ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Για να βγει κερδισμένος ο λαός και οι εργαζόμενοι

Με τους εργαζόμενους της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας» (ΕΑΒ) συνομίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Αταλάντευτα τιμωρήστε την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ να αντιπαλέψει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής ΕΕ και των κυβερνήσεων, από ενισχυμένη και καλύτερη θέση. Δείξτε μας την εμπιστοσύνη σας για να βγει κερδισμένος ο λαός και οι εργαζόμενοι».

Με αυτά τα λόγια, στο κλείσιμο της σύντομης ομιλίας του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στους εκατοντάδες εργαζόμενους της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας» (ΕΑΒ), που συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εστιατορίου χτες το πρωί κατά την ώρα του διαλείμματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης ΕΑΒ του ΚΚΕ.

Ωρα 9.30 το πρωί και η τεράστια αίθουσα του εστιατορίου άρχισε γρήγορα να γεμίζει, ενώ σε λίγο ο Χρήστος Ζυγογιάννης, γραμματέας της ΚΟ ΕΑΒ, «ανοίγει» τη συγκέντρωση.

Το λόγο παίρνει ο Γ. Μαρίνος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της άμεσης επαφής με τους εργαζόμενους και το λαό, της «πρόσωπο με πρόσωπο» συζήτησης για τα προβλήματα που τους απασχολούν, απόρροια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που έχουν τεράστιες ευθύνες σαν συνδιαμορφωτές και συνδιαχειριστές τέτοιων πολιτικών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα «του σκληρού πυρήνα» του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί με το ΣΥΝ ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», βάζοντας χέρι στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρέπει να αποκαλυφθεί στο λαό, τόνισε, ότι αυτά τα κόμματα ψήφισαν την κατάρτιση του 8ωρου, τη μερική απασχόληση, το μοίρασμα της ανεργίας, την ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την αύξηση του ορίου ηλικίας και συνταξιοδότησης και εφάρμοσαν σειρά αντιλαϊκών επιλογών στην Παιδεία, στην Υγεία - Πρόνοια, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και αλλού, γιατί αυτά αποτελούν το «φιλέτο», στη δίψα του μεγάλου κεφαλαίου για κέρδη.

Κανένα σας, συνέχισε ο ομιλητής, μην ξεγελάει η δήθεν στάση αναμονής της κυβέρνησης τη ΝΔ, ή η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ. Αποκαλυπτική, για το ρόλο τους, ήταν η στάση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, που στην πρόσφατη συνέλευση του ΣΕΒ έδωσαν και οι δύο εξετάσεις...

Μη σας ξεγελάνε τα λόγια του ΣΥΝ. Είναι τελείως υποκριτική η στάση του, όταν λέει ότι αντιπαλεύει τις συνέπειες, ενώ έχει ψηφίσει όλες τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου και καλλιεργεί, κατά κόρον, τη θεωρία του ευρωμονόδρομου.

Το ΚΚΕ, σημείωσε το μέλος του ΠΓ, παλεύει για τη Λαϊκή Συμμαχία και Συσπείρωση, στην κατεύθυνση της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής - να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού αυτές οι πολιτικές. Μια λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα διεκδικήσει και τη λαϊκή εξουσία. Να έρθει στο προσκήνιο ο εργαζόμενος λαός και η ευημερία του. Σε μια τέτοια πορεία - που δε θα είναι μόνο το ΚΚΕ, θα είναι και άλλες χώρες και λαοί - δεν μπορείς να παραμένεις μέσα στην ΕΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
ΚΚΕ για πιο δυνατούς αγώνες

Μαζική συγκέντρωση ναυτεργατών χτες στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Οι εργαζόμενοι αγωνιστές που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΝ όμως βρέθηκαν να συμβαδίζουν με τους κομμουνιστές στους δρόμους στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έδωσε η εργατικής τάξη, στους χώρους δουλιάς, στα καράβια, στα μαζικά κινήματα, δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από αυτά τα κόμματα. «Ηρθε η ώρα να κάνουν το βήμα, να ψηφίσουν, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Η επιλογή τους θα δικαιωθεί. Οι αγώνες μας θα γίνουν ακόμα πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί»! Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, στην οποία χαιρέτισε ο δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς από την Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών και συμμετείχαν ναυτεργάτες από όλες τις ειδικότητες και συνταξιούχοι. Ναυτεργάτες, που, όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, στον πλούσιο διάλογο που ακολούθησε την κεντρική ομιλία του Γ. Τούσσα, για πρώτη φορά ψήφισαν ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή σκέφτονται να το ψηφίσουν τώρα στις ευρωεκλογές. Γιατί, όπως ειπώθηκε, «έβαλα στην παλάντζα ζυγίζοντας από τη μια αυτά που λένε και κάνουν τα άλλα κόμματα και από την άλλη τη δράση και τα όσα λέει το ΚΚΕ».

Αλλωστε, όπως ανέφερε ο Γ. Τούσσας, η πείρα των ναυτεργατών είναι πολύ πλούσια και είναι σίγουρο ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Τι καλό είδαν; Αγριοι ξυλοδαρμοί από την κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ζητούσαν ένα ψίχουλο στο μεροκάματο ή στη σύνταξη, άγριοι ξυλοδαρμοί και επιστράτευση επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή τα υπερπρονόμια στους εφοπλιστές το ένα διαδεχόταν το άλλο για να αυξάνουν τα τεράστια υπερκέρδη τους. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ανέφερε - δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους. Συνδιαμορφώνουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι μαζί υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών του μεγάλου κεφαλαίου. Σκληρή πρέπει να είναι η τιμωρία και του ΣΥΝ που έχει ενστερνιστεί τον ευρωμονόδρομο, δίνοντας χέρι βοηθείας στο κεφάλαιο».

«Ισχυρό ΚΚΕ - συνέχισε - για να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις την αντίσταση και να εμποδίσουμε τα νέα αντιναυτεργατικά, αντεργατικά μέτρα. Ισχυρό ΚΚΕ, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, το λαϊκό μέτωπο, η λαϊκή οικονομία. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ναυτιλία ιδιοκτησία, περιουσία του λαού μας και όχι για να θησαυρίζει μια χούφτα εφοπλιστές. Θέλουμε τον πλούτο που παράγουμε».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σειρά από περιοδείες συσκέψεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν στελέχη του ΚΚΕ, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ανάμεσα στις σημερινές σημειώνουμε τις παρακάτω:

Στην Αθήνα

- Στις 7μ.μ. σε σύσκεψη Οικοδόμων ΜΕΤΡΟ (Γραφεία ΚΟΑ) θα μιλήσει ο Βαγγέλης Βακάλης.

- Στις 7.30μ.μ. σε σύσκεψη Παιδείας στην Καισαριανή (Εθν. Αντίστασης 62) η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8μ.μ. σε συγκέντρωση στο 8ο ΚΑΠΗ στον Αγιο Ιερόθεο θα μιλήσει ο Δημήτρης Φέτσης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 9μ.μ. σε εκδήλωση στο κέντρο «ΘΑΛΠΩΡΗ» στο Γουδί θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Στις 9.30μ.μ. σε συνεστίαση ΑΜΕΑ στην Καλλιθέα η Εύα Μελά, υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στις 10.30 μ.μ., εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Αθήνας (στον υπαίθριο χώρο) με τον Λάκη Παπαδόπουλο («Με τα ψηλά ρεβέρ»).

Στον Πειραιά

- Στο λιμάνι της Αίγινας, στις 8μ.μ., θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής.

- Σε συγκέντρωση στην πλατεία των Αγ. Αναργύρων, στην Π. Κοκκινιά, στις 8μ.μ., η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη.

- Στην πλατεία Αγ. Ιωάννου Ρέντη, στις 8μ.μ., ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας (Βύρωνος & Πλάτωνος), στις 8μ.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

- Στην πλατεία Λαού (Ταμπούρια) στο Κερατσίνι, στις 8μ.μ., ο Γιάννης Γκιόκας.

Στην Αττική

- Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας. Θα χαιρετίσει ο Δήμος Κουμπούρης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στην Εύβοια

- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ιστιαίας Ευβοίας θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Νέα Ευκαρπία με τον Χρήστο Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στον Λαγκαδά με τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στη Θάσο

- Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ποταμιάς και στις 8.30 μ.μ. καφέ Μέγας Αλέξανδρος στα Λιμενάρια, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ