ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Κόκκινη ψήφος, καλή ψήφος...

Από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στο Πέραμα
Από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στο Πέραμα
Δεκάδες μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα σ' όλη την Ελλάδα. Χωρίς διάθεση υποτίμησης καμίας καταθέτουμε σύντομη παρουσίαση ορισμένων.

Στην Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αισθάνονται ωστόσο ότι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και παλεύουν ενάντια στις συνέπειές της, να κάνουν το βήμα και να συναντηθούν στην κάλπη των ευρωεκλογών και στους αγώνες με το ΚΚΕ, απηύθυνε από την Αλεξανδρούπολη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος.

«Αντίβαρο στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποτελέσει μια ΕΕ του κεφαλαίου, παρά μόνο μια Ευρώπη των λαών» τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη του λαϊκού εργατικού κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γίνει η πάλη των λαών το πραγματικό αντίπαλο δέος. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να στηρίζει τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το ίδιο έπραξε και στην Κύπρο. Να πούμε ένα βροντερό "όχι" στην ΕΕ των πολυεθνικών και ένα μεγάλο "ναι" στην Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού».

Στα Χάνια

Να ψηφίσουν ΚΚΕ για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων αλλά και τη διεύρυνσή τους, να πουν όχι στην πολιτική που γεννά φτώχεια, ανεργία, μερική απασχόληση, πολέμους και αυταρχισμό κάλεσαν, χτες, τους Χανιώτες η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση του Κόμματος στα Χανιά.

«Για το ΚΚΕ μονόδρομο αποτελεί η αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής και το χτίσιμο μιας Ευρώπης των λαών με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία» τόνισαν οι ομιλητές.

Στο Πέραμα

«Το δίλημμα των εκλογών είναι πόσο ψηλά θα βρεθεί το ποσοστό του ΚΚΕ, πόσο ισχυρό θα είναι, γιατί άλλο τόσο - την επόμενη μέρα - θα είναι ανεβασμένη η δυνατότητα του λαού να αντισταθεί, η αυτοπεποίθησή του, άλλο τόσο δυναμική θα είναι οι νέοι αγώνες για να επιταχυνθεί η συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης του Περάματος. Μια συγκέντρωση της οποίας χαρακτηριστικό ήταν τόσο η μαζικότητα όσο και η δυναμική παρουσία της νεολαίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Στην Αγία Σοφία Πειραιά

«Οι εργατογειτονιές του Πειραιά νιώθουν την πολιτική της ΕΕ από τους καημούς, τα βάσανα, την εγκατάλειψη, ξέρουν τι θα πει λιτότητα», τόνισε η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, στους συγκεντρωμένους στην Αγιά Σοφιά του Πειραιά χτες το βράδυ. Η ομιλήτρια θύμισε τους ηρωικούς αγώνες των ναυτεργατών που τους «έπνιξαν» στα δακρυγόνα και τα γκλοπς γιατί έτσι εξυπηρετούσε τους εφοπλιστές, γιατί δεν ανέχονταν να ζητούν δίκαιο ασφαλιστικό για διατήρηση των κατακτήσεών τους οι ναυτεργάτες.

Στο Βόλο

«Κόκκινο» μήνυμα αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών έστειλαν χτες από το Βόλο της ανεργίας και της υποαπασχόλησης οι Μαγνησιώτες και οι Μαγνησιώτισσες που έδωσαν το «παρών» τους στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητές τον Στρ. Κόρακα και τον Ελ. Βαγενά, υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κόμματος.

Στις Σέρρες

«Στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό μας για να πείσουμε το λαό να πάρει τις ευθύνες του, να πιστέψει στη δύναμή του, στην αποτελεσματικότητα των αγώνων. Να γυρίσει την πλάτη σ' αυτούς που τον καλούν να ζήσει στα γόνατα. Και στις εκλογές να δώσει αποφασιστικά ψήφο στο ΚΚΕ». Μα αυτά τα λόγια σάλπισε το κάλεσμα για την ένταση της μάχης τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

Στη Δράμα

Για τα κριτήρια που θα πρέπει να θέσει ένας πολίτης προκειμένου να αποφασίσει για την ψήφο του, μίλησε χτες το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δράμα ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας το λαό της περιοχής να υπερψηφίσει το ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Λάζαρος Παντελίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δράμας.

Στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ απηύθυνε χτες από τις Συκιές της Θεσσαλονίκης ο Κώστας Δρούτσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Στην άθλια προπαγάνδα περί απομόνωσης του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Στέλιος Βαλανάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

«Είναι ψέμα ότι μόνο το ΚΚΕ λέει όχι, είτε συνολικά στην ΕΕ είτε σε βασικές επιλογές της», σημείωσε και ανέφερε μια σειρά χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γροιλανδία, η Ιρλανδία, που μέσα από δημοψηφίσματα έχουν απορρίψει την ένταξη στην ΕΕ, το ευρώ, και έχουν εξαιρεθεί από μια σειρά συμφωνίες.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συνέδριο αγοραίας αντικομμουνιστικής προπαγάνδας

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Απροκάλυπτη αντικομμουνιστική παρέμβαση επιχειρεί να κάνει στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο, σήμερα και αύριο, διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Ανάμνηση του κομμουνισμού: γιορτάζοντας 15 χρόνια δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη», τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο συγγραφέας του βιβλίου «Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού».

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την προπαγανδιστική φιέστα της «νέας τάξης πραγμάτων» και καλεί τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να μην προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μη συμβάλουν στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε φορέα μαύρης προπαγάνδας και ευτελισμού της επιστημονικής ανάλυσης και έρευνας. Μάλιστα, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σήμερα προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στο φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Δεκαπέντε χρόνια μετά, το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι των πρώην σοσιαλιστικών χωρών έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και σημειώνει: «Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, η πορνεία είναι η σίγουρη κατάληξη για χιλιάδες νέες γυναίκες και παιδιά, η εγκληματικότητα δίνει και παίρνει, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται και αποχαυνώνουν τη νεολαία. Κοινωνικά δικαιώματα στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό έχουν εξανεμιστεί. Τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη, με αποκορύφωμα την άρνηση αναγνώρισης ιθαγένειας σε πληθυσμούς που φθάνουν ακόμη και το 50% σε κάποιες χώρες ή την απαγόρευση ακόμα και της λειτουργίας κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Σε κάποιες απ' αυτές τις χώρες την εξουσία την έχουν οι συνεργάτες των ναζί κατακτητών».

Καταλήγοντας η ΚΟΘ του ΚΚΕ, δηλώνει πως οι προπαγανδιστές της «νέας τάξης» πρέπει «να έχουν καθαρό ότι τα ψέματα και οι ανακρίβειες που με κόπο αναπαράγουν για να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους, η σπίλωση όλων των κατακτήσεων που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στις Σοσιαλιστικές Χώρες δεν πείθουν κανέναν.

Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος και η νεολαία αγωνίζεται για μια κοινωνία της ειρήνης, της ελευθερίας, της πραγματικής δημοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ