ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Προσαρμογή στις ανάγκες των.,, γηροκομείων

Τις ανάγκες των γηροκομείων που λειτουργούν ώστε να αποκτήσουν ευελιξία - και όχι τις ανάγκες των ίδιων των ηλικιωμένων - θα προτάξει η κυβέρνηση στην πολιτική της για την Τρίτη Ηλικία. Αν και ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε χτες ως απόστημα την κατάσταση που επικρατεί στα γηροκομεία, εντούτοις δήλωσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι πιο ευέλικτο, ώστε «να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των διαφόρων γηροκομείων της χώρας που λειτουργούν σήμερα», άλλα ως φιλανθρωπικά σωματεία, άλλα ως απλά σωματεία, άλλα ως ΝΠΙΔ και άλλα ως κερδοσκοπικές οργανώσεις!

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα τελικά πορίσματα για το Γηροκομείο Αθηνών που παρέδωσε στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο. Τελικά όμως δε δημοσιοποίησε κανένα απ' τα πορίσματα διότι όπως υποστήριξε «δόθηκε εντολή απ' την Εισαγγελία να μην δοθούν στη δημοσιότητα γιατί δυσχεραίνουν το ανακριτικό έργο».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι έχουν δοθεί πορίσματα για 15 ακόμα γηροκομεία, απ' τα οποία μόλις τα δυο λειτουργούν με την απαραίτητη άδεια. Συνολικά χαρακτήρισε το χώρο των γηροκομείων απόστημα, αφού όπως είπε όλα σχεδόν λειτουργούν χωρίς άδεια και οι συνθήκες νοσηλείας για τους γέροντες και εργασίας για το προσωπικό είναι άθλιες.

Παρά τις διαπιστώσεις αυτές, και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν θα υπάρξει κάποια δημόσια δομή για τους ηλικιωμένους, ο Γ. Κωνσταντόπουλος δεν ανέφερε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Περιορίστηκε μόνο στην αναφορά ότι «εκεί που σταματάει η αδιαφορία των ανθρώπων θα αρχίζει το ενδιαφέρον του κράτους».

Εκτός όμως απ' το ενδιαφέρον - στα λόγια - του κράτους υπάρχει και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στα πλαίσια της ανάπτυξης της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», την οποία η κυβέρνηση θα ενισχύσει απλόχερα με κίνητρα για να καλύψει τα κενά στην Πρόνοια. Ως δικαιολογία για τις προσαρμογές της κυβέρνησης στις ανάγκες των λειτουργούντων γηροκομείων ο Γ. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε το τι θα γίνουν οι γέροντες, αφού όπως είπε ο υφυπουργός δεν υπάρχει λύση για το πού θα πάνε αν κλείσουν έστω και αυτές οι υπάρχουσες αποθήκες ηλικιωμένων.

Αναφερόμενος στο πόρισμα για το Γηροκομείο Αθηνών ο Γ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι βρίσκεται στις κατευθυντήριες γραμμές του προπορίσματος που είδε τη δημοσιότητα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη διενέργεια πειραμάτων στους ηλικιωμένους, ο υφυπουργός ανέφερε: «Υπάρχει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο χώρο στον οποίο υπάρχουν 400 τρόφιμοι. Το ζήτημα είναι αν με άλλοθι την έρευνα έγινε κατάχρηση της ιατρικής πρακτικής και ηθικής». Επισήμανε ωστόσο ότι δόθηκαν εγκρίσεις και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για πολλές απ' τις εργασίες που έγιναν, αλλά δεν υπήρξε έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος επιβεβαίωσε τις υπόνοιες για σκοπιμότητες πίσω απ' τις αποκαλύψεις για το πόρισμα χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί και το υπουργείο Υγείας μπήκε σε αυτό το παιχνίδι με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις πριν την έκδοση του τελικού πορίσματος. «Εχω υπόνοιες γι' αυτό και βρίσκονται όλοι αυτοί οι φάκελοι στον εισαγγελέα. Θεωρείτε ότι είναι τόσο απλή ιστορία;» είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Εχετε σκεφτεί τι θα συμβεί αν κλείσει αυτό το γηροκομείο και αν κάποιοι θέλουν να κλείσει στο κάτω κάτω; Ενα γηροκομείο το οποίο διαχειρίζεται 750 ακίνητα στην Αθήνα και το οποίο έχει περιουσία δεκάδων δισεκατομμυρίων; Θέλετε να κλείσει; Και τι θα γίνουν αυτά τα κληροδοτήματα, όταν διαχειρίζεται εφτά τεράστια κληροδοτήματα; Εχετε σκεφτεί αν κάποιοι θέλουν να κλείσει αυτό το γηροκομείο;». Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος για το Γηροκομείο Αθηνών εκδόθηκε το 1972 Προεδρικό Διάταγμα που το μετέτρεπε σε ΝΠΙΔ εποπτευόμενο απ' το υπουργείο Υγείας, αλλά το ΠΔ πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με... διάφορες διαδικασίες ακυρώθηκε. «Δε δέχονται ούτε μια δραχμή απ' το υπουργείο μας, σκέφτεστε γιατί γίνεται αυτό; Διαβάσατε τον διαχειριστικό έλεγχο;».

Εθελοντές δότες για μυελό των οστών

Τα κέντρα αιμοδοσίας όπου μπορεί να δοθεί δείγμα αίματος προκειμένου οι εθελοντές να γίνουν δωρητές μυελού των οστών για τη σωτηρία δύο παιδιών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε καθυστερημένα και μετά τις παρενέργειες που σημειώθηκαν απ' την προσέλευση τουλάχιστον 3.000 ατόμων καθώς η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας παραμένει ακόμα ευχή. Κατάλληλοι δότες είναι τα υγιή άτομα από 18-50 ετών και μπορούν να δώσουν αίμα κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα νοσοκομεία: «Γ. Γεννηματάς» (Αθηνών), «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο» (Αθηνών), «Ελενα Βενιζέλου», «Τζάνειο» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι οι εθελοντές δότες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση και ότι όσοι έχουν δώσει στο παρελθόν δείγμα αίματος για να γίνουν δότες μυελού των οστών, δε χρειάζεται να προσέλθουν για νέα αιμοληψία καθώς τα στοιχεία τους είναι ήδη καταγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο που τηρεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ