ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Πλασιέ» της ευρωενωσιακής πολιτικής!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαστρέβλωσε τις θέσεις του ΚΚΕ ώστε να μπορέσει να τις ...κατακεραυνώσει για τις ανάγκες της κατά τ' άλλα υποτονικής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου

Στο «χαρτί» του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (ΕΑΚ) ποντάρει η ηγεσία του ΣΥΝ για να καρπωθεί εκλογικά οφέλη, που δεν μπορεί να τα προσμένει από την άκρατα φιλοευρωενωσιακή πολιτική της. Το ΕΑΚ, άλλωστε, πρόταξε χτες και ο Ν. Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, καλώντας τους ψηφοφόρους να το ενισχύσουν ψηφίζοντας Συνασπισμό. Δεν κατόρθωσε ωστόσο να υπερασπιστεί και να αιτιολογήσει το κάλεσμά του αυτό, απομένοντας να επαναλαμβάνει μονότονα τα περί της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεκδικεί τη διαφορετική Ευρώπη και προτείνει την εναλλακτική πολιτική πρόταση γι' αυτόν το διαφορετικό δρόμο»!

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος υπερέβη εαυτόν στην προσπάθεια να πείσει πως η ΕΕ είναι ο μονόδρομος των λαών, πως μετά απ' αυτήν το ...χάος και στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ είχε την τιμητική του, καθώς πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξής του επιτέθηκε, εφευρίσκοντας αφορμές και στηλιτεύοντας τις θέσεις του όπως ο ίδιος τις ερμηνεύει ή όπως τον βολεύουν να τις παρουσιάζει. Εφτασε δε στο σημείο να κατακεραυνώσει ακόμα και την προτροπή για ανυπακοή στις αντιλαϊκές επιλογές, αποδεικνύοντας πως το κόμμα του θέλει τον ελληνικό λαό «ευνουχισμένο» από κάθε αγωνιστική διάθεση, παθητικό δέκτη των σφοδρών αντιλαϊκών ευρωενωσιακών πολιτικών.

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, υπερασπίζοντας συγχρόνως το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, δεν απέφυγε νοητικές ακροβασίες και συλλογιστικά άλματα. Μεταξύ άλλων διατύπωσε την άποψη πως για όλα ευθύνεται «η μονομερής προώθηση της νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης, χωρίς την παράλληλη προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, που έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα όπου οι δυνάμεις και οι μηχανισμοί της αγοράς αποτελούν την πραγματική εξουσία. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα επιχειρεί να θεσμοθετήσει και να της δώσει μόνιμο χαρακτήρα το κυοφορούμενο Ευρωσύνταγμα»! Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, παρότι εξέφρασε την ...αντίθεσή του σε αυτού του είδους την ενοποίηση, δεν αντέταξε καμία πρόταση για το πώς αυτή η πραγματικότητα αλλάζει, παραμένοντας οχυρωμένος πίσω από αοριστίες όπως «εμείς έχουμε διαφορετικό σχέδιο και όραμα για την Ευρώπη, θέλουμε η ενοποίηση να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο»...

Εισηγητικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως έχουν ταυτόσημη πολιτική και πως η σημερινή ΕΕ είναι «παιδί» των πολιτικών που εφάρμοσαν οι οικογένειες των Λαϊκών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, στις οποίες ανήκουν. Προσπέρασε όμως το τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε στο γιατί οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να ψηφίσουν τα δύο αυτά κόμματα, για να περάσει προφανώς γρήγορα στην επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, στο οποίο και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο. Χαρακτήρισε την πολιτική του «αδιέξοδη» λέγοντας: «Βασικός στόχος του δεν είναι να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Βασικός του στόχος είναι να αποδεσμευτεί η Ελλάδα απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταστραφεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Συμπλήρωσε δε - κατά το «φωνάζει ο κλέφτης...» - ότι «πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί από διαφορετικό δρόμο στη στήριξη της σημερινής πραγματικότητας που επικρατεί»! Δεν παρέλειψε βέβαια να εξασκηθεί στην κινδυνολογία ισχυριζόμενος: «Ψηφίζοντας κανείς την πολιτική που υποδεικνύει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ψηφίζει για να δηλώσει ότι θέλει την Ελλάδα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδεσμευμένη, μόνη της, χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να προκύψει μετά»!!!

Απεναντίας, συνέχισε, η ψήφος στον ΣΥΝ είναι ψήφος για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας «δείγματα γραφής έδωσε η παρουσία των δύο ευρωβουλευτών του στο Ευρωκοινοβούλιο». Να θυμίσουμε εδώ ότι οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΝ στα πλαίσια της προσπάθειας για την ...αλλαγή της ΕΕ το περισσότερο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να ψηφίσουν λευκό στο Ευρωσύνταγμα μόνο για ...θεσμικά ζητήματα, κι αυτό μόνο ο ένας γιατί ο δεύτερος ψήφισε υπέρ!

Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης, στο διάλογο με τους δημοσιογράφους, ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατελήφθη από αμόκ εναντίον του ΚΚΕ, δίνοντας απτά δείγματα του πώς εννοεί την αντιπαράθεση και του πόσο δεκτικός είναι στην πολιτική κριτική, την οποία εκλαμβάνει σαν «ύβρεις και συκοφαντίες». Ανάμεσα σε πολλά άλλα επιτέθηκε στο ΚΚΕ και για το σύνθημά του «απειθαρχία - αντίσταση - ανυπακοή», διαστρεβλώνοντάς το πλήρως και μεταφράζοντάς το σε παραίτηση από την υποχρέωση του αγώνα για την απόσπαση κατακτήσεων! Προσπάθησε να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν το μοναδικό κόμμα στην Ευρώπη που αντιτάσσεται στην ΕΕ, πράγμα που καθόλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε και σε ένα ερώτημα που ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν απάντησε. Στο ερώτημα για το αν σήμερα ο ΣΥΝ κρίνει ως λανθασμένη την επιλογή του να υπερψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είπε (και ξαναεπιτέθηκε στο ΚΚΕ): «Εχουν γίνει πολλά αρνητικά, έχουν γίνει πολλά θετικά. Ασκούμε έντονη κριτική στα αρνητικά. Τα αντιπαλεύουμε, αξιοποιούμε τα θετικά. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να είμαστε με όρκους πίστεως. Αποκηρύσσεις τη Συνθήκη της Ρώμης, του Αμστερνταμ, του Μάαστριχτ και της Νίκαιας ή δεν τις αποκηρύσσεις; Εάν τις αποκηρύσσεις τι είσαι; Φιλοευρωπαίος κατά την ηγεσία του ΚΚΕ; Οχι. Διότι πρέπει να αποδεσμευτείς από την Ευρώπη. Εάν αγωνιστείς να τις αλλάξεις τι είσαι; Νεοφιλελεύθερος; Ουρά του νεοφιλελευθερισμού; Οχι»!!!

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια πόλωσης του κλίματος

Να ενισχύουν την ανούσια αντιπαράθεση και να πολώσουν το κλίμα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές επιχειρούν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να στείλουν στους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος μήνυμα ότι μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ επικρατεί κλίμα ενότητας. Πάντως, χτες, η σύσκεψη της επιτροπής ευρωεκλογών του ΠΑΣΟΚ, έγινε χωρίς την παρουσία του προέδρου του, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέστησε αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη χτεσινή σύσκεψη πήρε μέρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Μέτρον Ανάλυσης» Στ. Φαναράς που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε στα στελέχη του κόμματος απογοητευτικά μηνύματα ενόψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ενώ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του, έχουν πολύ μικρή αναγνωρισιμότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σπ. Βούγιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για αθέτηση υποσχέσεων, έλλειψη συντονισμού και αδυναμία διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επανιδρύσει το κομματικό κράτος, για να τακτοποιήσει τα «δικά της παιδιά». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ακρίβεια και σημείωσε ότι υπουργοί της κυβέρνησης προαναγγέλλουν «εκτεταμένη λιτότητα μετά την Ολυμπιάδα» και ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών και δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί μια λιτότητα που θα πλήξει τα μεσαία στρώματα»...

Για το θέμα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε κριτική, αλλά ποτέ δεν προσπάθησε να την ξεπουλήσει», όπως τώρα «που ο πρόεδρος της εταιρίας δηλώνει ότι θα την πουλήσει με ένα ευρώ».

Ο Σπ. Βούγιας δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι στις ευρωεκλογές «το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει ρεβάνς και δε θέλει χαλαρή ψήφο» και ισχυρίστηκε ότι τις «τελευταίες ημέρες υπάρχουν θετικά μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προχωρεί με ενότητα και προοπτική».

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να κομματικοποιήσει το κράτος, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του Σπ. Βούγια.

  • Συντονιστής δημοσιογράφος στο «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών κληρώθηκε τελικά να είναι ο Γ. Πρετεντέρης.
ΔΗΚΚΙ
Καταγγέλλει μεθόδευση αποκλεισμού του

Ούτε και χτες εξέδωσε απόφαση ο Αρειος Πάγος, για το αν θα επιτρέψει τελικά στο ΔΗΚΚΙ να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, κάτι που αναμένεται να κάνει σήμερα το μεσημέρι.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η νομικά αστήρικτη προσπάθεια του Αρείου Πάγου να εμποδίσει το ΔΗΚΚΙ απ' την κάθοδό του στις εκλογές οδηγεί σε νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 13ης Ιουνίου». Μάλιστα, σημειώνουν ότι «αναμένοντας την αυριανή έκδοση της απόφασης, το ΔΗΚΚΙ θα προχωρήσει σε εκστρατεία αποκάλυψης στην κοινή γνώμη της χώρας ολόκληρης τις μεθοδεύσεις αποκλεισμού του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ