ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνεται ο πολιτικοστρατιωτικός μηχανισμός της παγκόσμιας κυβέρνησης του ιμπεριαλισμού

Εγγραφο - μέσω του ΓΕΕΘΑ - του Ανωτάτου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ προς όλα τα υπουργεία και οργανισμούς για τη στρατολόγηση «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS) για 31 πεδία και 151 ειδικότητες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε πολυεθνικές αποστολές επιβολής της νέας τάξης

Τα όργανα και οι μηχανισμοί της «παγκόσμιας» κυβέρνησης του ιμπεριαλισμού, η στρατιά της «νέας τάξης» συγκροτείται με γοργούς ρυθμούς στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών μηχανισμών, με την Ελλάδα να εμπλέκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της διαδικασίας. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, μια γενική εκστρατεία στρατολόγησης «εθελοντών», που θα στελεχώσουν έναν παγκόσμιο, υπό αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο, πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ανά τον κόσμο αποστολές επεμβατικού χαρακτήρα και εδραίωσης της εξουσίας της «νέας τάξης».

Η επιχείρηση αυτή ονομάζεται «Εθνική Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων - Ανάπτυξη Πολιτικοστρατιωτικής Δυνατότητας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Σχετικό έγγραφο του κλάδου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ (ΣΧΕΤ: Φ.592.2/65597/Σ 162/06 Φεβρ.2004/ΓΕΕΘΑ/Γ' ΚΛ/CIMIC - SEDM - TM CEP/CIMIC), που το υπογράφει ο επιτελάρχης υποστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος, έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα υπουργεία, στις διευθύνσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτακτης Ανάγκης), σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, προκειμένου «με ευθύνη των προϊσταμένων να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας» και να καταρτιστούν οι σχετικοί κατάλογοι με τα στοιχεία αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, μέχρι τις 13 Απρίλη 2004. Το εν λόγω έγγραφο του ΓΕΕΘΑ είναι στη βάση σχετικού εμπιστευτικού εγγράφου του Ανωτάτου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη της 21ης Γενάρη 2000.

Πρόκειται για τη διαδικασία στελέχωσης ενός άτυπου παγκόσμιου «κρατικού μηχανισμού», όπου καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή υπάλληλοι που καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών (Δημόσια Διοίκηση, Πολιτική Υποδομή, Ανθρωπιστική Βοήθεια, Ανάπτυξη, Πολιτιστικά Θέματα), σε συνολικά 31 πεδία και 151 ειδικότητες «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS), που θα έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις στρατιωτικές δυνάμεις και να εδραιώσουν την ιμπεριαλιστική εξουσία στη χώρα όπου θα αναπτύσσονται.

Ο μηχανισμός αυτός, σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί δίαυλο στρατιωτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και σαν μοχλός για τη διείσδυση ιδιωτικών εταιριών στο χώρο της άμυνας της ασφάλειας και γενικά της οργάνωσης των κρατικών δομών. Επίσης, με την υπαγωγή όλου αυτού του κόσμου, που θα στελεχώσει τη «Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» κατευθείαν στις ΝΑΤΟικές δομές, ανοίγουν οι πόρτες για πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού από τα νεοταξικά όργανα.

Η προετοιμασία του συγκεκριμένου μηχανισμού εντάσσεται, όπως επιβεβαιώνεται και από πηγές του ΓΕΕΘΑ, στο νέο διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί την επέκτασή του και σε επίπεδο πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και προαναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι σε εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της νέας δομής των δυνάμεών του, που πανηγυρικά επικυρώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999.

Μηχανισμός για όλα...

Σε παράρτημα του εν λόγω εγγράφου, με τίτλο «Τομείς Ειδικοτήτων - Καθηκόντων FS», γίνεται αναλυτική παρουσίαση του ειδικοτήτων και των προσόντων που απαιτείται να έχουν οι «Ειδικοί Εμπειρογνώμονες» (FS).

«Οι FS, αναφέρεται στο παράρτημα, έχουν εκτός από υψηλό βαθμό γλωσσομάθειας, εξειδικευμένες γνώσεις ανωτάτου επιπέδου καθώς και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία συνολικά σε τριάντα ένα πεδία / εκατόν πενήντα μία δυνατές ειδικότητες που κατηγοριοποιούνται στους παρακάτω τομείς:

α. Δημόσια Διοίκηση

β. Πολιτική Υποδομή

γ. Ανθρωπιστική Βοήθεια

δ. Ανάπτυξη

ε. Πολιτιστικά Θέματα».

Αναφορικά με τα καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνουν στα πλαίσια κάποιας αποστολής και αναφέρονται στην ειδικότητά τους θα είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

«α. Αποτίμηση/ Αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή των επιχειρήσεων.

β. Ανάλυση και εισήγηση για τον τρόπο συντονισμένης ενέργειας των διαθέσιμων πολιτικοστρατιωτικών μέσων, με γνώμονα την επίτευξη της επιθυμητής τελικής κατάστασης.

γ. Επίβλεψη/ Καθοδήγηση της υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδίων δράσης CIMIC.

δ. Παροχή της απαιτούμενης τεχνικής υποστήριξης/ συνδρομής.

ε. Τυποποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών για λόγους διαλειτουργικότητας, μεταξύ των συνεργαζομένων φορέων.

στ. Συντονισμός και συνεργασία με πολιτικούς φορείς (τοπικές αρχές, Οργανισμούς, μη κυβερνητικές Οργανώσεις και τυχόν Αναδόχους) στην περιοχή των επιχειρήσεων».

Το «Δίκαιο» της νέας τάξης

Σε άλλο παράρτημα του αρχικού εγγράφου, γίνεται αναφορά στο θέμα «Νομικό Καθεστώς - Εκπαίδευση - Διάρκεια Αποστολών FS». Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται φανερό ότι αυτό που συγκροτείται είναι σαφώς ένας παγκόσμιος μηχανισμός, ο έλεγχος του οποίου βρίσκεται σε υπερεθνικά κέντρα. «Το νομικό καθεστώς (ετοιμότητα ενεργοποίησης, σχέσεις διοικήσεως και ελέγχου, διοικητική μέριμνα και συναφή νομικά θέματα) - σημειώνεται - υπό το οποίο θα τελεί το προσωπικό FS της χώρας μας κατά τις περιόδους ειρήνης, καθώς και συμμετοχής του σε επιχειρήσεις τελεί υπό διερεύνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τις απαραίτητες διεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Πάντως, όπως αναφέρεται, «σε κάθε περίπτωση, το νομικό καθεστώς που αποδίδεται στους FS θα καθορίζεται εκ των προτέρων ως συνάρτηση των κατωτέρω παραγόντων:

α. Του εσωτερικού Δικαίου της χώρας μας

β. Του διεθνούς Δικαίου

γ. Της Συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και φιλοξενούντος έθνους για το καθεστώς των Δυνάμεων (Status of Forces Agreement - SOFA) που πρόκειται να συμμετάσχουν σε κάποια επιχείρηση ή τυχόν αντίστοιχης διμερούς/ πολυμερούς Συμφωνίας.

δ. Των ιδιαιτεροτήτων/ συνθηκών/ απαιτήσεων της κάθε αποστολής».

Το έγγραφο - προσκλητήριο του ΝΑΤΟ

Ακολούθως παραθέτουμε ολόκληρο το έγγραφο του κλάδου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ (ΣΧΕΤ: Φ.592.2/65597/Σ 162/06 Φεβρ. 2004/ΓΕΕΘΑ/ Γ'ΚΛ/CIMIC-SEDM-TM CEP/CIMIC) με αποδέκτες 38 υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς, με θέμα «Εθνική Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων - Ανάπτυξη Πολιτικοστρατιωτικής Δυνατότητας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», όπου αναγράφονται τα ακόλουθα:

«1. Στα πλαίσια της Συμμαχικής Αμυντικής Σχεδιάσεως η χώρα μας έχει αναλάβει από το 2000 την υποχρέωση να αναπτύξει μεταξύ ορισμένων Δυνατοτήτων Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC Capabilities) και την εθνική δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων (FS) από την οποία θα αντλεί κατά περίπτωση Δυνάμεις για συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις κατόπιν πολιτικής απόφασης.

2. Οι FS προελεύσεως είτε από τον κρατικό μηχανισμό είτε από το χώρο του ιδιωτικού τομέα θα αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Οι αποστολές τις οποίες θα αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της στρατηγικής CIMIC σε κάποια επιχείρηση θα συνίστανται στη συνδρομή εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων/δραστηριοτήτων του πολιτικού τομέα για τα οποία οι αντίστοιχες δυνατότητες της στρατιωτικής Δύναμης θα είναι περιορισμένες.

3. Το προσωπικό FS το οποίο θα αναλαμβάνει να εκτελέσει συγκεκριμένες αποστολές CIMIC θα εντάσσεται σε κάποιο Συμμαχικό Στρατηγείο/Επιτελείο και θα αντιμετωπίζεται, όπως το ομόλογο στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτό.

4. Η οργάνωση των FS σε εθνικό επίπεδο θα είναι βασισμένη στο εξής πρότυπο: Οι πέντε γενικοί τομείς ειδικοτήτων υποδιαιρούνται περαιτέρω σε τριάντα ένα πεδία εξειδικευμένων γνώσεων. Για κάθε πεδίο υπάρχει μια Ομάδα Ειδικών πανεπιστημιακού επιπέδου. Η κάθε Ομάδα αποτελείται από τον Αρχηγό (προέρχεται από τον πλέον αρμόδιο φορέα για το συγκεκριμένο πεδίο), το βοηθό του κατά προτίμηση στρατιωτικής προελεύσεως (σχετικό με το αντικείμενο) και τους FS (ειδήμονες επί συγκεκριμένων θεμάτων του κάθε πεδίου). Το ανωτέρω προσωπικό θα συντονίζεται από την αρμόδια Διεύθυνση ΓΕΕΘΑ/CIMIC - SEDM. Η οργάνωση αυτή αποσκοπεί στην εξασφάλιση σε κάθε πεδίο ειδικοτήτων της απαραίτητης εναλλαξιμότητας οργανωτικής μέριμνας και πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας των μελών των Ομάδων.

5. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε τα εξής:

α. Συνεργασία σας επί του θέματος με άλλες Δ/σεις του Υπουργείου/Υπηρεσίας σας καθώς και με τους υπαγόμενους/εποπτευόμενους από εσάς Οργανισμούς, Σώματα, Ειδικές Υπηρεσίες, Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου, Ιδρύματα, Επιμελητήρια και Οργανισμούς στην έκταση που τους αφορούν με σκοπό τη διερεύνηση δυνατότητας κάλυψης θέσεων FS.

β. Διαβίβαση αποτελεσμάτων ανωτέρω συνεργασίας στη Δ/ση ΓΕΕΘΑ/CIMIC - SEDM μέχρι 13 Απριλίου 2004.

6. Συνεπώς παρακαλούμε όπως συνεκτιμήσετε και τα κάτωθι στοιχεία:

α. Η ανάπτυξη της Δυνατότητας θέματος είναι επιβεβλημένη για τη χώρα μας κατ' ακολουθία παραδείγματος άλλων χωρών της Συμμαχίας.

β. Ανθρώπινο δυναμικό ανάλογο των FS, υπάρχει κυρίως στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. Προσφέρει υπηρεσίες σε εθνικό πλαίσιο και ο έλεγχός του είναι μεμονωμένος.

γ. Ενδεχομένως στην ίδια ομάδα FS να υπάρχουν ειδικότητες διαφόρων συναρμοδίων φορέων.

Υποστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος

Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ».

ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Θεσσαλονίκη στρατηγείο ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων

Τη συνέχιση της πολιτικής που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ, για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο συντονισμού των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, επισκεπτόμενος το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη (NATO Deployable Corps-Greece [NDC-GR]) κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού στο κέντρο της πόλης και αποκάλυψε τη σημασία του για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι «αποτελεί έναν σχηματισμό υψηλού επιπέδου ο οποίος, αφ' ενός μεν στηρίζει τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας της χώρας, αφ' ετέρου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Πολυεθνικών Δυνάμεων στην παρούσα φάση στελεχώνεται από 100 περίπου Ελληνες και ξένους αξιωματικούς, ενώ στη φάση της πλήρους λειτουργίας του θα απασχολεί πάνω από 200 στρατιωτικούς από διάφορες χώρες. Η τελική αξιολόγηση αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το πρωί, εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άνοιξε τις εργασίες διημερίδας που διοργανώνει η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Λέσχη Αξιωματικών της Θεσσαλονίκης, με θέμα τις «Προοπτικές και Εξελίξεις του Αμυντικού Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Νέες ισορροπίες μετά τη διεύρυνσή της» και τη συμμετοχή απόστρατων αξιωματικών και καθηγητών του Πανεπιστημίου. Παρά την προσπάθεια να αποτελέσει η διημερίδα βήμα νομιμοποίησης της μεθοδευόμενης αντιδραστικής πολιτικής και αμυντικής ένωσης της ΕΕ, δεν ήταν λίγες οι εισηγήσεις που στηλίτευσαν τα κίνητρα των Ευρωπαίων ηγετών για την προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, συνδέοντάς την άμεσα με την ισχυροποίηση της θέσης της ΕΕ στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την κατάκτηση σφαιρών επιρροής.

Η πλειοψηφία των εισηγητών κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ είχε καθαρά οικονομικά κίνητρα και έγινε για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που φουντώνει ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε Ευρώπη και Αμερική. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται και η πολιτική - αμυντική ενοποίηση στο εσωτερικό της ΕΕ, με τη δημιουργία του ευρωστρατού και την ψήφιση του ευρωσυντάγματος, προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος και ισχύ στη διεκδίκηση γαιωστρατηγικής σημασίας περιοχών του πλανήτη.

Στα πλοκάμια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών βρίσκεται και το Αιγαίο, καθώς όπως παρατήρησαν αρκετοί από τους ομιλητές, εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων από τη Μέση Ανατολή και την Κασπία.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη «γραμμή» ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση

Την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη - Γ. Παπανδρέου στα Ελληνοτουρκικά συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παραδέχτηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι ο «διάλογος» με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας γίνεται στο πλαίσιο των επιταγών του «Ελσίνκι».

Κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν, που διαπίστωσε «θετικές εξελίξεις» στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω για το θέμα, είναι ότι διαπιστώνεται η βούληση και των δύο πλευρών, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα». Στην επισήμανση ότι η τουρκική κυβέρνηση θέτει μαζί με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και άλλα ζητήματα που θεωρεί «ζωτικής σημασίας», όπως ο εναέριος χώρος, το χωρικά ύδατα, οι γκρίζες ζώνες, κ.ο.κ., ο εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει αν αυτά αποτελούν αντικείμενο του «διαλόγου» που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραπέμποντας στις θέσεις της ...προηγούμενης κυβέρνησης! «Είναι σαφείς οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, για τα υπόλοιπα θέματα που λέτε (σ.σ. εναέριος χώρος, "γκρίζες ζώνες"). Δεν αλλάζει τίποτα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε σχολιασμό για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιφυλασσόμενος να το κάνει αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης του Κ. Ανάν, ούτε της έχει σταλεί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θα διαθέσει τη μονάδα μοριακής έρευνας που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της σχολής αξιωματικών νοσηλευτικής, προκειμένου να συμβάλει στην «ταυτοποίηση» περιπτώσεων των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. «Από τη στιγμή που ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σχετική συνδρομή ή εξασφαλιστούν οι αναγκαίες διευκολύνσεις από τις κατοχικές δυνάμεις ή το τουρκικό κράτος, μπορεί άμεσα να εκκινήσει μια διαδικασία ταυτοποίησης στα Κατεχόμενα ή στην Τουρκία», είπε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση - συναυλία

Στα πλαίσια της «Ολυμπιάδας Ειρήνης» ο Δήμος Αγίου Παύλου, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης οργανώνουν εκδήλωση - συναυλία με μελοποιημένα, από τον Μίκη Θεοδωράκη, ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Τάσου Λειβαδίτη και Ιάκωβου Καμπανέλη. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και θα διαβάσουν κείμενα οι ηθοποιοί Αννα Σιταρίδου και Δημήτρης Σακατζής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 4 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στους «Κήπους του Πασά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ