ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να πούμε τέρμα στον καιρό της ανοχής, τέρμα στις αυταπάτες

Επιβλητική και μαχητική η χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Λάρισα

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης
Γέμισε κόκκινες σημαίες και αγωνιστές η πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Κύριο στοιχείο της συγκέντρωσης ήταν η μαζική και δυναμική παρουσία νεολαίας, που, μαζί με τους παλιότερους, έστειλε, απ' την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, μήνυμα αντίστασης ανυπακοής και απειθαρχίας στην ΕΕ.

«Δύο επιλογές έχει ο λαός μας στις 13 του Ιούνη, ή να αποδεχτεί τη φτώχεια, τη μιζέρια, την εκμετάλλευση και να ευρωυποταχτεί ή να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να προχωρήσει μπροστά και να στηριχτεί στα πόδια του, να ψηφίσει ΚΚΕ. Είναι ευκαιρία να δώσουμε τέρμα στον καιρό της ανοχής, τέρμα στις αυταπάτες, να τους τρομάξουμε». Αυτό τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στην ομιλία του.

«Α-ψηφίστε τα ευρωυποταγμένα κόμματα, αυτούς που λένε πως αν αντισταθούμε στην ΕΕ θα χάσουμε τα πάντα. Λένε ψέματα και κινδυνολογούν, γιατί θέλουν το λαό στα γόνατα για να μπορούν να τον εκμεταλλεύονται αυτοί που εκπροσωπούν, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός μπορεί να χτίσει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και να αφήσει πίσω του τη σημερινή απάνθρωπη πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας».

Υπογράμμισε πως μόνο «εάν κτίσουμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο για τη δική μας εξουσία, τη λαϊκή, τότε δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας απ' τη σύγχρονη Ιερά Συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουν και άλλοι λαοί, άλλες χώρες. Με αυτούς θα συναντηθούμε, με αυτούς θα αποκτήσουμε ισότιμες σχέσεις, θα δημιουργήσουμε τον άλλο ευρωπαϊκό πόλο για την Ευρώπη της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού, έξω απ' την ιμπεριαλιστική ΕΕ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεράστια προβλήματα της αγροτιάς. Σημείωσε πως «από την πείρα 24 χρόνων αλλά και από την προοπτική που προδιαγράφουν ο ΠΟΕ και η ΚΑΠ, το πραγματικό δίλημμα που σ' αυτές τις ευρωεκλογές θα πρέπει να καθορίσει την ψήφο των μικρομεσαίων αγροτών είναι:


Θα ενισχύσουν τα κόμματα των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που θεωρούν μονόδρομο και υποτάσσονται στην ΚΑΠ και την ΠΟΕ ή θα ενισχύσουν το ΚΚΕ που συγκρούεται με την ΚΑΠ και την ΠΟΕ, επειδή η ανατροπή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει η μικρομεσαία αγροτιά και για να αναπτυχθεί η γεωργία προς όφελος του λαού».

Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

  • Θα απειθαρχήσουν στις ποσοστώσεις και στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για να αναπτυχθεί η γεωργία σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας που προτείνει το ΚΚΕ; `Η θα υποταχθούν στην ΚΑΠ και την ΠΟΕ που συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και καταδικάζει σε μαρασμό την ύπαιθρο;
  • Θα μαυρίσουν με την ψήφο τους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που με τις πολιτικές τους συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες ή θα στηρίξουν το ΚΚΕ που θέλει η ανάπτυξη της γεωργίας να στηριχτεί στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής να καθετοποιηθεί η παραγωγή, να αναζωογονηθεί οικονομικά και κοινωνικά η ύπαιθρος;
  • Θα αποδεχτούν τα μεταλλαγμένα και τα επισφαλή τρόφιμα που προωθούν ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών και των βιομηχανιών τροφίμων; Ή θα παλέψουν με το ΚΚΕ, για να καταργηθεί το κέρδος σαν κριτήριο παραγωγής, για να παράγονται ασφαλή τρόφιμα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;
  • Θα συμπαραταχτούν με την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν όλους τους δημόσιους αγροτικούς οργανισμούς και τα επιστημονικά ιδρύματα και μετατρέπουν το υπουργείο Γεωργίας σε διαχειριστή των επιδοτήσεων και χωροφύλακα των αντιαγροτικών κοινοτικών πολιτικών; Ή θα δυναμώσουν το ΚΚΕ που θέλει αναπτυξιακές παραγωγικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που θα στηρίζουν τον μικρομεσαίο αγρότη και τη γεωργία, με εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής, με κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ανάπτυξη και εφαρμογή της εγχώριας γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας;
  • Θα συμβιβαστούν με τις λειψές γεωργικές ασφαλίσεις, με τα επιδόματα ελεημοσύνης που τα ονομάζουν αγροτικές συντάξεις, με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία και Υγεία που προωθούν η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; `Η μαζί με το ΚΚΕ θα διεκδικήσουν αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, πλήρη και καθολική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, αποκλειστικά δημόσια αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας και Παιδείας, για να μπορούν να μορφωθούν και τα παιδιά των αγροτών, για να έχει και ο αγρότης σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες στο χώρο που ζει και δουλεύει;
  • Θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ που το καθένα με τον τρόπο του έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα από την απροκάλυπτη καταστολή μέχρι τη συκοφάντηση των αγώνων; Ή θα συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ που με συνέπεια και ειλικρίνεια πάλεψε μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά για να ανατρέψει την ΚΑΠ;

Ο Γιάννης Πατάκης
Ο Γιάννης Πατάκης
O επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κατέληξε: «Σ' αυτές τις ευρωεκλογές οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα πρέπει να ψηφίσουν παραδοσιακά. Μοναδικό κριτήριο της ψήφου τους θα πρέπει να είναι τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα του τόπου μας. Αυτά τα συμφέροντα εκφράζει το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει την ψήφο των αγροτών, για να δυναμώσει την πάλη τους κατά της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική, στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας».

Ο Γιάννης Πατάκης

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο μέχρι τώρα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, για τη δράση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος, η οποία «ήταν η μόνη που όλα αυτά τα χρόνια έκανε τις περισσότερες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμένο χρόνο, για μια σειρά ζητήματα που αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα». Επίσης, «αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες, εναντιωθήκαμε στους πολέμους, υπερασπίσαμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς των ΕΒΕ, των γυναικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, αναδείξαμε προβλήματα περιοχών της χώρας μας».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο γεωπόνος Δημήτρης Χατζής, εκ μέρους της Επιτροπής Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ο δήμαρχος Νέσωνος Νίκος Γερογιάννης, ο δήμαρχος Κοιλάδας Θανάσης Μπάρδας και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λάρισας και των γύρω περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ