλεσε, μάλιστα, τους καταναλωτές σε... συστράτευση με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες για να αποφευχθούν ευκαιριακές ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε για την... αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή με την ένταξη σ' αυτό εκπροσώπων των μεγαλοεπιχειρηματιών από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.
  • Τη σύσταση «συνηγόρου του καταναλωτή». Πρόκειται για ένα «εξωδικαστικό όργανο για τη συναινετική επίλυση καταναλωτικών διαφορών», όπως είπε. Σχετική πρόταση σχεδίου νόμου για τη σύσταση Ινστιτούτου Πολιτικής Καταναλωτή κατατέθηκε χτες στη σύσκεψη του ΕΣΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μετέτρεψε σε συνολική την ευθύνη - «υπόθεση όλων μας» όπως είπε - για την «αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Επίσης, από τη μεριά του υπουργείου κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στη συμπλήρωση του νόμου «για την προστασία του καταναλωτή» με ρυθμίσεις σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών καθώς και άλλες που αφορούν στη σύσταση καταναλωτικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ